مسئولی که می‌خواست در دهان خبرنگار بزند عزل شد

آفتاب یزد - گروه شبکه: با قیافه‌ای حق به جانب که تکبر و غرور از آن می‌بارد پشت میز نشسته که پاسخگوی سوالات خبرنگاران باشد چرا که مسئول است و باید مردم را در جریان اقداماتی که انجام داده قرار دهد. از همین رو خبرنگاری از او در مورد انتقال آب سوالی را می‌پرسد اما به مذاق آقای سرپرست فرمانداری خوش نمی‌آید و چهره‌اش بر افروخته می‌شود. خبرنگار بر حسب رسالتش دوباره سوالش را تکرار می‌کند اما به جای جواب، از سوی سرپرست فرمانداری توهین می‌شنود. سرپرست به او می‌گوید: «اگر حرفت را تکرار کنی توی دهنت می‌زنم». آقای مثلا مسئول آنقدر از موضع بالا و قدرت این تهدید را روانه خبرنگار می‌کند که جمعیت حاضر در سالن سکوت می‌کند.
این ماجرا حقیقتی تلخ است که از سوی علی اکبر پورمحمدی سرپرست فرماندار رفسنجان رخ داده است آنهم در یک نشست مطبوعاتی که یک خبرنگار از او می‌پرسد که به خاطر شتری که در روز اول ورودش به فرمانداری برایش قربانی شده، از یک «فرد معروف» و اقدامش در انتقال آب رودخانه این شهرستان حمایت می‌کند که با چنین جواب غیرمنتظره و توهین‌آمیزی از سوی سرپرست فرماندار روبرو می‌شود. جای تعجب است که برخی از مسئولان قبل از گرفتن هرگونه پست و مقامی، خود را خادم مردم می‌دانند و برایشان احترام خاصی قائل می‌شوند اما وقتی به مقصودشان می‌رسند همه چیز را فراموش می‌کنند و فکر می‌کنند چون قدرت دارند می‌توانند هر طور که دلشان خواست با مردم حرف بزنند. درصورتی که چنین مسئولی بی‌شک جایی در میان مردم نخواهد داشت. از همین رو کنار گذاشته می‌شوند مثل همین آقای فرماندار.
> برکناری سرپرست فرمانداری رفسنجان
خوشبختانه و در یک اقدام سریع و قابل تحسین، در پی رفتار نامناسب سرپرست فرمانداری رفسنجان با یکی از خبرنگاران، احمد وحیدی وزیر کشور در تماس تلفنی با استاندار کرمان، دستور عزل علی اکبر پورمحمدی را صادر کرد. به گزارش ایرنا در اطلاعیه وزارت کشور آمده است: «گفتمان دولت مردمی و عدالت محور آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی ایجاب می‌کند که مدیران آن ضمن داشتن روحیه مردمی و جهادی، نسبت به تعامل و تکریم آحاد افراد جامعه اهتمام داشته باشند. همچنین انتظار می‌رود اصحاب رسانه بیش از پیش با رویکرد حرفه‌ای خود به ویژه در طرح پرسش، مسئولان را در مسیر توسعه و پیشرفت کشور یاری دهند.»


> دوران بدزبانی گذشته است
اما انتشار این کلیپ واکنشهای مختلفی را در پی داشته است. بهادری جهرمی سخنگوی دولت به توهین سرپرست فرماندار رفسنجان به یک خبرنگار واکنش نشان داد و در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: «دوران بدزبانی با خبرنگاران گذشته است. دولت مردمی، پاسخگو و حفظ کرامت خبرنگاران از سوی دولت‌مردان ضروری است.» ایمان شمسایی مدیرکل مطبوعات و خبرگزاری‌های داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در فضای مجازی نوشته: «دهان خبرنگار می‌زنید؟ قرار بود مردم ولی‌نعمت مسئولان باشند، خبرنگار هم صدای مردم است، گوش و چشم مردم. فیلمی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود که فرماندار رفسنجان به یک خبرنگار توهین می‌کند. باید اصل ماجرا را جویا شد و حتما پیگیری خواهیم کرد،
فرضا پای تمایلات شخصی هم وسط باشد باز این مسئولان هستند که باید سعه صدر و عفت گفتار داشته باشند.»
عباس تقی‌زاده، مدیرکل روابط عمومی استانداری کرمان نیز در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشته است: «به عنوان عضو کوچکی از روابط عمومی، متعهد به دفاع از فعالیت‌های خبرنگاران و آزادی بیان هستم. خبرنگار مهمترین ناظر بر مدیران و صدای جامعه است. رسانه‌ها از مولفه‌های مهم قدرت سیاسی هستند و بر حیات سیاسی آن‌ها تاثیرگذار. برخورد توهین‌آمیز با خبرنگاران پذیرفتنی نیست و محکوم است.»
خانه مطبوعات استان کرمان نیز در واکنش به اظهارات سخیف فرماندار رفسنجان اعلام کرد: «از ظهر روز گذشته که اولین گزارش درباره پاسخ «خارج از عرف» سرپرست فرمانداری رفسنجان در قبال سوال یکی از خبرنگارانِ عضو دریافت شد پیگیری موضوع در دستور کار این خانه قرار گرفت. بر همین مبنا مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمان حسب وظیفه ذاتی خانه در دفاع از آزادی بیان و دفاع از حقوق خبرنگاران، مذاکراتی را با استاندار محترم، سرپرست محترم معاونت سیاسی، امنیتی استانداری و مدیرکل روابط عمومی استانداری انجام (داد) و ضمن ابراز تاسف از «رفتار ناشایست» سرپرست فرمانداری، خواستار انجام اقدامات لازم و ضروری در مواجهه با این موضوع شد. خانه مطبوعات استان کرمان ضمن غیرقابل توجیه دانستن رفتار سرپرست فرمانداری رفسنجان، پیگیری‌های خود را تا رسیدن به نتیجه قابل قبول ادامه خواهد داد. »
> رفتار دولت جای تشکر دارد
همانطور که عنوان شد دولت در اقدامی سریع و قابل تقدیر با سرپرست فرماندار برخورد و او را بدون مماشات از کار برکنار کرد. از همین رو
با تقدیر و تشکر اهالی رسانه روبرو شده است. مثلا مدیرعامل خانه مطبوعات استان کرمان در این باره گفت: «اقدام اخیر دولت در برکناری سرپرست فرمانداری رفسنجان پاسخی قاطع به موضع نامناسب و غیرقابل توجیه این مدیر بود که در قبال خبرنگار فعال در این شهرستان اتخاذ کرده بود.» محمدرضا نژادحیدری افزود: «رسانه‌ها به عنوان چشمان بیدار جامعه، موظف به انعکاس نظرات جامعه هستند و طرح پرسش نیز از مسئولیت‌های اصلی خبرنگاران به شمار می‌رود لذا در این زمینه پاسخ مسئولان یک وظیفه است.» محمد طاهری، مدیر مسئول روزنامه واقعه کرمان نیز در این زمینه با اظهار خرسندی از تصمیم سریع دولت و وزارت کشور در عزل مدیر مذکور گفت: «درباره اتفاق اخیر بسیار ضرورت داشت در هر ۲ حوزه مسئولیت و اجرا و نیز موضع خبر و رسانه از سوی متولیان آسیب‌شناسی و اقدام لازم صورت گیرد.» وی افزود: «خوشبختانه در حوزه وزارت کشور شاهد واکنش سریع عزل مسئول مربوطه بودیم که جای بسی تشکر دارد زیرا اقدامی است که می‌تواند سعه صدر مسئولان و شکیبایی آنان را در مواجهه با جبهه خبر نهادینه کند.» همچنین روح‌الله خدیشی، مدیرمسئول پایگاه خبری کرمان نو گفت: «اتفاقی که موجب برکناری سرپرست فرمانداری رفسنجان شد برای جامعه خبری می‌تواند چشم‌اندازی مثبت باشد زیرا دولت نشان داد با مدیرانی که این شیوه پاسخگویی را در مقابل رسانه‌ها در پیش گرفته اند، مماشات نمی‌کند و در کوتاهترین زمان ممکن با آنان
برخورد می‌کند.»
> در استقبال از واکنش مدیر کل ارشاد و وزیر کشور
اما در این راستا عصرایران طی یادداشتی در این باره نوشته است: «علی اکبر پورمحمدی، تا صبح دیروز سرپرست فرمانداری رفسنجان بود. او در یک نشست خبری در برابر پرسش یک خبرنگار به جای پاسخگویی درباره انتقال آب گفته بود: «یک بار دیگر تکرار کنی تو دهنت می‌زنم، حواست باشه».
در این باره چند نکته قابل توجه است:
۱ - به همان اندازه که ادبیات زشت و تهدیدآمیز سرپرست فرمانداری رفسنجان، به دور از شعارهای دولت درباره حفظ کرامت شهروندان بود، واکنش سریع مدیرکل مطبوعات داخلی در حمایت از یک خبرنگار مقیم شهرستان و در واقع حمایت از هویت رسانه و نیز ورود قاطعانه شخص وزیر کشور، در تطابق کامل با شعارهای اعلامی دولت مستقر است. امید که حفظ کرامت انسان ها، محدود به این موضوع نشود و همه شهروندان بتوانند در برابر حکومتگران، بدون آن که صدایشان بلرزد سخن بگویند و مطمئن باشند که در برابر مقامات زیاده طلب، مورد حمایت هستند.
۲ - سرعت عمل وزیر کشور در عزل مقام توهین کننده، به اندازه اصل برکناری مهم و خرسند کننده بود. اگر همیشه با چنین سرعتی گستاخی‌ها مورد رسیدگی قرار گیرد، امید به عدالت و کرامت در جامعه تقویت می‌شود. قصه عنابستانی و سیلی و سرباز یادتان هست که چقدر کش داده شد و کام‌ها را تلخ کرد؟! اقدام احمد وحیدی، وزیر کشور در عزل مسئول مذکور واجد سه ویژگی «صحت، سرعت و قاطعیت» بود و از این رو شایسته تشکر ویژه است. اگر این برکناری مثلاً ۱۰ روز دیگر انجام می‌شد، حلاوت کنونی را نداشت.
۳ - سرپرست فرمانداری رفسنجان، در سلسله مراتب مدیریتی، جزو رده‌های بالا محسوب نمی‌شود. با این حال برخورد با او به کام مردم خوش نشست و انتظار می‌رود پرونده مسئولانی که در رده‌های بالاتر و در سطح کشوری کار می‌کنند و اتهاماتی هم متوجه آن‌هاست با همین قاطعیت و سرعت مورد رسیدگی قرار گیرد. همان‌طورکه لکه تازه ماجرای رفسنجان به سرعت پاک شد، باید لکه‌های قدیمی که توسط برخی مسئولان در تهران بر دامان نظام تحمیل شده است، پاکسازی شود و همانطور که به درستی، هزینه یک جمله ناروای سرپرست فرمانداری یک شهرستان تحمل نشد، نباید هزینه اتهامات میلیاردی برخی مسئولان که اتفاقاً بر مناصب مهم نیز تکیه زده اند، مانند یک بیماری مزمن و لاعلاج، تحمل شود. متاسفانه «شهرت و قدرت»، در اغلب موارد مانع از رسیدگی جدی به اتهامات برخی مسئولان می‌شود. مثلاً اگر همین حرفی که سرپرست گمنام فرمانداری رفسنجان گفته بود را یک وزیر یا یک چهره سیاسی معروف می‌گفت آیا با او به همین سرعت برخورد می‌شد؟ یا در حالی که با خوشحالی شاهد آن هستیم که وزیر کشور، بی‌ادبی کلامی مسئول زیردستش را بر نمی‌تابد، شاهد آن هستیم
که برخی خودروسازان، با تولیدات بی‌رمق خود، جان مردم را نه در حرف که در عمل به خطر می‌اندازند و حتی اعتراض رهبر انقلاب را هم برمی‌انگیزند ولی کسی محاکمه‌شان نمی‌کند! این ها، چیزهایی هستند که مردم را آزار می‌دهند. به هر حال، برخورد اخیر را به فال نیک می‌گیریم و خواهان آنیم که برخی مسئولان بلندپایه که مدت‌هاست اتهامات مهمی درباره آن‌ها در سطح افکار عمومی مطرح می‌شود، پای میز محاکمه بیایند و پاسخگو باشند تا با رفع اتهام واقعی یا محکومیت جدی، امیدهای کمرنگ مردم، پرفروغ شود. عدالت، کرامت انسان‌ها و امیدوار شدن مردم، بسیار ارزشمندتر از حفظ «چند مسئول متهم» است. رفسنجان را به همه جای ایران و مشخصاً تهران
تعمیم دهید. »