متن پیشنویس مربوط به تعهدات هستهای پر از پرانتز بود
شهروند آنلاین: علی باقریکنی در گفتوگویی بیان داشت: «آن چیزی که ما روی آن در این گفتوگوها تاکید داریم و از قبل هم توسط رئیسجمهوری جمهوری اسلامی ایران و دیگر مقامهای ارشد روی آن تاکید شده است، این است که در مذاکرات وین اولویت اصلی ما رفع همه تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه است که علیه ملت ایران طی سالهای گذشته اعمال شده است.»او افزود: «تحریمهایی که علیه ملت ایران اعمال و باز اعمال شده است در مغایرت و تضاد با قوانین، مقررات و اصول بینالمللی و همچنین مغایر با توافق بینالمللی موسوم به برجام است و با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل هم مغایرت دارد.»
باقریکنی در بخشی از این گفتوگو تاکید کرد: «آنچه مشخص است از نظر ما این است که هر تحریمی که مغایر با برجام است باید فورا برداشته شود خواه این تحریمها در دوره اوباما اعمال شده باشد یا ترامپ یا بایدن، همه آنها باید برداشته شوند. این موضوع شامل همه تحریمهایی میشود که مرتبط با برجام است. آنها هم باید رفع شود. بر همین اساس، همه تحریمهایی که در کارزار موسوم به فشار حداکثری اعمال شدند هم باید برداشته شوند چراکه آنها مرتبط با برجام بودهاند.»
دولت بایدن میخواهد از این اقدام اشتباه برگردد و میخواهند به توافق ۲۰۱۵ برگردند
این دیپلمات ایرانی اضافه کرد: «علاوه بر جمهوری اسلامی ایران، دیگر کشورهای گروه ۱+۴ و حتی دولت جدید ایالات متحده همه بر سر این موضوع اتفاقنظر و اذعان دارند که دولت قبلی ایالات متحده اقدام غیرقانونی در خروج از برجام انجام داد و به همین دلیل دولت جدید، دولت بایدن میخواهد از این اقدام اشتباه برگردد و میخواهند به توافق ۲۰۱۵ برگردند.»
در یکی از پیشنویسهای ۲۰ ژوئن که مربوط به تعهدات هستهای ایران بود، اختلافات زیادی بین دو طرف وجود داشت و متن پیشنویس مربوط به تعهدات هستهای پر از پرانتز (جای خالی) بود که نشاندهنده تفاوت رویکرد بین دو طرف بود
او در پاسخ به سوالی درباره پیشنویس ارایهشده از سوی ایران در مذاکرات جاری گفت: «در جریان 6 دور مذاکرات در وین در نهایت دو طرف متونی را ترسیم کردند که دو متن آن مربوط به رفع تحریمها بود و همچنین تعهدات هستهای ایران. خب در ایران انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و یک دولت جدید به قدرت رسید؛ دولتی با رویکرد و اولویتی جدید در حوزههای مختلف از جمله حوزه سیاست خارجی بر سر کار آمد. طبیعی بود که دولت جدید ملاحظاتی درباره متون تهیه شده در بیستم ژوئن سال جاری داشته باشد و بخواهد موضع و ملاحظات خودش را در سند مربوط به پیشنویس مربوط به رفع تحریمها و تعهدات هستهای جمعبندی شده در تاریخ ۲۰ ژوئن ۲۰۲۱ داشته باشد.»
این دیپلمات کشورمان توضیح داد: «در یکی از پیشنویسهای ۲۰ ژوئن که مربوط به تعهدات هستهای ایران بود، اختلافات زیادی بین دو طرف وجود داشت و متن پیشنویس مربوط به تعهدات هستهای پر از پرانتز (جای خالی) بود که نشاندهنده تفاوت رویکرد بین دو طرف بود.»
طی روزهای اخیر پیشرفت خیلی خوبی حاصل شده است
باقری گفت: «تغییراتی که توسط تیم ایرانی روی متن مربوط به تعهدات هستهای اعمال شد کمتر از تفاوتها و اختلافاتی است که در متن اولیه سند ۲۰ ژوئن وجود داشت. از ابتدای مذاکرات نهم نوامبر (دور جدید مذاکرات در وین در دولت آقای رئیسی) دیدارها و نشستهای متعددی در سطوح فنی و کارشناسان ارشد سیاسی انجام شد تا درباره هر دو پیشنویس صحبت شود. طی روزهای گذشته نشستهای زیادی درباره گروه کاری تعهدات هستهای انجام شد تا اختلافات را شناسایی، آنها را کاهش داده و کم کند. بر همین اساس، همچنان گفتوگوها بین دو طرف در جریان است تا مساله اختلافات را نهایی کنند تا وارد آن مرحلهای شویم که بتوانیم این اختلافات را برطرف کنیم و طی روزهای اخیر پیشرفت خیلی خوبی حاصل شده است.»
او درباره ادعای طرفهای غربی مبنی بر خرید زمان از سوی ایران هم بیان داشت: «ما در حال حاضر با دو محیط و فضا مواجه هستیم. یکی از این محیطها محیطی است که درون اتاقهای گفتوگو اتفاق میافتد و دیگری محیطی که بیرون از اتاق مذاکرات وجود دارد.»
باقری اضافه کرد: «درون اتاق مذاکرات طرفهای مشخصی حضور دارند که در حال مذاکره هستند و مشخص است که آنها چه طرفی هستند، اما بیرون از اتاق مذاکرات، مشخص نیست که چه هویتهایی حضور و آنها دارند چه کاری انجام میدهند. همان موجود تنشزایی که تاسیسات هستهای ایران را در عملیات و حملات تروریستی هدف قرار داده است، همان موجود در تلاشی جدی برای ایجاد موانع در برابر حصول پیشرفت در مذاکرات است. این موجود علاوه بر تلاش برای مسموم کردن فضای مذاکرات در خارج از اتاق مذاکرات، امیدوار است که بتواند یک فضای غیرسازنده داخل اتاق مذاکرات ایجاد کند.»
این دیپلمات ایرانی درباره طرح جایگزین طرفهای غربی در صورت کارساز نبودن و موفق نشدن مذاکرات در وین نیز گفت: «این موضوع بسیار روشن است صهیونیستها بهصورتی جدی در تلاش هستند که تاثیری منفی، غیرسازنده و مخرب روی فضای موجود اتاق مذاکرات بگذارند. همانطور که قبلا گفتم آنها بیرون از اتاق مذاکرات در تلاش برای ایجاد جو منفی و مخرب هستند. برای همین هم مقامهای رژیم صهیونیستی در تلاش برای تسریع این نقش به برخی از بازیگرانی هستند که شاید درون اتاق مذاکرات اثر بگذارند. برخی از این بازیگران رفتاری متناقض دارند. از یک طرف میگویند که ما در حال مذاکره برای احیای توافق (برجام) و بازگشت ایالات متحده به توافق هستیم و از سوی دیگر، آنها مقاله یا یادداشتهای مشترک با آن موجود نامشروع منتشر میکنند یا در دیدارهای طولانیمدت با آنها شرکت میکنند تا مذاکرات را از بین ببرند یا موانعی جدی بر سر حصول پیشرفت در مذاکرات ایجاد کنند.»
هنوز درباره موضوع و برداشتن تحریمها، فرآیند جدی مذاکرات برای برداشتن تحریمها شروع نشده است
دولت ایالات متحده باید درباره رفتارش توضیح دهد
باقری در پاسخ به سوالی درباره رفتارها و مواضع متناقض دولت جو بایدن که برخلاف ابراز تمایل برای بازگشت به برجام، تحریمهای جدیدی را در حین مذاکرات اعمال میکند گفت: «ما هم معتقد هستیم که این یک رفتار متناقض و دوگانه ایالات متحده است و اعتقاد داریم که دولت ایالات متحده باید درباره رفتارش توضیح دهد. هنوز درباره موضوع و برداشتن تحریمها، فرآیند جدی مذاکرات برای برداشتن تحریمها شروع نشده است.»
او گفت: «البته چند پیشنویس بین دو طرف ردوبدل شده اما آنچه مشخص است این است که هر تحریمی که مغایر با برجام است باید فورا برداشته شود خواه این تحریمها در دوره اوباما اعمال شده باشد یا ترامپ یا بایدن، همه آنها باید برداشته شوند. این موضوع شامل همه تحریمهایی میشود که مرتبط با برجام است. آنها هم باید رفع شود. بر همین اساس، همه تحریمهایی که در کارزار موسوم به فشار حداکثری اعمال شدند هم باید برداشته شوند چراکه مرتبط با برجام بودهاند.»
مذاکرهکننده ارشد ایران درباره ادعاهای غربیها و متحدان رژیم صهیونیستی پیرامون ماهیت برنامه هستهای ایران اظهار داشت: «همه فعالیتهای هستهای ایران در چارچوب انپیتی و توافقات پادمانی انجام میشود و بهصورت جامع تحت بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد. ایران هیچ فعالیت محرمانه و مخفی هستهای ندارد.»
اقدامات هستهای ایران دقیقا منطبق با برجام است
اقدامات هستهای که ایران در حال انجام دادن است، دقیقا منطبق با برجام است چراکه پاراگراف ۲۶ و ۳۶ برجام به ایران این حق را داده است که در صورت عدم پایبندی طرف مقابل به تعهداتش، ایران فعالیتهای خود را بهصورت کامل یا جزئی به تعلیق دربیاورد.
او افزود: «قبلا اعلام کردیم که اقدامات ما جبرانی است و فعالیتهای هستهایمان را یک سال بعد از خروج ایالات متحده از توافق هستهای آغاز کردیم. هر زمان که ایالات متحده تحریمهای غیرقانونی علیه ایران را برداشتند، زمینه برای آغاز بازگشت فعالیتهای جبرانی ایران هموار خواهد شد.»
باقری در پاسخ به این سوال که ایران چگونه میتواند درباره اینکه آمریکا واقعا تحریمها را برمیدارد، راستیآزمایی کند، گفت: «درباره موضوع ضمانت و راستیآزمایی اختلافنظرهایی وجود دارد، این موضوعات چیزی است که هنوز اختلافات درباره آنها رفع نشده و باید در جریان مذاکرات این مسایل حل شود.»
مذاکرهکننده ارشد ایران درباره بزرگترین مانع بر سر اینکه برجام بهصورت کامل توسط همگان اجرا شود، بیان داشت: «به نظر من اگر طرف مقابل اراده جدی و آمادگی عملی برای اجرای همه تعهداتش طبق برجام بدون هرگونه استثنا را داشته باشد، در آن صورت واقعا معتقدم که ظرف مدت کوتاهی ما قادر خواهیم بود که به یک توافق موردقبول دو طرف برسیم.»