دلو اپسان دوباره لاريجاني را نواختند...

آرمان ملی- حمید شجاعی: کنار رفتن چهر‌های معروف و مشهور سیاسی از عرصه انتخابات و قدرت و از آن مهم‌تر دلایل آن همواره سوژه جالب و جذابی برای جامعه و رسانه‌ها بوده است. امری که در قالب رد صلاحیت‌ها صورت می‌پذیرد و در برخی اوقات چهره‌های سیاسی و حزبی و در برخی اوقات چهر‌ه‌هایی که سابقه حضور در نهادها و قوا را داشته‌اند را هم در بر می‌گیرد. در این راستا اگر طی یک دهه گذشته نگاهی به رد صلاحیت‌های شاخص داشته باشیم شاید مهم‌ترین آن‌ها به ماجرای رد صلاحیت مرحوم آیت‌ا... هاشمی و در ادامه مهره تاثیر‌گذار جریان اصولگرا در دهه‌های هفتاد و هشتاد یعنی علی لاریجانی بازگردد. با این حال اما هیچ‌گاه به‌طور کامل دلایل اصلی رد صلاحیت‌ها مشخص نشده است. این در حالی است که اخیرا نامه‌ای منتشر شده که در آن دلایل رد صلاحیت لاریجانی مطرح گردیده و پس از واکنش خود وی باید دید جامعه و خود شورای نگهبان چه واکنشی به این مساله خواهند داشت. 
  همه ماجرای یک رد صلاحیت 
رد صلاحیت علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری جزء پر سر و صداترین خبرهایی بود که تا ماه‌ها نیز پیامدهای خود را داشت. شاید زمانی که چهره‌هایی همچون اسحاق جهانگیری، محمود احمدی نژاد و... از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شدند این ماجرا آنقدرها در جامعه صدا نکرد اما زمانی که مشخص شد علی لاریجانی هم از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شده است این خبر همه را شگفت‌زده کرد. چنانکه از همان زمان تاکنون که قریب به 6ماه می‌گذرد شاهد رویارویی‌های علی لاریجانی با شورای نگهبان بوده‌ایم و لاریجانی بارها و بارها نسبت به رد صلاحیتش از سوی شورای نگهبان اعتراض کرده و خواستار مشخص شدن علل این مساله بود. در هر بار هم شورای نگهبان اعلام کرده که علل رد صلاحیت مخفی بوده و به خود کاندیداها اعلام شده ؛ لاریجانی هم چندین و چند بار از شورای نگهبان خواست دلایل رد صلاحیتش را علنی کند. با این حال این کشمکش تا جایی رسید که روز شنبه نامه‌ای با امضای دبیر شورای نگهبان در خصوص دلایل رد صلاحیت علی لاریجانی در رسانه‌ها منتشر شد که بازتاب و واکنش‌های بسیاری داشت و هر کسی از دید خود به این نامه واکنش نشان داد. نامه‌ای که دلایلی از جمله مواضع سیاسی به خصوص در سال 88 و دفاع از ردصلاحیت‌شدگان، اقامت فرزندان در آمریکا و انگلیس و همچنین تصویب 20 دقیقه‌ای برجام در مجلس را علت رد صلاحیت مرد کهنه‌کار سیاست در ایران معرفی کرده بود. در این میان مهم‌ترین واکنش را خود لاریجانی داشت که در نامه‌ای مبسوط به شورای نگهبان گلایه‌های خود را از این دلایل مطرح و در مهم‌ترین بخش صحبت‌هایش آورد: «یک کلام بگویید بنا داشتیم شما را حذف کنیم در این صورت، حداقل جمله‌ای معنادار ایراد کرده بودید.» البته جدای از پاسخ لاریجانی به نامه شورای نگهبان بسیاری معتقد بوده و هستند که شاید علت رد صلاحیت لاریجانی همان علتی بود که برای رد صلاحیت مرحوم آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی مطرح می‌شد؛ احتمال رای‌آوری بالا. چیزی که حجت‌الاسلام مصلحی وزیر وقت اطلاعات به وضوح در خصوص آن صحبت کرده و از رای 30 میلیونی آیت‌ا... هاشمی گفته بود. حال بخشی از جامعه بر این باور است که شاید لاریجانی هم به دلیل رای‌آور بودن کنار گذاشته شده است. گرچه هنوز هم برای عده‌ای قابل هضم نیست لاریجانی که سابقه 12 سال ریاست مجلس، دبیری شورای عالی امنیت ملی، ریاست سازمان صدا و سیما و... را در کارنامه خود داشته و در زمره افراد مورد وثوق و اعتماد نظام محسوب می‌شده است، چرا باید در روند رد‌صلاحیت و حذف قرار گیرد. حال باید دید ماجرا به همین‌جا ختم خواهد شد یا بازهم این داستان ابعاد دیگری خواهد یافت. 
 دلایل گفته شده بیشتر توجیهات بود


یک فعال سیاسی درباره نامه منتشر شده منسوب به دبیر شورای نگهبان در خصوص دلایل رد صلاحیت علی لاریجانی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: من دقیقا به قوانین آشنا نیستم ولی خاطرم هست که سخنگوی قبلی شورای نگهبان گفته بودند که صلاحیت افراد را وقتی که تایید می‌کنند اگر در خلال کار و مسئولیت‌شان خلاف آن را ببینند، شورای نگهبان می‌تواند همان موقع ورود کند و آن افراد را رد صلاحیت کند. محمد هاشمی گفت: اگر این مبنای کار شورای نگهبان باشد، این ادله‌ای که برای جناب آقای لاریجانی آورده شده جای تعجب است؛ چراکه این موارد یک شبه و فی‌البداهه اتفاق نیفتاده است. این موارد باید در طول مسئولیت‌های چندین ساله ایشان مطرح می‌شد. آقای لاریجانی ۱۲ سال رئیس مجلس بودند یا در پست‌های عالی دیگری مثل شورای عالی امنیت ملی، صدا و سیما و مواردی از این قبیل حضور داشتند. یعنی آقای لاریجانی یک شخصیت معمولی در نظام نیست. وی افزود: ایشان شخصیتی است که از سال ۱۳۷۰ و حتی قبل از آن در مسئولیت‌های حساس نظام حضور داشته و نقش‌آ‌فرینی کرده است. اگر شورای نگهبان خلافی را از ایشان می‌دید قاعدتا بر مبنای فرمایشی که آ‌قای کدخدایی داشت، باید به موقع حداقل به ایشان اخطار داده می‌شد. حالا می‌گوییم رد صلاحیت و سلب مسئولیت هم لازم نبود اما حداقل می‌توانستند به ایشان بگویند شما اینجا خلاف رفته‌اید لطفا خودتان را اصلاح کنید. اما به نظرم چنین موردی هیچ وقت گفته نشده یا اگر گفته شده ما اطلاع نداریم. هاشمی یادآور شد: اگر مجموعه این شرایط را در نظر بگیریم، به نظرم می‌رسد موارد گفته شده بیشتر توجیهات بود، چیزی که الان بیشتر مردم در جامعه می‌گویند و در میان عوام و خواص گفته می‌شود، این است که آقای لاریجانی با توجه به سوابقی که داشتند اگر کاندیدای ریاست جمهوری می‌شد فرصت رای داشت و رای او هم بالا بود و مردم انتخابش می‌کردند. مشابه همین مساله برای مرحوم هاشمی اتفاق افتاد و آقای هاشمی به دلیل دیگری رد صلاحیت شد. عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: در مورد آقای هاشمی هم اخیرا وزیر اطلاعات آ‌قای احمدی‌نژاد اعتراف کرد که گفته‌اند اگر آقای هاشمی کاندیدا شود ۳۰ میلیون رای دارد و هاشمی با ۳۰ میلیون رای قابل کنترل نیست. یعنی چون محبوب مردم بودند و رای می‌آوردند ایشان را سلب صلاحیت کردند. آن زمان هم گفتند به خاطر سن‌شان رد صلاحیت شدند الان هم به نظر من این گونه تلقی می‌شود که اصل مساله چیز دیگری بوده ولی سعی می‌شود موضوع توجیه شود. وی ادامه داد: تلقی جامعه این است که احساس می‌شده در نظرسنجی‌ها آقای لاریجانی در طیف افرادی است که به احتمال زیاد رای می‌آورد و یا به دور دوم خواهد رفت، برای همین هم تلاش شد تا ایشان در صحنه حضور نداشته باشد. به هر حال آنچه که در افکار عمومی گفته می‌شود این است که علت عدم تایید صلاحیت آقای‌لاریجانی محبوبیت ایشان در جامعه بود و احتمال رای‌آوری ایشان موجب این مساله شد. 
 تصویب برجام دلایل رد صلاحیت؟
یک فعال سیاسی و رسانه‌‌ای اصلاح‌طلب بعد از منتشر شدن نامه محرمانه علی لاریجانی واکنش نشان داد. عباس‌عبدی در توئیتی نوشت: «‏جالب‌ترین علت رد صلاحیت لاریجانی مربوط به مدیریت ۲۰ دقیقه‌ای او در تصویب برجام است. در حالی که خود شورای نگهبان همان روز و بدون معطلی مصوبه مجلس را تایید کرده بود! پاسخ لاریجانی هم جالب است که توضیح می‌دهد کجا تصمیم گرفته شده بود.
 انتقاد عضو جبهه پایداری
یک نماینده اصولگرای اداور مجلس ر واکنش به پاسخ لاریجانی به شورای نگهبان نامه‌ای به وی نوشت. در بخشی از این نامه آمده است: نامه شما خطاب به شورای نگهبان را مطالعه کردم، اینجانب دو دوره مجلس تحت ریاست شما را تجربه کرده‌ام، و رفتار و منش شما را از نزدیک لمس کرده‌ام و بر این باورم موارد متعددی را نوشته‌اید که در عمل اصلا به آن پای بند نبوده‌اید. مهدی کوچک زاده در ادامه آورده: شما ممکن است با نامه پراکنی و انشای وزین و عالی اذهان را نسبت به شورای محترم نگهبان، که هیچ‌کس مدعی عصمت آن نیست و خود بنده و بسیاری از همفکرانم‌ از برخی عملکردهای آن شورای محترم بیش از دیگران گله مندیم، تخریب کنید اما بدون شک مصداق کسی خواهید شد که با مشاهده غرق شدن خود همه را پایین می‌کشد!