روزنامه ابتکار
1400/12/04
«اوپک گازی» در گردنه سرنوشت ساز سفر رئیسی به قطر، چگونه به «بحران اوکراین» ربط پیدا میکند؟
حدس و گمانها بالاخره پایان پیدا کردند و روسیه آنچه میخواست در مورد اوکراین بکند، انجام داد. ولادیمیر پوتین، رئیس فدراسیون روسیه، در ساعات پایانی روز دوشنبه، فرمانی مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه جدایی طلب «لوهانسک» و «دونتسک» که تحت کنترل شورشیان شرق اوکراین بودند را به امضا رساند. اوکراین اعلام کرد این را «اعلان جنگ» تلقی میکند و آمریکا و اروپا هم اعلام کردند روسیه را تحریم خواهند کرد.تا این لحظه، تنها رخداد مهم برای بقیه جهان، همین اعلام تحریم بوده است. با این همه، میتوان به واکنشهای روسیه هم فکر کرد: اخلال در جریان گازرسانی به اروپا و مهمتر از همه، اقتصادهای بزرگی مانند آلمان. اگر چنین اتفاقی بیفتد، بحران اوکراین میتواند تبعات گسترده تری برای همه جهان به دنبال داشته باشد.
سفری مهم در زمانهای مهمتر
همزمان، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، پس از نزدیک به ۱۱ سال، نخستین رئیس جمهوری ایران بوده که عازم قطر شده تا در اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) شرکت کند. استقبال گرم قطریها از رئیس جمهوری ایران هم نشان میدهد که این سفر واقعا برای دو طرف اهمیت دارد. از طرفی، ابراهیم رئیسی، در کنار «عبدالمجید تبون»، رئیس جمهوری الجزایر و «کیت راولی»، نخست وزیر ترینیداد و توباگو و البته امیر قطر، تنها ۴ عضوی از میان ۱۲ عضو هستند که در بالاترین سطح در این نشست شرکت کرده اند و این هم در نوعِ خود معانیِ سیاسی دارد.
در این میان، حتی صحبت از احداث یک تونل زیرآبی از دوحه به «بندر دیر» در ایران هم به میان آمده که اگر رنگ اجرا به خود بگیرد، در دنیا بی نظیر خواهد بود و قطر را به روسیه، ترکیه و اروپا متصل خواهد کرد. اشتیاق قطریها به اجرای چنین پروژهای را هم میتوان حدس زد.
اما جدایِ از این، سفر رئیس جمهوری ایران برای شرکت در ششمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF) از جهاتی دیگر هم اهمیت دارد و آن، بازه زمانی چنین سفری است. اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز، صاحب ۴۴ درصد از تولید گاز جهان هستند و ۶۷ درصد ذخایر گاز طبیعی در جهان را هم به خود اختصاص داده اند.
از قضا، ایران، روسیه و قطر، سه دارنده بزرگ این ذخایر در جهان هستند و چهارمی هم آمریکا است که البته عضو این مجمع نیست. با این همه، این چهار کشور در ماجرای اوکراین و آن بخشی از این ماجرا که به گاز طبیعی مربوط میشود، منافعی دارند.
آیا قطر و ایران به صورت پنهانی شریک میشوند؟
ماجرا از سمت قطر شروع شد. چند هفته پیش، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، در کاخ سفید میزبان «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر، بود و در همان جا اعلام کرد که قصد دارد قطر را به عنوان یکی از متحدان اصلی غیر ناتوی ایالات متحده (Major non-NATO ally) معرفی کند.
آمریکا در مقابل از قطر خواسته بود که در صورت تهدید به قطع گازِ صادراتی روسیه به اروپا، این کشور جایِ روسیه را در تامین گاز اروپاییها بگیرد. پاسخ قطر مثبت بود، اما کمی بعد، «سعد الکعبی»، وزیر انرژی قطر اعلام کرد که در صورت بروز کمبود انرژی در اروپا به دلیل بحران روسیه و اوکراین، قطر قادر نخواهد بود به طور یک جانبه انرژی مورد نیاز این قاره را جایگزین کند. او گفت: «حجم گاز مورد نیاز اتحادیه اروپا را نمیتوان به طور یک جانبه و بدون ایجاد اختلال در عرضه به سایر نقاط جهان جایگزین کرد.»
سایر اخبار این روزنامه
داستانی که از شهریور ماه کلید خورد
سیف الرضا شهابی
یک بام و دو هوا
«واکسن» به تنهایی معجزه نمیکند
از تست گریزی اُمیکرون تا تستهای منفی کاذب
نویدکیا و تارتار روی لبه تیغ دربی اصفهان
تعقیب و گریز استقلال و پرسپولیس برای قهرمانی
امیرعبداللهیان در مصاحبه با CNN:
نسبت به نتیجه مذاکرات در وین خوشبینیم
« ابتکار» اجرای طرح جدید بنزین در کیش را بررسی کرد
بنزین برای همه، راهی برای برقراری عدالت؟
سرانجام پس از کشمکشهای فراوان «طرح نظام تنظیم مقرراد خدمات فضای مجازی» به تصویب رسید
تصویب صیانت در ۱۰ دقیقه
اولویت دیپلماسی همهجانبه در حوزه منطقهای است
سیاست خارجی متوازن دولت سیزدهم و دیپلماسی اقتصادی
سخنگوی دولت:
دوران بدزبانی با خبرنگاران گذشته است
«اوپک گازی» در گردنه سرنوشت ساز
سفر رئیسی به قطر، چگونه به «بحران اوکراین» ربط پیدا میکند؟
سخنگوی قوه قضائیه تشریح کرد
فایل صوتی فرمانده سابق سپاه چیز جدیدی نبود