روزنامه ایران
1400/11/21
ساخت و سازسرعتی
زهره افشارخبرنگار
11 استان کشور در سال 1400 حوادث غیرمترقبهای از جمله سیل و زلزله را پشت سر گذاشتند. وقوع این حوادث به تخریب و یا آسیب 30 هزار واحد مسکونی منجر شد که عمده آنها در مناطق روستایی کشور هستند.
هر چند در برخی از نقاط مانند چلگرد چهارمحال و بختیاری کار نوسازی واحدهای زلزلهزده بهدلیل سرمای فوقالعاده تقریباً خوابیده و درروستای عشایری «سرشط» اندیکا کار بهدلیل وجود معارض در بخشی از واحدها و بروز برخی مشکلات اجتماعی گره خورده اما کارنوسازی واحدهای دیگر به فراخور زمان رویداد حادثه در جریان است. به گفته معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن در نیمه اول سال آینده، کار ساخت کلیه این واحدها به پایان میرسد و سرپناه سیلزدگان و زلزلهزدگان میشود.
امسال اما حضور شخص رئیسجمهور در برخی مناطق مانند اندیکای خوزستان نه تنها موجب دلگرمی زلزلهزدگان شد بلکه موجب تسریع در عملیات بازسازی مناطق زلزلهزده شد و تصویب مصوبههای لازم برای بازسازی با فوریت صورت گرفت.
البته در کنار همت مسئولان باید به نقش مؤثر نیروهای جهادی چه در مرحله امداد و نجات و چه در بازسازی هم توجه کرد، چرا که مردم وقتی احساس میکنند که هنوز کسانی هستند که در چنین شرایطی به کمکشان میآیند حس خوبی پیدا میکنند و خودشان هم با اطمینان از حضور جهادگران، شور و انگیزه میگیرند و پای کار میآیند.
«مجید جودی» معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن به «ایران» گفت: در سال 1400 تاکنون در 13 نقطه استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان، کرمان، خوزستان (بندرامام و اندیکا)، چهار محال و بختیاری، فارس، بوشهر، کردستان، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان حوادث غیر مترقبه کوچک و بزرگی داشتیم که سبب شد در مجموع 15 هزار واحد مسکونی نیاز به بازسازی و 15 هزار واحد نیاز به تعمیرات پیدا کنند.
وی افزود: هر چند از برخی حوادث مانند سیل هرمزگان حدود یک ماه گذشته اما در مجموع پیشرفت فیزیکی تعمیر واحدهایی که نیاز به تعمیرات داشتهاند خوب بوده و در شش ماهه اول سال 1401 کلیه این واحدها تعمیر و نوسازی میشوند.
وی همچنین در خصوص نوسازی واحدهای زلزله زده اندیکای خوزستان هم توضیح داد: در جریان زلزله اندیکا 800 واحد مسکونی روستایی و 180 واحد مسکونی شهری آسیب دید که بازسازی این واحدها روند مناسبی دارد اما در برخی نقاط مانند روستای 32 واحدی «سرشط» کار با مشکلاتی روبهرو شده است.
جودی تصریح کرد: اندیکا منطقه عشایری است و مسکن مفهوم خاص منطقه را دارد و در واقع مردم هر جا دلشان خواسته چه در منابع طبیعی یا دیگر نقاط اقدام به ساخت سرپناهی بهصورت خشکه چینی کردهاند و حالا این واحدها با معارضاتی مواجه هستند.
بنیاد هم بهدلیل رانش زمین منطقه تمایل داشت بخشی از واحدهای این روستا را به نقاط دیگر منتقل کند اما ساکنان همکاری نکردند. درحال حاضر کار ساخت واحدهای مسکونی زلزله زده این روستا بهدلیل داشتن معارض و مسائل اجتماعی با مشکلاتی روبهرو شده است. وی خاطرنشان کرد:البته با ساخت راه روستایی سرشط با کمک بنیاد مستضعفان بهدلیل سهولت حمل مصالح و حل برخی معارضات، تا پایان سال کار بازسازی این روستا نیز کلید میخورد.
روستای سرشط اندیکا 8 کیلومتر راه مالرو داشت که با 30 میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته از سوی بنیاد مسکن و بنیاد مستضعفان این راه در حال آسفالت شدن است و به گفته جودی در حال حاضر ساخت این راه روستایی 70 درصد پیشرفت دارد. وی همچنین در خصوص نوسازی واحدهای چلگرد چهار محال و بختیاری هم گفت: آب و هوای این منطقه با اندیکا بسیار متفاوت است و بهدلیل سرمای منطقه عملاً یک ماه است نمیتوان کار اجرایی انجام داد ولی با بهبود هوا، کار ساخت سرعت خواهد گرفت.
وی با تأکید بر اینکه سرعت ساخت واحدهای زلزله زده و سیلزده بستگی به مشارکت خود مردم دارد گفت: بهعنوان مثال بهدلیل فرهنگ مردم زاگرس نشین، استانهای واقع در این منطقه معمولاً بیشتر پای کار خودشان هستند و مشارکت از مناطق دیگر بالاتراست ولی در استانی مانند سیستان و بلوچستان بیشتر مردان به دریا میروند و این شاید علت مشارکت کمتر مردم باشد. از سوی دیگر حضور نیروهای جهادی هم مردم را دلگرم میکند و از نظر روحی و روانی بسیار مؤثر است و جای تقدیر دارد. وی با اشاره به اینکه در سال 1384 تنها 7 درصد واحدهای مسکونی کشور مقاوم بودهاند گفت: در حال حاضر این رقم به 50 درصد رسیده است و به همین دلیل میبینیم که هر ساله از تعداد واحدهایی که بر اثر حوادث آسیب میبینند، کاسته میشود.
ما در 40 سال گذشته معمولاً میبایست سالانه 50 تا 60 هزار واحد را نوسازی میکردیم که با تلاشهای صورت گرفته برای مقاومسازی واحدهای مسکونی روستاها این رقم در سالجاری تاکنون به 15 هزار واحد رسیده است.
220 واحد روستایی اندیکا در مرحله نازک کاری هستند
«حسین جنتی» مدیرکل بنیاد مسکن خوزستان نیز به «ایران» گفت: عملیات ساخت 750 واحد مسکونی از 980 واحد مسکونی روستایی که نیاز به تخریب و بازسازی داشتند آغاز شده است. از این تعداد 500 واحد مسکونی در مرحله فونداسیون است و 320 واحد مسکونی هم به مرحله اسکلت زنی رسیده.همچنین 220 واحد مسکونی نیز در مرحله نازک کاری است.
جنتی درخصوص عدم شروع ساخت 230 واحد مسکونی روستایی نیز توضیح داد: اینها واحدهایی هستند که مشکل معارض داشتهاند و ما مشکلات آنها در بخش دولتی را با سازمانهایی مانند منابع طبیعی حل کردهایم و در حال حاضر معارض شخصی دارند که به محض رفع مشکل، کار ساخت آنها نیز آغاز میشود.
بهعنوان مثال همه واحدهای مسکونی در روستای سرشط اندیکا دارای معارض است با وجود این کار آواربرداری به پایان رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: زلزله زدگان در این منطقه برای نوسازی واحدهای مسکونی زلزله زده 150 میلیون تومان تسهیلات و 60 میلیون تومان کمک بلاعوض دریافت کردهاند.
وی تأکیدکرد: همه واحدهایی که شروع به ساخت کردهاند تاقبل از پایان سال به مرحله نازک کاری میرسد و سقف آنها زده میشود. میانگین مقاومت واحدهای مسکونی روستای در خوزستان حدود 46/4 درصد کمتر از میانگین کشوری است.
مشکل سرشط را حل کنید
در همین حال «علی شرفی» دهیار روستای سرشط اندیکا نیز به «ایران» گفت: این روستا قدمت 300 ساله دارد و برخی از ساکنان چند نسل است که اینجا زندگی میکنند.
پس از وقوقع زلزله برخی افراد خارج از روستا که در شهر زندگی میکنند، آمدهاند و ادعا میکنند مالک برخی زمینهای روستا هستند و جالب است که مجوز ساخت نیز به آنها داده شده است.
این در حالی است که ساکنان اصلی همراه خانواده در حال حاضر در زیر چادر و در منطقه برفگیر زندگی میکنند و به این دلیل که گفته میشود زمینها معارض دارند و نمیتوانند واحدهای خود را بسازند. از آنجا که آقای رئیس جمهور به روستای ما آمده بودند و مشکلات ما را از نزدیک دیدند انتظار داریم این مشکل هر چه زودتر حل شود.
سایر اخبار این روزنامه
سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گرامی باد
دستور مخبر برای تأمین اعتبار و حل مشکلات مراکز درمانی
فانوسی در میان جهان تاریک
شبح ترامپ درمذاکرات
هنر از جلوههای اصلی جهاد تبیین است
کام دیابتیها شیرین شد
کاهش 30 درصدی تولید برنج بهدلیل تنش آبی
هفته آتی انفجار اُمیکرون
رفتار شناسی حقوقیها دربازار
ساخت و سازسرعتی
مبادا دیگران بفهمند کرونا دارم؟
دستور مخبر برای تأمین اعتبار و حل مشکلات مراکز درمانی
دولت چگونه جهش صادراتی را رقم زد؟
جهان از چشمان قهرمان
از پهپادهای منظومهای تا روبات خدمتگزار