ویترین شلوغ اکران پاییز

نرگس عاشوری
خبرنگار
تراکم بالای فیلم‌هایی که با تصمیم شورای صنفی نمایش روانه پرده سینماها شده‌اند بر سر فیلم‌هایی آوار شده است که نگاهی نو در سینما دارند و صرفاً با تمرکز بر گیشه تولید نشده‌اند. از سوی دیگر با صف بلند فیلم‌های پشت خط اکران، به نظر می‌رسد وضعیت اکران به معادله‌ای چند مجهولی تبدیل شده است که نمی‌توان با راه حل میان‌بر به جواب درست رسید. برخی بر این باورند که سلیقه مخاطب قاعده تعیین‌کننده اکران است و بعضی بر نگاه فرهنگی در سینما تأکید دارند و معتقدند نمی‌شود سینما و ارزش‌هایش را به دایره اعداد و ارقام محدود کرد، عده‌ای از نبود عدالت در اکران گلایه دارند و ماحصل وضعیت موجود را پدیده فیلم‌سوزی می‌دانند و از سوی دیگر گروهی فیلم‌سوزی را کذب محض می‌خوانند. در این میان پاسخ اعضای شورای صنفی نمایش تکرار این گزاره است که سینمادار و پخش‌کننده در این زمینه آزاد هستند به توافق برسند و شورا اجازه دخالت ندارد.
در حالی که بیش از 12 فیلم سینمایی از نیمه دوم پاییز به اکران عمومی رسیده طبق جلسه روز گذشته شورای صنفی نمایش قرار است فیلم‌های سینمایی «زالاوا» به کارگردانی ارسلان امیری و «صحنه زنی» به کارگردانی علیرضا صمدی از چهارشنبه اول دی‌ماه به چرخه اکران اضافه شود. همچنین در این جلسه مقرر شده به دلیل ترافیک سالن‌های سینما فیلم‌های سینمایی «چپ، راست» به کارگردانی حامد محمدی و «عطر شیرین، عطر تلخ» به کارگردانی ناصر محمدی و «ازدواج جنجالی» به کارگردانی اصغر نصیری یک هفته دیرتر و از تاریخ ۸ دی‌ماه اکران شوند.


مخاطب تعیین می‌کند
«تعریف ما از عدالت در اکران چیست؟ چنین گزاره‌ای بی‌معناست.» این عبارات بخشی از صحبت‌های سجاد نوروزی از اعضای شورای صنفی نمایش و مدیر پردیس سینمایی آزادی است. او معتقد است تنها یک قاعده در اکران وجود دارد: «اقبال مخاطب و توافق دفاتر پخش و سالن سینما»نوروزی در توضیحات تکمیلی می‌گوید: «اینکه فیلمی چه فرهنگی و هنری و چه ارزشی در سالن‌های خالی از مخاطب و در چندین سانس نمایش داده شود نه حمایت است و نه کار فرهنگی و عقلانی. سینما با مخاطب زنده است. نمایش عمومی زمانی موضوعیت پیدا می‌کند که جمعیت و گروهی، تماشاگر یک اثر فرهنگی باشند.»
نوروزی بر نظارت شورای صنفی نمایش و رسیدگی به تخلفات تأکید دارد و می‌گوید: «این شورا بر تمام مواردی که در آیین‌نامه اکران ذکر شده همچون اختصاص سه سانس نمایش در روز، سانس فوق‌العاده صرفاً بعد از ساعت 10 و نیم شب، ملزم بودن به سه هفته نمایش و... نظارت دارد و به تخلفات رسیدگی می‌کند.»به‌گفته او، طبق ماده 46 آیین‌نامه اگر فیلمی در غیر سرگروه در سه روز متوالی زیر 5 درصد فروش داشته باشد سینمادار می‌تواند اکران فیلم را متوقف کند. این عضو شورای صنفی نمایش درباره انتقادها نسبت به اکران فیلم‌هایی همچون «آپاچی» و «اتومبیل» و... که مناسب نمایش در سینما آن هم در روزهای شلوغ اکران نیست می‌گوید: «شورای صنفی نمایش نه می‌تواند سینمادار را ملزم کند تا با فیلمی قرارداد ببندد و نه می‌تواند جلوی ثبت درخواست تهیه‌کننده‌ و پخش‌کننده‌ها را بگیرد.»
او در پاسخ به سؤالی درباره حمایت از فیلم‌های فرهنگی و هنری و پرهیز از نگاه صرف تجاری می‌گوید: «نظام اکران نیازمند بازنگری اساسی است. قرار نیست هر فیلمی که تولید می‌شود در سالن سینما و روی پرده دیده شود. به‌قول فیلم «مارمولک» راه‌های رسیدن به خدا بسیار است. به راه‌های تازه و فضای دیگر برای ارتباط با مخاطب فکر کنیم؛ امنیت پلتفرم‌ها را تضمین کنیم و از طرف صنوف و نهادهای رسمی از این آثار حمایت کنیم تا هزینه فیلم جبران شود.»
کمدی‌ها قربانی می‌گیرند
«جنایت بی‌دقت» شهرام مکری یکی از فیلم‌هایی است که به‌گفته تهیه‌کننده‌اش قربانی نظام موجود اکران شده است. طبق گفته
نگار اسکندرفر در حالی که قرار بود در تهران 26 سالن و در شهرستان 32 سالن به فیلم اختصاص یابد تنها 23 سینما در سراسر کشور فیلم را نمایش می‌دهند. بر خلاف وعده‌ها سینما آزادی و دیگر سینماهای حوزه هنری از نمایش فیلم سر باز زده‌اند‌ و در دیگر سینماها هم اکران محدود است و سالن‌های کوچک را به فیلم داده‌اند. او با نگرانی می‌گوید امیدوارم با این وضعیت به بهانه کف فروش، فیلم از پرده نمایش پایین کشیده نشود. این تهیه‌کننده سینما درباره ویترین شلوغ اکران پاییز و اینکه آگاهانه تصمیم به نمایش فیلم در چنین موقعیتی گرفته می‌گوید: «ما در ایام اوج کرونا برای اکران اعلام آمادگی کردیم اما معطل دریافت مجوز نمایش شدیم و به محض دریافت مجوز فیلم روانه اکران شد. آن زمان پیش‌بینی نمی‌کردیم که با این حجم فیلم مواجه شویم و هر هفته قرارداد اکران چند فیلم بسته و زود روانه اکران شوند.»
اسکندرفر در عین حال در پاسخ به این سؤال که در صورت آگاهی از شرایط امروز باز هم متقاضی اکران بود، پاسخ می‌دهد: «چاره‌ای نداشتیم، بیش از سیصد فیلم در صف اکران است. در این مدت چرخه تولید هم متوقف نشده و به لیست فیلم‌های متقاضی اکران اضافه شده است. تا چند سال دیگر باید صبر می‌کردیم؟» لیست پر و پیمان فیلم‌های پشت خط اکران از یک سو و پدیده فیلم‌سوزی از سوی دیگر، معادله اکران را پیچیده کرده است. اسکندرفر معتقد است به‌عنوان یک راه حل می‌توان به‌طولانی کردن زمان اکران فکر کرد. او اما در ادامه می‌افزاید: «وقتی مسأله پول مطرح است انگار هیچ کاری نمی‌توان کرد، در نهایت فیلم مستقل هنری که با سرمایه شخصی ساخته شده قربانی این ماجرا می‌شود. «جنایت بی‌دقت» به جز بابک کریمی، چهره شناخته شده سینمایی ندارد و همه بازیگرانش تئاتری‌های پرسابقه هستند. از سوی دیگر ترفندهایی چون برگزاری اکران خصوصی و فرش قرمز و... در نگاه شخصی من نمی‌گنجد.»
او در پایان می‌افزاید: «باید به سینما نگاه فرهنگی هم داشت، نمی‌شود صرفاً تجاری به سینما و گیشه نگاه کرد. با اکران فیلم‌های کمدی فیلم‌های جدی‌تر قربانی اکران می‌شوند. کاش تدبیری کنند حداقل فیلم‌هایی که توان رقابت دارند را با هم اکران کنند.»
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال