روزنامه جوان
1400/09/28
بورسیه کیفیت کار ورزشکار را ارتقا میدهد
حمایت از ورزشکارانی که برای کسب سهمیه الـــمپیک تلاش میکنند یکی از برنامههایی است که کمیته بینالمللی المپیک سالهاست توسط کمیسیون سولیداریتی (همبستگی) خود برای هر دوره از این رقابتها دنبال میکند. طرحی تحت عنوان بورسیه شدن ورزشکاران که تا زمان برگزاری رقابتهای المپیک در چارچوبهای تعیین شدهای، چون تأمین کمک هزینه تمرین، اردوی برون مرزی، جذب مربی اختصاصی، تجهیزات تخصصی، کمک هزینه درمان و... به ورزشکاران پرداخت میشود؛ طرحی که برای المپیک پاریس ۱۵ ورزشکار ایرانی شامل آن شدهاند، اما بنا بر گفتههای کیکاووس سعیدی، دبیر کمیته ملی تنها برای ورزشکاران نیست و بخشی از آن نیز به فدراسیونها برای مهیا کردن شرایط تعلق میگیرد. طرح حمایتی بورسیه کردن ورزشکاران برای حضور در المپیک از چه زمانی آغاز شده است؟اینکه IOC دقیقاً از چه زمانی چنین طرح حمایتی را آغاز کرده است به خاطر ندارم، اما تا پیش از المپیک لندن سهم ورزشکاران ایرانی در این برنامه حمایتی کمیته بینالمللی المپیک قابل توجه نبود، ولی با تأکید و پیگیری کمیته ملی المپیک برای المپیک ریو، ۹ ورزشکار ایران از ۹ رشته مختلف بورسیه شدند تا از کمک مالی IOC در راه کسب سهمیه برخوردار شوند. بورسیهای که برای المپیک توکیو به ۱۰ ورزشکار ایرانی از ۹ رشته تعلق پیدا کرد با رایزنیهای جدید کمیته ملی المپیک این تعداد به ۱۵ ورزشکار رسید. در المپیک ریو همه بورسیههای ایران موفق به کسب سهمیه نشدند. در المپیک توکیو هم همین طور. این مسئله میتواند تهدیدی برای تعداد بورسیههای ایران در المپیکهای بعدی باشد؟
خیر. IOC این طرح را برای حمایت از ورزشکاران و فدراسیونها گذاشته است تا شرایط حضور آنها را در المپیک مهیا کند. این طرح به منظور ارتقای آمادگی ورزشکار به لحاظ کیفی برای کسب سهمیه و حضور در المپیک است و کسب نکردن سهمیه باعث کاهش تعداد بورسیهها نمیشود. بورسیهها بر چه اساسی داده میشود و ملاک انتخاب ورزشکارانی که تحت پوشش این طرح حمایتی قرار میگیرند چیست؟
ملاک، افرادی هستند که شانس کسب سهمیه برای حضور در المپیک را دارند؛ بنابراین تا زمان آغاز رقابتهای المپیک ورزشکاران بورسیه شده تحت حمایت مالی کمیته بینالمللی المپیک قرار میگیرند تا با حضور در رقابتهای کسب سهمیه موفق به کسب جواز حضور در این رویداد مهم ورزشی شوند.
کمیته ملی المپیک و IOC نیز نقشی در انتخاب ورزشکارانی که بورسیه میشوند دارند؟
خیر. کمیته ملی المپیک نقشی در انتخاب افراد برای بورسیه کمیته بینالمللی المپیک ندارد و تنها معرف آنها به IOC است، چراکه بهترین و بالاترین مرجع برای انتخاب افراد واجد شرایط در این زمینه خود فدراسیون و عوامل فنی آنهاست. در واقع این فدراسیونها هستند که باید فرمهای ارسالی IOC را با جزئیات پر و آن را امضا کنند و همانطور که خود فدراسیونها باید پاسخگوی کسب سهمیه یا عدم کسب سهمیه در بازیهای المپیک باشند بالطبع در این مرحله نیز کمیته ملی المپیک ورود نکرده و صفر تا صد انتخاب ورزشکار را در اختیار فدراسیونها گذاشته است و دخالتی در این امور ندارد. مبنا فدراسیونها هستند. ما فرآیند کار را به فدراسیونهای المپیکی و مدال آور اعلام میکنیم و آنها نیز ورزشکاران خود را با توجه به رزومه، شرایط کیفی و فنی و همچنین شانس حضور در المپیک به ما معرفی میکنند. کمیته ملی المپیک هم بعد از بررسی مدارک مربوطه آنها را به IOC ارسال میکند.
یعنی هیچ نظارتی بر این انتخابها از سوی کمیته ملی و بینالمللی المپیک وجود ندارد؟
در انتخاب ما هیچ نقشی نداریم، اما با این وجود فدراسیونها موظفند هر سه ماه یکبار عملکرد هر ورزشکار را به کمیته ملی المپیک ارسال کنند و ما نیز بعد از بررسی مدارک آن را به کمیته بینالمللی المپیک ارسال میکنیم. تمامی موارد مربوط به بورسیه ورزشکاران با جزئیات و بهطور شفاف به اطلاع فدراسیونها رسیده و آنها با علم به تمامی مسائل اقدام به معرفی ورزشکار خود برای کسب بورسیه میکنند.
این مبلغ باید در چه زمینهای هزینه شود؟ آیا کمیته بینالمللی المپیک نظارتی بر چگونگی هزینه شدن این بورسیهها دارد؟
مبلغی که به بورسیهها داده میشود باید در زمینه آمادهسازی ورزشکاران در راستای کسب سهمیه المپیک هزینه شود و فدراسیونها هر فصل (هر چهار ماه یکبار) گزارش عملکرد خود را در راستای آمادهسازی ورزشکاران بورسیه به کمیته ملی المپیک ارسال کرده و ما نیز بعد از بررسی و تأیید مدارک آن را به IOC میفرستیم تا در صورت تأیید، سهمیه بورسیه فصل بازیکن منظور شود. قرار است از ابتدای سال ۲۰۲۲ هر ماه به مدت ۲۴ ماه ۵۰۰ دلار به ورزشکاران بورسیه پرداخت شود. با توجه به تحریمها آیا فکری برای دریافت این پول شده است؟
از آن بابت مشکل و نگرانی نیست. چون این بودجه برای ما منظور شده است و بعدها میتوانیم در موارد مختلفی، چون تهیه بلیت یا اقامت در مدلهای مختلف برای کمک به فدراسیونها آن را برداشت کنیم، اما با توجه به شرایط موجود کمیته ملی المپیک از این طرف هزینه و گزارش هزینهکرد خود را برای کمیته بینالمللی المپیک ارسال میکند و سپس با توجه به هزینههای انجام شده مقدار ارزی که باید و سهم بورسیههای ایران است برای جبران هزینهها منظور میشود. با توجه به مشکلاتی که در راستای انتقال ارزی وجود دارد آیا احتمال سوخت شدن این مبلغ در صورت دریافت در زمان مقرر وجود دارد؟
خیر، این اعتبار به نام ایران در حساب کمیته بینالمللی المپیک ذخیره میشود. کمیته ملی المپیک به دلیل مشکلات ترانسفر امکان برداشت این پول را ندارد، اما میتواند از آن برای برنامههای مربوط به المپیک و طی کردن مراحل مختلف مانند ثبت نام، پرداخت هزینههای آنها و... استفاده کند. بنابراین، این پول به هیچ عنوان سوخت نمیشود. البته ذخیره شدن پول ایران بر اساس مستندات انجام میشود. در واقع کمیته ملی المپیک ایران مدارک لازم مبنی بر حمایت مالی از ورزشکاران بورسیه را به کمیته بینالمللی المپیک ارائه میدهد. این کمیته هم با لحاظ کردن آنها ذخیره پول ایران را در دستور کار قرار میدهد. بورسیه ورزشکاران به صورت دلاری به آنها پرداخت میشود یا ریالی؟
با توجه به اینکه به دلیل تحریمها شرایط پرداخت ارزی را نداریم مبلغ در نظر گرفته شده به صورت ریالی و بر اساس نرخ روز بانک مرکزی به فدراسیونها پرداخت میشود تا در اختیار ورزشکاران قرار گیرد، اما همه این پول برای ورزشکار نیست و مقداری از آن نیز به فدراسیونها برای آمادهسازی ورزشکار در راستای کسب سهمیه المپیک میرسد. پرداختیهای کمیته بینالمللی المپیک به چه صورت است؟
کمیته بینالمللی المپیک هر چهار ماه یکبار پول بورسیهها را پرداخت میکند. با توجه به اینکه ماهانه ورزشکاران بورسیه شده ۵۰۰ دلار است هر چهارماه یک بار ۲۰۰۰ دلار بابت هر ورزشکار پرداخت میشود تا در راستای آمادهسازی برای کسب سهمیه المپیک استفاده کند.
سهمیه ایران در بورسیههای IOC برای المپیک ریو ۹ و برای المپیک توکیو ۱۰ نفر بود، اما این تعداد برای المپیک پاریس به ۱۵ ورزشکار رسیده است.
بله، این درخواست کمیته ملی المپیک بود. با توجه به ظرفیت ورزش قهرمانی ایران در رشتههای مدالآور برای تقویت و حمایت هرچه بیشتر از قهرمانان ملی برای کسب سهمیه در رشتههایی که بستر آن فراهم است درخواست افزایش سهمیه ایران در طرح حمایتی IOC را داشتیم که با این خواسته موافقت شد. هدف از این طرح حمایتی چیست و آیا کمیته بینالمللی المپیک طرحهای حمایتی دیگری هم دارد؟
در واقع IOC برای حمایت از قهرمانان ملی کشورها و کمک به روند آمادهسازی آنها برای حضور در مسابقات و بازیهای کسب سهمیه المپیک این طرح را اجرا میکند. از طرحهای مشابه هم میتوان به طرح بورسیه المپیک جوانان و المپیک زمستانی اشاره کرد که چهار ورزشکار ایران نیز شامل آن شدند. انتخاب رشتهها بر چه اساسی است و صرفاً از هر رشته یک ورزشکار انتخاب میشود؟
انتخاب رشتهها بر اساس المپیکی بودن و همچنین شانس کسب سهمیه و مدالآوری آنهاست. در خصوص نفرات هم همواره سعی میشود عدالت رعایت شود، اما بعضاً در برخی رشتهها، چون کشتی که شانس کسب سهمیه و همچنین مدالآوری زیاد است ممکن است بیش از یک ورزشکار بورسیه شود. برای نمونه در المپیک پاریس جواد فروغی و فاطمه کرمزاده از تیراندازی، محمدرضا گرایی و امیرحسین زارع از کشتی، سمیه یزدانی از دوچرخهسواری، نازنین ملایی از قایقرانی، دانیال شهبخش از بوکس، رضا علیپور از صخرهنوردی، الهام حسینی و علی داوودی از وزنهبرداری، علی پاکدامن از شمشیربازی، ریحانه مبینی از دوومیدانی، مهلا مومنزاده از تکواندو، مهرشاد افقری از شنا و احمد کهنی از ژیمناستیک بورسیههای ایران هستند که کشتی دو سهمیه دارد. هرچند وزنهبرداری و تیراندازی هم دو سهمیه دارند، اما در این دو رشته یک سهمیه برای آقایان و دیگری برای بانوان است.
سایر اخبار این روزنامه
غرب بر سر دوراهی تصمیم
باقری: وین هشتم میتواند دور توافق باشد
مصر و امارات روی خط تنش
نایبقهرمانی جهان با اعمال شاقه
تخلف بزرگ و کاسههای داغتر از آش!
آقاي بيرنگ! شما اشتباه نكرديد
از «سینما حقیقت» «سرباز شماره صفر» در ستایش زندگی است
اعلام جزئیات مراسم دومین سالگرد شهادت حاج قاسم
آب پاکی روی دست مدیران آبی
وزیر ارتباطات: اینترنت با کیفیت حقالناس است
دولت بخشی از اقساط وام مسکن ملی را پرداخت میکند
مدیریت دولتی اقتصاد را به گل مینشاند
بورسیه کیفیت کار ورزشکار را ارتقا میدهد
شهادت را از رفاقت با شهدا هدیه گرفت