۷۰ درصد صاحبان پوز‌های بانکی پرونده مالیاتی ندارند

یکی از چالش‌های اصلی سازمان امور مالیاتی، نداشتن اطلاعات دقیق فعالان اقتصادی است که هیچ پرونده مالیاتی ندارند. در حال حاضر ۷۰ درصد پوز‌های بانکی مؤدی مالیاتی نیستند و پرونده‌ای ندارند. با توجه به تصمیم دولت برای سال آینده، تعیین تکلیف این فعالان غیرقانونی حائز اهمیت است. رئیس کل سازمان مالیاتی از شناسایی ۲ میلیون مؤدی جدید از طریق کارتخوان بانکی خبر داد و گفت: در ۵/۲ ماه گذشته صاحبان این کارتخوان‌ها شناسایی شده‌اند و تا پایان سال باید بانک اطلاعاتی این سازمان تکمیل و نهایی شود.
مالیات به عنوان یک بحث راهبردی، زیربنایی و پویا که نقش اساسی و محوری در تحقق برنامه‌های توسعه‌ای دارد، در اکثر کشور‌های توسعه‌یافته مهم‌ترین منبع مالی برای تأمین درآمد‌های عمومی و یکی از کاراترین ابزار‌های اقتصادی جهت سیاستگذاری‌های مالی و هدایت اقتصاد در مسیر اهداف کلان اقتصادی به‌شمار می‌رود. به عقیده اقتصاددانان لازمه مالیات‌ستانی مؤثر، برای دستیابی به اهداف کلان و تداوم فعالیت‌های دولت، وجود یک نظام مالیاتی مطلوب و کارآمد است؛ نظام مالیاتی مطلوب و کارآمدی که خروجی آن، در جهت اجرای سیاست‌های اقتصادی، اعم از توزیعی و مالی و حتی هدایت اقتصاد در مسیر اهداف کلان اقتصادی مانند تثبیت اقتصادی، ایجاد اشتغال، رشد اقتصادی و بهبود رفاه اجتماعی، مبارزه با فقر و بی‌عدالتی، توسعه نظام آموزشی و سلامت و بالاخره توزیع درآمد‌ها میان طبقات و بخش‌های مختلف اقتصادی جامعه باشد، اما آنچه از کلیات آمار‌های مالیات‌ستانی در ایران برمی‌آید، حجم عمده بار درآمد مالیاتی دولت بر دوش آن‌هایی است یا در بخش مولد اقتصاد فعالیت می‌کنند یا حقوق‌بگیر دولت و بخش خصوصی هستند. در این میان، آنچه فراموش می‌شود مالیاتی است که معامله‌گران بازار‌های غیرمولد، مشاغل آزاد و مشاغل پولساز می‌دهند؛ همان‌هایی که بدون هیچ دغدغه‌ای ثروت‌های کلانی اندوخته و از پرداخت مالیات آن فراری‌اند. یکی از وعده‌های خاندوزی وزیر اقتصاد تحقق سهم ۱۰ درصدی مالیات به تولید ناخالص داخلی است که تحقق آن نیازمند بانک اطلاعاتی جامع در سازمان امور مالیاتی و شفاف‌شدن درآمد‌های فعالان اقتصادی است. در حال حاضر بخش بزرگی از فعالان اقتصاد در نظام مالیاتی ثبت‌نام نشده‌اند و آن‌هایی را که شناسایی کرده‌ایم، اظهارنامه مالیاتی نمی‌دهند و بخشی که اظهارنامه مالیاتی می‌دهند، اظهارنامه با درآمد صفر بیان کرده‌اند.
روزگذشته نشست هم‌اندیشی مسئولان اندیشکده‌های اقتصادی در مورد موضوع مالیات با حضور داود منظور، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور در محل این سازمان برگزار شد.
منظور با اشاره به شرایط تحریمی کشور اظهار داشت: «در این شرایط اقبال به درآمد‌های مالیاتی و پایدار مورد توجه و اهتمام مسئولان، صاحب نظران و اندیشکده‌ها قرار گرفته است، باورمان این است که باید مالیات سهم خود را به خوبی از درآمد‌ها ایفا کند و نسبت به تولید ناخالص داخلی به سهم شایسته و درخور برسد، البته براساس نظرات کارشناسی و پژوهشی که تدوین می‌شود، حرکت کنیم.»


وی افزود: «یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد صنفی در بخش مشاغل وجود دارد که از این میزان یک میلیون و ۱۰۰ هزار واحد صنفی اظهارنامه مالیاتی با رقم صفر ارائه کردند و می‌دانند که دست نظام مالیاتی در شناسایی دارایی و درآمد آن‌ها خالی است.»
منظور گفت: «امیدوارم قبل از زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی از سوی مؤدیان، سازمان امور مالیاتی بتواند اظهارنامه برآوردی تولید کند. اگر مؤدیان بدانند که سازمان دستش پر است و بر مبنای اطلاعات عمل کرده، جرئت نمی‌کنند خلاف آن عمل کنند؛ چراکه کتمان مالیات جرم است و مجازات دارد.»
رئیس کل سازمان امور مالیاتی تأکید کرد: «همه تلاش‌مان این است با دسترسی به تراکنش‌های بانکی، بیمه‌نامه‌ها، بارنامه‌ها، مراودات گمرکی، خودرویی و املاک همه آنچه که منجر به فعالیت اقتصادی افراد می‌شود را شناسایی و احصا کنیم.»
منظور دومین اقدام را ساماندهی پوز‌های بانکی دانست و خاطرنشان کرد: «طبق ماده ۱۰ و ۱۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی بالغ بر ۱۳ میلیون پوز (کارتخوان) بانکی داریم که در مرحله اول رسیدگی و تعیین تکلیف شد. این قانون از اردیبهشت امسال باید اجرایی می‌شد، اما متوقف بود. در صورتی که افراد پرونده مالیاتی نداشته باشند، باید تشکیل پرونده بدهند وگرنه پوز بانکی آن‌ها قطع می‌شود.» ۷۰ درصد پوز‌های بانکی فاقد پرونده مالیاتی هستند
به گفته رئیس کل سازمان امور مالیاتی، براساس بررسی صورت‌گرفته ۷۰ درصد پوز‌های بانکی مؤدی مالیاتی نیستند و پرونده مالیاتی ندارند. در ۵/۲ ماه گذشته حدود ۲ میلیون مؤدی جدید شناسایی شد. فقط در آذرماه یک میلیون مؤدی جدید از طریق مراجعه به پوز‌های بانکی شناسایی کردیم. کل مؤدیانی که در نظام مالیاتی اظهارنامه می‌دهند و آن‌هایی که طبق تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم عمل می‌کنند، ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار مؤدی هستند.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی یادآور شد: «بنابراین ظرفیت خوبی وجود دارد که بتوان با داشتن اطلاعات جلوی فرار مالیاتی را گرفت، همچنین در همکاری با ثبت شرکت‌ها مقرر شد شرکت‌هایی که طی سه سال اخیر فعال بودند و اظهارنامه مالیاتی نداده‌اند، شرکت آن‌ها ابطال شود.»
منظور با اشاره به پایگاه اطلاعات مؤدیان بر اساس ماده ۱۶۹ مربوط به معاملات فصلی و طبق ماده ۱۶۹ مکرر اطلاعات فعالیت‌های اقتصادی را سنجش می‌کند. وی سومین اقدام را پنجره واحد مالیاتی دانست و تصریح کرد: «این مسئله می‌تواند فرصتی برای کاهش مراجعه مؤدیان به ممیز مالیاتی باشد که از مرحله تسلیم اظهارنامه تا ابلاغ و اعتراض و پرداخت در سامانه انجام شود و همچنین رضایت مؤدیان را ارتقا دهد.»
رئیس کل سازمان امور مالیاتی با دفاع از طرح جامع مالیاتی که سال‌هاست قرار است در این سازمان اجرا شود، بیان کرد: «انصافاً دوستان برای این طرح تلاش زیادی کردند، روی این سامانه فرآیند رسیدگی دریافت اظهارنامه، بایگانی اطلاعات را انجام می‌دهیم و همچنین ارتقا سامانه طرح جامع در دستورکار است که به هوشمندسازی مالیاتی می‌تواند کمک کند. علاوه بر این موضوع ارتقا فرهنگ مالیاتی در دستورکار قرار دارد تا مردم تکالیف خود را برای پرداخت مالیات بهتر بدانند.»
وی در مورد قانون پایانه‌های فروشگاهی نیز گفت: «اجرای این قانون بستر تحول نظام مالیاتی است که در آن برای خریدار و فروشنده پروفایل تعریف شده و صورتحساب الکترونیک ارائه خواهد کرد و مبنای محاسبه ارزش افزوده، اعتبار مالیاتی و مالیات عملکرد خواهد بود. در ابتدای حضور ما در سازمان امور مالیاتی این سامانه ۳۵ درصد پیشرفت داشت. با افزودن نیرو‌های جدید روی این سامانه تمرکز کردیم و تجدید ساختار در مدیریت پروژه صورت گرفت و فاز اول آن تا پایان سال جاری و تا آذر سال ۱۴۰۱ نیز کل سامانه و فعالان اقتصادی را زیر بار می‌بریم. اگر این سامانه راه بیفتد، ارزش افزوده نیز راه می‌افتد و مبنایی برای مالیات عایدی سرمایه و مجموع درآمد خواهد بود.»