روزنامه کيهان
1400/11/30
200 نماینده کنگره آمریکا خطاب به بایدن: بدون اجازه ما حق نداری به ایران تضمین بدهی
سرویس سیاسی-یک گروه ۲۰۰ نفری از نمایندگان جمهوریخواه کنگره روز گذشته (چهارشنبه) با ارسال نامهای به
«جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده با هشدار علیه یک توافق هستهای دیگر با ایران تصریح کردند که بدون تأیید کنگره، هرگونه توافق با ایران به همان سرنوشت توافق ۲۰۱۵ دولت «باراک اوباما» دچار خواهد شد که در دولت «دونالد ترامپ» لغو شد.
شبکه آمریکایی «فاکسنیوز» در این خصوص گزارش کرد، در نامه جمهوریخواهان خطاب به بایدن نوشته شده بود: «اگر بدون تأیید رسمی کنگره، توافقی را با رهبر عالی ایران امضا کنید، این توافق موقت و غیرالزامآور خواهد بود و به همان سرنوشت برجام دچار خواهد شد».
علیرغم پایبندی ایران به مفاد برجام، «دونالد ترامپ» در اردیبهشت 1397 به صورت یکجانبه از توافق هستهای ایران خارج شد و سیاست «فشار حداکثری» را علیه جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفت. حال که دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا میگوید خواهان بازگشت به توافق هستهای ایران است، جمهوریخواهان کنگره در هفتههای اخیر تمام تلاش خود را به کار گرفتهاند تا مانع از توافق شوند.
جمهوریخواهان کنگره در نامه خود با مطرح کردن برخی درخواستهای ایران تصریح کردند که ایران خواهان «تضمین» شده است که ایالات متحده تا زمان پایبندی ایران به مفاد برجام، دیگر تحریمهایی را علیه ایران وضع نکند و ادامه دادند که برخلاف توافق دولت اوباما، هر توافقی با ایران باید از تأیید کنگره برخوردار باشد.
در بخشی از این نامه نوشت شده بود: «ما خود را ناگزیر میدانیم که به شما یادآوری کنیم که شما قدرت ارائه چنین «ضمانتی» را ندارید. ما خواستار ارائه هرگونه چنین توافقی به کنگره براساس قانون بازنگری توافقنامه هسته ای ایران در سال ۲۰۱۵ خواهیم بود و از دوره بازنگری ۳۰ روزه این قانون برای هشدار دادن به همکاران خود، دولت آمریکا و بخش خصوصی در مورد هرگونه خطر و نقص چنین توافقی استفاده خواهیم کرد». این نمایندگان کنگره در ارتباط با موضوع لغو تحریمها نیز تصریح کردند که هرگونه اقدام برای لغو تحریمهای ایران نباید «بدون اینکه قبلاً راستیآزمایی شود که آنها بهطور کامل تمام فعالیتهای هستهای اعلامنشده گذشته و کنونی، زیرساختها و قابلیتهای مرتبط با غنیسازی و بازفرآوری خود را به طور کامل از بین بردهاند»
انجام شود.
این اولین بار نیست که جمهوریخواهان با ارسال نامهای دولت بایدن را درخصوص هرگونه توافق با ایران تهدید میکنند و پیش از این نیز جمهوریخواهان هشدار داده بودند که باید هرگونه توافق با ایران با تأیید کنگره باشد . اوایل دیماه، سناتورهای جمهوریخواه با ارسال نامهای از رئیسجمهور آمریکا خواستند تا اجرای تحریمهای نفتی علیه جمهوری اسلامی و خریداران نفت ایران را تشدید کند.
عملیات روانی رویترز
علیه مذاکرات وین
این در حالی است که روز گذشته خبرگزاری رویترز مدعی شد به سند ۲۰ صفحهای توافق ایران و ۱+۴ دست پیدا کرده و آزادشدن زندانیان آمریکایی و اروپایی را از ایران بخشی از توافق خواند.
این رسانه در بخش دیگری از خبرسازیاش آورده که ایران در گام اول، غنیسازی بالای ۵ درصد را تعلیق میکند و آمریکا هم اجازه برداشت
۷ میلیارد دلار بلوکه شده ایران را در کره جنوبی میدهد.
ایران از ابتدا اعلام کرد تا زمانی که آمریکا گامهای لازم در مسیر لغو تحریمها را بر ندارد، هیچگونه فعالیتی برای کاهش اقدامات هستهای خود که در ردیف تعهدات برجامی است انجام نخواهد داد.
رویترز در حالی از آزاد شدن زندانیان آمریکایی و اروپایی زندانی در ایران به عنوان بخشی از توافق وین خبر داده که اساسا این موضوع هیچ ارتباطی به مذاکرات جاری در وین ندارد.
به نظر میرسد خبرسازی دیپلماتها و رسانههای غربی با هدف ایجاد جو روانی در داخل ایران طراحی شده تا پازل اصلی پروژه مقصرسازی در صورت هرگونه عدم توافق احتمالی، به عهده طرف ایرانی گذاشته شود.
برخی معتقدند که این شیوه برای افزایش فشار به تیم ایرانی برای عقبنشینی از خواسته اصلی خود یعنی لغو تحریمهای ظالمانه، طراحی شده تا تیم مجبور شود تحت فشار در بازه زمانی کوتاه به خواستههای برخی طرفهای اروپایی با همراهی آمریکا تن دهد.
واکنش وزارت امور خارجه
به انتشار گزارشهای تحریف شده از وین
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از انتشار گزارشهای تحریف شده از مذاکرات جاری در وین در توئیتی نوشت: انتشار اطلاعات نادرست در پوشش گزارشدهی رسانهای کاری خطرناک است.
وی افزود: توافق نهایی برای صدور مجوز بازگشت آمریکا به برجام با گزارش بیمنبع تحریفشدهای که شایعهسازی کرده است، بسیار متفاوت خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه توافق دوجانبه نیز نخواهد بود تصریح کرد: با نزدیک شدن به روزهای پایانی، باید منتظر تحریفهای بیشتری بود.
ادعای غرب درباره حل ۹۸ درصد مسائل عجیب است
در همین رابطه محمد مرندی مشاور هیئت مذاکرهکننده ایران در مذاکرات وین گفت: از ادعای غربیها درباره حل شدن ۹۸ درصد مسائل تعجب میکنیم.
وی ادامه داد تا زمانی که درباره لغو کامل تحریمها و راستیآزمایی آن توافق حاصل نشود، نمیتوانیم بگوییم به توافق دست یافتهایم.
مرندی گفت: غربیها به جای اطلاعات اشتباه دادن به رسانهها باید به مسائل واقعی بپردازند تا به توافق برسیم.
این مقام ارشد ایرانی افرود: برخی مسائل در مذاکرات وین حل و فصل شده، اما مسائل دیگری همچنان باقی مانده است. هیئت ایرانی امیدوار است به زودی توافق حاصل شود، اما هنوز مشکلات مهمی باقی مانده است.
محمد مرندی همچنین گفت: ما اقدام طرف مقابل به تعیین موعد نهایی برای دستیابی به توافق را نادیده میگیریم و این تعیین موعد برای ما اهمیتی ندارد. ما برای دستیابی به توافق در سریعترین زمان ممکن تلاش میکنیم، زیرا ما میخواهیم زنان و کودکان خود را از تحریم کشورهای غربی نجات دهیم.
وی تصریح کرد: تا زمانی که اروپاییها درخواستهای ایران را قبول نکنند و به توافق هستهای پایبند نباشند، نمیتوانیم به توافق برسیم.
مرندی افزود: اروپاییها و آمریکا باید بپذیرند ایران به آنها برای نقض مجدد توافق هستهای امتیاز نخواهد داد.
مشاور هیئت مذاکرهکننده ایران در وین تأکید کرد: اگر اروپاییها و آمریکا از خود نرمش و عقلانیت نشان دهند، میتوان به سرعت مسائل باقی مانده را حل و فصل کرد.
محمد مرندی همچنین اتهامات کشورهای غربی علیه ایران را مبنی بر تلاش برای تعطیل کردن روند مذاکرات تکذیب کرد.
ایران تصمیمش را گرفته
اکنون نوبت طرفهای مقابل
در وین است
در ساعات پایانی چهارشنبه شب ۲۷ بهمن ماه نیز «علی باقری» مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در وین در توئیتی نوشت: بعد از هفتهها مذاکرات فشرده، بیش از هر زمان به توافق نزدیک شدهایم، اما تا وقتی درباره همه چیز توافق نشده باشد، درباره هیچ چیز توافق نشده است. واقعبینی، خودداری از زیادهخواهی و توجه به تجربه چهار سال گذشته لازمه تحقق این هدف است.
بر این اساس شکست یا موفقیت مذاکرات در گرو تصمیم سیاسی طرفهای غربی و آمریکاست. اگر آنها این تصمیمات را اتخاذ کنند، توافق نهایی در دسترس خواهد بود. البته طرفهای مقابل نباید از یاد ببرند که خواستههای ایران با رویکردی واقعگرایانه منطبق با ملزومات توافق سال ۲۰۱۵ (برجام) و با توجه به تجربیات به دست آمده از عملکرد طرفهای غربی و بهویژه آمریکا تنظیم شده و هرگونه اعمال فشار بهخصوص فشارهای رسانهای یا تعیین ضربالاجلهای ساختگی، در اراده طرف ایرانی و دستورالعملهای مذاکراتی تیم ایران خللی ایجاد نخواهد کرد. اکنون توپ در زمین طرفهای مقابل است و حصول توافق نیازمند تصمیمات سیاسی آنها.
اگر طرفهای مقابل در چند حوزه مشخص بهخصوص در حوزه تحریمها و دستاوردهای هستهای جمهوری اسلامی ایران تصمیمات نهایی را اتخاذ کنند، توافق در دسترس خواهد بود. البته هیئت ایران بر ایجاد تضمین ذاتی و اطمینان از حفظ توان بازگشتپذیری سریع از طریق حفظ زیرساختها و توان بالقوه هستهای تأکید ویژه داشته است. تیم مذاکرهکننده ایران خواستار توافقی است که منافع و حقوق ملت ایران را بهطور کامل
تامین کند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
کسانی که زندگی اشرافی دارند نمیتوانند مدعی حمایت از مستضعفان باشند
تهاجم اقتصادی به دشمن؛ چگونه؟(یادداشت روز)
اخبار ویژه
انتفاضه، فقط با نابودی اسرائیل متوقف خواهد شد
والدین سریعتر کودکانشان را واکسینه کنند ۲۰ درصد مبتلایان اُمیکرون کودک هستند
تجمع دانشجویان ایرانی در اعتراض به اقدام ضدحجاب هند
200 نماینده کنگره آمریکا خطاب به بایدن: بدون اجازه ما حق نداری به ایران تضمین بدهی
چه شباهت عجیبی؟!(نکته)
ماموستا حسامی امام جمعه اسبق سنندج به فرزند شهیدش پیوست
جمهوری اسلامی ایران تأمینکننده امنیت در منطقه و جهان است
برنامهریزی چین برای حذف دلار آمریکا از تجارت در آسیا
عمر ریاست عزیزی خادم به یک سال هم نرسید/ماجدی سرپرست فدراسیون فوتبال شد