اقدامات دولت قبل فقر در جامعه را افزایش داد

  سرویس سیاسی-
روزنامه اعتماد روز گذشته در گزارش اقتصادی خود با عنوان «دولت‌ها بزرگ‌تر و رفاه کمتر شد» به بررسی عملکرد بودجه عمومی دولت‌ها در 10 سال گذشته و اثرات آن بر روی زندگی مردم پرداخت و نوشت: «بررسی داده‌های وزارت کار نشان می‌دهد در دهه 90 نسبت جمعیت زیر خط فقر به کل جمعیت از 22 درصد در سال 90 به 32 درصد در سال 98 رسید. البته که پیش‌بینی‌ها بر افزایش این نسبت در سال 99 است. با کنار هم قرار دادن داده‌های آماری می‌توان به این نتیجه رسید که بزرگ شدن دولت در دهه گذشته به افزایش فقر و جمعیت زیر خط مطلق انجامید، چراکه بزرگ شدن دولت‌ها نه به دلیل طبیعی که با توسل به منابع بانکی صورت گرفته است.»
گفتنی است سیاست‌های نادرست و غلط اقتصادی طی 8 سال گذشته از سوی دولت موردحمایت طیف مدعی اصلاح‌طلبی در کنار سوء مدیریت و ناکارآمدی، اثرات و تبعات فاجعه‌آمیزی بر ساختار مدیریتی کشور و همچنین اقتصاد و معیشت مردم برجا گذاشت که اثرات آن شاید تا سال‌ها‌گریبان گیر مردم و کشور باشد.
اذعان این روزنامه حامی دولت روحانی به چاق و فربه‌شدن ساختار دولت در دولت‌های یازدهم و دوازدهم از یک‌سو و فقیرتر شدن جامعه از سوی دیگر در حالی است که شخص حسن روحانی اردیبهشت‌ماه 97 طی سخنانی به مناسبت هفته کارگر اعتراف کرده بود: «دولت از بس فربه و چاق شده نمی‌تواند راه برود، دولت باید خودش را سبک کند، با این وضعیت دویدن که هیچ، راه رفتن هم برای دولت سخت است و باید عصا و ویلچر برای دولت بگیریم؛ دولت باید سبک‌تر و چابک‌تر شود.»


اصلاح‌طلبان به اقتصاد و توده‌های فرودست توجه جدی نداشتند
شرق در مطلبی نوشت: جامعه‌ای که دستش به دهانش می‌رسد در پی گسترش مطلوبیت بیشتری است؛ مطلوبیتی از جنس تغییر در چشم‌انداز و در یک‌کلام در پی اصلاح‌طلبی... بارها شنیده‌ایم ضعف اصلاح‌طلبان آن بوده است که به اقتصاد و توده‌های فرودست توجه جدی نداشته‌اند. این گفته اگرچه در یک معنا درست است اما شکست اصلاح‌طلبان و افول آنها را نمی‌توان به برنامه‌های اقتصادی تقلیل داد.
در ادامه این مطلب آمده است: در فقر تصویر ذهنی جامعه برای اعتراض، شورش و انقلاب آماده است. جامعه‌ای که از رفاهی نسبی برخوردار باشد اصلاح‌طلب می‌شود، ازاین‌رو اصلاح‌طلبان رفته‌رفته اثر خود را به دلیل فقر از دست دادند و فقر ذره‌ذره تار و پود جامعه را بدون آگاهی آنان درنوردید... ما با جامعه‌ای اسفنجی روبه‌رو شدیم که در هر شرایطی آماده شکل‌گیری قدرت‌های بیرون از جامعه است.»
باید از هیئت مذاکره‌کننده کشورمان حمایت کنیم
روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی نوشت: اکنون‌که هیئت مذاکره‌کننده برجامی کشورمان با حمایت همه‌جانبه و یکپارچه مسئولان نظام برای حل اختلافات و احیاء برجام و لغو تحریم‌ها مصمم است، همه باید از این هیئت حمایت کنند. وارد ساختن ایرادهای شکلی و لفظی و بازگشت به گذشته افراد و مواضع ضدبرجامی آنها در شرایط کنونی نه‌تنها مفید نیست بلکه زیان‌بار است. کسی انتظار زیر پا گذاشته شدن اصول و منافع و مصالح کشور و ملت به خاطر رسیدن به توافق برای احیاء برجام و لغو تحریم‌ها را ندارد. هیئت مذاکره‌کننده برجامی نیز به هیچ‌وجه چنین قصدی ندارد. تصمیم نظام این است که با حفاظت از اصول و آرمان‌ها و منافع و مصالح کشور و ملت، اختلافات موجود حل شوند، احیاء برجام محقق شود و به لغو تحریم‌ها منجر گردد. این، یک تصمیم درست است که جامعه ما امروز نیازمند آن است و مسئولان مذاکرات می‌توانند با تدبیر و درایت و در نهایت عزت آن را محقق سازند.
در ادامه این مطلب آمده است: یکی از تأمل‌برانگیزترین نکات مربوط به ماجرای برجام همین است که صهیونیست‌ها و سران ارتجاع عرب با برجام مخالف بودند، اکنون نیز با احیاء برجام مخالفند و اصولاً آنها بودند که ترامپ را به خارج ساختن آمریکا از برجام تشویق کردند. بخشی از مخالفین داخلی برجام نیز دقیقاً همین مسیر را همراه با مخالفین خارجی پیموده‌اند و هم‌اکنون نیز همانند آنها با احیاء برجام مخالفند. بهانه‌گیری‌هایی از قبیل اینکه چرا با نصب دوربین‌ها در تأسیسات کرج موافقت کرده‌اید و چرا از تحریم‌های برجامی سخن می‌گویید، هرچند رنگ و لعاب ظاهری خوبی دارند ولی در باطن از جوهر همسوئی با مخالفین خارجی احیاء برجام برخوردارند و هدف اصلی این است که مانع رفع تحریم‌ها شوند.
شایان‌ذکر است که منتقدان برجام حرفشان این نیست که برجام احیا نشود بلکه حرفشان این است که برجام باید همه تحریم‌ها را لغو کند چه آنکه اگر غیرازاین است که فایده‌ای ندارد! از سویی انتقاد به 8 سال خسارت محض در دولت موردحمایت مدعیان اصلاحات از این منظر است که آنان توافقی را امضا کردند که در نهایت نمی‌دانستند در متن برجام واژه «لغو» آمده یا «تعلیق» و اینکه هیچ تضمینی برایان توافقنامه نبود! علاوه‌بر این‌ها شرطی کردن اقتصاد کشور و گره زدن زلف همه مشکلات به برجام اشتباه استراتژیکی بود که دولت روحانی با توسل به آن باعث تشدید تحریم‌ها و تهدیدها علیه ایران شد.
تفاوت مذاکرات در دوره رئیسی و روحانی
روزنامه آرمان ملی دیروز طی یادداشتی مدعی شد: «نگاه واقع‌بینانه نسبت به آینده مذاکرات، حصول توافق و احیای برجام است... حال تفاوت اینجاست که در دولت روحانی قدری سرعت کار بیشتر بود و مذاکرات تا ۸۵ درصد پیشرفت داشت، اما در دولت رئیسی مذاکرات کُند پیش می‌رود.»
ادعای پیشرفت مذاکرات در دوره روحانی در حالی است که تریتاپارسی رئیس‌لابی نایاک (و نزدیک به تیم ظریف) اخیراً فاش کرد دولت بایدن نه‌فقط درباره دولت بعدی بلکه درباره دوره خود نیز حاضر نشده که درباره عدم تکرار خروج از برجام و عهدشکنی تضمین بدهد! افزون بر این، تفاوت مذاکرات با دوره قبل اینجاست که قرار نیست کسی رئیس‌جمهور آمریکا را مؤدب بخواند، حل مشکلات را به اخم و لبخند آمریکا گره بزند، امضای آمریکایی‌ها را تضمین بداند و به آنها اعتماد کند، نقد بدهد و نسیه بگیرد، تضمین نگیرد، دیکته بنویسد و خباثت و عهدشکنی حریف را توجیه و آنها را به تحریم و ترور تشویق کند.