روزنامه جوان
1400/09/29
ماه عسل طالبان با ۵۷ کشور اسلامی
نشست وزرای خارجه کشورهای سازمان همکاری اسلامی در اسلامآباد برای بررسی اوضاع افغانستان به صورت فوقالعاده برگزار شد. مهمان ویژه این نشست، «امیرخان متقی»، وزیر خارجه طالبان بود که خواستار سرازیر شدن کمکهای جهانی به افغانستان شد. در این میان شاید نشست اسلامآباد فرصتی است تا روند جامعهپذیری طالبان در نظام بینالمللی شتاب گیرد و همزمان کشورهای اسلامی مطالباتشان را با طالبان مطرح کنند. به گزارش «جوان»، فرودگاه بینالمللی اسلامآباد، پایتخت پاکستان از روز شنبه با ترافیک ورود هواپیماهای تشریفاتی وزرای خارجه ۵۷ کشور اسلامی روبهرو بود. روز یک شنبه نشست فوقالعاده وزرای خارجه سازمان همکاریهای اسلامی در ساختمان پارلمان پاکستان برگزار شد تا به صورت ویژه به موضوع افغانستان بپردازد. این نشست به ابتکار عربستان سعودی به عنوان رئیس اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی برگزار شد و پاکستان خواستار میزبانی آن شده بود. مهمان ویژه نشست نیز هیئت دیپلماتیک افغانستان به ریاست «امیرخان متقی»، وزیر خارجه طالبان بود که از یک روز قبل از نشست در اسلامآباد به سر میبرد. تحریم امریکا آسیب وارد میکند«امیرخان متقی»، سرپرست وزارت امور خارجه حکومت طالبان در نشست اعضای سازمان همکاری اسلامی به مشکلات جاری افغانستان اشاره کرد و گفت که مسدود کردن داراییهای افغانستان، به مردم این کشور آسیب وارد کرده است. سرپرست وزارت امور خارجه طالبان در این نشست همچنین گفت: تحریم علیه افغانستان و مسدود کردن پشتوانه مالی افغانستان از سوی امریکا به مردم افغانستان آسیب میزند و نقض آشکار حقوق بشر و دشمنی با تمام ملت افغانستان است. او افزود: ما بهعنوان یک دولت مسئول و نماینده شهروندان افغانستان، تأمین حقوق بشر، حقوق زنان و مشارکت شخصیتهای شایسته از اقشار مختلف، در دولت را مسئولیت خود میدانیم و در این زمینه کارهای زیادی انجام دادهایم و متعهد به دوام آن هستیم. پذیرش پرچم سهرنگ افغانستان
نکته قابل توجه رویداد دیپلماتیک اسلامآباد عکسی بود که یک روز پیش از برگزاری نشست از تالار سران انتشار یافت که در آن پرچم سهرنگ دولت پیشین افغانستان در کنار پرچمهای دیگر کشورها دیده شد. نصب پرچم سهرنگ افغانستان برخلاف رویه گروه طالبان طی چند ماه گذشته است که در آن پرچم سفید رنگ خود را جایگزین پرچم رنگی افغانستان در ادارات و نهادهای دولتی کرده بود و حضور پرچم رنگی افغانستان در نشست همکاری اسلامی نشان میداد که طالبان نیز ترجیح میدهد بهجای تقابل به سمت پذیرش واقعیتها حرکت کند.
هیئت طالبان در حاشیه این نشست دیدارهای دوجانبهای نیز با هیئتهای دیپلماتیک دیگر کشورها داشت و به نظر میرسد که نشست اسلامآباد فرصت ارزشمندی را در اختیار طالبان برای تقویت دیپلماسی خود قرار داد.
دیدار هیئت طالبان با هیئت وزارت خارجه ایران روز یک شنبه صورت گرفت و ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در صفحه توئیترش نوشت: «امیرخان متقی و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس بینالمللی سازمان همکاری اسلامی درباره افغانستان و وضعیت امنیتی و انسانی فعلی در این کشور دیدار و گفتگو کردند.» پس از این نشست، امیرعبداللهیان به خبرنگاران گفت: مهمترین پیشنهاد ایران این است که صندوقی نزد سازمان همکاری اسلامی تشکیل شود و همه کشورهای اسلامی در حمایت از مردم افغانستان سهیم شوند.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز در حاشیه نشست سازمان همکاری اسلامی با وزیر امور خارجه طالبان دیدار و گفتگو کرد. او سپس در صفحه توئیتر خود نوشت: «با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان در حاشیه نشست وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره اوضاع جاری در افغانستان صحبت کردم.» جلسهای برای پذیرش واقعیت حکومت طالبان
عمران خان، نخستوزیر پاکستان در ابتدای نشست فوقالعاده وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی با هشدار در مورد اوضاع و شرایط افغانستان گفت: «اگر جهان نتواند به موقع عمل کند، افغانستان به بزرگترین فاجعه ساخت بشر تبدیل خواهد شد.» «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان نیز در این مراسم اظهار داشت: ما باید با مقامات افغانستان برای کمک به برآوردن انتظارات جامعه جهانی در مسائل سیاسی و اجتماعی و مبارزه با تروریسم همکاری کنیم. قریشی تصریح کرد: «وضعیت افغانستان نیازمند توجه جهانیان است.»
به نظر میرسد که هدف از نشست اسلامآباد فقط جمعآوری کمک برای افغانستان نیست، بلکه پاکستان این رویداد را فرصتی برای معرفی بینالمللی طالبان میداند و از همین رو نیز مقامات پاکستانی میگویند در تلاشند توجه جهان را به وضعیت افغانستان جلب کنند. وزارت خارجه پاکستان اعلام کرده علاوه بر وزیران خارجه کشورهای عضو و ناظران سازمان همکاری اسلامی، نمایندگان سازمان ملل، مؤسسات مالی بینالمللی و ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و همچنین اتحادیه اروپا نیز به این جلسه دعوت شدند. فهرست بلندبالای مهمانان بینالمللی در نشست مورد نظر پاکستانیها حاکی از آن است که عزم اسلامآباد برای عادیسازی روابط کشورهای خارجی با طالبان در کابل جزم است.
ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن نیز در نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی بر لزوم تعامل جامعه جهانی با طالبان با هدف کمک به افغانستان تأکید کرد. وزیر امور خارجه اردن که به نمایندگی از کشورهای عربی صحبت میکرد، گفت: این واقعیت است که هیچ جایگزینی برای تعامل با طالبان وجود ندارد و با هدف کمک به افغانستان برای بازگشت به عضویت فعال در جامعه بینالمللی باید به آنها کمک کرد. در همین حال «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی نیز از کمک یک میلیارد ریالی (ریال سعودی) این کشور به مردم افغانستان خبر داد. پاکستان قابل اعتماد نیست
نشست اسلامآباد فرصتی برای ارائه چهره دیپلماتیک طالبان است، تحولی که باعث شده شماری از چهرههای سیاسی و مدنی افغانستان به این نشست فوقالعاده واکنش نشان دادهاند. صلاحالدین ربانی، رهبر شاخهای از حزب جمعیت اسلامی در بیانیهای گفته است که «فرصتی است تا نمایندگان کشورهای اسلامی به طالبان تفهیم نمایند که به گفتگوهای جامع تن بدهد.»
راضیه بارکزی، فعال زنان در کابل نیز با ارسال نامهای به سازمان همکاری اسلامی نوشته است که «پاکستان برای ما قابل اعتماد، قابل قبول و قابلباور نیست.» به گفته او این کشور «دخیل» در جنگ افغانستان بوده است. همچنین جبهه مقاومت ملی افغانستان در بیانیهای از برگزاری نشست ویژه سازمان کنفرانس اسلامی در مورد افغانستان استقبال کرد، اما گفت که «در این شرایط باید در جایی غیر از کشور پاکستان برگزار شود که پیوندی با وضعیت غمانگیر افغانستان و غم و رنج مردمش نداشته باشد.»
سایر اخبار این روزنامه
تشکیل دولت طالبان مردم افغانستان و مجاهدین روز شنبه!
کنار گذاشتن یک سنت غلط در آرشیو سایت ریاست جمهوری
قاتل ۳ کرد اهل سنت اعدام شد
«اومیکرون» سوغات یلدایی مسافری از امارات!
شدت گرفتن سوانح مرگبار رانندگی با ادامه تحریمهای ظالمانه
هشدار کودتا در امریکای ۲۰۲۴
آرایش اتوکشیده امریکا در عراق
ماه عسل طالبان با ۵۷ کشور اسلامی
نگاه ابزاری سرمایهداری به زن اوج «تحقیر زن در غرب» است
۶ هزار زندانی با جرم داشتن کمتر از یک گرم موادمخدر
همنوا با اسرائیل اصلاحطلبانند یا منتقدان برجام
تعویض دوربینهای آژانس با ۳ پیش شرط ایران پذیرفته شد
دولت در آزمون غلبه بر فقر مطلق و نابرابری
دولت در آزمون غلبه بر فقر مطلق و نابرابری
استقلال جانبه لب شد تا برد
شیطنت و ذوقزدگی ضدانقلاب از آسیبشناسی «جوان»