غلبه حاشیه بر متن و هزار ضربه چاقو به اذهان

سفر اخیر آقای رئیسی به روسیه با حاشیه‌سازی‌های زیادی همراه بود، به گونه‌ای که اصل سفر، اهداف و نتایج آن، تحت تأثیر حواشی ساخته شده و برجسته شده قرار گرفت.
چندی پیش نیز انتشار تصویر دختر حاج قاسم سلیمانی در حالی‌که یک گوشی برند غربی در دستش بود باعث حاشیه‌سازی گسترده شده و تلاش شد اصل موضوع سالگرد شهادت سردار دل‌ها و مکتب شهید سلیمانی کمرنگ شود. به این تلاش‌ها برای غلبه حاشیه بر متن می‌توان موارد متعدد دیگری نیز افزود که طی ماه‌های اخیر پررنگ‌تر شده است و البته این غلبه حاشیه بر متن هم اتفاقی نیست و باید آن را در چارچوب جنگ شناختی و ذیل جنگ ترکیبی (Hybrid warfare) همه‌جانبه دشمنان علیه ایران و استراتژی‌های مختلف منبعث از آن دید.
چند ماه پیش، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از استراتژی جدید این رژیم علیه جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان «مرگ با هزار ضربه چاقو» رونمایی کرد. خلاصه این استراتژی را می‌توان «ایجاد بحران‌ها و تنش‌های کوچک، اما پرتعداد در حوزه‌های مختلف امنیتی، سیاسی و اقتصادی به جای یک جنگ بزرگ و رو در رو» تعریف کرد. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد، این است که این استراتژی عرصه‌های مختلف را شامل می‌شود و اعلام آن نه ابتدای اتخاذ آن، بلکه بعد از ایجاد زیرساخت‌ها و مقدمات آن و حتی عملیاتی شدن بخشی از آن انجام شده است.
دقت در رویداد‌های چند ماه اخیر در ایران نشان می‌دهد که یکی از مهم‌ترین میادین پیاده‌سازی این استراتژی، حوزه اذهان، افکار و عواطف است. تصویر یک گوشی در دست یکی از نزدیکان شهید سلیمانی که می‌توان آن را یک امر متشابه و فرعی دانست به یک باره در شبکه‌های اجتماعی چنان برجسته و پررنگ می‌شود که مکتب این شهید بزرگ و راه و آرمان او و هزاران شهید این مکتب که جان‌شان را برای خنثی‌سازی و ناکام گذاشتن طرح‌های دشمنان علیه اسلام و ایران تقدیم کردند به عنوان یک امر محکم، اصلی، صریح و متقن مورد خدشه و تردید قرار گرفته و به حاشیه رود. یا به عنوان نمونه دیگر، تلاش‌های ارزنده دولت جدید برای ایجاد موازنه در روابط با کشور‌ها و تأمین منافع ملی و اختصاص جلسه چند ساعته و بدون محدودیت رئیس‌جمهور روسیه با آقای رئیسی و دستاورد‌های این دیدار باید با برجسته‌سازی حواشی و برخی دروغ‌ها به حاشیه رود چرا که باید در اذهان این انگاره کاملاً تثبیت شود که تنها راه پیش روی کشور، تسلیم در برابر امریکا و غرب است و از همکاری با سایر کشور‌ها و قدرت‌ها نتیجه‌ای حاصل نخواهد شد!


طی چند سال اخیر و با گسترش شبکه‌های اجتماعی، هزینه سرسام‌آور و کلانی به وسیله دشمنان انقلاب و ایران برای به خط کردن حجم گسترده‌ای از نیرو‌های رزمی از جنس کاربران فضای مجازی با هدف مورد آماج قرار دادن اذهان و احساسات مخاطبان ایرانی اختصاص داده شده است. این حرکت شبکه‌ای که سال‌هاست با تکنیک رخنه مویرگی در اذهان تک‌تک ایرانی‌ها فعال است، در سطح تاکتیکی نیز بنابر استراتژی «هزار ضربه چاقو»، هر از چندی با تمرکز روی موضوعات مختلف اجتماعی، فرهنگی و به خصوص سیاسی و حتی روی موضوعاتی که نقطه قوت عملکرد نظام محسوب می‌شوند، به حاشیه‌سازی گسترده پرداخته و تلاش می‌شود که یا اصل روایت مبتنی بر حقیقت موضوع خدشه‌دار یا فراموش شود و یا یک روایت وارونه از موضوع در اذهان مخاطب تثبیت گردد. البته این مکانیزم تهاجمی دشمن را باید در چارچوب جنگ شناختی بزرگی دید که سال‌هاست علیه ملت ایران در جریان است؛ جنگی که این روز‌ها شدت گرفته و در آن، افکار عمومی مردم و لایه‌های مختلف اجتماعی، آماج هزاران تیر، خمپاره و موشک از جنس خبر، تحلیل و اندیشه قرار دارند. می‌توان گفت که در این جنگ، استراتژی «هزار ضربه چاقو» به جدی‌ترین شکل خود در جریان است و هدف آن این است که با ضربات مکرر به دستگاه شناختی ملت ایران، عملکرد درست این دستگاه را خدشه‌دار کرده و ملت ایران را از چارچوب «ملت امام حسین» که حاج‌قاسم به خوبی آن را روایت کرده دور و جدا کرد و به یک «ملت بیگانه از امام حسین» و «وابسته و محتاج امریکا» تبدیل کند.
«حاشیه‌سازی» و «غلبه حاشیه بر متن» با هدف «روایت واژگونه و کاذب از حقایق» که به مرور به استحاله قوه شناختی مردم می‌انجامد، عرصه یک جنگ بسیار سهمگین و جدی است که بسیار کشنده‌تر از جنگ فیزیکی و سخت است. راه مقابله در این عرصه نیز تلاش برای پیدا کردن نقش و جایگاه درست به وسیله تک‌تک افرادی است که در عرصه رسانه‌ای و مجازی حضور دارند و دلشان برای پیشبرد انقلاب اسلامی و عظمت و تعالی ملت ایران می‌تپد. نقشی که اگر بنابر توصیه رهبر معظم انقلاب در چارچوب «جهاد تبیین» و با هدف تسری «روایت حقیقی» از حوادث همراه باشد، سبب می‌شود که از بازی کردن در زمین حاشیه‌سازی‌ها و تثبیت روایت غلط دشمن از حوادث و تحولات پرهیز کرده و تمام تلاش‌ها برای گسترش «روایت حقیقی» از مسائل کشور و انقلاب جهت‌دهی شود.