ایده‌های ایران به کلمات تبدیل شده است

سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری: ایده‌های ایران به کلمات تبدیل شده است شرق: سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی خود بار دیگر درباره روند مذاکرات احیای برجام توضیحاتی ارائه داد و بر مواضع پیشین ایران در این زمینه تأکید کرد. سعید خطیب‌زاده بار دیگر ایده توافق موقت، مذاکره مستقیم با آمریکا و نیز هر‌گونه پیش‌شرط از سوی ایالات متحده را رد کرد و نیز باوجود بیان اینکه مذاکرات پیشرفت داشته و به توافق نزدیک شده است، همچنان تأکید کرد نیاز به تصمیم سیاسی در واشنگتن است.
  نه مذاکره مستقیم، نه توافق موقت، نه پیش‌شرط
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که برخی از اخبار مؤید این است که آمریکایی‌ها برای رسیدن به توافق پیش‌شرط‌هایی را مطرح کرده‌اند،‌ گفت: «ایران هیچ پیش‌شرطی را از روز اول نپذیرفته است». وی در ادامه پاسخ به این پرسش تصریح کرد: «مذاکرات به اندازه کافی پیچیده است و نباید با اظهارات این‌چنینی آن را پیچیده‌تر کرد». خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در مورد بحث توافق موقت در مذاکرات وین و برخی از اخباری که مجددا در این ارتباط مطرح شده است،‌ گفت: «همان‌طور‌که پیش از این نیز گفته‌ام موضع ما درباره آنچه در وین در‌حال گفت‌وگو است روشن و ثابت است. ما به دنبال توافقی هستیم که پایدار و قابل اتکا باشد و هیچ‌چیز را کمتر از این نمی‌پذیریم. آنچه برای ما اصالت دارد، کیفیت آن چیزی است که در مورد آن توافق می‌شود نه چیز کمتر و نه بیشتر». وی افزود: «توافق موقت یا چیزهایی شبیه به این هیچ‌گاه در دستور کار ما نبوده است و امیدواریم نماینده اتحادیه اروپا این را به آمریکایی‌ها منتقل کرده باشد که ضرورت جدی برای رسیدن به توافق کیفی و محتوایی داریم و امیدواریم آمریکایی‌ها این ضرورت را متوجه شده باشند». سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آمادگی آمریکا برای مذاکره مستقیم با ایران و واکنش تهران به آن نیز گفت: «آمریکا در دوران ترامپ و پساترامپ از این پیشنهادات غیرعلنی، باواسطه و بی‌واسطه داشته و تا موقعی که رفتار آمریکا فشار حداکثری است، قطعا ادامه گفت‌وگوها در همین مسیری است که امروز انجام می‌شود».
  باید در واشنگتن تصمیم سیاسی گرفته شود


خطیب‌زاده در مورد بحث راستی‌آزمایی و پیشرفت در مورد این مسئله در مذاکرات وین نیز اظهار کرد: «یکی از دلایل کندی در وین آماده‌نبودن آمریکا درباره برخی ایده‌های ماست. در برخی حوزه‌ها از جمله راستی‌آزمایی موضوعات بسیار مهمی همچنان باقی مانده. این روزها و از جمله دیروز در این ارتباط گفت‌وگو شده و باید تصمیم سیاسی در واشنگتن درباره برخی موضوعات گرفته شود و امیدواریم این تصمیم سیاسی گرفته شود». سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر از صحبت‌های خود تأکید کرد: «تمامی تحریم‌هایی که ترامپ اعمال کرده فارغ از اینکه چه عنوان و برچسبی داشته، باید برداشته شود. در موضوع هسته‌ای نیز چیزی بیشتر از تعهدات ذیل برجام نمی‌پذیریم».
  در 4 حوزه سند برای گفت‌وگو داریم
خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی در ارتباط با بحث مذاکرات وین و آخرین تحولات در جریان این مذاکرات گفت: «پیشرفت گفت‌وگوها در این زمینه در مسیر درستی قرار دارد. ما در چهار حوزه اسنادی برای گفت‌وگو داریم. پیشرفت‌های خوبی انجام شده است. در برخی از اسناد اختلافات و پرانتزها کمتر شده است. موفقیت بزرگ این بود که بسیاری از ایده‌های ایران تبدیل به کلمات شده است از جمله در حوزه تضامین». او بیان کرد: «موضوع مهم این است که همه طرف‌ها در مذاکرات به این نتیجه رسیده‌اند که باید تضامینی اخذ شود تا اتفاقات گذشته بار دیگر تکرار نشود و باید تصمیمات و تضامینی در مورد بحث تضامین اندیشیده شود و این موضوع مورد قبول همه اطراف مذاکرات است». سخنگوی وزارت خارجه افزود: «ما در جریان مذاکرات وین ایده‌های اجرائی و عملیاتی با واقع‌نگری ارائه دادیم و فکر می‌کنیم که ایده‌های ما امکان گفت‌وگو در حوزه تضامین را فراهم آورده است». وی همچنین بار دیگر تأکید کرد: «ما در مذاکرات وین حضور پیدا کردیم که به توافقی قابل‌اتکا و پایدار برسیم و در همین راستا تلاش می‌کنیم».
  مسیر آزادی زندانیان جداست
خطیب‌زاده همچنین درباره اظهارات اخیر رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات وین در ارتباط با آزادی اتباع آمریکایی در ایران و ارتباط آن با مذاکرات وین اظهار کرد: «ما نگرانی‌های خود را در مورد وضعیت اتباع ایرانی در آمریکا از همان روز اول مطرح کرده‌ایم، چه به‌صورت مستقیم و چه غیرمستقیم و چه پیش از این مذاکرات و چه هم‌زمان با مذاکرات. البته این دو، دو مسیر مختلف است و اگر آمریکا به توافقات قبلی‌ پایبند باشد، این مسئله در کمترین زمان قابل‌حل است». وی بار دیگر تأکید کرد: «این دو،‌ دو مسیر جدا از هم هستند،‌ البته اگر اراده در طرف مقابل باشد، این امکان وجود دارد که در کمترین زمان در مورد دو موضوع به یک توافق پایدار برسیم».
  بدهی کره هنوز باقی مانده است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در مورد آخرین وضعیت بدهی کره به ایران و همچنین اخبار منتشرشده مبنی بر اینکه از طریق بازپرداخت بخشی از بدهی کره به ایران مشکل به‌وجودآمده در مورد حق رأی ایران در سازمان ملل برطرف شده است، اظهار کرد:‌ «متأسفانه بدهی قطعی کره جنوبی به ایران همچنان پرداخت نشده و این بدهی باقی مانده است. گفت‌وگوهایی که بین دو کشور در این زمینه انجام می‌شود با یک سرعت لاک‌پشتی در‌حال انجام است و مورد قبول ما نیست و این موضوع از سوی ایران فراموش نمی‌شود. این پول‌های ملت ایران است که در نزد کره امانت است که متأسفانه ما شاهد رعایت امانت نبودیم».
  برخورد مناسبی از سازمان ملل ندیدیم
وی همچنین با ارائه توضیحاتی در مورد چگونگی پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل از طریق بخشی از پول‌های ما نزد کره جنوبی گفت: «بخشی از این پول‌ از طریق امن به حساب سازمان ملل منتقل شده است». خطیب‌زاده همچنین با بیان اینکه این عدم پرداخت بدهی طی دو سال گذشته به خاطر تحریم‌های آمریکا بوده است، گفت:‌ «متأسفانه ما در این زمینه برخورد مناسبی از دبیرخانه سازمان ملل با توجه به آگاهی آنها از شرایط ندیدیم». وی در‌مجموع گفت:‌ «ما منتظر شرایطی هستیم که امکان دسترسی ما به منابع مالی‌مان فراهم شود».
  اگر به نقطه مشورت با پایتخت‌ها برسیم دور هشتم پایان می‌یابد
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که تا چه زمانی مذاکرات دور هشتم ادامه پیدا می‌کند،‌ گفت: «نزدیک یک ماه از دور هشتم مذاکرات گذشته است. البته در این چند هفته ما یک تنفس داشتیم ولی گفت‌وگوها در سطوح مختلف ادامه داشته است. روز گذشته برای اولین بار رؤسای هیئت‌های مذاکره‌کننده در فرمتی غیر از کمیسیون مشترک برجام جلسه داشتند و تا مادامی که این موضوعات به نقطه‌ای نرسیده که نیازمند بازگشت همه هیئت‌ها به پایتخت‌هایشان باشند، همین دور ادامه پیدا می‌کند ولی اگر به نقطه‌ای برسیم که نیازمند بازگشت هیئت‌ها به پایتخت‌هایشان برای کسب مشورت‌های سیاسی و اخذ تصمیمات خاص باشند، غیر از بحث تنفس‌ها،‌ دور هشتم پایان می‌یابد». وی ادامه داد: «در یک ماه گذشته مسیر مذاکرات پیوسته و آهسته رو به پیشرفت بوده است و ما از هر زمان دیگری به نقطه توافق نزدیک‌تر هستیم و همچنین نقطه‌ای که آمریکا باید تصمیمات خاص سیاسی خود را بگیرد».