روزنامه ایران
1400/11/17
تورم نقطهای خوراکیها 19 درصدکاهش در 5 ماه
گروه اقتصادی/ بهطور قطع تورم مزمن و بالا یکی از معضلات اقتصاد ایران است. همواره بهرغم برخی از دورهها که تورم عقبنشینی کرده است، اما برآیند و متوسط شاخص تورم رقمی بالا بوده است. در آغاز شروع به کار دولت سیزدهم، نرخ تورم به قله تاریخی خود رسیده بود و بر همین اساس، معیشت و رفاه مردم بشدت تحت تأثیر قرار گرفته بود. اما تنها چند ماه پس از شروع به کار دولت سیزدهم، نشانههای بهبود دراین شاخص مهم آشکار شد. در مرداد ماه امسال که از دوازدهم این ماه مراسم تحلیف آیتالله سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس دولت برگزارشد، نرخ تورم سالانه 48.7 درصد و تورم نقطهای (نسبت به ماه مشابه سال قبل) 47.7 درصد بود. اما تورم نقطهای و سالانه از مهرماه رو به نزول گذاشت. بدین ترتیب در مهرماه تورم نقطهای با افت قابل توجهی به 43.9 درصد رسید که این رقم در آبان به 37.4 درصد و درماههای آذر و دی به ترتیب 36.2 و 36.5 درصد شد. در تورم سالانه نیز به تداوم روند نزولی پیاپی تا دی ماه که تازهترین گزارش شاخص تورم منتشر شده است، شاهد کاهش نرخ از بیش از 49 درصد به 45.8 درصد در دی ماه هستیم. نگاهی به این اعداد و ارقام، نشاندهنده تثبیت و سپس کاهش شتاب نرخ تورم در دولت سیزدهم است.تورم خوراکیها چه تغییری کرد
در میان شاخصهای مختلف تورم، یکی از مهمترین شاخصهایی که رابطه مستقیمی با سفره مردم دارد، شاخص قیمت مصرفکننده مواد خوراکی و آشامیدنی است که مواد غذایی را در برمیگیرد. بررسی تورم ماهانه خوراکیها در سالجاری نیز گواهی بر افت قابل توجه روند صعودی این شاخص است. بهطوری که در فروردین ماه امسال تورم ماهانه خوراکیها 2.9 درصد بود که در اردیبهشت به منفی 8 دهم درصد رسید، اما از خرداد با شتاب قابل ملاحظهای رو به فزونی گذاشت. بنابراین در خرداد تورم خوراکیها 3.2 درصد محاسبه شد، رقمی که در تیرماه نیز با تغییر اندکی 3.1 درصد شد. ولی در مرداد ماه این شاخص با رسیدن به 4.6 درصد وارد فاز جدیدی شد. این روند در ماههای شهریور و مهر نیز با نرخ 5 درصدی در محدوده بالایی باقی ماند تا اینکه درآبان ماه با رسیدن به 3.1 درصد، افت زیادی را تجربه کرد و در آذرماه با عقبگرد به محدوده 1.4 درصدی روند کاهشی را تقویت کرد و در نهایت در دی ماه با رشد اندکی به 1.7 درصد رسید.
کاهش قابل توجه تورم نقطهای مواد غذایی
حال نگاهی به نرخ تورم نقطهای مواد خوراکی در سالهای اخیر نیز حاکی از روند بهبود این شاخص است. در حالی که در سال 1397، این شاخص نرخهای بالای 80 درصد را تجربه کرده بود، با آغاز به کار دولت سیزدهم، شاهد تداوم روند نزولی آن هستیم. گفتنی است در اسفند سال 1397 تورم نقطهای مواد غذایی به 73 درصد رسیده بود که با نرخ 84 درصد در فروردین سال 1398، یکی از بالاترین نرخهای تورم این بخش را به ثبت رساند و در ماههای اردیبهشت، خرداد و تیر به ترتیب به 82، 74 و 72 درصد رسید. در یک سال اخیر یعنی از دی ماه سال گذشته تا دی سال جاری شاهد ثبت کمترین نرخ تورم نقطهای خوراکیها دردولت سیزدهم هستیم. در دی ماه سال گذشته این شاخص عدد 60 درصد را نشان میدهد که در بهمن و اسفند ماه این سال روی 67 درصد ثابت ماند. در فروردین ماه سال جاری تورم نقطهای مواد غذایی به 63 درصد رسید. هرچند در اردیبهشت ماه این عدد به 61 درصد کاهش یافت، اما در خرداد ماه دوباره به 63 درصد نخستین ماه سال بازگشت. در تیرماه امسال این شاخص به 57 درصد رسید و در مرداد ماه به عنوان آخرین ماه کاری دولت دوازدهم این شاخص عدد 59 درصد را نشان میدهد. با وجود این هر چند در شهریور و مهر تورم نقطهای مواد غذایی به ترتیب به 62 و 61 درصد افزایش یافت، ولی با افت 14 درصدی به 47 درصد در آبان ماه عقبنشینی کرد. در آذرماه نیز با تداوم این روند تورم نقطهای به 42 درصد کاهش یافت و با وجودی که در دی ماه این شاخص با یک درصد رشد به 43 درصد رسید، ولی همچنان فاصله بسیار زیادی با ماههای گذشته دارد. با این حساب با مقایسه نرخ تورم 62 درصدی نقطهای مواد غذایی در شهریور ماه به عنوان نخستین ماه کاری دولت سیزدهم با 43 درصدی دی ماه، شاهد کاهش 19 درصدی این شاخص هستیم.
روند تورم کاهشی است
بر این اساس، گرچه شاخص تورم کل ماهانه و نقطهای در دی ماه با رشد همراه بوده است، اما بررسی روند کلی این شاخص در شش ماهی که دولت سیزدهم کار خود را شروع کرده است، نشان میدهد که بهبود قابل توجهی رخ داده است. در واقع نمیتوان با تغییر این شاخص در یک ماه عملکرد دولت در کل شاخص تورم را بررسی کرد چرا که روند کلی کاهش قابل توجه شتاب تورم است که با به ثمر رسیدن سیاستهای اصلاح اقتصادی درکنار برطرف کردن موانع تولید داخل، درماههای آینده نیز شاهد تداوم این روند خواهیم بود.
سایر اخبار این روزنامه
افزایش شاخصهای امید به آینده در دولت مردمی
تئاتر، جغرافیا و زیست انسانی
نمایش رفع تحریم
دوست دارم «موقعیت مهدی» یادآور «دیدهبان» باشد
مسیر تحریم شکن
تورم نقطهای خوراکیها 19 درصدکاهش در 5 ماه
رأیگیری علنی برای شفافیت
شفاف درباره تعرفه خدمات سلامت
قتل فجیع زن 17 ساله در اهواز
اُمیکرون 120 شهر را قرمز کرد
محدودیتها نباید سراسری باشد
محدودیت لازم است تعطیلی نه!
ذبح اصلاحات اقتصادی توسط دولت قبل در آبان 98
چرخش بحثبرانگیز مقتدی صدر
ایستادن پای «مصلحت» به تجربه «هِناس» رسید
آغاز به کار چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر
قتل فجیع زن 17 ساله در اهواز
الزامات تحقق سیاست همسایگی
سلام ایران