ادامه مذاکرات وین از امروز آغاز می‏شود

دور هشتم مذاکرات وین که از روز جمعه هشتم بهمن ماه بر اساس تفاهم کشورهای حاضر در مذاکرات هتل کوبورگ به مدت چند روز متوقف شد از امروز آغاز می‌شود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این دور مذاکرات که زمان طولانی را به خود اختصاص داده و همچنان ادامه دارد مذاکرات سرنوشت‌ساز و مهمی را 
در بردارد و نشان خواهد داد که آیا ناقضان برجام تصمیم به اصلاح رفتار خود دارند یا همچنان رویکرد امریکا بر  مدار ادامه فشار حداکثری می چرخد.

گروه سیاسی/ آیت‌الله رئیسی در دیدار روز گذشته خود با وزیر امور خارجه فنلاند به نکته مهمی اشاره کرد که نشانگر دست برتر ایران در مذاکرات وین بود. رئیس جمهور با اشاره به اعتراف اخیر سخنگوی وزارت خارجه امریکا درباره شکست مفتضحانه سیاست «فشار حداکثری»، اظهار امیدواری کرد که کشورهای اروپایی مسیر استقلال از سلطه‌گری امریکا را انتخاب کنند. گفتنی است، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه امریکا اخیراً گفته بود: «واقعیت این است که دولت قبلی واشنگتن برای ما مجموعه‌ای از گزینه‌های وحشتناک باقی گذاشت. 


کارزار فشار حداکثری یک شکست مفتضحانه بود و خلاف هرآنچه در آن وعده داده شده بود، اتفاق افتاد حال آنکه دایره این خلف وعده از حصول توافق بهتر و توقف برنامه هسته‌ای ایران تا یکپارچه کردن جهان در برابر خواسته‌های زیاده خواهانه ایران را شامل می‌شود.» رئیس‌جمهور روز گذشته  در دیدار «پکا می‌ویستو» وزیر امور خارجه فنلاند، با اشاره به بدعهدی امریکایی‌ها در برجام، تصریح کرد: در صورت لغو تحریم‌ها، زمینه برای توافق آماده است و ایران نشان داده که به تعهدات خود پایبند است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی با اشاره به رویکرد توسعه روابط همسایگی از سوی دولت سیزدهم، گفت: ما به دنبال روابط حسنه با همه کشورهای منطقه هستیم و این سیاست را ادامه خواهیم داد. در منطقه ما هر جا مشکلی هست به دلیل دخالت بیگانگان است. رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه فنلاند می‌تواند نقش فعال‌تری را در جهت ایجاد صلح و جلوگیری از ناامنی ایفا کند،‌ افزود: علاوه بر توسعه مناسبات اقتصادی و روابط تجاری، ایران و فنلاند می‌توانند در زمینه‌های حقوق بشر، مبارزه با تروریسم و جرائم سازمان‌یافته همکاری داشته باشند.
وی با اشاره به مشکلات افغانستان گفت: بیش از دو دهه امریکا و ناتو در این کشور حضور داشتند اما امنیت آن افزایش پیدا نکرده بلکه نتیجه آن ویرانی، جنگ، فقر و بدبختی برای مردم افغانستان بوده است.
آیت‌الله رئیسی با اشاره به حضور حدود 4میلیون مهاجر افغانستانی در ایران گفت: ما از باب همسایگی و اقدامات انسان‌دوستانه پذیرای برادران مهاجر افغانستانی در کشور هستیم اما اروپایی‌ها نسبت به وظیفه خود در خصوص افغانستان کوتاهی می‌کنند.
اعتراف امریکایی ها به شکست فضاحت بار
رئیس‌جمهور با اشاره به مذاکرات هسته‌ای در وین گفت: آن کسی که نقض برجام کرد امریکایی‌ها بودند و آنهایی هم که به تعهدات خود عمل نکردند اروپایی‌ها بودند، در حالی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اقدامات صلح‌طلبانه ایران را در گزارش‌های متعدد خود مورد تأیید قرار داده است. ما  اعلام کردیم در صورت لغو تحریم‌ها، زمینه برای توافق آماده است و ایران نشان داده که به تعهدات خود پایبند است اما اقتصاد کشورمان را منتظر برجام نمی‌گذاریم. 
آیت‌الله رئیسی با اشاره به اعتراف امریکایی‌ها در خصوص شکست فضاحت‌بار سیاست فشار حداکثری بر ایران، ابراز امیدواری کرد که کشورهای اروپایی مسیر استقلال از سلطه‌گری امریکا را انتخاب کنند، زیرا امریکا کشور قابل اعتمادی نیست. «پکا می‌ویستو» وزیر امور خارجه فنلاند نیز در این دیدار با اشاره به ۹۰سالگی روابط دیپلماتیک بین ایران و فنلاند گفت: ما برای ایران ارزش زیادی قائل هستیم و پتانسیل‌های بسیاری برای افزایش همکاری‌های مشترک بین دو کشور وجود دارد. برای ارتقای تعاملات دو جانبه و نیز همکاری‌های 2کشور درخصوص امنیت منطقه‌ای و صلح جهانی تلاش می‌کنیم. وی تصریح کرد: ما نگرانی‌های مشترکی با یکدیگر داریم. با نظر شما در زمینه تشکیل دولت فراگیر در افغانستان موافق هستم. پیام ما به طالبان هم همین بود.
پکا می‌ویستو با ابراز ناراحتی از رفتار امریکا در توافق هسته‌ای، گفت: جای تأسف است که امریکایی‌ها از تعهد خود در برجام دست کشیدند.
توازن در تعهدات لازمه توافق خوب
دور هشتم مذاکرات وین که از روز جمعه هشتم بهمن ماه بر اساس تفاهم کشورهای حاضر در مذاکرات هتل کوبورگ به مدت چند روز متوقف شد از امروز آغاز می‌شود. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان این دور مذاکرات که زمان طولانی را به خود اختصاص داده و همچنان ادامه دارد مذاکرات سرنوشت‌ساز و مهمی را در بردارد و نشان خواهد داد که آیا ناقضان برجام تصمیم به اصلاح رفتار خود دارند یا همچنان رویکرد امریکا بر  مدار ادامه فشار حداکثری می چرخد.همزمان با اعلام شروع مذاکرات از امروز، «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام با اشاره به شروع مذاکرات در توئیتر خود نوشت: ما به روحیه مصالحه برای بازگشت به اجرای کامل [برجام] نیاز داریم. نظر به رویه‌های نامطلوب مختلف برای تضعیف برجام، لازم است که این مذاکرات سریعاً به جمع‌بندی برسد. میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین با خوش‌بینی به آینده گفت‌و‌گوها، ادامه دور هشتم مذاکرات وین را مرحله نهایی گفت‌و‌گوها خواند. وی نوشت: مذاکرات ظاهراً در مرحله نهایی است که به عزم و تلاش‌های پرانرژی تمامی طرف‌ها برای رسیدن به نقطه مقصد که احیای کامل برجام از جمله رفع تحریم‌ها است، نیاز دارد.
عدم تعیین تکلیف همه مطالبات رفع تحریمی ایران
این خوش‌بینی‌ها در گرو پذیرش خواسته‌های منطقی و بحق ایران است که در رأس آن رفع همه تحریم‌ها قرار دارد. اما در این زمینه وزیر امورخارجه کشورمان می‌گوید هنوز بخش‌هایی از مطالبات ایران در حوزه رفع تحریم‌ها مورد توجه طرف غربی واقع نشده است و امریکا باید گام‌های بیشتری بردارد.امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: ما بر آخرین متونی که در نتیجه مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ و Non-Paper‌هایی که از طریق آقای مورا تبادل شده تمرکز کردیم. در مرور آخرین متون به دست آمده از مذاکرات وین ما هنوز در حوزه رفع تحریم‌ها بخش‌هایی از مطالبات‌مان مورد توجه قرار نگرفته است.وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: امیدواریم در این مرحله به توافق نهایی نزدیک شویم، اینکه آیا می‌توانیم در روزهای آینده مذاکرات را به یک توافق خوب منجر کنیم، اکنون بستگی به ابتکار، نیت و رفتار سه کشور اروپایی و طرف امریکایی دارد. دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز روز گذشته در آستانه ادامه دور هشتم مذاکرات وین در توئیتی نوشت: دستور کار مذاکره‌کنندگان ایرانی برای ادامه دور هشتم گفت‌وگوها به دقت مشخص شده است. توافقی که طی آن تحریم‌های شکل‌دهنده فشار حداکثری رفع نشود، موجب شرطی شدن اقتصاد کشور شده و نمی‌تواند مبنای توافق خوب باشد.
اهمیت تغییر رفتار غرب
زمان تنفس در مذاکرات و بازگشت هیأت‌های مذاکراتی به پایتخت‌های خود این انتظار را در تهران ایجاد کرده است که واشنگتن تصمیمات لازم و ضروری را اتخاذ کرده باشد و موضوع رفع همه تحریم‌ها، انتفاع کامل ایران از ابعاد اقتصادی توافق و همچنین مسائل مربوط به راستی‌آزمایی و تضمین را مورد توجه قرار داده باشد. از آنجا که دستورالعمل‌های روشن جمهوری اسلامی ایران در مقابل بی‌عملی امریکایی‌ها نشان از حسن نیت و قاطعیت کشورمان دارد، انتظار می‌رود طرف امریکایی نیز به اقدامات عملیاتی و فراتر از صحبت‌های مثبت دست بزند.برخی تحلیلگران معتقدند امریکا همانگونه که مجبور شده خواسته‌های فرابرجامی خود در وین شش را کنار بگذارد با ادامه سیاست‌های هوشمندانه دولت سیزدهم راهی جز تن دادن به خواسته‌های بحق تهران نخواهد داشت و در صورت ادامه سیاست‌های شکست خورده گذشته، ابزاری بی‌اثر را در دست دارد. بنابراین این کشور تلاش دارد تا با اعلام ضرب‌الاجل‌های ساختگی و بازی رسانه‌ای، ایران را مجاب به پذیرش یک توافق بد کند اما دست امریکایی‌ها برای دولتمردان ایران رو شده است و دیگر فریب این صحنه آرایی را نخواهند خورد.
امضای ۱۱ قرارداد همکاری بین ایران و فنلاند
پکا هاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند روز گذشته در تهران با حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی خود دیدار کرد. پس از این دیدار دو طرف در نشست خبری شرکت کردند. امیرعبداللهیان در این نشست خبری گفت: روابط ایران و فنلاند در میسر درست خود قرار دارد. در دولت جناب آقای رئیسی بر سیاست متوازن تمرکز داریم و نگاه جدید ایران نگاه به همه بخش‌های جهان از جمله اروپا است.وی افزود: از جمله اقداماتی که امروز انجام خواهد شد سند پایه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف بین هاویستو و خاندوزی وزیر اقتصاد کشورمان است که به امضا می‌رسد. حدود ۱۱ سند همکاری بین دو کشور داریم که امروز در مورد این اسناد گفت‌وگو کردیم و آن را پایه‌ای برای توسعه هر چه بیشتر همکاری‌ها می‌دانیم.وزیر خارجه خاطرنشان کرد: گفت‌وگو کردیم که چگونه در موضوعات مختلف از جمله در حوزه‌ علم و فناوری، تکنولوژی تولید آب آشامیدنی سالم از طریق انرژی خورشیدی، همکاری‌های دارویی، علمی و دانشگاهی بتوانیم مناسبات دو کشور را بیش از پیش توسعه دهیم. 
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اروپا را فقط انگلیس، فرانسه و آلمان نمی‌بینیم. ضمن اینکه از توسعه روابط با این سه کشور استقبال می‌کنیم، توجه به سایر کشور اروپایی مورد توجه ایران است. 

برش

در تماس تلفنی رئیس جمهور با رجب طیب اردوغان مطرح شد
تأکید بر تقویت سطح روابط تهران- آنکارا

آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی شنبه شب در گفت‌و‌گوی تلفنی با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه ضمن آرزوی سلامتی برای وی، با اشاره به اهمیت توسعه روابط دو کشور در عرصه‌های مختلف بویژه مناسبات اقتصادی بر ضرورت تقویت سطح همکاری‌ها و هماهنگی‌های تهران- آنکارا تأکید کرد. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز در این تماس با تشکر از احوالپرسی آیت‌الله رئیسی با تأکید بر آمادگی کشورش برای تحکیم هر چه بیشتر روابط با تهران از اقدامات انجام شده برای استمرار صادرات گاز به ترکیه قدردانی کرد.