مشق جنگ مقاومت در غزه

اسرائیلی‌ها به تعهدات توافق بعد از جنگ ۱۱ روزه اردیبهشت امسال عمل نکرده‌اند و همین باعث شده شمارش معکوس برای یک جنگ مجدد شروع شود. اتاق عملیات مشترک گروه‌های مقاومت فلسطینی دیروز شروع رزمایش «الرکن الشدید ۲» را اعلام کرد و مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) هم اعلام کرده که دشمن اسرائیلی باید خود را برای نبرد فراگیر آماده کند.

به گزارش «جوان»، سازمان هلال احمر فلسطین دیروز اعلام کرد که در یورش روز شنبه نظامیان صهیونیستی به فلسطینیان در نابلس، ۱۳۵ نفر زخمی شده‌اند. از میان مجروحان، پنج نفر با گلوله جنگی و ۳۵ نفر با گلوله‌های لاستیکی هدف قرار گرفته‌اند و ۹۵ نفر دیگر هم بر اثر استنشاق گاز اشک‌آور دچار مصدومیت شده‌اند. شهر نابلس در کرانه باختری چند روز است که با حملات شهرک‌نشینان صهیونیست و تخریب گسترده اموال فلسطینیان دست و پنجه نرم می‌کند. یکی از شدید‌ترین درگیری‌ها، روز شنبه اتفاق افتاد، زمانی که ده‌ها نفر از جوانان ساکن شهرک برقع در نابلس در حمایت از اهالی این شهرک در برابر حمله شهرک‌نشینان وارد عمل شدند که منجر به درگیری آن‌ها با نظامیان صهیونیست شد. از روز شنبه تا الان، نابلس همچنان ناآرام است. پایگاه صهیونیستی والا از تیراندازی یک خودرو فلسطینی به یک پست ایست و بازرسی نظامیان اسرائیلی در جنوب نابلس خبر داده که البته گفته شده تلفات و مصدومی نداشته است. مقاومت غزه مقابل رویداد‌های اردیبهشت‌ماه در قدس شریف بی تفاوت نمانده و حالا هم اعلام کرده که در برابر تحولات کرانه باختری هم واکنش نشان خواهد داد. «عبدالحکیم حنینی» از سران حماس دیروز هشدار داد که مقاومت در همه اشکالش به ویژه مقاومت مسلحانه، قادر است شهرک‌نشینان صهیونیست را بازدارد و تجاوزات آن‌ها را متوقف کند. حنینی طی بیانیه‌ای که برای خبرگزاری «صفا» ارسال کرد، گفته است: «عملیات تیراندازی قهرمانان ما در کرانه باختری یک پیام مقدماتی است و دشمن باید برای نبردی همه‌جانبه با تمام مردم ما که برای شکست دادن اشغالگری و شهرک‌سازی و ریشه‌کن کردن آن مبارزه می‌کنند، آماده شود.»
قلب رویداد ها، اما غزه است جایی که نیمه دوم اردیبهشت ماه امسال (۱۴۰۰) شاهد جنگی یازده روزه بود، نبردی که در اثر هزار و ۵۰۰ حمله هوایی اسرائیل منجر به شهادت ۲۵۶ فلسطینی از جمله ۶۶ کودک شد. در مقابل، فلسطینیان با حدود ۴ هزار و ۵۰۰ راکت و موشک، شهر‌های مختلف سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار دادند که بر اساس روایت رسمی در تل‌آویو ۱۱ نفر کشته شده‌اند. این جنگ روز سی‌ام اردیبهشت با میانجیگری عبد الفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر به توافق آتش‌بس منجر شد. در حالی که گروه‌های مقاومت فلسطینی جنگ غزه را از این نظر که بازدارنده اقدامات تل‌آویو از قدس شد، یک پیروزی برای خود خواندند، رژیم صهیونیستی اعلام کرد دستاورد‌های نظامی اسرائیل در جنگ یازده روزه، از جمله برقراری بازدارندگی مقابل حملات فلسطینیان به اسرائیل «بی سابقه» بوده است.


شکست میانجیگری
حالا به فاصله هفت ماه بعد از جنگ یازده روزه، فلسطینیان می‌گویند که رژیم صهیونیستی به مفاد مورد توافق بعد از خاتمه جنگ غزه به خصوص کاهش محاصره غزه و بازسازی آن متعهد نیست و راه تصاعد تنش در پیش گرفته است. بر اساس توافق، مصر قول داد برای بهبود شرایط اقتصادی در غزه از جمله اجازه ورود بسیاری از کالا‌ها از طریق گذرگاه رفح اقدام کند، تعهداتی که فلسطینیان می‌گویند به بیشتر آن‌ها عمل نشده است. فلسطینیان اواسط آذرماه یک ضرب الاجل هفت‌روزه تعیین کردند و هشدار دادند که بعد از سپری شدن آن روند تصاعد تنش را کلید خواهند زد. حالا به فاصله سه هفته بعد، شمارش معکوس برای تکرار رویارویی احتمالی گروه‌های مقاومت فلسطینی با رژیم صهیونیستی شروع شده که البته رویداد‌های کرانه باختری هم به شرایط دامن زده است. حماس صبح شنبه چهار موشک را به صورت آزمایشی از غزه به سمت دریا شلیک کرد و دیروز هم رزمایش رکن الشدید-۲ در غزه شروع شد. اتاق عملیات مشترک گروه‌های مقاومت فلسطینی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد. این تمرین نظامی با حضور همه گروه‌های مقاومت چند روزی طول خواهد کشید و انواع تمرین‌ها و فعالیت‌های نظامی با هدف تبادل تجربه میان گروه‌های مقاومت، افزایش توانایی و افزایش سرعت هماهنگی و قدرت عملیاتی انجام خواهد شد. این رزمایش در شرایطی شروع شده که اول دی ماه، منابع فلسطینی از شکست میانجیگری مصر میان گروه‌های مقاومت نوار غزه با رژیم صهیونیستی خبر دادند و نوشتند که این روند احتمالاً می‌تواند منجر به درگیری بین طرفین شود.
نرمش مانع جنگ می‌شود؟
روزنامه العربی روز یک شنبه از قول برخی منابع فلسطینی نقل کرد که اگر میانجی‌ها موفق نشوند اشغالگران اسرائیلی را به سمت برقراری آرامش، بازسازی نوار غزه و بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی فلسطینی‌ها سوق دهند، گروه‌های فلسطینی برای آغاز تنشی تدریجی با یکدیگر توافق دارند. به گفته این منابع، گروه‌های فلسطینی به میانجی‌ها برای اجرای خواسته‌های‌شان تا اواسط ژانویه ۲۰۲۲ (اواخر دی‌ماه) مهلت دادند. روزنامه هاآرتص دیروز گزارش کرد که مسئولان سیاسی و امنیتی اسرائیلی به دلیل نگرانی از تحرکات نظامی مقاومت، برای دادن امتیاز‌های اقتصادی به غزه از جمله افزایش تعداد مجوز‌های کار در داخل خط سبز و صدور مجوز ورود مواد و تجهیزات برای بازسازی قایق‌ها و زیرساخت ارتباطات برنامه‌ریزی می‌کنند. به نوشته هاآرتص، الان ۱۰ هزار کارگر و تاجر از غزه مجوز کار در داخل خط سبز را دارند و مسئولان سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی خواهان افزایش این مجوز‌ها هستند. اختلافاتی در داخل دستگاه‌های امنیتی اسرائیل درباره تعداد مجوز‌های مطلوب وجود دارد. با این حال، ارزیابی‌های نظامی در اسرائیل درباره یک رویارویی قریب‌الوقوع و جنگ دیگر با گروه‌های مقاومت نوار غزه در حال افزایش است. محافل نظامی اسرائیل اعلام کردند که بین رهبران شاخه نظامی حماس و رهبران ارتش رژیم اشغالگر به‌ویژه بخش فرماندهی جنوب آن یک «جنگ روانی» در جریان است.
امیر بوخبوط، کارشناس مسائل نظامی وب‌سایت عبری زبان «والا» با انتشار یادداشتی نوشته است: «تدارک اسرائیل برای رویارویی آتی با حماس در غزه مستلزم توجه به جنگ‌های قبلی و استفاده حماس از نیرویی با ابعاد دفاعی و تهاجمی به صورت مخفیانه و خط دفاعی آن در زیر زمین در امتداد نوار غزه است». او می‌گوید: «ارتش اسرائیل یک طرح نظامی دارد که مخفی نگه داشته شده است و این طرح انجام یک مانور زمینی در مقیاس بزرگ است.»