روزنامه خراسان
1400/10/30
آیا اسنپ چت به عزت نفس ما آسیب می رساند؟
به گفته دکتر «مرلین وی»، روانپزشک و نویسنده در بخش سلامت هاروارد و هافیتنگتونپست، سلفی گرفتن به روزمره زندگی میلیونها کاربر تلفن هوشمند تبدیل شده است. در سال 2019، گوگل گزارش داد که گوشیهای اندرویدی روزانه 93میلیون عکس سلفی میگیرند. مطالعات نشان داده است که سلفی گرفتنهای مکرر، استفاده از فیلترهای زیبایی مثل اسنپچت و نرمافزارهای ویرایش عکس، با احساس نارضایتی از بدن درارتباط است؛ این ارتباط هم در مردان مشاهده شده است و هم در زنان، منحصر به گروه سنی خاصی نیست و در همه گروههای سنینوجوانان، جوانان و حتی بزرگ سالان مسنتر، با احساس ناراحتی از بدن و صورت مرتبط است. مطالعات میگویند مدتزمانی که فرد صرف ویرایش عکس خود میکند، پیشبینیکننده میزان نارضایتی او از ظاهرش است؛ به این معنی که هرچه زمان بیشتری صرف این کار کند، احتمالا از تصویر خود نارضایتی بیشتری دارد.
فشار شبکههای اجتماعی و نارضایتی از بدن
محققان بین استفاده از فیلترهای زیبایی در شبکههای اجتماعی با اعتمادبهنفس پایین و احساس نیاز به جراحی زیبایی، ارتباط معناداری پیدا کردهاند؛ تاحدی که متخصصان پوست و جراحان زیبایی از پدیدهای بهنام «دیسمورفیِ (اختلال بدریختانگاری) اسنپچت» حرف میزنند. اگرچه دیسمورفی اسنپچت، تشخیص روانشناختی رسمی نیست اما بهنظر میرسد مواردی از اختلال بدشکلی بدن وجود دارد که با صرف زمان زیاد برای گرفتن سلفی مرتبط است. این اختلال با مشغول شدن بیشازحد به یک یا چند نقص تصوری یا جزئی در ظاهر فرد مشخص میشود. فشار شبکههای اجتماعی بر کاربران برای ارسال سلفیهای زیبا از خود، میتواند به نارضایتی بیشتر از بدن و کاهش عزتنفس منجر شود. محققان میگویند دو عامل باعث ایجاد چنین فشاری میشود؛ مقایسه دایمی خود با دیگران در شبکههای اجتماعی و «خودشیءپنداری»؛ این عامل دوم به آن معناست که افراد در شبکههای اجتماعی خود را بیشتر از چشم دیگران و بهعنوان یک شیء میبینند تا از چشم خود و بهصورت حقیقی. خب برای برای آنکه بفهمید آیا سلفی گرفتن به عزتنفس شما آسیب میرساند یا خیر، میتوانید چند سوال از خودتان کنید.
آیا زمان زیادی صرف سلفی گرفتنهای مکرر، استفاده از فیلترهای اسنپچت و ویرایش سلفیهایتان میکنید؟
آیا احساس میکنید بیشتر از آن چه میخواهید برای ویرایش و فیلتر کردن سلفیهایتان وقت صرف میکنید تا عکستان مناسبِ بهاشتراک گذاشتهشدن شود؟
آیا تمایل دارید تعداد سلفیهایی را که میگیرید یا بهاشتراک میگذارید یا مدت زمانی را که صرف ویرایش آنها میکنید، کاهش دهید؟
آیا پس از انجام مراحل ویرایش یا اشتراکگذاری سلفی، خلق پایین مثل غمگینی، ناامیدی، عصبانیت یا سرخوردگی تجربه میکنید؟
آیا بعد از انتشار سلفی و بررسی مداوم لایکها و کامنتها در فضای مجازی، احساس نگرانی و اضطراب دارید؟
آیا خود را دایم با دیگران (سلفیهای دوستان یا افراد مشهور) در فضای مجازی مقایسه میکنید؟ آیا تعداد لایکها و کامنتهای سلفیهای دیگران را با خودتان مقایسه میکنید؟
آیا اغلب نگران هستید که دیگران شما را چطور میبینند؟ آیا تاکنون از کسانی که به شما میگویند زمان زیادی صرف سلفی گرفتن میکنید، ناراحت شدهاید؟
آیا تاکنون بهخاطر مدتزمانی که صرف سلفی گرفتن کردهاید، احساس گناه داشتهاید.
پاسخ به این سوالات میتواند به شما کمک کند تا درباره رفتار سلفی گرفتن و تأثیر احتمالیاش در خلق منفی یا احساس عزتنفس پایین، فکر کنید. نکته مهم آن است که سعی کنید رابطه سالم و مثبتی با سلفی گرفتن برقرار کنید تا از عزتنفس و تصویر بدنیتان مراقبت کنید. فشار برای بهاشتراک گذاری سلفیهای بینقص تاحد زیادی از درون خود ما ناشی میشود. واقعیت این است که 82درصد از مردم ترجیح میدهند بهجای سلفی ما، عکسهای دیگری ببینند. دانستن این موضوع ممکن است احساس فشار برای گرفتن و ارسال سلفی را کاهش دهد. بهعلاوه شاید بتوانید زمان این کار را به فعالیتهایی اختصاص دهید که عزتنفس شما را تقویت میکند.
منبع: psychologytoday.com
سایر اخبار این روزنامه
آقای آبفا معضل «کشف رود» با بگیر و ببند خبرنگار حل نمی شود!
نماد دفاع جانانه کُردهای اهلسنت از جمهوریاسلامی
همه چیز درباره فاجعه ایربگ
آیا اسنپ چت به عزت نفس ما آسیب می رساند؟
خیرهکنندهترین مناظر برفی ایران
قطبنمایی نوین برای ایران و روسیه
فصل جدید روابط ایران و روسیه
گلایههای رامبد، شوک در اردوگاه سرخ و نفاق بیپایان اردوغان!
آغاز رسیدگی به مصادیق روشن ترک فعل در دستگاه ها
وعده های سرخرمن جهاد کشاورزی برای حل مشکل روغن و شکر
مشت مرگبار در نزاع پدرها !
سراب هیرمند!