روزنامه ایران
1400/11/14
توسعه و تضاد و تمرکز بر مسائل خودی
حجت الاسلام مجتبی نامخواهپژوهشگر اجتماعی
استاد رفیعپور بهرغم تصمیمشان بر کنارهگیری و انزوا، از همراهان و راهیاران جشنواره علوم انسانی عمار است و این از موهبتهای این حرکت تازه آغاز شده است. ما در جشنواره علوم انسانی عمار همزمان که چشم امید به رویش ایدههای نو داریم آرزومند بازخوانی پروژههای فکری مؤثر گذشته نیز هستیم. آرزو داریم نسلهای جدیدتر، مشاهدههای اندیشوران گذشته را بازیابند و نظریههاشان را چارچوب مشاهدههای تازه گردانند.
این ناسازگاریهای زمانه ماست که شاید به علت فقدان ژورنالیسم اندیشه یا ضعف فراوان آن، کممایههایی پروژهباز، صاحب پروژه فکری شمرده میشوند و این سو و آنسو حرف از اندیشههاشان در میان است اما امثال فرامرز رفیعپور، با این همه اثر مؤثر، بر کنجی افتاده و از برنامه فکری مهم و آثار به نسبت منسجم او سخنی به میان نیست.
سخن درباره پروژه فکری استاد رفیعپور البته مجال و بسط بیشتری میطلبد. متن زیر طرح تنها یک پرسش از این پروژه است. این پرسش در حاشیه کتاب توسعه و تضاد پرورانده شده و در دیداری پرسیده شده که در آغازین روزهای دیماه، در کنار جمعی از همراهان جشنواره علوم انسانی عمار با ایشان داشتیم:
«در زمان کنونی عقل و علم ایجاب میکند که ما روی مسائل خود متمرکز شویم». این پایانبندی کتاب مهمی است که دو و نیم دهه قبل منتشر شد: «توسعه و تضاد».
چه چیز باعث میشود این تمرکز بر مسائل خود را از دست بدهیم؟ در فصل آخر کتاب به مسائل بیرونی و دشمن اشاره شده، بخش دیگر این است که ما در کوششهایی که در علوم اجتماعی داریم اصلاً متوجه مسألههای خود نباشیم، بلکه متوجه ترجمه نظریه باشیم یا به عنوان جایگزینی برای اندیشیدن به مسأله، به نقد نظریههای ترجمه شده و اصطلاحاً اسلامیزه کردن علوم اجتماعی بیندیشیم.
در سالهای پس از «توسعه و تضاد» هر سه عامل ادامه پیدا کرد: هم دشمن، هم ترجمه به معنای تکرار و هم متأثر از مجادلات کلامی نیمه دوم دهه هفتاد، مقولات مرتبط با علوم انسانی اسلامی.در نتیجه تمرکز بر مسأله، یعنی آنچه عقل و علم ایجاب میکرد به محاق رفت، نامسألهگرایی تفوق یافت و با رشد نهادهای علمی و شبهه علمی، علوم اجتماعی و علوم اجتماعی اسلامی صورتی بوروکراتیک پیدا کرد.
به موازات این وضعیت در علوم اجتماعی، توسعه هم ادامه پیدا کرد و به شکلی مستمر تضاد زایید. آش آنقدر شور و تضاد آنقدر آشکار شد که بانیان و مدیران عالیرتبه توسعه که به قول خودشان عمری بر توسعه گذاشته بودند نیز از تبعیضها و ناعدالتیهای توسعه سخن گفتند. این مدیران از تبعیضها و تضادهایی سخن گفتند که در اثر توسعهای به وجود آمده بود که خود اجرا کرده بودند. مدیران توسعه و عاملان تضاد، دو نیم دهه پس از توسعه و تضاد با لحن آن سخن گفتند.
اکنون دوونیم دهه از دوره توسعه و تضاد گذشته است، اما هم تضادها باقی مانده و هم ضرورت تمرکز بر مسألهها.
ما در جشنواره عمار طی بیش از ده سال و با بیش از هزار ساعت، روایتهایی مستند از مسألههای خودمان داریم؛ همانهایی که عقل و علم ایجاب میکند بر آن متمرکز باشیم. اما این تمرکز، در حد توان یک نفر و یک مجموعه نیست بلکه نیازمند یک فراخوان و دعوت علمی و فکری است. برای برخی از جوانانِ علوم اجتماعی اهمیت تمرکز بر مسأله روشن نیست. برای برخی دیگر چگونگی این کار معلوم نیست. توسعه و تضاد فراتر از یک کتاب و در مقام یک ایده، آیا میتواند بر سر تمرکز بر مسأله با نسلهای بعدی علوم اجتماعی گفتوگو کند؟ آیا میتواند چگونگی تمرکز بر مسألههای ناشی از تضاد را برجسته کند؟
سایر اخبار این روزنامه
سالروز ولادت با سعادت حضرت امام محمدباقر(ع) مبارک باد
خسارتی بزرگ برای ادبیات متعهد
عشق نجاتمان خواهد داد
ائتلاف بانیان وضع موجود علیه دولت
مردمباوری و اجرای عدالت
امیدی در دل تاریکی
زندان مهریه حذف می شود؟
پرداخت 550 هزار تومان به 50 میلیون ایرانی
امریکا از ابزار تحریم دست برنمی دارد
توسعه و تضاد و تمرکز بر مسائل خودی
درباره بیانیهای که قتلگاه نویسندگان خویش است
مدال طلای قدس بر گردن ورزشکاران آزاده
سلام ایران