گزینه «تحریم ایران» فرسوده شده است

مذاکرات وین اگرچه این روز‌ها به‌دلیل تعطیلات سال نو به صورت موقت متوقف شده، اما چراغ سبز‌های مختلف برای توافق با ایران روشن است. علاوه بر آنکه سفیر روسیه نسبت به دستیابی به توافق در سال نو میلادی ابراز امیدواری کرده، یک مقام ارشد وزارت خارجه امریکا اعتراف کرده تحریم‌ها علیه ایران فرسوده شده و موضع سرسخت‌ترین مخالف توافق با ایران یعنی رژیم صهیونیستی به شدت ضعیف است. کاهش اثر تحریم‌ها علیه ایران یکی از مهم‌ترین دلایلی است که احتمالاً باعث می‌شود برای رهبران واشنگتن راهی جز توافق با ایران باقی نماند.
به گزارش «جوان»، در اولین روز سال میلادی جدید، «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در مذاکرات وین آرزو کرد توافق با ایران احیا شود. میخائیل اولیانوف در صفحه توئیترش نوشت: از صمیم قلب آرزو می‌کنم طرفین مذاکره‌کننده در مذاکرات وین و تمام حامیان توافق هسته‌ای در سراسر جهان شاهد بازیابی کامل برجام در اوایل سال آینده باشند. اولیانوف تأکید کرد که احیای برجام موجب لغو تحریم‌ها، کاهش تنش در منطقه و تقویت عدم اشاعه هسته‌ای می‌شود. همین آرزوی نماینده روسیه بر دستیابی به توافق با ایران در سال نو میلادی، خود از وجود فضای مثبت در وین حکایت دارد. تحریم‌ها علیه ایران فرسوده شده‌اند
به نظر می‌رسد که رهبران ارشد سیاسی در واشنگتن نیز امید چندانی به نتیجه‌بخش بودن تحریم‌ها و ادامه فشارحداکثری علیه ایران ندارند. یک مقام ارشد وزارت خارجه امریکا گفته تحریم‌ها علیه ایران بدون آنکه نتایج مدنظر واشنگتن را داشته باشند، فرسوده شده‌اند. این موضوع در گزارش نشریه «نیویورکر» بازتاب یافته و این نشریه در گزارش مفصلی درباره برنامه هسته‌ای و موشکی ایران به نقل از مقام امریکایی نوشت که ایران در برابر فشار‌ها در دوران ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ» عقب‌نشینی نکرد بلکه به برنامه‌های موشکی و هسته‌ای خود سرعت بخشید. مقام وزارت خارجه امریکا که نیویورکر اشاره‌ای به نام او نکرده گفته که «گزینه‌هایی نظیر تحریم‌ها فرسوده شده‌اند و تحریم، به وضوح، نتایجی را که همه ما می‌خواستیم به بار نیاوردند.»
همچنین شمار زیادی از کارشناسان مسائل تحریمی معتقدند که گزینه تحریم اثربخشی‌اش را از دست داده است. در دوران ریاست‌جمهوری «دونالد ترامپ» هم «رابرت اوبرایان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بود که واشنگتن هر آنچه از تحریم‌ها در توان داشته علیه ایران به کار گرفته و تحریم‌های دیگری باقی نمانده است. تل‌آویو دیگر اولویت امریکا نیست


نکته قابل توجه در شرایط تعویق مذاکرات وین، ادامه تقلا و دست و پازدن‌ها در تل‌آویو است. «یائیر لاپید»، وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی روز جمعه در یک برنامه تلویزیونی مدعی شد که ارتش این رژیم آماده است مجموعه‌ای از «توانایی‌ها» را برای محافظت از خود در برابر آنچه که تهدید ایران خواند، به کار بگیرد. او همچنین ادعا کرد که این اقدام ممکن است بدون مکاتبه قبلی با امریکا انجام شود. ادعا‌های لاپید در شرایطی مطرح شده که او و دیگر مقام‌های رژیم صهیونیستی طی ماه‌های اخیر بار‌ها با انجام سفر به امریکا، رایزنی‌های فشرده‌ای را علیه ایران انجام داده‌اند. با این حال نشانه‌ها حاکی از آن است که صهیونیست‌ها تاکنون نتوانسته‌اند امریکایی‌ها را برای همراهی در اهداف علیه ایران قانع کنند. روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارش روز جمعه خود با اشاره به تلاش‌های اخیر رژیم صهیونیستی در منصرف کردن دولت جو بایدن از مذاکرات وین نوشت: «اختلافات بر سر چگونگی کنار آمدن با برنامه هسته‌ای ایران به تنش‌های جدیدی میان جو بایدن و اسرائیل منجر شده و این هفته نیز دو مقام ارشد اسرائیلی، واشنگتن را با نگرانی از احتمال توافق ترک کردند.»
گزارش‌ها همچنین حاکی از آن است که رژیم صهیونیستی دیگر اولویت امریکا نیست. شبکه لبنانی المیادین در یادداشتی به قلم شرحبیل الغریب، نویسنده و تحلیلگر سیاسی نوشت: «برخلاف دولت ترامپ اولویت دادن منافع رژیم صهیونیستی بر امریکا دیگر مد نظر ایالات متحده نیست و دولت کنونی پرونده‌های مهم‌تری مانند پرونده شرق آسیا و چین و اوکراین دارد.» روزنامه رأی‌الیوم چاپ لندن نیز در گزارشی به قلم «عبدالباری عطوان»، اولویت نداشتن تل‌آویو برای واشنگتن را در مطلبی تبیین کرده و گفته است که «دولت بایدن درخواست تل‌آویو برای دستیابی به «مادر بمب‌ها» را نپذیرفته است.» شاید همین بی‌توجهی امریکا به درخواست‌های تل‌آویو نیز باعث شده نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در تغییر موضعی قابل توجه اعلام کند که با توافقی که منجر به محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران و جلوگیری از رسیدن به بمب اتم باشد موافق خواهد بود. این تغییر لحن نفتالی بنت در حالی است که تا همین دو سه هفته پیش صهیونیست‌ها زمین و زمان را به هم دوخته بودند تا جلوی هر توافقی را در وین بگیرند، اما اکنون از احتمال کنار آمدن با توافقات در وین سخن می‌گویند.