روزنامه ابتکار
1400/10/21
سفر سرپرست وزارت خارجه طالبان به ایران و دیدار با احمد مسعود تهران میانجی صلح در کابل؟
یک سخنگوی دولت طالبان در پیامی در پی سفر سرپرست وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان به تهران، از دیدار او با نماینده ویژه ایران در امور افغانستان خبر داد.به گزارش ایسنا، بلال کریمی، معاون سخنگوی دولت طالبان در صفحه توییترش نوشت: دیداری دوجانبه میان مولوی صاحب امیر خان متقی، وزیر امور خارجه موقت دولت طالبان و حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در امور افغانستان [در تهران] برگزار شد.
اظهارات این عضو طالبان در پی این مطرح میشود که مولوی امیر خان متقی سرپرست وزارت امور خارجه هیات حاکمه افغانستان در راس یک هیئت اقتصادی و سیاسی شنبه شب وارد تهران شد.
وزارت امور خارجه دولت موقت طالبان روز یکشنبه از دیدار متقی با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، پیرامون مسائل اقتصادی دوجانبه و مسائل امنیتی خبر داد.
وزارت خارجه طالبان این دیدار و گفتوگو را مثبت و سازنده تلقی کرده بود.
علاوه بر این، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در صفحه توییترش درباره سفر دیروز هیاتی از طالبان به تهران نوشت: اسماعیل خان و احمد مسعود با هیاتی از امارت اسلامی در تهران دیدار کردند. طی این نشست، امارت اسلامی به آنها اطمینان داد میتوانند بدون هیچ نگرانی به کشور بازگردند.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی اخبار منتشر شده که در جریان سفر هیئت طالبان به ایران نشستی بین این گروه و برخی از گروههای افغانستانی از جمله احمد مسعود و همچنین اسماعیلخان والی پیشین هرات برگزار شده است و به طور کلی آیا در جریان مذاکرات هیئت طالبان به تهران در ارتباط با وضعیت منطقه پنجشیر نیز با توجه به اهمیت این موضوع برای مردم ایران گفتوگویی با آنها از سوی تهران صورت گرفته است، گفت: نگاه جمهوری اسلامی ایران به وضعیت مردم افغانستان یک نگاه شمولگرا است، فارغ از منطقه و قومیت آنها. نگاه ما این است که تمام اقوام در داخل جغرافیای افغانستان باید صدا و خواستهشان شنیده شود. در مورد آنچه که گفتید ایران در موقعیتهای مختلف میزبان گروههای مختلف افغانستانی بوده است و در این سفر هم جمهوری اسلامی ایران میزبان این گفتوگو بوده است. گفتوگوهای خوبی بین گروههای افغانستانی انجام شده است و امیدواریم که نتیجه آن آینده درخشانی برای مردم افغانستان به همراه داشته باشد.
یک کارشناس مسائل افغانستان، با اشاره به خبر ملاقات مقامات طالبان با احمد مسعود و اسماعیل خان در ایران گفت: «حتی اگر توافقی هم در این ملاقات صورت نگرفته باشد، گام درستیست که بتوان راه حل سیاسی برای مشکلی که در افغانستان و خطر جنگ داخلی که وجود دارد را پیدا کرد.»
پیر محمد ملازهی در گفتگو با «انتخاب» در تحلیل خود از سفر وزیر خارجه طالبان به ایران و دیدار با احمد مسعود، بیان کرد: «واقعیت این است که دولت طالبان با سه سطح از مقاومت رو به روست؛ یکی مقاومتی است که در پنجشیر شکل گرفت و رهبری آن را احمد مسعود بر عهده دارد که اکنون از افغانستان به تاجیکستان رفته و از آنجا به ایران آمده است، جریان دیگر از مقامات دولتی قبلی هستند که در آنکارا اجتماع کردند و در آنجا در حال شکلدهی به یک مقاومتی هستند، بخش دیگری هم از دره پنجشیر در تاجیکستان مستقر است که آقای امرالله صالح، معاون رئیس جمهوری قبلی است که مدعیست ادامه دولت اشرف غنی است و خودش را به عنوان رهبر جدید معرفی کند. در کنار اینها یک مقاومت مدنی هم در داخل افغانستان علیه طالبان وجود دارد که عمدتا بانوان رهبری آن را در دست گرفتهاند ولی اساتید دانشگاه و طبقه روشنفکر متوسط شهری هم دارد مقاومت میکند.»
او در این باره ادامه داد: «طالبان به دنبال این است که با هرکدام از مخالفانش به نوعی وارد چانهزنی و معامله شود و آنها را قانع کنند که در همین چارچوب نظام طالبانی میتوانند به مطالباتشان دست پیدا کنند. بنابراین به نظر میرسد با آمدن آقای امیرخان متقی به تهران، ایران دارد تلاش میکند که حداقل آن جریانی که از دید ایرانیان خطرناکتر است و میتواند یک جنگ داخلی راه بیاندازد که در این صورت ممکن است سیل آوارگان به داخل ایران راه بیفتد، را با طالبان به نوعی وارد مذاکره کند.»
این کارشناس مسائل افغانستان، افزود: «از طرفی دیگر طالبان هم قانع شود که زمانی میتواند به صلح و ثبات افغانستان کمک کند که دست از انحصار طلبی قدرت بردارد و اجازه دهد که یک دولت همه شمول و فراگیر در افغانستان شکل گیرد که در آن همه گروهها، قومها و احزاب سیاسی حس کنند که در قدرت شریک هستند یا چارچوبی را برای قانون اساسی جدید طراحی کنند که این حس در جامعه افغانستان بوجود بیاید که از طریق ساز و کارهای دموکراتیک مثل انتخابات، میتوانند حق و حقوقشان را به دست بیاورند.»
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» تاثیر اخبار وین بر بازار ارز را بررسی کرد
دلار در سراشیبی سقوط؟
جلال خوشچهره
شمارش معکوس برای توافق در وین
بازیکنانی که با وجود دریافت حقوق نجومی برای تیمشان بازی نمیکنند
میلیاردرهای نیمکتنشین فوتبال ایران!
بازیگران کودک و نوجوان با چه آسیبهایی روبهرو هستند؟
کودکیِ از دست رفته پشت قاب تصویر
دریاچه ارومیه در مسیر احیای خودش پیش میرود؟
هشدار برای وقوع طوفان نمک
شکست مذاکرات به ضرر آمریکا و رژیم صهیونیستی خواهد بود
کارتهای سوخته آمریکا در مذاکرات وین
سفر سرپرست وزارت خارجه طالبان به ایران و دیدار با احمد مسعود
تهران میانجی صلح در کابل؟
توضیح اژهای درباره اعتراضات کارکنان دستگاه قضایی
تلاشها برای بهبود وضعیت معیشتی موجب سوء استفاده نشود
سخنگوی سپاه:
انهدام باند زمینخواری و جعل اسناد توسط وزارت اطلاعات
معاون اول رئیس جمهوری:
توسعه شبکه ریلی از راه های نجات اقتصاد کشور است
چقدر تا احیای برجام فاصله داریم؟