روزنامه ابتکار
1400/11/10
در رستورانهای لاکچری تهران چه خبر است؟ از استیک با روکش طلا تا دیزاینهای چندصد هزارتومانی غذا
برخی رستورانها حالا از استیک ۵۰۰ هزار تومانی تا سردست یک میلیون تومانی و بشقاب آبزیان چندصد هزارتومانی را برای مشتریانشان سرو میکنند؛ مسئله بود یا نبود این رستورانها نیست، مسئله شکاف روزافزون است که در سرزمینی که ۲۵ میلیون ایرانی توان خرید گوشت ندارند، این رستورانها چطور در حال افزایش هستند و بر آتش فاصله اقتصادی میدمند.به گزارش اقتصاد ۲۴، بحران اقتصادی حالا بیشتر از هر زمانی خود را به رخ میکشد و تقریبا کمتر روزی است که خبری از بحران سوء تغذیه در کشور منتشر نشود. در آخرین خبر و بر اساس آمار منتشر شده از سوی اداره بهداشت استان سیستان و بلوچستان، ۱۲ هزار کودک زیر ۵ سال در این استان به سوء تغذیه و کم وزنی مبتلا هستند و به عبارتی سیستان و بلوچستان بیش از یک ششم کل جمعیت کودکان دارای سو تغزیه در کشور را به خود اختصاص داده است.
از سوی دیگر ایران اکنون بیش از یک سال است که شیب افزایش قیمت مواد غذایی بسیار شتابان بوده تا حدی که طبق آخرین دادههای مرکز آمار تورم گروه خوراکیها اکنون صدرنشین تورم میان گروههای کالایی و خدمات است. همچنین در ماههای اخیر با حذف تدریجی ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی قیمت خوراکیها با موج دوباره افزایش قیمت روبهرو شده است.
رستورانهای لاکچری در دوران بحران اقتصادی
حال و در این شرایط که خبرها مدام از بحرانهای اقتصادی روزافزون و به خصوص در حیطه مواد غذایی حکایت میکند، یکی از اعجایب ایران را شاید بتوان سبز شدن روزافزون رستورانهای گران قیمت و لاکچری دانست. رستورانهایی که برای رسیدن به آن باید خیابان ولیعصر را رو به بالا رفت و مسیر یک طرفه ولیعصر را آن قدر پیمود تا به بخشهای دو طرفه آن رسید. سپس میتوان انتخاب کرد، انتخابی که برای یک شب یک خانواده ۴ نفره گاه میتواند تا دو میلیون تومان هزینه دربرداشته باشد. یعنی تقریبا ۸۰ درصد حقوق پایه وزارت کار یک کارمند در ماه (حقوق پایه دو میلیون و ۶۴۰ هزار تومان است) و تا نصف حقوق وزارت کاری با احتساب مزایا (رقمی حدود ۴ میلیون تومان است) را برای یک شب هزینه خواهد کرد.
دورهمیهای چند نفره، اما میلیون تومانی
اما این تنها مدلهای موجود نیست. امیرعلی یکی از این مشتریان است که میگوید برای شب تولدش با ۵ نفر از دوستانش به رستوران رفته و برای یک شب این ۵ نفر با احتساب شام و پیش غذا رقمی در حدود ۸ میلیون تومان هزینه کرده است، یعنی برای هر نفر حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان!
این ارقام شاید برای بیش از ۹۰ درصد جامعه چنان رویاست، اما سوال این است که در سازوکار معیوب اقتصادی ایران که نفس تولید و بورس و بازار سرمایه به شماره افتاده است، کسانی هستند که با امید به طبقهای خاص چنین رستورانهایی دایر میکنند و کدام طبقه اقتصادی در حالی که کشتی تولید ایران به گل نشسته است سهمی از این فضاهای خاص لاکچری دارند؟
کافی است در این میان سری به صفحات موسوم به فودبلاگرها در شبکههای اجتماعی هم، چون اینستاگرام بزنید تا با تبلیغات گسترده در این رابطه روبهرو شوید.
تبلیغات مکانهایی که در یک نمونه رستورانی که خود رابرزیلی مینامند مبلغی حدود ۵۷۵ هزار تومان ورودی طلب میکند و تبلیغاتش بارها در صفحات اینستاگرامی دیده شده است. از سوی دیگر اعجاب آور این است که به دلیل آزاد بودن بوفه به طور کامل در این سیستم بسیاری این رستوران را به اصطلاح در ردیف خوش قیمتها ارزیابی میکنند و این یعنی که با ارقامی نجومیتر نیز در ادامه گزارش رو به رو خواهیم شد.
سجاد یکی از کسانی است که اخیرا مهمانی تولدش را در دوران کرونا به خاطر محدودیتها در یکی از رستورانهای مشهور تهران در دیباجی جنوبی گرفته است. میگوید ۲۰ نفر از دوستانش را به این رستوران که به سردست هایش معروف است برده است و هزینهای معادل هفت میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بابت شام پرداخته و بسیار هم راضی بوده است. او میگوید سینیهای سر دست ۴ نفره باعث شده هزینه شام منطقیتر شود و میگوید سردستهای این رستوران مشهور ۴ نفره هستند و هر کدام ۷۸۰ هزار تومان قیمت دارد. در مقابل میگوید یک کاسه کوچک سوپ ۳۰ هزار تومان یا کاسه کوچک سالاد شیرازی ۳۵ هزار تومان است که برایش غیرمنطقی بوده است نه رقم سردستهای ۴ نفره!
وقتی از سجاد میپرسم شغلش چیست، پاسخ میدهد با پدرم کار میکنم و وقتی از شغل پدر میپرسم، میخندد و میگوید بیزنس میکند و تمایلی ندارد توضیح بیشتری در این رابطه بدهد که چطور هزینه مهمانی که نفری ۳۵۰ هزار تومان برای وی هزینه در برداشته است را مناسب میداند.
محسن اما شغل آزاد دارد و اخیرا یک مهمانی هشت نفره را در رستورانی معروف به سردست های گران و خاص در حوالی ارتش برگزار کرده است. او میگوید برای این تعداد نفرات، دو سردست ۴ نفره و یک غذای ساده سفارش داده است و با احتساب پیش غذا و دورچینها رقمی حدود ۳ میلیون تومان پرداخته است که میانگین برای نفری حدود ۳۷۵ هزار تومان هزینه پرداخت شده است.
لوکسهای شمال شهری
فرشته حالا یکی از آن خیابانهای خاص تهران است که اگر روزگاری به مراکز خرید لاکچری و برجها و آپارتمانهای گران قیمتش مشهور بود حالا رستورانهای خاص آن نیز به این مجموعه اضافه شده است. یکی از این رستورانهای لاکچری که شعبه اصلی آن در ترکیه است و به داشتن خدمه ترکیهای نیز شهره است نیز در خیابان فرشته دائر است.
بیشتر غذاهایی که در این رستوران ارائه میشود بر پایه گوشت تهیه میشوند و عجیب این که وقتی نظرات مشتریان را در شبکههای اجتماعی یا رسانهها دنبال میکنید میزان بالای نارضایتی از قیمت و حجم غذاها و برخورد پرسنل را میتوان دید، اما هم چنان بدون رزرو ابدا نمیتوان به سراغ این رستوران رفت و هم چنان نیز وقتی برای رزرو میکنید باز بدون صف و ماندن در انتظار نمیتوان وارد این رستوران شد.
قیمت ارزانترین غذاهای این رستوران از ۳۵۰ هزار تومان بدون مخلفات آغاز میشود و قیمت استیک مخصوص آن تا ۵۰۰ هزار تومان نیز میتواند افزایش یابد.
یکی از مشتریان این رستوران که شرکتی در حوزه کار صادرات و واردات دارد میگوید برای قرارهای ناهار مشتریان مخصوصش این رستوران را انتخاب میکند و معمولا یک ناهار ۴ نفره با مخلفات تا ۳ میلیون تومان برای شرکت هزینه دارد و البته در ادامه میگوید ۳ میلیون تومان برای کاری که قرار است آغاز شود چندان مهم نیست.
دیزاینهای خاص و قیمتهای نجومی
یکی دیگر از رستورانهای لاکچری منطقه فرشته را باید رستورانی دانست که به دیزاین عجیب غذاهایش در ترکیب قیمتهای عجیبتر آن شهره شده است.
این رستوران برای یک بشقاب شامل ۳ عدد فلفل کباب شده همراه با پنیر رقمی حدود ۸۵ هزار تومان طلب میکند و برای سه عدد شلغم با عنوان سالاد شلغم رقمی معادل ۹۰ هزار تومان در منو نوشته است.
این رستوران خاص که به دیزاینهای مختلف و تنوع طعمهای مختلف شهره است یکی از محلهای بحث درباره رستورانها در شبکههای اجتماعی مختلف نیز بوده است. حواشی سوسیس پلو ۱۷۵ هزار تومانی این رستوران در کنار ترکیبهای مختلف غذایی آن همواره مخالفان و موافقان جدی داشته است. اما آن چه مشخص است نه انتقادات به قیمت و مدل دیزاینها و نه انتقاد به طعمها ابدا از مشتریان این مجموعه کم نکرده است.
البته رستوران مشابه این رستوران خاص در خیابان فرشته تهران حالا کم نیست، مثلا رستورانی دیگر که قیمت همبرگرهای آن از ۱۸۵ هزار تومان شروع میشود و برای سالاد سزاری که فقط کاهو است ۸۵ هزار تومان از شما طلب میکند.
رستورانها هم نجومی شدهاند
در این میان رستورانهای سنتی دیگری نیز هستند که سعی میکنند ترکیبی از سنت و مدرنیته را در هم آمیزند؛ و البته باز پای خیابان فرشته در میان است. رستوران دیوان خیابان فرشته یکی از گران قیمتها و لوکسهای ایران حساب میشود که به ادعای خود سعی کرده ترکیبی از سنت و مدرنیته را در هم آمیزد.
یکی دیگر از نجومیترین رستوران تهران را باید رستورانهای مجموعه هتل اسپیناس پالاس دانست. رستورانهایی که هیچ غذای خاصی، هیچ دیزاین خاصی یا طعم جدیدی را به شما ارائه نمیدهند، اما زمانی که صورت حساب را مقابل شما میگذارند احتمالا سرتان سوت میکشد و شاید حتی نتوانید تصور کنید که کسی بتواند یک چای ساده را برایتان تا ۸۰ هزار تومان فاکتور کند.
بفرمایید روکش طلا با غذا
اگر تصور کرده اید لیست لاکچریها به همین تعداد و همین ارقام میرسد باید بگویم سخت در اشتباه هستید، چون تازه گروه خوراکهای مختلف با روکش طلا بعد از این موارد که گفته شد جای میگیرد.
رستورانی در پاسداران تهران یکی از گران قیمتترین این مدل خوراکها را با سرو استیک با ورق طلای خوراکی سرو میکند. این مدل استیکها قیمت آن بنا به سفارش مدل استیک و ورقهای طلا متفاوت است، اما پایینترین رقم یک استیک با این رقم چیزی حدود ۸۰۰ هزار تومان است که این رقم تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان نیز میتواند افزایش یابد.
هر چند شاید برای بسیاری عجیب باشد که بدانند نخستین خوراک با روکش طلا نه در تهران که در دو رستوران در رشت بود که خبرساز شد. هر دو این رستورانها نیز بنا به سفارشی که باید از قبل داده میشد استیک با روکش طلا ارائه میدادند که حتی ماجرا تا اظهار نظر رئیس اتحادیه صنف اغذیهفروشان گیلان نیز بالا گرفت و پس از آن بود که مشابه این مدل سرو غذا نیز در برخی رستورانهای تهران خود را به رخ کشید.
دریاییها در صدر فهرست گرانترین غذاهای کشور
از سوی دیگر هر چند در فهرست غذاهای لاکچری که بررسی کردیم، مجموعهای از غذاهای ایرانی و فرنگی وجود داشت، اما هم چنان با فاصله گرانترین خوراکهایی که در ایران سرو میشود را باید غذاهای دریایی دانست.
غذاهای دریایی در جهان تنوع بسیاری دارد، اما به نظر میرسد در ایران هنوز در بخشهایی غذای دریایی چندان مورد استفاده نیست و از سوی دیگر مدلهایی از طبخ غذاهای دریایی در یک دهه اخیر در ایران باب شده است و شاید با ذائقه برخی ایرانیان نیز هم خوانی چندانی نداشته باشد، اما مساله مهمتر در مورد غذاهای دریایی را باید قیمت بالای این خوراکها دانست و تقریبا اصلیترین رستورانهای دریایی را باید در ردیف گرانترین و لوکسترین رستورانها دانست.
رستورانهایی، چون ازدهای طلایی، رستوران دریایی شریمپی، رستوران جنوبی مزلک، رستوران بینالمللی نارنجستان، رستوران دریایی لاوانسی، رستوران سیماسیم، رستوران جنوبی رافائل، رستوران دریایی نگین و ... همگی از گرانترین و لوکسترین رستورانهای تهران هستند که غذای دریایی در منو خود دارند.
در رده بندی قیمت نیز بشقاب غذای دریایی با کف قیمت یک میلیون و ۵۰ هزار تومان در مقابل کف سینیهای مشهور کباب با ۸۰۰ هزار تومان را میتوان نمونهای از تفاوت قیمت در این مجموعه دانست.
هم چنین این سینیها خوراک دریایی تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیز میتواند افزایش یابد.
از سوی دیگر مدلهای بشقاب میگو از ۲۹۰ هزار تومان تا ۳۹۵ هزار تومان در نوسان است. ماهی سالمون نیز یکی دیگر از این موارد است که در لیست گرانترینها باید قرار داد. قیمت خوراک لابستر با دورچین از ۲۵۰ تا ۴۰۰ هزار تومان در نوسان است و قیمت ۲۴ تیکه سوشی از ۲۸۰ هزار تومان تا ۴۵۰ هزار تومان در نوسان است. همین ارقام به سادگی نشان میدهد که قیمتها در خوراکهای دریایی و رستورانهای این بخش به نسبت بالاتر از رستورانهای غیردریایی یا سنتی و فرنگی است.
به این ترتیتب فارغ از گرانترین رستورانهای تهران در لیست اول ده غذای گران در رستورانهای تهران، نه فقط این که ردیف اول و سوم در اختیار غذاهای دریایی است بلکه حداقل ۵ خوراک اول در لیست گرنترین غذاهای رستوران لاکچری تهران غذاهای دریایی محسوب میشوند.
این فهرست زمانی جالبتر میشود که به یاد بیاورید، ماهی خیلی پیشتر از مرغ و ماهی و لبنیات از سفره بخش بزرگی از خانوادههای ایرانی حذف شده است، اما در همین سرزمین کسانی برای این که در یک رستوران لاکچری یک وعده غذای دریایی روی میزشان سرو شود، میتوانند به اندازه یک ماه حقوق یک کارگر یا کارمند را هزینه کنند.
رستورانهای لاکچری و گران قیمت در همه جای دنیا وجود دارند، مسئله اینجا نیز وجود این مدل رستورانها نیست، مسئله گسترش آنان در دورانی است که آمار در سرانه مصرف مواد غذایی و لبنیات وضعیتی حتی بدتر از دوران جنگ ایران و عراق را ترسیم میکند.
این که مصرف گوشت سالانه یک خانواده از ۱۲۲ کیلو در زمان جنگ به ۷ کیلو رسیده است و این که هر روز خبرهایی، چون سوتغذیه فراگیر، بحران مصرف لبنیات در ایران شنیده میشود در اقتصاد نیمه ورشکسته ایران در تضاد با افزایش روز افزون و صفهای عجیب رستورانهای لوکس و لاکچری محسوب میشود. عصر روز جمعه ۸ بهمن، آخرین خبری که روی خروجی بسیاری از خبرگزاریها قرار گرفت حکایت از قحطی نان در ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان داشت و چه اسم بامسمایی دارد این شهر در شرایط بحران اقتصادی جاری. در همان عصر روز جمعه که خبرها حکایت از نبود نان در یک استان داشت، در جایی دیگر از شهر منوهای میلیون تومانی رنگ و وارنگ، اما مشتریان را به خود میخواند.
سایر اخبار این روزنامه
چرا همچنان شاهد بروز انواع خشونت در محوطه تئاتر شهر هستیم؟
خراش بر قلب تپنده تئاتر ایران
علیرضا صدقی
نخبگان؛ خدمت یا خیانت؟
«ابتکار» به بررسی رابطه مسائل اقتصادی با موضوعات بینالمللی پرداخت
اقتصاد در بیم مذاکرات وین
ابعاد تازه کشتار پرندگان مهاجر در فریدونکنار؛ ۶۰۰ قو در دو روز کشته میشود
آخرین پرواز پرندگان مهاجر
در روز بیستویکم مذاکرات چه گذشت
توقف یک هفتهای مذاکرات برای تصمیم نهایی؟
تشدید تنشها در اردوگاه غرب علیه روسیه
«اوکراینگیت» بایدن
در رستورانهای لاکچری تهران چه خبر است؟
از استیک با روکش طلا تا دیزاینهای چندصد هزارتومانی غذا
کمیسیون تلفیق با حذف ارز ترجیحی موافقت نکرد
ماجرای حذف ارز 4200 در ابهام
در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا
هر مشمول چقدر باید هزینه بپردازد؟
موافقت کمیسیون تلفیق با خرید سربازی
محمد علی وکیلی:
قضاوت 150 روز دولت در مقایسه با هشت سال زود است
پیام موشکی انصارالله به امارات رسید