پیشنهاد چهارگانه تهران برای حل بحران افغانستان

گروه سیاسی / حسین امیرعبدالهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که بامداد دیروز (یکشنبه) در رأس هیأتی سیاسی به منظور شرکت در هفدهمین نشست اضطراری وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی درباره افغانستان وارد اسلام آباد شد، در این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت. این نشست در پی وخیم شدن اوضاع مردم افغانستان که با رسیدن فصل سرما با مشکلاتی چون کمبود مواد غذایی، سرپناه و دارو دست و پنجه نرم می‌کنند تشکیل شد.
وزیر امور خارجه کشورمان در بدو ورود به اسلام آباد در گفت‌وگویی در جمع خبرنگاران درباره پیام این نشست اظهار داشت: این اجلاس باید یک پیام مهم برای مردم افغانستان داشته باشد و آن اینکه مردم افغانستان باید در آستانه فصل سرما و در شرایط سختی که به سر می‌برند مورد حمایت جامعه جهانی قرار بگیرند و کمک‌های انساندوستانه باید به سمت افغانستان سرازیر شود.
امیرعبداللهیان در این نشست نیز اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران، امنیت پایدار و ثبات سیاسی و اجتماعی در افغانستان را در راستای منافع جمعی منطقه ارزیابی می‌کند. ما معتقدیم امنیت پایدار و ثبات سیاسی و اجتماعی در افغانستان تنها از طریق مشارکت جمعی واقعی و حکومت فراگیر و مؤثر که همه اقوام و مذاهب در آن نقش داشته باشند، میسر است. تأخیر در این امر، به  دشمنان مردم افغانستان فرصت خواهد داد تا با گسترش تروریسم (داعشی) و مشکلات اقتصادی و شرایط بحرانی در معیشت و بهداشت و نیازمندی‌های اولیه زندگی، شبکه وسیعی از مجرمان اجتماعی را فعال کرده و هرج و مرج، فقر و قحطی را پس از 20 سال اشغالگری و نابودی هرگونه زیر ساخت، گسترش داده و ناکارآمدی را بر مقامات کابل و مردم این کشور تحمیل نماید.
وزیر خارجه اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در چهل سال گذشته میزبان میلیون‌ها مهاجر  و آواره افغان بوده است. این مهاجران و آوارگان، حاصل تجاوز و اشغالگری امریکا بوده‌اند. شرایط بحرانی امروز افغانستان نیز به دلیل احساس ناامنی ،تروریسم و بحران مالی و اقتصادی موج مهاجرت را به شکل روزانه بر ایران تحمیل کرده است. روزانه بیش از پنج هزار افغان وارد ایران می‌شوند. وزیر خارجه در این نشست پیشنهاداتی برای کمک به مردم افغانستان به شرح زیر ارائه کرد:


نخست، کشورهای اسلامی، هیأت حاکمه سرپرستی افغانستان و همه طرف‌ها را به تشکیل دولت فراگیر تشویق کنند.
دوم، مردم افغانستان نیازمند کمک‌های فوری بشردوستانه هستند. تشکیل صندوق مالی بین کشورهای اسلامی برای این هدف ضروریست.
سوم، آزادسازی دارایی‌های مالی افغانستان یک ضرورت است.
چهارم، بی تردید دول عضو سازمان ملل متحد و دبیرکل آن می‌توانند نقش مهمی در کمک به تشکیل دولت فراگیر و کمک به مردم افغانستان ایفا کنند و مانع  از بروز یک فاجعه انسانی جدید شوند.
وی گفت:‌ ما امیدواریم که دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان تشکیل شود  تا نمایندگان دولت فراگیر افغانستان بتوانند در اجلاس بعدی سازمان همکاری اسلامی شرکت کنند و میز افغانستان در این سازمان خالی نماند.
امریکا در رویکرد خود بازنگری کند
نخست وزیر پاکستان روز یکشنبه در مراسم افتتاحیه نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی خواستار اقدام فوری جامعه جهانی برای کمک به مردم افغانستان شد. وی افزود: کمک به مردم افغانستان و تأمین کمک‌های بشردوستانه به این کشور وظیفه مهم سازمان همکاری اسلامی و یک وظیفه مذهبی و عقیده‌ای برای ما محسوب می‌شود. عمران‌خان تأکید کرد: پیش شرط تعیین کردن برای حاکمیت موقت در افغانستان روند تأمین کمک‌های بشردوستانه به مردم این کشور را دشوار خواهد کرد. وی خطاب به امریکا گفت که باید در رویکرد خود بازنگری کند زیرا اگر افغانستان به دارایی‌های خود و یا سیستم بانکی دسترسی نداشته باشد، چگونه قادر به رفع بحران اقتصادی و اجتماعی در داخل خواهد بود.
عمران خان: پاکستان اهمیت بالایی برای روابط خود با ایران قائل است
وزیر امور خارجه کشورمان هم روز یکشنبه و در حاشیه نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در شهر «اسلام‌آباد» با نخست وزیر پاکستان دیدار کرد. در این دیدار اعضای هیأت سیاسی ایران، مشاور امنیت ملی پاکستان و همچنین «سید محمدعلی حسینی» سفیر کشورمان در اسلام‌آباد حضور داشتند. نخست وزیر پاکستان با یادآوری دیدار دوجانبه خود با آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای، گفت: پاکستان اهمیت بالایی برای روابط خود با جمهوری اسلامی ایران قائل است. طرفین آخرین تحولات مرتبط با همکاری‌های دوجانبه، تجارت مرزی و توسعه بازارچه‌های مرزی میان دو کشور را بررسی کردند. عمران‌خان با اشاره به اوضاع افغانستان، خواستار هم افزایی مؤثر میان بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی برای کمک به غلبه بر بحران انسانی و اقتصادی این کشور همسایه شد. وی بر نقش مهم جمهوری اسلامی ایران و پاکستان برای پیشبرد صلح و ثبات در افغانستان تأکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار گفت: دولت سیزدهم مصمم به توسعه روابط با همسایگان بویژه پاکستان است و از هر ابتکاری برای افزایش مناسبات میان دو همسایه استقبال می‌کند.
دیدار با وزیر خارجه جمهوری آذربایجان
حسین امیرعبدالهیان در حاشیه نشست وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد با جیحون بایرام اف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار طرفین از روند روبه رشد روابط ابراز خرسندی کردند و همچنین آخرین تحولات مربوط به همکاری‌های دو کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند. وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان در این دیدار دعوت از وزیر امور خارجه کشورمان برای سفر به باکو را تجدید کرد.
وزرای امور خارجه دو کشور ضمن ابراز رضایت از دیدار رؤسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در عشق آباد، سلام رؤسای جمهور دو کشور به طرف مقابل را ابلاغ کردند.
دیدار وزرای خارجه ایران و ترکیه
حسین امیرعبداللهیان و مولود چاووش اوغلو وزیران خارجه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه نیز در حاشیه نشست وزرای امورخارجه سازمان همکاری اسلامی دیدار و گفت و گو کردند. وزیران خارجه دو کشور در این دیدار درخصوص تحولات منطقه رایزنی و تبادل نظر کردند. مولود چاووش اوغلو با ابلاغ سلام اردوغان رئیس جمهور این کشور به مقامات و مسئولان ایرانی، روابط دو کشور را دوستانه و ممتاز بیان کرد. گفت‌وگو درخصوص سفر آتی اردوغان به تهران از جمله دیگر موضوعات مورد گفت‌وگو بود.
دیدار با دبیرکل جدید سازمان همکاری اسلامی
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در دیدار با حسین ابراهیم طاها دبیر کل جدید سازمان همکاری اسلامی، در حاشیه نشست وزرای امورخارجه این سازمان در اسلام‌آباد با تبریک انتصاب وی به این سمت بر نقش OIC و دبیر کل این سازمان در کمک به حل مشکلات و بحران‌های موجود در جهان اسلام از جمله افغانستان و فلسطین تأکید کرد.
دیروز همچنین هیأت اعزامی صلیب سرخ جهانی در نشست سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد در دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان گزارشی از کمک‌رسانی صلیب سرخ به مردم افغانستان ارائه کرد. بر اساس اعلام صلیب سرخ این نهاد ١٢ پایگاه کمک‌رسانی در سراسر افغانستان ایجاد کرده و حدود ١٨۵٠ نفر شامل نیروهای بومی و خارجی  در عملیات کمک‌رسانی ایفای نقش دارند. هیأت صلیب سرخ در این دیدار از نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در حمایت و کمک به مردم افغانستان قدردانی کرد. گفتنی است وزیر امور خارجه شنبه به منظور شرکت در هفدهمین نشست اضطراری وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در پاکستان به اسلام آباد سفر کرد.
دیدار با سرپرست وزارت خارجه طالبان
همچنین سخنگوی طالبان از دیدار سرپرست وزارت خارجه هیأت حاکمه افغانستان با وزیر امور خارجه کشورمان و رایزنی درباره مسائل دوجانبه خبر داد.
به‌گزارش ایسنا، ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان در صفحه توئیترش نوشت: امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه امارت اسلامی با حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در کنفرانس بین‌المللی سازمان همکاری اسلامی درباره افغانستان دیدار و درباره وضعیت امنیتی و انسانی فعلی در افغانستان گفت‌و‌گو کردند. سخنگوی طالبان با اشاره به محورهای این رایزنی گفت: روابط تجاری، اقتصادی و سیاسی مورد بحث قرار گرفت.

بــــرش
گام‌های عملی ایران برای ایجاد دولت مشارکتی جهت کمک به مردم افغانستان

حسن کاظمی قمی نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان را در هفدهمین نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی درباره افغانستان در اسلام آباد همراهی می‌کند، دیروز در جمع خبرنگاران درباره برگزاری این نشست و حضور جمهوری اسلامی ایران گفت: برگزاری این اجلاس برای برون رفت از این بحران‌ها گام مؤثری بود. جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس بر این نکته تأکید داشت که درست است که الان در شرایط اضطراری باید کمک‌های انساندوستانه صورت بگیرد، ولی آن چیزی که می‌تواند بر ثبات و امنیت دائمی این کشور مؤثر باشد، تشکیل یک دولت فراگیر و ملی و مشارکتی است. دولتی که بتواند از همه آحاد مردم افغانستان تشکیل شود و بر پایه حمایت از مردم باشد. کاظمی قمی اضافه کرد: طبیعتاً چنین دولتی می‌تواند بر مشکلات اقتصادی و امنیتی و مشکلات دیگری که امروز مردم افغانستان با این مشکلات که ناشی از حداقل ۲۰ سال اشغالگری امریکایی‌ها است، مواجهند، فائق بیاید.
به گزارش فارس، وی با بیان اینکه امریکایی‌ها امروز هم افغانستان و مردم این کشور را رها نکرده‌اند و با ابزارهای جنگ‌های نیابتی و گرو‌ه‌های تکفیری مثل داعش، شاهد بی ثباتی و ناامنی در افغانستان هستیم، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور همسایه و مسلمان تحت تأثیر تحولات داخلی افغانستان قرار می‌گیرد، البته امنیت و ثبات منطقه تحت تأثیر شرایط افغانستان است، فلذا طبیعی است که جمهوری اسلامی نسبت به موضوع افغانستان و درد و رنج مردم افغانستان از حساسیت بیشتری برخوردار باشد. کاظمی قمی ادامه داد: در این اجلاس فارغ از اینکه در شرایط اضطراری باید اقدام به کمک‌های انساندوستانه کرد، تأکید بر دولت مشارکت و فراگیر و دولت ملی در دستور کار بود؛ دولتی از همه اقشار جامعه، قومیت‌ها و احزاب سیاسی باید شکل بگیرد و این موضوع در بیانات وزیر امور خارجه (امیرعبداللهیان) به صراحت اعلام شد و مورد استقبال هم قرار گرفت. وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران هم گام‌های عملی خودش را در جهت ایجاد چنین دولت مشارکتی در کمک به مردم افغانستان برمی‌دارد.
گفتنی است جمهوری اسلامی ایران از ابتکار تشکیل حکومت فراگیر ملی که خواسته مردم افغانستان است، همواره حمایت کرده است و این موضوع در صحن این اجلاس بخوبی خودش را نشان داد و ان‌شاءالله در این جهت گام‌های اساسی برداشته شود.