روزنامه ابتکار
1400/12/03
سخنگوی وزیر امور خارجه: درباره زندانیان تفاهماتی با آمریکا حاصل شده است
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه در مذاکرات وین پیشرفت های بسیار قابل توجهی صورت گرفته است، گفت: دامنه و تعداد موضوعات کاهش جدی پیدا کرده ولی موضوعات باقی مانده سختترین، کلیدیترین و جدیترین موضوعاتی است که باید حل شود.به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی که در محل وزارت امور خارجه برگزار شده بود، در پاسخ به سوالی درمورد روند مذاکرات وین و برداشته شدن تحریم های غیرهسته ای تصریح کرد: هیئت ایران بعد از بازگشت از تهران به محل مذاکرات، پیشنهادات خود را در مورد موضوعات باقیمانده به صورت مکتوب ارائه داد. در چارچوب گفتوگوها، رفع همه تحریم هایی که با تعهدات طرف مقابل و انتفاع اقتصادی وعده داده شده ناهمخوان باشد، باید مرتفع شود. این جزو اصول ما بوده و تا امروز این موضوعات در مذاکرات وین پیگیری شده است.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه گفتوگوهای وین پیشرفت بسیار قابل توجهی داشته است، تصریح کرد: دامنه و تعداد موضوعات کاهش جدی پیدا کرده ولی موضوعات باقی مانده سختترین، کلیدیترین و جدیترین موضوعاتی است که باید حل شود.
سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه مردم ایران مطمئن باشند که با حقوق شان مصالحه نخواهد شد، ادامه داد: منافع قطعی مردم ایران، حقوق حقه ایران و دستاوردهای هسته ای کشور همه در این مذاکرات صیانت می شوند و برای این نسل و نسل های آتی به عنوان افتخار باقی خواهند ماند.
خطیب زاده گفت: اگر در مورد دو، سه موضوع باقی مانده، تعهد طرف های مقابل را ببینیم می توانیم وارد فاز نهایی شدن توافق شویم. گفتوگوهای جدی در این زمینه در جریان است. ما هنوز منتظر تصمیمات اروپا و آمریکا در این زمینه هستیم و متاسفانه هنوز آن اراده را در آنها ندیده ایم که این تصمیمات از سوی آن ها گرفته شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با مذاکرات ایران و عربستان و اینکه مقامات عراقی اعلام کرده اند به زودی دور پنجم مذاکرات بین ریاض و تهران برگزار خواهد شد، از دیگر سو وزیر خارجه عربستان در اجلاس امنیت مونیخ نیز اظهاراتی را در مورد این مذاکرات مطرح کرده و بعضا ادعاهایی را خطاب به ایران بیان کرده است، تصریح کرد: همکاران من در عربستان سعودی می دانند هر گفتوگو و مذاکره ای برای ثمربخش بودن دو پایه اصلی دارد، یکی استمرار گفتوگو و مذاکرات و دیگری اراده واقعی در طرفین مذاکره برای رسیدن به نتایج خوب و مناسب در گفتوگوها.
وی افزود: فکر می کنیم اگر این دو پایه در همکاران ما در عربستان هر چه زودتر تجمیع شود یعنی هم استمرار و هم اراده واقعی برای رسیدن به نتایج خوب از گفتوگوها، ما شاهد مذاکرات و گفتوگوهای ثمربخشی خواهیم بود.
خطیب زاده با بیان اینکه با همه مشکلات و اختلافات، ایران همواره آمادگی داشته که با همسایه خود در خلیج فارس گفتوگو و رایزنی داشته باشد، افزود: اگر تاریخ برگزاری دور پنجم مذاکرات قطعی شود ما در این مذاکرات شرکت می کنیم و امیدواریم این دو پایه مورد اشاره برای حل موضوعات فی مابین و انجام گفتوگوها در طرف مقابل ما شکل بگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ادامه این نشست مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه هفته گذشته هیئتی از ایران به کره جنوبی برای انجام مذاکرات در ارتباط با فروش مجدد نفت و میعانات گازی از ایران به کره جنوبی و همچنین بحث پول های بلوکه شده ایران در این کشور به سئول سفر کرده بود و آیا این سفر با نتایج خاصی همراه بوده است یا نه، اظهار کرد: هیئت جمهوری اسلامی ایران به درخواست طرف کرهای و بعد از رایزنی اخیر معاونین وزرای خارجه دو کشور در وین به سئول سفر کرد.
وی با بیان اینکه ما همچنان هیچ اقدام عملی از سوی طرف کره ای شاهد نیستیم، تصریح کرد: متاسفانه دولت کره جنوبی به مسئولیت قطعی خود و وظیفه خود برای پرداخت بدهی های ایران نگاه شکلی دارد و تا زمانی که وجوه مردم ایران در بانک های کره ای مسدود است هیچ موضوعی فراتر از این در دستور کار دو کشور قرار نمی دهیم.
خطیب زاده در همین ارتباط گفت: البته فرایندها در جریان است و ما هیچ فرایندی را متوقف نمی کنیم و از طرف دیگر دولت کره باید بداند که ما این روزها را فراموش نخواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در خصوص اخذ تضامین از سوی ایران از طرف های مقابل در جریان مذاکرات وین و نامه اخیر نمایندگان مجلس در این زمینه گفت: نمایندگان محترم ملت در مجلس می دانند که مذاکره کنندگان ملت در وین با چه دقت و سختی در حال مذاکره هستند تا حداکثر خطوط تعیین شده در شورای عالی امنیت ملی اجرایی و پیاده سازی شود.
وی با بیان اینکه تا به نقطه توافق برسیم راه قابل توجهی باقی مانده است، خاطر نشان کرد: تضامین حقوقی، سیاسی و اقتصادی تضامینی هستند که ذیل آن ها ابتکارات و طرح هایی بوده است. در خصوص تضامین اقتصادی نیز گفت وگوها به صورت ویژه و به سختی در جریان است.
این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین تضامینی که ما در مذاکرات اعلام کرده ایم و به صورت جدی پیگیری کردیم تضامینی است که به صورت ذاتی برای کشورمان قائل هستیم و آن برگشت پذیری سریع برنامه های ایران است و در صورت هر گونه توافقی در وین این یکی از اصولی است که ما به طرف مقابل گفته ایم.
خطیب زاده افزود: تضمین ذاتی که ایران پیگیری کرده حتما با کیفیت بهتری باید حفظ و پیگیری شود و این تضمینی است که ملت بزرگ ایران و نمایندگان شان می توانند اطمینان داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با تبادل زندانیان و روند گفت وگوها در این زمینه خاطر نشان کرد: یکسری اتباع ما هستند که تابعیت مضاعف دارند. جرایمی مرتکب شده اند و در دادگاه صالحه جرایم آنها مورد بررسی قرار گرفته و حکم در مورد آنها صورت گرفته است و به خاطر تابعیت مضاعف، درخواست هایی را طرف آمریکایی و برخی طرف های اروپایی در مورد چند نفر آن ها داشته اند. موضوع زندانیان به عنوان مسائل انسان دوستانه همواره در دستور کار ما بوده و همان طور که در جلسه پیش نیز گفتم موضوع آن ها جدا و موازی از مذاکرات وین انجام می شود و ما هیچ وقت اجازه ندادیم مسائل و گفت وگوها در وین بر سرنوشت انسان ها تاثیر بگذارد.
خطیب زاده ادامه داد: متاسفانه تعدادی از اتباع ایرانی به بهانه واهی دور زدن تحریم ها که غیرقانونی و ظالمانه است توسط آمریکا و با همراهی برخی کشورها زندانی شده اند و پیگیری وضعیت آن ها همواره برای ما اولویت داشته است. مذاکرات و گفتوگوهای جدی در این زمینه در جریان بوده است و تفاهماتی داشته ایم و باید ببینیم که آیا طرف مقابل آماده اجرایی کردن این تفاهمات هست یا خیر.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ابتدای این نشست به تشریح عملکرد وزارت خارجه در یک هفته گذشته اشاره کرد و گفت: آقای امیرعبداللهیان در جریان سفر به مونیخ و شرکت در اجلاس امنیتی مونیخ با نزدیک به 30 نفر از مقامات و شخصیت های شرکت کننده در این نشست رایزنی و گفتوگو کرد و در این کنفرانس نیز دیدگاه های ایران را در حوزه سیاست خارجی در عرصه منطقه ای و بین المللی تشریح کرد.
وی همچنین به سفر امروز رئیس جمهور به قطر اشاره کرد و گفت: اکنون آقای رئیس جمهوری در قطر هستند و ایشان با امیر قطر دیدار و رایزنی خواهند کرد و فردا نیز در نشست اپک گازی سخنرانی می کنند.
سایر اخبار این روزنامه
خلبان چگونه از تلفات انسانی بالا جلوگیری کرد؟
سقوط تلخ هواپیما در تبریز
جلال خوشچهره
رویکرد عملگرایانه تهران در وین
چرا این روزها آمار مبتلایان به کرونا کم اما فوتیها در حال افزایش است؟
اینبار نه دلتا، بلکه اومیکرون جان میگیرد
تلاش های آخر برای کارشکنی
مذاکرات وین؛ تشدید تحرکات و اظهارات صهیونیستها
آیا مدیران رده بالای دولتی میتواند موانع متعدد بر سر راه سینماگران را برطرف کند؟
بازگشت «شورای سینما»
« ابتکار» تاثیر سیگنالهای مثبت مذاکرات وین بر بازار ارز را بررسی کرد
دلالان، ناتوان از کنترل بازار
اولین سفر رئیس دولت سیزدهم به کشوری در حاشیه خلیج فارس چه ابعادی دارد؟
اهمیت سفر رئیسی به قطر
رئیس قوه قضائیه ماموریت داد
نظارت ویژه دادستانها بر شبکه توزیع در آستانه عید نوروز
سخنگوی وزیر امور خارجه:
درباره زندانیان تفاهماتی با آمریکا حاصل شده است
لاوروف:
به شدت حملات اسرائیل به سوریه را محکوم میکنیم
تداوم پسلرزههای عملیات حزب الله
«اسرائیل» به سمت جنون حرکت میکند
مرندی:
اسرائیل توان تاثیر بر مذاکرات وین را ندارد
سرنوشت نامعلوم تسلیحات خطرناک ارسالی آمریکا به اوکراین