روزنامه ابتکار
1400/11/19
دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری گفت: ضرورت اعمال محدودیتها قبل از شروع پیک
دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری گفت: کرونا در کودکان دیگر بیماری کمعلامت محسوب نمیشود. درحال حاضر کودکان هم مانند افراد بالغ میتوانند بدحال و بستری شوند.به گزارش ایلنا، آمیتیس رمضانی، دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری در ارتباط با وضعیت شیوع کرونا در کشور گفت: پیشبینیها از وضعیت کرونا در هفتههای آینده بستگی به این دارد که در چند روز آینده اوضاع چه طور پیش برود. چندروزی است از نظر تعداد بستریها مقداری ثبات پیدا کردهایم و روند بستریها افزایشی نبوده است که یک نکته مثبت است. در واقع درست است که تعداد موارد مثبت بیماری در حال افزایش است اما بستریها چندروزی است که ثبات پیدا کرده است. اگر این ثبات به سمت کاهش برود نشان میدهد احتمالا پیک را رد کردهایم و در مسیر کاهش افتادهایم اما اگر این مسئله موقت و گذرا باشد و دوباره موارد بستری افزایش پیدا کند، در یک یا دو هفته آینده با پیک بسیار شدیدی مواجه خواهیم شد و تمام اینها بستگی به میزان بستریها در هفته جاری دارد.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به شدیدتر شدن پیک اومیکرون نسبت به دلتا در کشورهای اروپایی و آمریکایی، این اتفاق در ایران نیز رخ خواهد داد، گفت: به نظر میرسد برخلاف آمریکا در ایران پیک امیکرون از دلتا بدتر نخواهد شد. پیک دلتا در آمریکا مانند ما شدید نبود. شدت پیک پنجم در ایران بالا بود و واکسیناسیون را نیز در زمانی نزدیک به پیک دلتا در کشور انجام دادیم. در صورتی که در آمریکا واکسیناسیون بسیار زودتر از ما شروع شده بود و پس از آن به تدریج آنتی بادی شان را از دست داده بودند و زمانی که به پیک امیکرون رسیدند، عملا میزان آنتی بادی آنها بسیار پایین بود و نیاز داشتند در تعداد بسیار بالایی دز بوستر تزریق کنند درحالی که جمعیت بسیار بالایی در این کشور هنوز دز بوستر را تزریق نکرده بودند.
رمضانی گفت: درمورد ایران در زمان شروع پیک اومیکرون چندان زمان زیادی از واکسیناسیون گسترده در کشورمان نگذشته بود.
او در ارتباط با برقراری محدودیتها در کشور افزود: شاید قبل از اینکه وارد پیک شویم، محدودیتها و افزایش دز بوستر میتوانست نقش داشته باشد، اما زمانی که وارد پیک شدیم، معمولا چندان تعطیلیها و قرنطینههای گسترده و سراسری نمیتواند از پیش رفتن پیک جلوگیری کند. هرکدام از اقدامات باید پیش از این انجام میشد. اما منظور از این مسئله به هیچ وجه این نیست که تجمعات برگزار شده و تمامی برنامهها و مراسمهای غیرضروری تاثیری در سرعت پیک ندارد. ما درحال حاضر بیشتر به این نیاز داریم بر گروههای پرخطر مانند افراد مسن تاکید کنیم که تا حد ممکن از منزل خارج نشده و خودشان را در معرض بیماری قرار ندهند زیرا بیشترین گروهی هستند که از این پیک آسیب میبینند. مهم است مردم نیز نکات بهداشتی را رعایت کنند که از بروز بیماری در آنها جلوگیری شود.
رمضانی در ارتباط با بروز کرونا در کودکان گفت: سویه ووهان بسیار در کودکان کم علامت بود و موارد مرگ و میر در آنها بسیار کم بود. اما پس از آن در پیک دلتا این موارد بیشتر شد و در پیک اومیکرون میبینیم باز هم بیشتر شده و کودکان، نوجوانان و به طور کلی افراد جوان تر مبتلا میشوند و کرونا در کودکان دیگر بیماری کم علامت محسوب نمیشود. درحال حاضر کودکان هم مانند افراد بالغ میتوانند بدحال و بستری شوند. احتمال دارد یکی از دلایل این مسئله این باشد که کودکان مجاری تنفسی حساستری نسبت به افراد بالغ دارند و علامتهایی مانند خروسک در آنها ایجاد میشود که نیاز به مراجعه به بیمارستان و گاهی بستری پیدا میکنند. به خصوص به این دلیل که گروه وسیعی از کودکان واکسینه نشدهاند این بیماری در آنها جدی است و میبینیم میزان مراجعان آنها نیز بسیار بیشتر شده است.
علائم خطر «اُمیکرون»
از سوی دیگر دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کووید۱۹ با اشاره به علائم خطر اُمیکرون و زمان مراجعه به بیمارستان، گفت: اگر ناگهانی به قله پیک برسیم و بیماران سرریز شوند، کنترل مدیریت بیماران را از دست میدهیم.
به گزارش ایسنا، مسعود یونسیان درباره نحوه شناسایی و تشخیص کووید۱۹ و ضرورت افزایش تستهای تشخیصی، گفت: یکی از اقداماتی که در شرایط فعلی میتواند کمک کند، برگزاری کمپینهای آموزشی به صورت گسترده در کشور است تا هرکسی با هر علائمی دنبال تست دادن و مراجعه به مطب دکتر و بیمارستان نباشد. زیرا اکثر افراد ضرورتی ندارد که تست دهند؛ چراکه با تست دادن نوع درمان تغییری نمیکند. بنابراین در اغلب موارد ممکن است ضرورتی به تست دادن نباشد. زمانی باید آزمایش داد که بر اساس نتیجه تست درمان و توصیههای پزشکی متفاوت باشد، اما اکنون چه سرماخوردگی باشد، چه کووید ۱۹ باشد، چه آنفلوآنزا باشد، درمان علامتی و استراحت در منزل نیاز است و اگر بیماری شدیدتر شد باید به بیمارستان مراجعه کنند.
یونسیان گفت: مردم با دیدن علائم مشابه سرماخوردگی، بهتر است با مراکز بهداشتی و درمانی تماس بگیرند. البته این تماس باید دو طرفه باشد. به طوری که باید وزارت بهداشت و بیمارستانها تعداد کافی خطوط تلفن برای راهنمایی به مردم در نظر بگیرند تا غاطبه بیش از ۹۰ درصدی که هرگز بیماریشان پیشرفت نمیکند و نیاز به مراجعات به بیمارستان و دریافت درمان و... ندارند، از طریق کارشناسان و با تماس تلفنی توصیههای لازم را دریافت کنند.
توصیههایی برای مبتلایان به اُمیکرون
وی افزود: توصیهها برای اکثر بیماران استراحت کامل، دریافت مایعات کافی و مصرف مسکن و تببر است. در عین حال تنگی نفس علامت خطر است. آن هم تنگی نفسی که کارهای روزمره فرد را مختل کند و فرد فکر کند که نفس کم میآورد. البته شاید این موضوع جنبه تلقینی داشته باشد، اما از این مرحله به بعد یک پزشک باید بیاید و قضاوت کند و ببیند آیا لازم است که سطح اکسیژن خون را اندازهگیری کند یا لازم است که معاینه فیزیکی یا عکسبرداری و ... انجام دهد یا خیر.
علائم اُمیکرون
یونسیان ادامه داد: در اُمیکرون احتمال بروز سرفه از دلتا کمتر است. اُمیکرون بیشتر به دستگاه تنفسی فوقانی تمایل دارد؛ یعنی حنجره به بالا. بیشتر شبیه سرماخوردگی که آبریزش، گلودرد و... دارد. البته سرفه هم میتواند داشته باشد. در عین حال اعلام نشده که اُمیکرون اصلا دستگاه تنفسی تحتانی را درگیر نمیکند، بلکه تمایلش بیشتر به دستگاه تنفسی فوقانی است. بنابراین علائم اُمیکرون بیشتر شبیه سرماخوردگی است.
با دیدن چه علائمی به بیمارستان مراجعه کنیم؟
وی با بیان اینکه از روی صرف علائم نمیتوان سرماخوردگی را از اُمیکرون و اُمیکرون را از دلتا تشخیص داد، زیرا همپوشانی بسیار بالایی دارند، گفت: موضوع مهم در بیماری تنگی نفس شدید، درد غیرقابل کنترل، سرفه غیرقابل کنترل و عوارض غیر قابل کنترل است که در این موارد باید به بیمارستان مراجعه کنند. در عین حال باید توجه کرد که مراجعات اضافی بار بیمارستانها و درمانگاهها را افزایش میدهد. فردی که آلودگی ندارد و صرفا آلرژی دارد، ممکن است با مراجعه به درمانگاه و بیمارستان به کرونا مبتلا شود. بنابراین تا زمانیکه نیاز به مراجعه نیست، باید در خانه مراقبت کرد. مشروط به اینکه خطوط تماسی وجود داشته باشد تا مردم بتوانند علائمشان را بیان کرده و پزشک به آنها توصیههای لازم را انجام دهد.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش درباره میزان دقت تستهای PCR برای تشخیص اُمیکرون و همچنین ضرورت افزایش تستهای تشخیصی، گفت: باید توجه کرد که ما در شرایط واقعی صحبت میکنیم، نه در شرایط نظری. در شرایط واقعی امکان افزایش ظرفیت تست به میزان بالا وجود ندارد. باید دید که مملکت چه موجودی و توانایی را دارد. نکته دیگر این است که هنوز با قطعیت نمیتوان گفت که آیا حساسیت تست PCR در برابر اُمیکرون ممکن است کمتر باشد یا خیر.
یونسیان گفت: آنچه که فعلا دربارهاش نتیجهگیری شده، این است که این جهش تاثیر قابل ملاحظهای روی حساسیت تست PCR نگذاشته است، اما اینکه آیا اساسا منجر به کاهش حساسیت شده یا خیر، همچنان در حال مطالعه است و باید منتظر نتایج این مطالعات باشیم.
چگونه از بروز ۱۰۰۰ مرگ کرونایی پیشگیری کنیم؟
یونسیان گفت: مثلا اگر در جامعه یک میلیون نفر به اُمیکرون مبتلا شوند، برای ما نگرانی ایجاد میکند. زیرا اگر یک در هزار این افراد هم قرار باشد فوت کنند، نزدیک ۱۰۰۰ مرگ میشود. واریانتهای قبلی ۴ در هر ۱۰۰۰ نفر فوت داشتند. یعنی از هر ۱۰۰۰ نفری که آلوده میشدند، اعم از اینکه دارای علائم بشوند یا نشوند، برآورد میشد که ۴ تا ۵ نفر فوت شدند، حال اگر در این واریانت خفیفتر هم شده باشد و به یکسوم هم رسیده باشد، باز انتظار میرود که از هر ۱۰۰۰ نفر یک تا دو نفر فوت کنند. وقتی یک میلیون نفر مبتلا شوند، تعداد مرگ بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر میشود. بنابراین مهمترین نکته این است که همه ما به عنوان یک مسئولیت مدنی بهداشت تنفسی داشته و از انتشار ویروس جلوگیری کنیم. با این اقدام ممکن است برخی آلوده شوند، اما سرعت آلودگی و رسیدن به قله را باید پایین آوریم. زیرا اگر ناگهانی به قله برسیم و بیماران سرریز شوند، کنترل مدیریت بیماران را از دست میدهیم. در عین حال لازم نیست که این استراتژی را برای دو ماه آینده داشته باشیم. اگر طی دو هفته آینده این استراتژی را رعایت کنیم، بسیاری از مشکلات را پشت سر میگذاریم.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» به بررسی راهاندازی رمزریال ملی و تاثیر آن بر اقتصاد پرداخت
ورود رمزارز به اقتصاد از سال آینده
حامدِ وکیلی
پس از برجام چه میشود؟
رئیس جمهوری در اولین همایش سهجانبه وزارت اطلاعات، سپاه و فرماندهی انتظامی:
بساط مافیای قاچاق و مافیای واردات برچیده شود
آیا مردم از جشنواره فیلم فجر استقبال نکردهاند؟
صندلیهای خالی
دبیر انجمن متخصصان بیماریهای عفونی و گرمسیری گفت:
ضرورت اعمال محدودیتها قبل از شروع پیک
چرا نمایندگان با تصویب طرح علنی شدن رای شان مخالفند؟
شفافیت خاک خورده در پستوهای بهارستان
مارتن احیای برجام با توافق تمام میشود؟
مذاکرات وین در ایستگاه پایانی؟
در نشست شورای عالی قوه قضائیه مطرح شد
آمادگی رئیس قوه قضائیه برای وضع قانون تضمین اقتدار نیروهای مسلح
امیرعبداللهیان:
در حوزه رفع تحریمها به بخشی از مطالبات ما توجه نشده است
خط قرمزی که پاک نمیشود
بحران اوکراین از منظر همگرایی چین-روسیه
گفتوگوی دبیرکل ناتو با اردوغان درباره تنش بر سر اوکراین
اولین همایش سهجانبه اطلاعاتی
تاکید بر توسعه همدلی و همکاری دستگاههای اطلاعاتی