روسیه و چین ایران را متقاعد کردند روی پیش‌نویس دولت قبل مذاکره کند

نماینده روسیه در مذاکرات: روسیه و چین ایران را متقاعد کردند روی پیش‌نویس دولت قبل مذاکره کند روز چهارشنبه مذاکرات هسته‌ای در وین به‌صورت دو یا سه جانبه پیش رفت؛ مذاکره باقری با مورا و نمایندگان سه کشور اروپایی. شنیده‌ها حاکی از این است که همچنان گره اصلی موضوع برداشته‌شدن تحریم‌هاست. فردا این دور مذاکرات پایان می‌یابد و قرار است از دوشنبه از سر گرفته شود. گفته شده به دلیل آغاز سال نو میلادی، خدمات هتل کوبورگ در بخش جلسات تعطیل است، از همین‌رو مذاکرات برای سه روز متوقف می‌شود.
صبح چهارشنبه علی باقری، رئیس هیئت مذاکره‌کننده ایران با انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد.
حوالی ظهر نیز مذاکره دیگری بین طرف ایرانی و معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و نمایندگان سه کشور اروپایی عضو برجام انجام شد. روز سه‌شنبه نیز گفت‌وگوهای دو و چندجانبه با تمرکز بر موضوع رفع تحریم برگزار شد. همچنین کارگروه مرتبط با موضوعات هسته‌ای نیز تشکیل جلسه داد.
در‌حالی‌که طرف ایرانی تأکید دارد بگوید که از بین متن شش دور اول و دو سندی که تیم دولت جدید ارائه کرده یک سند درآمده، میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات هسته‌ای از این ابهام گره‌گشایی کرده است. او گفته روسیه و چین، ایران را متقاعد کردند که برخی خواسته‌هایش را کنار بگذارد، ازجمله اینکه مذاکرات تنها روی موضوع تحریم‌ها متمرکز باشد، نه مسائل هسته‌ای. در‌نهایت نیز مذاکر‌ه‌کنندگان پذیرفتند که رایزنی‌ها را بر مبنای پیش‌نویسی که در شش دور مذاکره قبلی به دست آمده بود، آغاز کنند.


حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران روز سه‌شنبه گفته بود: «براساس گفت‌وگوهایی که انجام شد، ما به یک سند جدیدی رسیدیم و مذاکرات حول این سند مشترک برگزار می‌شود، در‌واقع ما امروز سند مشترک و قابل‌قبولی روی میز مذاکره‌کنندگان داریم که آنها را اسناد یک دسامبر و ۱۵ دسامبر می‌خوانیم. در دو موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها، یعنی دیگر سند ژوئن ۲۰۲۱ را کنار گذاشتیم به سند جدید و مشترکی رسیدیم. از جمله موضوعاتی که در مذاکرات جاری مورد توجه ماست، مسئله تضمین و راستی‌آزمایی است».
پیش از این هم شنیده شده بود که روسیه و چین ایران را متقاعد کرده‌اند که روی سندی که بعد از شش دور مذاکرات به دست آمده کار خود را ادامه دهند.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین در گفت‌وگو با فارین‌پالیسی درباره تأکید دیگران مبنی بر نزدیکی به پایان زمان گفت: این احساس فوریت کمی اغراق‌آمیز است. بله، فوریت وجود دارد اما اجازه دهید کمی محتاط باشیم. بیایید ضرب‌الاجل‌های مصنوعی و ساختگی تعیین نکنیم. نمی‌توانم حصول توافق (در مذاکرات وین) را تضمین کنم اما شانس دستیابی به آن بسیار، بسیار زیاد است. من در این مرحله نسبتا خوشبین هستم و هیچ دلیل عینی برای شک و تردید نمی‌بینم. من بر این باورم که شانس حصول توافق بسیار بالاست؛ چراکه پیش‌نیاز اصلی موفقیت (مذاکرات) وجود دارد. تمامی کشورها، همه شرکت‌کنندگان، از جمله ایران و ایالات متحده به دنبال احیای توافق هسته‌ای هستند.
نماینده روسیه در مذاکرات وین در پاسخ به برخی ادعاها مبنی بر وقت‌کشی ایران در مذاکرات به‌منظور توسعه برنامه هسته‌ای‌اش خاطرنشان کرد: اکنون زمان تهدید ایران به اعمال فشار بیشتر نیست. حتی اگر ایرانی‌ها حجم قابل‌توجهی مواد هسته‌ای تولید کنند، خب چه می‌شود. این مواد بدون کلاهک قابل‌استفاده نیست و ایران نیز چنین کلاهکی ندارد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت ‌تاکنون پیشرفت‌هایی در مذاکرات وین طی هفته اخیر حاصل شده است. هنوز برای گفتن اینکه پیشرفت در مذاکرات تا چه حد بنیادی است، زود است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنانش گفت: ایران باید در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش خویشتن‌داری و در وین از خود فوریت نشان دهد.