روزنامه ابتکار
1400/10/30
پیمان مولوی آفت اپوزیسیون نمایی بعد از ترک مدیریت
دیربازیست که شاهد یک چرخه معیوب در ایران هستیم و هر سال این روند بدتر میشود و آن عدم پاسخگویی مدیران در زمان تصدی و تغییر رفتار بعد از ترک آن پست و اپوزیسیون نمایی است. یک از نمونههای بارز آن در بانک مرکزی ایران را شاهد هستیم. بانک مرکزی بر اساس رسالت خود سیاستگذار پولی کشور است و تصمیمات آن بر تمام شریانهای مالی و سرمایه گذاری کشور تاثیر میگذارد.اتخاذ سیاستهای انقباضی و انبساطی، بست سیاستهای تامین مالی از بانکها، قدرت ارزش ریال، بانکداری بین المللی، مدیریت ریسک در سیستم بانکی، پولشویی و بسیاری از حوزههای دیگر در ایران زیر نظر بانک مرکزی است.
بانک مرکزی ایران درست است که تقریبا هیچ گاه استقلال نسبی هم نداشته است و همواره تحت اوامر دولت اقدام نموده اما بدتر از این رویکردیست که به تازگی شاهد آن هستیم. در سال ۱۳۹۹ و ۱۳۹۸ خلق نقدینگی در اقتصاد ایران سالانه بیش از ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است، رشدی که روکورد دار رشد نقدینگی و پایه پولی است در این دوران رکورد تورمهای پیاپی نیز شکسته شده و ما در سال ۱۳۹۸، ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ شاهد تورم های بالای ۴۰٪ در اقتصاد بودهایم. در بین سالهای ۱۳۹۷ تا امروز شاهد رواج ارز ۴۲۰۰ تومانی بودهایم که بانک مرکزی تخصیص دهنده آن در اقتصاد ایران است و بر کسی پوشیده نیست که چه انحراف عظیمی در اقتصاد ایران به بار آورده است که سیاستگذار جدید را با دوراهی سخت حذف با ماندگاری آن طرف کرده است.
حال سوال اینجاست که آیا فردی که در ریاست بانک مرکزی در ۲ سال منتهی به ۱۴۰۰ را داشته است از این موارد با خبر بوده است؟ آیا با این اقدامات موافق بوده است و اگر مخالف چرا موضع گیری نکرده است و اگر بر موضع خود پافشاری کرده است چرا استعفا نداده است. برگردیم به کشور همسایه در ترکیه، سیاست رئیس جمهوری اردوغان مبتنی بر کاهش نرخ بهره در ترکیه علیرغم تورم دو رقمی تا کنون موجب استعفا و برکناری ۳ رئیس کل شد، آنها زیر بار اشتباه رئیس جمهوری نرفتند و این اعتبار ایشان و بانک مرکزی را در نزد افکار عمومی تقویت کرد، آنها همین امروز میتوانند از سیاستهای رئیس جمهوری اردوغان انتقاد کنند چون قبلا به صورت صریح و روشن رویکرد و نظر خود را بدون تموج اعلام کرده اند.
اما فردی که در رشد تورم و افزایش نقدینگی ادامه ماندن ایران در FATF ، ادامه ارز ۴۲۰۰ و عدم الزام بانکها به رعایت بازل ۳ قدمی برنداشته میتواند ملاک خوبی برای انتقاد از عملکرد بانک مرکزی امروز باشد؟
آیا سیستم بانکی که در سال ۱۳۹۹ از فروردین تا خرداد نرخ بهره بین بانکی را به ۸ درصد رساند و موجب ورود شدید پولها به بورس شد و بعد ۳ ماه آن ا به ۲۰ درصد نشاند و موجب سقوط همان بازار گردید و سایر بازارهای را به رالی رشد افسار گسیخته رهنمون کرد خارج از کنترل رئیس کل بوده است؟
اگر بلی که ایشان برای آن پست مناسب نبودند و اگر آگاه بودند امروز باید جواب قانع کننده ای به فعالان بازار سرمایه بدهند.
در مصاحبههای فراوانی در باب کاهش قیمت ارز سخن گفته شده است اما امروز شاهد دلار ۲۷۰۰۰ تومانی هستیم، آیا بانک مرکزی ایران توان تخمین متوسط قیمت ارز و کریدور قیمتی آن را برای سال ۱۴۰۰ نداشتند و یا به سبب درگیریهای انتخاباتی این وادی را کلا فراموش کرده بودند؟
به نظر می رسد فرهنگ اپوزیسیون نمایی در ایران به همراه فرار رو به جلو برای شانه خالی کردن از مسئولیت تلفیق شده است اما برای عموم مردم بی اثر است، این امر را بسیاری به دو رویی و تموج نزدیک می دانند تا انتقادی برای بهبود.
سایر اخبار این روزنامه
آیا برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب به سود چرخه تولید کتاب است؟
مُسکِنهایی به قیمت مرگ تدریجی کتابفروشیها
پیمان مولوی
آفت اپوزیسیون نمایی بعد از ترک مدیریت
طالبان دریچههای سد کمال خان را به سمت ایران باز کرد
حرکت آب به سمت هامون
به مناسبت پنجمین سالگرد حادثه ساختمان پلاسکو
پلاسکو، فاجعه غمانگیزی که فراموش نمیشود
شاهزادههای سعودی هم برای ممانعت از رسیدن بنسلمان به قدرت وارد عمل میشوند
پایههای لرزان تخت شاهی بن سلمان
«ابتکار» تاثیر بحث مالیات از خودروهای لوکس و آزادسازی واردات را بر بازار خودرو بررسی کرد
سیگنالهای جدید کاهشی به بازار خودرو
سفر ابراهیم رئیسی به روسیه منجر به همکاریهای بلندمدت در نظم نوین جهانی خواهد شد
توازنِ دیپلماسی؛ ارمغان سفر به مسکو
رئیس قوه قضائیه:
نیروی انسانی عادل و با انگیزه از دلایل پیشرفت امور است
معاون اول رئیس جمهوری در جلسه هیئت دولت:
ریابکوف:
روسیه قصد حمله به اوکراین را ندارد
عمان:
بازگشت به برجام یک ضرورت راهبردی است
اهمیت سفر رئیسی به روسیه از نگاه رسانههای خارجی
معاون اول رئیس جمهوری:
نباید محیط بانی که از خود و طبیعت دفاع کرده قربانی شود
بایدن و دردسر افزایش قیمت نفت
آیا نفتِ ایران میتواند معادلات را تغییر دهد؟