روزنامه ایران
1400/12/04
رشد پایه پولی 12 ماهه از 42.1 درصد
گروه اقتصادی - بانک مرکزی تصویر اقتصاد کلان ایران در دهمین ماه سال جاری را ترسیم کرد؛ تصویری که از بهبود بسیاری از شاخصهای اثرگذار دراقتصاد ملی حکایت می کند.براساس گزارش بانک مرکزی، در دیماه سال جاری و در ادامه روند چندماه اخیر، نرخ تورم متوسط 12ماهه، نقطه به نقطه و ماهانه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی با کاهش همراه بودند. در این ماه کلیه زیرگروههای اصلی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به استثنای زیرگروه «خوراکیها و آشامیدنیها» با کاهش در تورم ماهانه نسبت به ماه گذشته همراه بودند. با وجود کاهش قابلتوجه تورم ماهانه ارزش اجاری مسکن طی سه ماه اخیر، زیرگروه «مسکن، آب، برق ، گاز و سایر سوختها» به واسطه ضریب اهمیت بالای آن در شاخص بهای مصرفکننده، همچنان سهم عمده را در تورم ماهانه دیماه به خود اختصاص داد. در زیرگروه اختصاصی کالا، عمده کاهش تورم ماهانه را کالاهای بادوام که نوسانات قیمت آنها همبستگی بالایی با نوسانات بازار ارز دارد، تجربه کردند.
رشد 38.8 درصدی صادرات
در حوزه تجارت خارجی با توجه به اطلاعات گمرک ایران، طی 10ماهه سال جاری ارزش صادرات گمرکی در حدود 38.8 میلیارد دلار بوده که نشانگر افزایش حدود 38 درصدی آن در مقایسه با دوره مشابه سال 1399 است. همچنین ارزش واردات گمرکی در دوره مزبور در حدود 41.5 میلیارد دلار گزارش شده که حاکی از افزایش حدوداً 34 درصدی آن نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
افت قیمت اسکناس دلار
تحولات بازار رسمی ارز در دیماه حاکی از آن است که در این ماه متوسط نرخ فروش دلار حوالهای و اسکناس در سامانه سنا به ترتیب معادل 247.1 و 265.9 هزار ریال بود که نسبت به ماه قبل از آن به ترتیب معادل 3.4 درصد افزایش و 2 درصد کاهش نشان میدهد. همچنین تحولات بازار غیررسمی حاکی از کاهش مستمر نرخ دلار در ماه مورد گزارش است.
در سایر بازارهای دارایی از جمله مسکن، بررسیها حاکی از افزایش شاخص «قیمت مسکن معاملهشده» است، بهگونهای که بر اساس اطلاعات اخذ شده از سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران طی دیماه 1400 نسبت به ماه قبل 1.1 درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل 20.3 درصد افزایش را تجربه کرد. در بازار سهام نیز شاخص کل بورس اوراق بهادار در روز پایانی دیماه 3 درصد نسبت به روز پایانی ماه قبل کاهش یافت. لازم به ذکر است سیاستگذار پولی با رصد مستمر تحولات قیمت داراییها و توجه به دلالتهای آن بر تغییر سطح انتظارات تورمی، عنداللزوم اقدامات سیاستی مناسب را در دستور کار قرار خواهد داد.
تثبیت نرخ بازار بین بانکی
بررسی روند تغییرات نرخ بازار بینبانکی نشان دهنده کاهش این نرخ در دیماه در قیاس با ماههای گذشته و تثبیت آن در محدوده 20.5 درصد بوده است.به رغم کاهش حجم معاملات بازار بین بانکی طی دی ماه 1400، افزایش کل مبلغ توافق بازخرید در عملیات بازار باز و تسهیلات قاعدهمند طی این دوره حاکی از استفاده منابع در دسترس برخی بانکها (بانکهایی که پیشتر دارای مازاد قابل عرضه در بازار بین بانکی بودند) برای تأمین نیازهای نقدینگی خود و کاهش مازاد قابل عرضه آنها در بازار بین بانکی است که این امر عمدتاً به واسطه افزایش سپردههای دولت نزد بانک مرکزی رخ داده است.
در دیماه سال جاری به دلیل کاهش انتظارات تورمی و متعاقب آن کاهش بازده اسمی انتظاری در بازار سایر داراییها، نرخهای بازده اوراق مالی اسلامی دولتی روند نزولی بهخود گرفت؛ به نحوی که در این ماه نرخ بازده اسناد مذکور با سررسیدهای یک، دو و سهساله، بهترتیب با 0.38، 0.48 و 0.20 واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل بهترتیب به 23.28، 24.43 و 25.06 درصد رسید. طی این دوره، کاهش نرخهای بازده اوراق مالی اسلامی دولتی منجر به انتقال منحنی بازده اسناد خزانه اسلامی به سطحی پایینتر از آذرماه شده است.
کاهش قابل توجه رشد پایه پولی
آهنگ رشد پایه پولی در 12 ماهه منتهی به دی ماه 1400 روند کاهشی را طی کرد بهگونهای که رشد پایه پولی 12 ماهه از 42.1 درصد در مردادماه به 35.5 درصد در دی ماه رسید. همچنین پایه پولی در پایان دی ماه 1400 (معادل 5679.2 هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال 1399، رشدی معادل 23.8 درصد داشته است.
رشد 29.5 درصدی نقدینگی
حجم نقدینگی در پایان دیماه سال 1400 (معادل 45014.6 هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال 1399 معادل 29.5 درصد رشد یافت. لازم به توضیح است که 2.4 واحد درصد از رشد نقدینگی در 10 ماهه منتهی به دی ماه 1400 مربوط به اضافه شدن اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک مهر اقتصاد به اطلاعات خلاصه دفترکل داراییها و بدهیهای بانک سپه (بواسطه ادغام بانکهای متعلق به نیروهای مسلح در بانک سپه) میباشد و فاقد آثار پولی است. علاوه بر این، نرخ رشد نقدینگی در 12 ماهه منتهی به دی ماه 1400 به 39.8 درصد رسید که 2.6 واحد درصد از آن مربوط به افزایش پوشش آماری مذکور بوده است. به عبارت دیگر در صورت عدم لحاظ پوشش آماری مذکور، رشد نقدینگی در پایان دیماه 1400 نسبت به پایان سال 1399 معادل 27.1 درصد و در 12 ماهه منتهی به دیماه 1400 معادل 37.2 درصد میبود.
تأمین 13.4 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی
در دیماه 1400 با هدف مدیریت نقدینگی بازار بینبانکی ریالی، بانک مرکزی در تعامل با بانکها اقدامات متعددی انجام داد. درهمین زمینه انجام عملیات بازار باز با موضع انبساطی طی چهار مرتبه حراج مجموعاً به ارزش معاملاتی 2957.3 هزار میلیارد ریال در قالب توافق بازخرید با سررسیدهای 7 روزه (مانده توافق بازخرید از محل عملیات بازار باز در پایان دیماه معادل 780.7 هزار میلیارد ریال) بوده است. استفاده بانکها از اعتبارگیری قاعدهمند درنرخ سقف برای رفع نیازهای نقدینگی طی 16 روز جمعاً به ارزش 73.7 هزار میلیارد ریال (مانده اعتبارگیری قاعدهمند در پایان دیماه معادل صفر) بوده است.
براساس اعلام وزارت امور اقتصادی و دارایی، کارگزاری این بانک از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه، 28 مرحله حراج و دو مورد پذیرهنویسی اوراق مالی اسلامی دولتی برگزار کرد که در مجموع، 660.8 هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی دولتی توسط بانکها و سایر سرمایهگذاران خریداری شد .علاوه براین، در 10 ماهه سال جاری از محل سهمیه ارزی سال 1400 در حدود 13.4 میلیارد دلار ارز با نرخ ترجیحی به صورت نقدی و اعتباری به واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی و نیز واکسن کرونا اختصاص یافته است.
سایر اخبار این روزنامه
مجیدی: باید تمرکز داشته باشیم
تزریق بیش از ۱۴۰ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور
تعهد دولت به تأمین اینترنت پرسرعت
قطع دست امریکا راهحل رفع ناامنی منطقه
موضوعات باقیمانده خط قرمز ایران
پیروزی بدون دردسر
محدودیتهای کرونایی نوروز 1401
«لایحه»ای که «طرح» شد!
نخل به جای خون
جنون تازگی
پیشتازی دیپلماسی اقتصادی
سوآپ گاز در دستور کار
صادرات خدمات زیربنایی ایران به قطر
موسیقی ملی و اقوام ایران ضربه خورده است
ذخیره سازی حداکثری برای بازار شب عید
زباله را نمیبخشند دور میریزند
رشد پایه پولی 12 ماهه از 42.1 درصد
تشییع شهدای سقوط هواپیما در تبریز
فهرست ناکامیهای امریکا در کاهش فروش نفت ایران
سلام ایران