کرونا اومیکرون رسید؛ فقط 17 روز تا قرمز شدن ایران فاصله است
راضیه زرگری – حالا اومیکرون رسما در ایران شناسایی شده؛ پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری و عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا به شهروندآنلاین میگوید: «این سویه میتواند ظرف 17 روز غالب شود. در شرایط فعلی بسیار مهم است که اقدامات پیشگیرانه را سریعا شروع کنیم تا جلوی گسترش اومیکرون را بگیریم، از همین امروز؛ هفته آینده برای مقابله با اومیکرون دیر است.
صبح یکشنبه 28 آذر 1400، اصغر عبدلی، دانشیار گروه ویروسشناسی پاستور و فناور واکسن کرونای برکت از شناسایی اولین مورد ابتلا به اومیکرون در ایران خبر داد. به گفته این ویروسشناس اولین ویروس کرونا با سویه جدید اومیکرون در کشور در یک آزمایشگاه فوق تخصصی ویروسشناسی شناسایی شده است. ساعتی بعد سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت: در جلسه اضطراری ستاد کرونا که امروز با حضور دکتر بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در محل این وزارتخانه برگزار شد، مشاهده یک مورد سویه امیکرون کرونا در ایران تایید شد.
پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری نیز در گفتوگو با «شهروند آنلاین» شناسایی مورد یا موارد مثبت اومیکرون در ایران را تایید کرد و گفت: «در شرایط فعلی نمیتوانیم بگوییم اومیکرون به ایران نیامده. زیرا مسافرت به خارج زیاد داشتهایم. حالا که در آستانه سال نو میلادی قرار داریم، بسیاری از هموطنان ما که در خارج از کشور زندگی میکنند، در این ایام به ایران میآیند یا ایرانیهای داخل برای جشن ژانویه به اروپا سفر میکنند و همین مسافرتها دامنه حرکت ویروس را گستردهتر میکند.
همچنان واکسیناسیون مجهزترین سلاح استطبرسی معتقد است همین الان هم چرخش این ویروس محدود به چند کشور اعلامشده، نیست و به احتمال زیاد با توجه به قدرت سرایتپذیری بالا در بسیاری از کشورها در چرخش بوده و صرفا نباید منتظر شناسایی موارد مثبت آن برای راههای مقابله و پیشگیری باشیم.
رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری و عضو ستاد ملی مقابله با کرونا با تاکید بر اینکه اثرگذاری واکسن کرونا در مرگومیر و وخامت وضعیت بیماران کرونایی غیرقابل انکار است، گفت: «ممکن است جهشهای مکرر ویروس کرونا اثرگذاری واکسنها را تحتتاثیر قرار دهد، ولی قطعا در کاهش میزان مرگومیر و وخامت بیماری اثربخش است. همچنان واکسیناسیون موثرترین سلاح علیه کروناست» .او تاکید کرد: «دوز سوم در حال حاضر از همه چیز مهمتر است تا جامعه ایمنی خیلی خوبی نسبت به این سویه جدید داشته باشد؛ به همین دلیل به همه افراد بالای 18 سال توصیه میکنیم اگر سه ماه از دوز دومشان گذشته برای تزریق دوز بوستر هرچه زودتر اقدام کنند.»
باید اقدامات پیشگیرانه را سریعا شروع کنیماو با یادآوری اینکه واکسیناسیون علیه کرونا موثرترین سلاح در برابر کروناست، درباره روند بازگشاییها و کاهش محدودیتهای کرونایی توصیه کرد: «در حال حاضر بسیار مهم است اقدامات پیشگیرانه را سریعا شروع کنیم. زیرا ما تا یک هفته پیش اومیکرون را نمیشناختیم؛ نمیدانستیم رفتارهای این سویه جدید به چه نحوی است؛ ولی الان مشخص شده است که اومیکرون در صورت گسترش زیاد در کشور میتواند خطرناک باشد. پس هر اقدامی که لازم است برای پیشگیری باید سریعا در دستور کار قرار دهیم.»
هفته آینده برای مقابله با اومیکرون دیر استاین متخصص بیماریهای عفونی با بیان اینکه کنترل مرزهای خارجی، پوشش حداکثری واکسیناسیون، رعایت پروتکلهای بهداشتی، شستوشوی دستها، قرار نگرفتن در فصاهای بسته و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در شرایط فعلی باید با جدیت بیشتر دنبال شود، تاکید کرد: «هلند در آستانه سال نو میلادی قرنطینه کامل اعلام کرد؛ این اقدام یعنی سویه جدید کرونا جدی و خطرناک است. در حالی که بیشترین سود اقتصادی این کشور در تعطیلات سال نو است ولی سلامت مردم برایشان مهم است. ما هم همین الان باید اقدام کنیم تا جلوی گسترش اومیکرون را بگیریم، هفته آینده برای مقابله با اومیکرون دیر است.»
عضو کمیته ملی کرونا عنوان کرد: «اومیکرون در مدت ۱۷ روز به سویه غالب تبدیل خواهد شد، در حالی که این سرعت در مورد دلتا ۱۰۰ روز بوده است. اومیکرون در ۱۷ روز میتواند شرایط را کاملا از آبی به قرمز تبدیل کند. بنابراین رعایت نکات بهداشتی باید جدیتر گرفته شود.»
دکتر طبرسی تاکید کرد: «در آستانه شب یلدا مردم از حضور در اماکن سربسته جلوگیری کنند.»
سوپرواریانتی با جهشهای متعددگفتنی است شناسایی گونه جدید جهشیافته کرونا با نام اومیکرون به کمتر از دو ماه پیش در آفریقای جنوبی برمیگردد و با توجه به سرعت چرخش بالای آن به سرعت شیوع آن در بسیاری از کشورها گزارش شده است.
مشخصه اصلی سویه اومیکرون را جهشهای متعدد در پروتیین اسپایک ویروس عنوان میکنند؛ افزایش فاکتورهای جهشیافته در این سویه جدید در مقایسه با جهشهای قبلی موجب شده تا مقابله با اومیکرون بهعنوان سویهای خطرناک در دستور کار سازمان جهانی بهداشت قرار بگیرد.
بهطور کلی در طبقهبندی انواع ویروس کرونا نوعی که با افزایش قابلیت انتقال، عفونت یا مقاومت در برابر واکسنها همراه باشد در گروه سویههای نگرانکننده قرار میگیرد و سازمان جهانی بهداشت سویه B.۱.۱.۵۲۹ ویروس کرونا را بهعنوان سویه نگرانکننده طبقهبندی کرد و آن را اومیکرون (Omicron) نامید.