روزنامه ابتکار
1400/11/24
تست منفی داخل چطور در خارج مثبت شد ناکارآمدی مسئولان دوپینگ ایران
برملا شدن دوپینگ پرچمدار ایران در المپیک زمستانی در واقع پرده ازناکارآمدی های مدیریتی و تشکیلاتی مبارزه با این پدیده شوم درایران برداشت که بدون نظارت اجازه اعزام ورزشکار دوپینگی را داده اند.به گزارش مهر، نتیجه اقدامی که نمایندگان کمیته برگزاری المپیک زمستانی برای نمونه گیری از حسین ساوه شمشکی در جریان این بازیها انجام دادند، شاید در وهله اول باعث غافلگیری این ورزشکار و مدیران کاروان اعزامی به پکن شد اما در نگاه گسترده تر و عمیق تر مچ گیری از مسئولان مبارزه با دوپینگ در ایران را هم به دنبال داشته است، کسانی که مدعی نظارت همیشگی و مستمر بر وضعیت ورزشکاران و به خصوص اعضای کاروان های اعزامی به میادینی مانند المپیک هستند اما مثبت شدن تست اسکی باز ایران صحت و سقم این ادعا و سلامت و درستی اقدامات را به شک و شبهه انداخت.
ماده ممنوعهای که پشت پردهها را عیان کرد
حسین ساوه شمشکی وقتی به عنوان اولین ورزشکار دوپینگی المپیک زمستانی ٢٠٢٢ از ادامه فعالیت در این بازیها منع شد که تنها سه روز از اقدام صورت گرفته برای نمونه گیری از او گذشته بود. یعنی نتیجه تستی که «در جریان بازیها» و ساعت ۵ صبح روز مسابقه ساوه شمشکی به صورت خارج از مسابقه از او گرفته شد، تخلفش را عیان کرد.
«استروئید آنابولیک آندروژنیک» ماده کشف شده در نمونه جمع آوری شده از حسین ساوه شمشکی است. این ماده در فهرست مواد ممنوعه آژانس جهانی ضد دوپینگ قرار دارد و به همین دلیل محکومیت و محرومیت این ورزشکار المپیکی را در پی داشت.
ماندگاری بالا از ویژگیهای ماده «استروئید آنابولیک آندروژنیک» است طوریکه نتیجه استفاده از این دارو تا ماهها در آنالیز نمونه گرفته شده قابل تشخیص است. به عبارتی «استروئید آنابولیک» اصلا تاثیر کوتاه مدت ندارد و استفاده از آن با رعایت پروتکل زمانی چندماهه تاثیرگذار خواهد بود، همین مسئله فرضیه استفاده از آن در جریان بازی ها یا نزدیک به اعزام را رد می کند.
نکته قابل تامل همین جاست، نکته ای که دست مدیران مبارزه با دوپینگ در ایران را به لحاظ ناکارآمدی با اشتباهات مرتبط رو می کند چرا که آنها نظارت بر کاروان اعزامی به پکن را در برنامه داشتند.
مچ گیری از مدیران مبارزه با دوپینگ ایران
در رابطه با افتضاح به بار نشسته برای کاروان المپیک زمستانی، محرومیت و آبروریزی یک روی سکه است، روی دیگر سکه مدیران را هدف قرار میدهد و عملکردی که در رابطه با کنترل دوپینگ در کشور دارند.
بدیهی است یکی از فعالیتهای مهم ستاد ملی مبارزه با دوپینگ (نادو) نمونه گیری و آنالیز تست هاست که اتفاقا سالیانه هزینههای زیادی هم صرف آن میشود. مدیران نادو مدعی نظارت مستمر بر ورزشکاران هستند، ماموریتی که در رابطه با کاروانهای اعزامی به رویدادی مانند المپیک باید با وسواس و حساسیت بیشتر صورت بگیرد.
اتفاقا اینگونه عنوان میشود که ورزشکاران اعزامی به این رویدادها زیر ذره بین نادو هستند و حتی در چند مرحله از آنها تست گرفته میشود. قاعدتا نتیجه این تستها یکی از ملاکها برای اعزام خواهد بود چرا که اگر نتیجه تستی مثبت تشخیص داده شود قاعدتا باید از اعزام ورزشکار مربوطه جلوگیری شود. کاروان کوچک و جمع و جور المپیک زمستانی هم مستثنی از دیگر کاروانها نبوده و به طور حتم تحت نظارت و پیگیری ماموران نادو قرار داشته است کما اینکه خبرنگار مهر کسب اطلاع کرده از ورزشکاران این کاروان و از جمله حسین ساوه شمشکی هم تست گرفته شده بود و حتی یک هفته پیش از اعزام به پکن نتیجه آن منفی اعلام شده بود.
با این اوصاف «چطور نتیجه تست حسین ساوه شمشکی در پکن مثبت شده است آنهم با اعلام داروی ممنوعهای که تاثیرکوتاه مدت ندارد؟» همین سوال ابهامات زیادی در مورد «صحت نمونه گیریها» در کشور ایجاد میکند و حتی احتمالاتی مبنی بر «پنهان کاری» ایجاد می کند یا این پرسش ایجاد می کند که «آیا واقعا از ورزشکار مورد نظر تست گرفته شده است؟» به هر حال چطور ممکن تست دوپینگ یک ورزشکار در داخل منفی اعلام شود اما خارج از کشور مثبت تشخیص داده شود آنهم به دلیل استفاده از دارویی که ماندگاری بالایی دارد.
اینها پرسشها و ابهامات مهمی است که پاسخ آنها البته مهمتر خواهد بود چرا که حقیقت را در رابطه دوپینگ پرابهام اسکی باز ایران در المپیک زمستانی مشخص می کند. اعزام این ورزشکار به المپیک زمستانی دی ماه مسجل شده بود. پس چطور با وجود محدود بودن کاروان ایران، آنچنان نظارتی که صورت نگرفت که دوپینگ او در داخل کشور و پیش از اعزام مسجل شود تا اینگونه در یک میدان بزرگ بین المللی آبروریزی نشود؟
رئیس فدراسیون: با موضوع پیچیده ای روبرو هستیم
عباس نظریان سرپرست کاروان اعزامی به بازیهای المپیک زمستانی پس از اعلام نتیجه نمونه گیری B تست دوپینگ از حسین ساوه شمشکی ملی پوش اسکی آلپاین در گفتگو با روابط عمومی فدراسیون اسکی و ورزش های زمستانی اظهار کرد: موضوع پیش آمده بسیار ناراحت کننده و پیچیده است چرا که ما در نزدیک ترین فاصله به اعزام تست دوپینگ از ورزشکاران داخل اردوی اسکی گرفتیم و این تست به آزمایشگاه کلن آلمان فرستاده شد و پاسخ آن نیز منفی بود. به همین خاطر با موضوع پیچیده ای روبه رو هستیم باید پس از بازگشت به تهران کمیته ای با حضور کارشناسان متخصص در این حوزه تشکیل بدهیم. موضوع بررسی شود و نتیجه به اطلاع همه برسد.
سایه دوپینگ روی المپینها
به گزارش مهر، تست حسین ساوه شمشکی در جریان بازیهای المپیک در حالی مثبت شد که ۶ ماه پیش هم در آستانه اعزام کاروان ایران به المپیک زمستانی تست دوپینگ بهمن عسگری مثبت تشخیص داده شد و این کاراته که اتفاقا از امیدهای کسب مدال بود از اعزام به توکیو منع شد.
البته که تجویز پزشک و استفاده ناآگانه از دارویی که جزو مواد ممنوعه بود دلیل دوپینگی شدن عضو تیم ملی کاراته شد اما به هر حال تکرار این اتفاق برای المپیک زمستانی نگرانیها را نسبت به ادامه این روند در میان ورزشکاران ملی پوش و المپیکی بیشتر می کند به خصوص که در رابطه با حسین ساوه شمشکی احتمالی مبنی بر استفاده ناآگاهانه قابل پذیرش نیست.
المپیک نماد و هویت ورزش قهرمانی در جهان است، اینکه به فاصله ۶ ماه دو کاروان المپیکی ایران درگیر نمونه مثبت ورزشکارانشان میشوند موید حرکت زیرپوستی این پدیده شوم در ورزش قهرمانی کشور است و اینکه ورزشکاران مان که در نام شان در سطح حرفه ای مطرح است آگاهانه و ناآگاهانه، پای داروهای ممنوعه را به زندگی ورزشی خود باز می کنند.
لازم است علاوه بر مراقبت و سرپرستی بیشتر ورزشکاران و آگاهی بخشی به آنها، روی فعالیت و برنامههای مدیرانی که ظاهرا مبارزه با دوپینگ و دغدغه سلامت ورزشکاران را دارند هم نظارت دقیقتری صورت بگیرد قبل از اینکه پوست ورزش قهرمانی نسبت به دوپینگهای اینچنینی کلفت و جامعه ورزش نسبت به آنها بیحس شود.
سایر اخبار این روزنامه
دلایلی که آمریکا از حمله روسیه به اوکراین استقبال میکند
اوکراین، در آستانه جنگ؟
سید حامد مرندی
مصائب آمریکایی بایدن
تست منفی داخل چطور در خارج مثبت شد
ناکارآمدی مسئولان دوپینگ ایران
پیک ششم کرونا همچنان ادامه دارد
بلاتکلیفی در بازگشت محدودیتهای کرونایی
همه ایرادهایی که به سبد معیشت ۹ میلیون تومانی وارد است
جدال دستمزد کارگران با خط فقر
«ابتکار» در گفتوگو با کارشناسان به بررسی اثر درگیری میان روسیه و اوکراین بر اقتصاد ایران پرداخت
نفع و ضررهای تنش اوکراین برای اقتصاد ایران
بازار تهران دچار حریق شد
آتش بر جان تیمچه حاجبالدوله
مروری بر ۱۰ فرمان اخیر رئیس دستگاه قضا
از قاطعیت در تخریب اماکن غیرمجاز تا پیگیری وضعیت بورس
رئیس جمهوری در نشست ستاد ملی مقابله با کرونا:
نیویورک تایمز:
چرا آمریکا در اوکراین سفیر ندارد؟
مذاکرات وین؛ ساعت به وقت تصمیمگیری بدهکاران صحنه بینالملل
ملاقات مهم اولیانوف و مالی در زمینه مذاکرات رفع تحریمهای ایران
حماس به اعمال محدودیت برای اشتغال فلسطینیان در لبنان اعتراض کرد