طالبان پیام حاضران اسلام‌آباد را دریافت کرد

سخنگوی وزارت خارجه‌ مطرح کرد طالبان پیام حاضران اسلام‌آباد را دریافت کرد شرق: سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی دیروز خود نیز مواضع پیشین درباره برجام را تکرار کرد اما به‌جز این درباره مسائل متعدد منطقه‌ای و جهانی از جمله مسائل یمن، افغانستان، عربستان سعودی،بریتانیا، ترکیه و ماجرای ۹ شهروند ایرانی اسیر جیش‌الحر به سؤالات خبرنگاران پاسخ داد. سعید خطیب‌زاده درباره نشست سازمان همکاری اسلامی در پاکستان و دیدار وزیر خارجه ایران با سرپرست وزارت خارجه دولت موقت خودخوانده طالبان توضیحاتی داد و درباره گفت‌وگوهای حاضران با هیئت اعزامی این گروه تروریستی گفت این هیئت پیام‌ها درباره نیاز به دولت فراگیر را به‌خوبی دریافت کرده است. او در پاسخ به سؤال دیگری درباره زمان سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، به امارات متحده عربی گفت: «هنوز تاریخی در این زمینه مشخص نشده است». سخنگوی وزارت خارجه درباره آخرین وضعیت سند همکاری‌های راهبردی بین ایران و ترکیه گفت: «این طرح در جریان سفر آقای [مولود] چاووش‌اوغلو به تهران بیان شد. دو طرف در‌حال برنامه‌ریزی و فراهم‌کردن مقدمات سفر آقای [رجب طیب] اردوغان به تهران هستند و اگر بتوانیم این متون را بین دو کشور قبل از این سفر نهایی کنیم، این سند در جریان سفر آقای اردوغان به تهران به امضای رؤسای دو دولت خواهد رسید». خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سؤالی در ارتباط با ادعای آمریکا مبنی‌بر اسکان تعدادی از سران القاعده توسط ایران گفت: «اینها ادعایی هستند که به‌صورت ادواری روی اتوپایلوت وجود دارد و هر‌از‌چندگاهی منتشر می‌شود. این ادعاها از مبنا بی‌اساس هستند و لذا پاسخ به این‌گونه ادعاهای بی‌اساس ضرورتی ندارد».
  طالبان پیام نیاز  به  دولت فراگیر  را به‌خوبی دریافت کرده است
خطیب‌زاده همچنین در ارتباط با اخبار منتشرشده مبنی‌بر انجام دیدار و رایزنی بین امیرخان متقی، وزیر خارجه هیئت حاکمه موقت سرپرستی افغانستان با امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان در حاشیه نشست وزیران خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی در اسلام‌آباد و عکس منتشرشده در این زمینه تصریح کرد: «در حاشیه اجلاس‌های بین‌المللی انجام این‌گونه نشست‌ها و گفت‌وگوها کاملا طبیعی است. در حاشیه نشست روز گذشته نیز گفت‌وگویی از‌سوی وزیر خارجه هیئت حاکمه موقت سرپرستی افغانستان با آقای امیرعبداللهیان به‌صورت مختصر انجام شد که عکس آن را نیز همه مشاهده کردند». این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در مورد این دیدار و تأثیر آن بر آینده افغانستان و تحولات این کشور اظهار کرد: «همان‌طور‌که بارها اشاره کردیم تأکید اولیه ما مردم افغانستان هستند. مردم افغانستان در‌حال‌حاضر در شرایط سختی به سر می‌برند و ما تأکید بر این داریم که کمک‌های بین‌المللی به این کشور را سامان بدهیم تا این کمک‌ها به دست مردم افغانستان برسد. در جریان نشست اسلام‌آباد نیز بر این موضوع تأکید کردیم و در تهران نیز پیگیر این موضوع هستیم. ما میزبان میلیون‌ها نفر از برادران و خواهران افغانستانی خود در ایران هستیم. افغانستان در‌حال‌حاضر در شرایطی نیست که کسانی که مسبب مشکلات امروز افغانستان هستند، خود را کنار بکشند و از این موضوع فرار کنند. اولویت آنها امروز باید افغانستان و مردم افغانستان باشد. ما به هیئت حاکمه موقت افغانستان به‌صراحت گفتیم، تمام هیئت‌ها نیز که در نشست اسلام‌آباد حضور داشتند، به‌‌صراحت گفتند که مسیر آینده افغانستان از اراده مردم افغانستان و تشکیل یک دولت فراگیر و شمول‌گرا از همه قومیت‌ها در افغانستان می‌گذرد و به نظر می‌رسد که هیئت طالبان نیز این پیام را به‌خوبی گرفته است».
  درباره  ۹ شهروند  اسیر  از طریق  ترکیه  پیگیریم


سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با اخبار منتشرشده درباره بازداشت ۹ شهروند کرد ایرانی توسط دولت ترکیه و تحویل آنها به معارضان سوری در شمال این کشور و پیگیری‌های وزارت خارجه در ارتباط با آزادی این ۹ شهروند خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت: «این مسئله با جزئیاتی که شما گفتید، تأیید نمی‌شود. در مورد چندین شهروند ایرانی که به‌خاطر ورود غیرقانونی یا ادعای ترکیه مبنی‌بر ورود غیرقانونی به این کشور در سفر اخیر وزیر خارجه ترکیه به تهران بین مقامات دو کشور گفت‌وگو و رایزنی شد و این موضوع همچنان در‌حال پیگیری است. قرار شد که نیروهای مرزبانی دو کشور کار را در این زمینه به پیش ببرند. سفارت ایران در ترکیه در این زمینه یادداشتی را به دولت ترکیه ارائه کرده است و در تهران نیز قسمت‌های مسئول پیگیر این موضوع هستند و به‌صورت روزانه این‌گونه موضوعات کنسولی از سوی وزارت خارجه پیگیری می‌شود».
  وزرای خارجه ایران و عربستان احوال‌پرسی کردند
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در این نشست در پاسخ به سؤالی مبنی‌بر اینکه در نشست روز گذشته وزیران امور خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی، وزیر خارجه عربستان نیز حضور داشت و آیا در حاشیه این نشست گفت‌وگو و یا دیداری بین وزیران امور خارجه ایران و عربستان نیز صورت گرفت یا نه؟ اظهار کرد: «در جریان برگزاری نشست‌ها و اجلاس‌های بین‌المللی، انجام این گفت‌وگوها یک امر روال و متداول است و تا آنجایی که من می‌دانم، در حاشیه این نشست بین وزیران امور خارجه دو کشور یک احوال‌پرسی سرپایی انجام شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی در ارتباط با آخرین اخبار مبنی‌بر مذاکرات ایران و عربستان و اینکه آیا تنش‌های جدیدی که دولت ریاض با برخی از هم‌پیمانان ایران از جمله سوریه و لبنان داشته، بر انجام این گفت‌وگوها تأثیرگذار بوده است، گفت: «تحول جدیدی در خصوص گفت‌وگوهایمان با عربستان نداشته‌ایم. همچنان منتظر پاسخ ریاض هستیم و پیشرفت مذاکرات منوط به جدیت طرف مقابل خواهد بود و به میزانی که آنها (عربستان) جدیت نشان دهند، آمادگی داریم که هم گفت‌وگوها پیشرفت داشته باشد و هم در‌خصوص منطقه و مسائل دوجانبه گفت‌وگوهای انجام‌شده را به تفاهم برسانیم». سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه آیا در حاشیه نشست امنیتی در اردن دور پنجم گفت‌وگوهای ایران و عربستان برگزار شده است، افزود: «دور پنجم گفت‌وگوهای ایران و عربستان هنوز برگزار نشده و جزئیات دیگری در این ارتباط وجود ندارد».
  سفیر ایران در یمن برای رسیدگی پزشکی بازگشت
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی در مورد گزارش برخی از رسانه‌های غربی در مورد روابط ایران و انصارالله یمن و همچنین ادعاهای آنها درباره سفیر ایران در یمن و اینکه او به خاطر کرونا به تهران بازنگشته است بلکه بازگشت او به خاطر اختلافات بین ایران و انصارالله بوده است، تصریح کرد: «روابط ایران و دولت نجات ملی یمن از هر زمان دیگری مستحکم‌تر و به هم نزدیک‌تر است». وی افزود: «ایران کماکان متعهد است به مردم یمن با همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی کمک کند و آنهایی که این خبرسازی‌ها را می‌کنند بهتر است توجه کنند، تنها راه کمک به موضوع یمن توجه به خواست و اراده مردم یمن است». سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد وضعیت سفیر ایران در یمن نیز گفت: «آقای ایرلو نیاز به رسیدگی فوری پزشکی داشت و چندین روز این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی ایران بود. چندین کشور در منطقه از جمله عراق به ما در این زمینه کمک کردند». او افزود: «وضعیت آقای ایرلو بهتر شود در این زمینه به شما اطلاع‌رسانی می‌کنیم». خطیب‌زاده در پاسخ به این سؤال که آیا آقای ایرلو بعد از بهبودی مجددا به یمن باز خواهند گشت، تصریح کرد: «آقای ایرلو در‌حال‌حاضر از نظر سلامتی در وضعیت پایداری هستند». وی ادامه داد: «وضعیت کرونای ایشان حاد است و ایشان باید تحت مراقبت ویژه باشند و امیدواریم ایشان هرچه زودتر سلامتی خود را به دست آورند و به محل مأموریت خود بازگردند».
  بریتانیا درباره بدهی بهانه  می‌آورد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در مورد اظهارات چندی پیش وزیر خارجه بریتانیا در مورد بدهی این کشور به ایران و پرداخت این بدهی از سوی لندن به تهران تصریح کرد: «متأسفانه دولت انگلیس تا به امروز در ارتباط با این مسئله جز حرف در مسیر عمل اقدامی انجام نداده است». وی ادامه داد: «دولت انگلیس هر‌چند در بیان و حرف، بدهی قطعی خودش به ایران را اعلام می‌کند ولی در عمل هر‌بار به بهانه‌ای انجام این تعهد را حتی مواقعی که به توافقات بسیار بسیار عملی و اجرائی با یکدیگر رسیده‌ایم، منوط به مسائل دیگری می‌کند». خطیب‌زاده افزود: «مادامی که این بدهی قطعی پرداخت نشود، این موضوع پرونده مهمی در روابط دو کشور خواهد بود و امکان گشودن فصل جدیدی در روابط وجود ندارد».