روزنامه آفتاب یزد
1400/09/25
مسئولیتپذیری
فاطمه رسولی- یکی از مراحل رسیدن به ارزشمندی، پذیرفتن مسئولیت۱۰۰ درصدی زندگی خودمان است. مسئولیتپذیری در زندگی ما در بخشهای مختلف نقش مهمی دارد. آن قدر مهم که یکی از دلایل اصلیعدم موفقیت در زندگی ماست. موفقیت در شغل، تحصیل، روابط عاطفی و هر بخش دیگری از زندگی، نیازمند این است که مسئولیت تمام خوب و بد زندگی خود را بپذیری. قبول مسئولیت کارها فارغ از اینکه نتیجه آن چیست، شما را به یک برنده تبدیل خواهد کرد و نقش مهمی در موفقیت ما در جامعه دارد. طفره رفتن و تعویق در کار، پایه اصلی شکست میباشد.> رابطه عزت نفس با مسئولیت پذیری:
مسئولیتپذیری با عزت نفس رابطه مستقیم دارد زمانی که به یک فرد تکلیف و یا مسئولیتی محول میشود (چه از طرف خودش، چه از طرف سازمان و یا اجتماع) فرد مسئول یک تعهد درونی برای خود و در درون خود برای انجام و به اتمام رساندن آن تکلیف ایجاد میکند و همین تعهد درونی باعث به وجود آمدن احساس ارزشمندی و مفید بودن در فرد میکند و وقتی تکلیف محوله را به خوبی توانست انجام دهد اعتماد به نفس بالامیرود و در پی آن عزت نفس و پایههای شکلگیری شخصیت افراد بنا نهاده میشود.
> فرد مسئول چه ویژگیهایی دارد؟
برخی از ما در تصور خودمان اتفاقا فردی مسئولیتپذیر هستیم و دقیقا میدانیم چه کاری انجام میدهیم ولی در عمل، عملکرد و رفتار ما با معیارها و ویژگیهای فردی مسئولیتپذیر تناقضهایی دارد.
در ادامه با ویژگیهای فرد مسئولیتپذیر آشنا میشوید:
۱. فرد مسئول بهانه نمیآورد
۲. فرد مسئولیتپذیر زندگی منظم و مرتبی دارد
۳. فرد مسئول وقتشناس است
۴. فرد مسئول اشتباه خود را میپذیرد
۵. فرد مسئول وظیفه خود را به تعویق نمیاندازد
> 6 راهکار برای افزایش مسئولیت پذیری:
۱- درس گرفتن از اشتباهات خود منجر به افزایش مسئولیتپذیری میشود:
زمانی که در کاری با شکست مواجه شدید از اشتباهات خود نترسید بلکه با بررسی دقیق و سنجیدن عوامل، اشتباهات، خود را بیابید و درسهایی که آن اشتباه و شکست به شما میدهد را به دقت بررسی نمایید و در نظر بگیرید اگر این اشتباه را نمیکردید چه کاری بهتر بود که انجام بدهید و با بکارگیری صحیح و بالابردن بینش خود از بروز و اشتباهات خود در سایر موارد و موقعیتها پیشگیری نمایید.
۲- حتما زندگیتان را با برنامه ریزی پیش ببرید:
لیستی از کارها، اهداف وبرنامههایتان تهیه نمایید و برای هر کدام از اهدافتان برنامه ریزی جداگانهای داشته باشید، اهداف باید صریح، شفاف و
واقع بینانه و درحد توانتان باشد، در نظر داشته باشید با یادداشت کردن اهدافتان آنها را جدیتر دنبال خواهید کرد و برای رسیدن به آنها بیشتر تلاش خواهید کرد ، اهدافتان را به گامهای کوچک تقسیم کنید و در نظر داشته باشید که مسیر رسیدن به اهداف بزرگ فقط با برداشتن همین گامهای کوچک میسر خواهد شد. ۳- افزایش احساس قدرت در خود:
داشتن احساس قدرت در خود به این معناست که هر فرد با توجه به منابع خود انتخاب، با توجه به انتخابها تصمیمگیری و با توجه به کفایت خویش قابلیت تاثیرگذاری را بر محیط زندگی اعمال نماید و مسئولیتهایی که به آنها واگذار میشود را به نحو احسن به پایان برسانند.
۴- مسئولیتپذیری به معنای اطاعت بیچون و چرا نیست:
یکی از عوامل اصلی در افزایش حس قدرت و مدیریت شرایط زندگی، قدرت تصمیمگیری درست میباشد. بین مسئولیتپذیری و تصمیمگیری رابطه مستقیمی وجود دارد، تردید در تصمیم گیری یکی از عوامل و راههای بیمسئولیتی میباشد. با بررسی مسائل و پی بردن به این که در چه شرایط و موقعیتی دچار تردید میشویم و تصمیمگیری برایمان مشکل است و برای پی بردن به این موضوع از مهارت حل مسئله استفاده نمائید.
۵- با ثبات و متعهد باشید:
هر چه در انجام کارها ثابت قدمتر و جدیتر باشیم سریعتر به اهدافمان میرسیم با ثبات بودن و متعهد بودن دو شرط اساسی برای افزایش و تقویت مسئولیتپذیری میباشد. پس سعی کنید مسئولیتی که به شما واگذار شده حتی یک مسئولیت کوچک را به طور منظم و دقیق انجام دهید، انجام دادن یک خط در میان مسئولیتها و وظایف باعث دلسردی و در نتیجه باعث میشود نسبت به انجام آن کار بیانگیزه میشوید و درنهایت آن کار را کنار بگذارید.
۶- برنامه ریزی کردن را به دیگران هم بیاموزیم:
به دیگران کمک کنید تا بتوانند برنامه ریزی سالانه داشته باشند و لیستی از اهداف بلند مدت، میان مدت، کوتاه مدت داشته باشند و اقدامات مناسب برای هر هدف را مشخص نمایید و تشویق کنید تا برنامههایشان را اجرا کنند و در صورت مشاهده اشتباه برای رفع آن به ایشان کمک کنید.
سایر اخبار این روزنامه
دستور رئیس جمهور برای پیگیری فوری کمبود دارو
نگرانی از کمبود نیروی ماهر
داستان دنباله دار حقوقهای نجومی!
معاندین برای ایجاد تجمعات و اعتراضات تلاش وافری میکنند
شهری که برای همه نیست
حکومت یکپارچه هم شیرین نبود!
پاسخ پارلمان به مطالبات معلمان
اقدام داوطلبانه ایران برای رفع سوء تفاهم در روابط با آژانس
لزوم پایان سایه شوم تحریم ها
لزوم ایجاد یک معاونت
همنوایی عصرانه ارکستر سرخ ها!
مسئولیتپذیری
سایه استیضاح بر سر وزیر