روزنامه آفتاب یزد
1400/10/06
خبر مرجوع شدن میوه های ایرانی چقدر واقعی است؟
آفتاب یزد - گروه شبکه: مدتی است که برخی از کشورهای خارجی، دیگر خواهان خرید محصولات کشاورزیمان نیستند و آنها را به کشور باز میگردانند. علت این اتفاق را هم استفاده بیش از حد کشاورزان از سموم بیان میکنند. موضوعی که اگر درست باشد قطعا سلامت مردم کشورمان هم در خطر است به این دلیل که مردم نیز از همین محصولات استفاده میکنند. از همین رو باید مسئولان پاسخگو باشند که چرا نظارتی بر سلامت و کیفیت محصولات کشاورزی تولید شده در کشور و محصولات صادراتی نیست؟ اما محصولاتی که برگشت خوردهاند شامل فلفل از روسیه و کیوی از هند است حالا هم عنوان میشود که ترکمنستان سیبزمینیهای ایران را برگشت داده است. البته قره باش نائب رئیس اول اتاق مشترک ایران و ترکمنستان گفته است که سیبزمینی صادراتی ما از کشور ترکمنستان برگشت نخورده و چنین چیزی صحت ندارد. فقط بار سیبزمینی یک کامیون از کشور ازبکستان برگشت خورد که علت آن را خاک زیاد اعلام کردند اما برخی رسانهها آن را بزرگ نمایی کردند. به هر حال پای سلامتی مردم در میان است و نمیتوان به راحتی و ساده از کنار آن گذشت.> پای سمهای تقلبی در میان است
اما در خصوص خبر تکذیب شده برگشت محموله سیبزمینی از ترکمنستان به کشور، محمد رحیم نیازی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان سیبزمینی به ایسنا گفته است: «هنوز جزئیات این ماجرا مشخص نیست و معلوم نیست این محصولات بعد از قرنطینه به کشور بازگشت شدهاند یا قبل از آن و دلیل آن چه بوده است. در روزهای آینده، اطلاعات دقیقتری از این ماجرا به دستمان میرسد. اما در این مرحله میتوان سه فرضیه برای این اتفاق در نظر گرفت.» وی افزود: «اول اینکه ممکن است سمی که در ایران برای محصولات کشاورزی و حالا درباره سیبزمینی استفاده شده، مورد تایید کشور مقصد نبوده باشد. این اتفاق خیلی شایع است و دلیل بر بیکیفیت بودن محصول نیست. در واقع کشورها تنها بر سر سم استفاده شده توافق ندارند، نه چیز بیشتر. به هرحال هر کشوری الگو و تعریف و قانونی برای سم استفاده شده در محصولات کشاورزی دارد.» رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان سیبزمینی تصریح کرد: «فرضیه دوم میتواند مربوط به سمی باشد که از چین وارد میشود. این احتمال وجود دارد که چین در تحویل این سم به ایران تقلب کرده باشد. یعنی سمی که تحویل داده، سمی نباشد که در ابتدا معرفی کرده است. به این شکل که ابتدا نمونه سمی که داده میشود، یک چیز است و بعد ممکن است سمی با دوزی متفاوت تحویل ایران شده باشد.» وی در ادامه گفت: «فرضیه سوم بحث مافیای اقتصاد و صادرکنندگان محصولات کشاورزی دیگر کشورها و رقبای ایران است. ایران دیپلماسی اقتصادی قویای ندارد و رقیبان ما میتوانند به راحتی در بازار صادراتی ما نفوذ کنند. الان بحث سر یک میوه و دو میوه یا صادرات سیبزمینی نیست، بحث بر سر کل صادرات محصولات کشاورزی ایران است. وقتی مشاهده میکنیم که طی چند وقت اخیر مدام محصولات کشاورزی ایران مانند کیوی، فلفل دلمهای و... به کشور بازگشت داده میشوند، فرضیه مافیای تجارت قویتر میشود. این گروه میتوانند صادرات محصولات کشاورزی ما را هدف قرار دهند تا صادرات غیرنفتی ایران هم با مشکل مواجه شود.» نیازی تصریح کرد: «کیفیت سیبزمینی ایران در حد قابل قبول است، نه در همه جا اما اصولا در اکثر استانها کیفیت بالاست. از طرفی هم ایران سال هاست این محصولات را بدون مشکل به کشورهای مختلف صادر میکرده است، این که چرا در چند روز اخیر مدام خبرهایی از بازگشت محصولات کشاورزی ایران شنیده میشود، جای سوال دارد.»
> علت اصلی؛ مصرف غیرمتعادل کودهای ارزان
محسن سیروس، نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان کودهای کشاورزی نیز درخصوص وضعیت تولید کود در کشور گفت: «کودی که در ایران تولید میشود، مطابق با استانداردهای جهانی است. هیچگونه ضعفی در تولیدات داخل نسبت به استانداردهای جهانی وجود ندارد. حتی در بسیاری از تولیدات نیز از سایر کشورها پیشرو هستیم.» به گزارش رکنا، وی در پاسخ به این سوال که چرا محصولات کشاورزی ایران از برخی کشورها برگشت خورده است، گفت: «اصلیترین دلیلی که محصولات کشاورزی ایران از سوی برخی کشورها عودت داده شده، عدم رعایت دوز مصرف کود توسط کشاورزان است. کشاورز به دلیل ارزان بودن کود، بیش از نیاز زمین، کود مصرف میکند. همین مسئله باعث میشود که محصولات کشاورزی مشکل داشته باشند.»
> اغلب زمینهای کشاورزی کشور مسمومیت فسفاته دارند
نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان کودهای کشاورزی، گفت: «در حال حاضر کود در کشور ارزانتر از قیمت جهانی بین کشاورزان عرضه میشود. زیرا از سوی دولت برای کود یارانه پرداخت میشود و بسیار ارزان به دست کشاورز میرسد. همین مسئله بهعدم تعادل مصرف کود از سوی کشاورزان منجر شده است.» وی افزود: «وقتی یک کالایی به طور رایگان و ارزان به دست کشاورز میرسد، نظارتی هم برای میزان مصرف صورت نمیگیرد. هرکسی که رابطه بیشتری داشته باشد، بیشتر کود میگیرد. اصلیترین دلیل وجود یارانههای دولتی است. اگر یارانههای دولتی حذف شود و کود به قیمت واقعی برسد، کشاورز در زمان کوددهی، بیشتر از نیاز به زمین کود نمیدهد.» محسن سیروس در آخر گفت: «در حال حاضر به دلیل اختصاص بیحساب و کتاب کود که در ۲۰ سال گذشته به دست کشاورزان رسیده است، اغلب زمینهای کشاورزی کشور به دلیل مصرف بیش از حد اوره و مواد زائدی که جذب زمین و ریشه گیاهان شده مسمومیت فسفاته دارند. قطعا این مسئله آسیبزا است و بر روی سلامت مردم و جامعه تاثیرگذار است. زیرا بیش از حد مجاز کود و سموم در محصولات کشاورزی
مصرف میشود.»
> قیمت کودهای مهم در بازار آزاد ۵ تا ۱۰ برابر شده است
همچنین دکتر محمدجعفر ملکوتی، استاد دانشکده کشاورزی درخصوص علل برگشت محصولات کشاورزی از کشورهای مقصد، گفت: «اگر مشکل برگشت محصولات کشاورزی از کشورهای مقصد به دلیل بقایای سم بر روی محصولات کشاورزی باشد، سازمان حفظ نباتات و موسسه تحقیقات گیاه پزشکی مسئول جوابگویی است. اگر این مسئله به دلیل بقایای نیترات باشد، که وجود نیترات در محصولات کشاورزی به دلیل مصرف نامتعادل کود است، موسسه تحقیقات خاک و آب مسئول است.» ملکوتی درباره وجود نیترات در محصولات کشاورزی، ضمن بیان این که اخیرا معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی وجود نیترات در محصولات کشاورزی را تکذیب کرد، گفت: «مصرف کود در ایران بسیار غیرمتعادل شده است و مصرف کود و کود ازته مثل اوره وقتی بیشاز اندازه استفاده شود، باعث مشکلات فراوانی خواهد شد. در دنیا ۷۶ درصد کود براساس کود نیتروژن است. در کشور ما ۱۸درصد فسفاته و ۱۲ درصد پتاسه است.» این استاد دانشگاه در ادامه تاکید کرد: «برگشت محصولات کشاورزی ایران از برخی کشورها به دلیل مصرف بیش از اندازه کود است. چون اوره در داخل تولید میشود و از حمایت دولت برخوردار است، با قیمت ارزانتری نسبت به سایر کودها و ریزمغزیها در اختیار کشاورز قرار میگیرد. قیمت کودهای فسفاته، پتاسه و ریزمغزیها در بازار آزاد ۵ تا ۱۰ برابر شده است و کشاورزان رغبتی به استفاده از کودهای مهم ندارند.»
> علت سرطانهای گوارشی وجود نیترات در محصولات کشاورزی است
ملکوتی در پاسخ به این سوال که وجود نیترات در محصولات کشاورزی چه تاثیری بر سلامتی جامعه میگذارد، گفت: «مصرف نامتعادل کود در کشور و میزان کودهای مصرفی در وضعیت بسیار بدی قرار دارد. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر مقدار مصرف کود در سال ۹۹، کودهای نیتروژنی به میزان حدود دو میلیون و ۳۵۰ هزار تن و کودهای فسفاته حدود ۱۱۲ هزار تن و کودهای پتاسه ۸۲ هزار تن توزیع شده است. مصرف نامتعادل کودها و زیادی مصرف کود اوره و کمی مصرف کودهای پتاسه و روی (Zn) یکی از دلایل تجمع نیترات در برخی از محصولات کشاورزی خصوصا غده ابو ریشهای میباشد. یکی از علتهای سرطانهای گوارشی که در جامعه افزایش یافته است، به دلیل محصولات کشاورزی نیترات دار است.»
> با مردم سرزمینتان چه میکنید؟
از سوی دیگر پدرام سلطانی، نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران در واکنش به این اتفاق گفته است: «کشورهای دیگر یکی یکی محصولات کشاورزی ایران را برگشت میزنند. آنها حافظ سلامت شهروندانشان هستند. ۸۵ میلیون ایرانی با هشدار خارجیها آگاه میشوند که هر روز سم وارد بدنشان میشود. مردم اینگونه میمیرندیا بیمار و رنجور میشوند، هیچ مسئولی هم به روی مبارکش نمیآورد.» سعید اسلامی، کارشناس اقتصادی نیز عنوان کرد: «ما همان محصولاتی را مصرف میکنیم که کشورهای خارجی اجازه نمیدهند به کشورشان وارد شود؟ با مردم سرزمینتان چه میکنید؟»
> محصولات برگشت خورده چه میشوند؟
اما رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد میگوید: «وقتی میوه یا صیفیجات از لب مرز به کشور مقصد برگشت میخورد معمولا این محصولات کشاورزی در داخل کشور مصرف میشوند.» به گزارش تجارت نیوز، حیدر ساکن برجی توضیح داد: «این به معنای آن نیست چون محصولات کشاورزی صادراتی بودند کشاورز از یک سموم خاص برای برخی از میوهها استفاده کرده باشد و تنها چند محموله مشکل داشته باشد. بلکه غیر استاندارد بودن در کل محصولات کشاورزی تولید شده، وجود دارد.»
> محصولات کشاورزی ایران زیر سوال رفت
این فعال اقتصادی گفت: «با توجه به مرجوع شدن محصولات کشاورزی کل محصولات زیر سوال رفته است. برای تمام محصولات از یک سموم استفاده شده بنابراین نمیشود تنها یک محموله را معدوم کرد چرا که در کشور همان کالاها مورد استفاده مردم قرار میگیرد.» او گفت: «مسئولان در زمینه واردات سموم باید مراقبت میکردند. احتمالا برای واردات سموم در آن زمان رانتی استفاده شده و بعدها نیز این سموم به کشاورزان تحمیل شده است. در هر حال این سموم استاندارد لازم را نداشته است.» برجی اظهار کرد: «برخی با اهمال کاری منافع ملی کشور را به خطر انداختهاند و مقصران باید تاوان این تخلفات را بدهند.»
سایر اخبار این روزنامه
افزایش یک میلیون نفری به تعداد رانندگان اسنپ در یکسال اخیر
آزادسازی ارز ترجیحی برای بخش دارو به هیچ وجه مطرح نیست
مراقب پایداریها باشید
حمل و نقل عمومی رها شده
ایجاد سازو کارهای چانه زنی در بودجه، کشور را دچار مشکل کرده است
استثمارگران را حذف کنید
آفات امتحانات در نظام آموزشی
خواستههای فرابرجامی، عامل نافرجامی مذاکرات وین
دلالهای دلار؛ غیر قابل کنترل
خبر مرجوع شدن میوه های ایرانی چقدر واقعی است؟
بروز جنگ اتمی بعید نیست!
باغ میوه مسئولان!
افزایش یک میلیون نفری به تعداد رانندگان اسنپ در یکسال اخیر