روزنامه ایران
1400/09/25
رتبه بندی صادرکنندگان به مثابه ریلگذاری توسعه صادرات غیر نفتی
احسان قمریاقتصاددان
نهادهای حاکمیتی در سراسر دنیا در راستای وظایف حاکمیتی خود و با هدف احتراز از تصدیگری نسبت به فراهم کردن شرایط بهبود فعالیت فعالان بخش خصوصی اقدام نموده و ضمن رصد و نظارت بر فعالیت آنها، ارزیابی لازم را با هدف توسعه همهجانبه کشورهایشان فراهم مینمایند. حوزه تجارت خارجی به عنوان یکی از بخشهای تشکیل دهنده تولید ناخالص ملی هر کشور از این قاعده مستثنی نبوده و قریب به اتفاق کشورها با هدف تفوق صادرات بر واردات و بهبود تراز تجاری کشورهایشان اقداماتی انجام داده و در این مسیر گام برمیدارند. لذا حمایت از تجارت خارجی کشور از سوی دولتها ضرورتی انکارناپذیر بوده و لازم است شرایطی فراهم شود تا ضمن رعایت مقررات و دستورالعملهای موجود، ابزارهای تشویقی در جهت توسعه صادرات به کار گرفته شوند.
حمایت از صادرکنندگان و تشویق جامعه صادرکنندگان در ایران به دهه ۸۰ برمیگردد. در آن زمان سالانه اعتباراتی در قالب بودجههای سالانه جهت پرداخت جوایز صادراتی به کلیه صادرکنندگان بر اساس گروههای مختلف کالایی و خدماتی تخصیص و جوایز صادراتی به کلیه صادرکنندگان پرداخت میشد. فارغ از کارایی و اثرگذاری این گونه پرداختها که با دیدگاههای مختلف کارشناسان اقتصادی روبهرو شد، بهنظر میرسید دو چالش بزرگ در پرداخت این گونه جوایز صادراتی وجود داشت که البته بعدها با اصلاحاتی پرداخت جوایز صادراتی به پرداخت مشوقهای صادراتی تغییر یافت و سیاست پرداختهای غیر مستقیم و حمایتهای غیرمادی جایگاه اصلی در حمایتهای تجاری را به خود اختصاص داد. چالش اول مربوط به جامعه هدف پرداختها بود که صرفاً شاخص میزان صادرات غیر نفتی مد نظر قرار میگرفت و در سالهای اول نوع کالاهای صادراتی و حتی کشورهای هدف، اثرگذاری چندانی در شاخصهای تأثیرگذار بر تعیین میزان جوایز صادراتی را نداشت لذا صادرکنندگان تلاش میکردند به هر روش ارزش صادرات خود را افزایش دهند. شایان ذکر است که در آن سالها از مفهوم جهش صادراتی استنباط کاملی صورت نمیگرفت و صرفاً توسعه صادرات غیر نفتی در افزایش کمی صادرات خلاصه میشد. چالش دوم مربوط به اثرگذاری این گونه جوایز صادراتی بر توسعه صادرات غیرنفتی بود که با توجه به متغیرهای گسترده اثرگذار بر توسعه صادرات غیر نفتی و لزوم ثابت نگهداشتن سایر متغیرها با هدف کمی کردن اثرات متغیر مد نظر، ارزیابی چندان دقیقی انجام نگردیده و لذا نمیتوان در این خصوص، حداقل در کوتاه مدت و میان مدت نظرات دقیقی بیان کرد.
به هر حال از اوایل دهه ۹۰ رویکرد پرداخت جوایز و پرداختهای مستقیم به پرداخت مشوقهای غیرمستقیم تغییر کرده و براساس بستههای حمایت از صادرات غیرنفتی و مطابق بر برنامهها و فعالیتهای صادراتی صادرکنندگان، نسبت به پرداخت مشوقهای صادراتی اقدام گردید.
با عنایت به نکات پیشگفته شده به نظر میرسد تطابق میان برنامههای صادراتی و مشوقهای صادراتی، ضرورتی انکارناپذیر بوده و لازم است شرایطی فراهم شود که انجام هر نوع حمایت و اتخاذ سیاستهای تشویقی براساس معیارهای مرتبط با صادر کننده طراحی گردیده و اجرا گردد.
رتبهبندی صادرکنندگان بر اساس معیارهای کارشناسی یکی از فعالیتهای مثبتی است که بازخورد مطلوبی بر ایجاد انگیزه میان صادرکنندگان داشته و در نهایت مقدمات شناسنامهدار کردن جامعه صادر کنندگان را فراهم خواهد کرد. بر اساس اطلاعات موجود، بیش از ۲۸ هزار صادر کننده از ابتدای سال ۱۳۹۷ تاکنون نسبت به انجام فعل صادراتی اقدام نمودهاند که لازم است ضمن تعیین شاخصهای مختلف ،رتبه بندی آنها صورت گرفته و در نهایت شرایطی فراهم شود که امکان ارتقای رتبه هر یک از صادر کنندگان فراهم شود. در این مسیر صادرکنندگان با تکمیل و بارگذاری اطلاعات مورد نیاز در سامانه جامع تجارت، فرایند رتبهبندی را انجام داده و در نهایت به صورت پویا قادر خواهند بود تا نسبت به ویرایش اطلاعات و بالا بردن رتبه خود اقدام نمایند.
مهمترین کارکرد سامانه رتبهبندی صادرکنندگان، کارکرد تشویقی آن میباشد. طرح مشوقهای هوشمند که اجرای آن در صورت تخصیص اعتبارات از سالجاری آغاز خواهد شد مکمل رتبهبندی صادرکنندگان بوده و از این پس معیار رتبهبندی به عنوان مهمترین شاخص اثرگذار هر نوع حمایتی در نظر گرفته خواهد شد. صادرکنندگان بر اساس رتبه صادراتی خود که بیانگر اهلیت صادراتی میباشد طبقهبندی شده و بر این اساس مورد حمایت قرار میگیرند. همچنین با توجه به ضرورت استفاده از ابزارهای تشویقی در حوزه ایفای تعهدات ارزی به نظر میرسد یکی از کارکردهای اثرگذار در ایفای تعهدات ارزی در جهت تأمین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی، مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز تولید، استفاده از رتبهبندی در جهت تسهیل و تسریع ایفای تعهدات ارزی نقش بسزایی دارد. ذکر این نکته ضروریست که حدود 3 هزار و 500 صادرکننده ۱۰۰درصد ایفای تعهدات ارزی خود را ایفا کردهاند که لازم است در رتبهبندی صادرکنندگان، مد نظر قرار گیرد.
بی شک رتبهبندی صادرکنندگان، حرکتی بدیع در جهت شناخت صادرکنندگان بوده و در صورت تکمیل فرایند رو به رشد سامانه جامع تجارت، تنظیمگری در حوزه تجارت خارجی و مانعزدایی با سرعت بیشتری انجام خواهد پذیرفت.
سایر اخبار این روزنامه
دستور رئیس جمهور برای نظارت مستمر بر زنجیره تأمین کالا
معتمدی؛ ستاره نوظهور وزنه برداری
بودجه علیه ولخرجی
سازمان ملل: تحریمهای ایران را لغو کنید
توافق جدید ایران وآژانس
پایان 10سال انتظار فرهنگیان
تلاش برای بقای گنجینه موسیقی
آفت 8 ساله کشاورزی
نهرخواری این بار در بهبهان
۵ لایحه دولت روحانی به قوه مجریه مسترد شد
چشمانداز مثبت همکاری بین کشورهای منطقه در چهارچوب 3+3
رتبه بندی صادرکنندگان به مثابه ریلگذاری توسعه صادرات غیر نفتی
سلام ایران