مشوق‌های جدید اقتصادی برای افزایش جمعیت

تحولات اقتصاد ایران در دهه ۹۰ متأثر از تحریم‌های ناعادلانه غربی‌ها و سوءمدیریت‌ها به توسعه فقر و نابرابری اقتصادی در جامعه منتج شد و حوزه جمعیت از این رخداد به حدی آسیب دید که بسیاری از جوانان یا تشکیل خانواده ندادند یا اینکه خانواده‌ها از فرزندآوری امتناع کردند، در این بین رهبر معظم انقلاب با درک این موضوع که جمعیت کشور رو به پیری می‌رود و این موضوع در آتیه کشور اثر سوء دارد، بار‌ها و بار‌ها نسبت به اعمال سیاست‌هایی که به فرزند‌آوری منتج می‌شود، توصیه کرده‌اند. در همین راستا در جهت افزایش و جوانی جمعیت شاهد اعمال سیاست توزیع رایگان زمین و همچنین ارائه خودرو به نرخ کارخانه هستیم، اما نکته این است که این سیاست‌ها تا چه اندازه می‌تواند ایران را از چاله کاهش و پیری جمعیت، توسعه فقر و نابرابری اقتصادی عبور دهد.
برخی کارشناسان اقتصادی و جامعه‌شناسان بر این باورند که اعمال تحریم‌های بلندمدت اقتصادی اهداف جمعیتی را در پس پرده دنبال می‌کند و بررسی‌ها نشان می‌دهد تشدید تحریم‌های اقتصادی ظالمانه در دهه ۹۰ در کنار توسعه فقر و نابرابری اقتصادی به حوزه جمعیت نیز خسارت وارد آورده است. بی‌شک اگر وضعیت اقتصاد ایران در دهه ۹۰ خوب بود و جامعه نیز به شکل عادلانه از این وضعیت اقتصادی انتفاع می‌برد، هم اکنون هم جمعیت کشور بیشتر بود و هم اینکه شاهد افزایش بعد خانوار در کشور و همچنین ازدواج جوانان بودیم.
متأسفانه تحریم‌های ظالمانه و همچنین برخی سوءمدیریت‌ها موجب شد در بعد جمعیت نگرانی‌های جدی وجود داشته باشد، به شکلی که تاکنون رهبر معظم انقلاب چندین مرتبه توجه مسئولان را به موضوع پیری جمعیت جلب کرده و خواستار اعمال سیاست‌هایی که به فرزند‌آوری منتج می‌شود، شده‌اند.
هر چند در دولت‌های یازدهم و دوازدهم توجه چندانی به مسئله رفع فقر و تبعیض و نابرابری در جامعه نشد و به تبع آن قدرت خرید بخش زیادی از جامعه به قدری آسیب دید که شاهد کاهش ازدواج و فرزند‌آوری خانوار بودیم، اما به نظر می‌رسد دولت سیزدهم با درک اهمیت ایجاد تحول در حوزه فرزند‌آوری، مشوق‌های اقتصادی را به این منظور در نظر گرفته است که باید دید این سیاست‌ها تا چه حد می‌تواند بر آثار سوء جمعیتی ناشی از اشاعه فقر و نابرابری اقتصادی در جامعه غلبه کند. خانواده‌های تهرانی دارای ۳فرزند در شهر‌های جدید زمین‌دار می‌شوند


معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی از اعطای زمین در شهر‌های مجاور یا شهر‌های جدید به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر ساکنان شهر‌های بالای ۵۰۰هزار نفر خبر داد.
به گزارش مهر، محمد محمودزاده (دوشنبه ۹‌اسفند) از آغاز اجرای قانون مجلس در حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با اهدای زمین مسکونی رایگان خبر داد.
وی تصریح کرد: «بر اساس قانون جدید مصوب مجلس زوج‌هایی که از آذر امسال صاحب فرزندان سوم به بعد شوند از مشوق‌های دولتی مانند زمین بهره‌مند می‌گردند، به نحوی که در شهر‌های زیر ۵۰۰هزار نفر جمعیت و بیشتر سه‌دانگ یک زمین به خانم و سه دانگ دیگر به آقا اختصاص داده می‌شود.»
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفت: «در راستای قانونی که جدیداً در مجلس تصویب و ۱۹ آبان در راستای جوانی جمعیت ابلاغ شد، خانواده‌هایی که از تاریخ ابلاغ این قانون به بعد صاحب فرزند سوم و بیشتر شوند، مشمول مشوق‌هایی از جمله اعطای زمین در شهر‌های زیر ۵۰۰هزار نفر خواهند شد.»
وی ادامه داد: «وزارت راه و شهرسازی به نمایندگی از دولت صاحب زمین یا واحد مسکونی ساخته شده است و آن را به صورت بالمناصفه در اختیار خانواده دارای فرزند سوم به بعد می‌گذارد و سه دانگ به نام زوجه و سه دانگ به نام زوج خواهد شد.»
محمودزاده یادآور شد: «در شهر‌های بالای ۵۰۰هزار نفر که تعداد کمی از شهر‌های ما هستند، واگذاری زمین به خانواده‌های دارای سه فرزند و بیشتر در شهر‌های جدید یا شهر‌های مجاور شهر‌های بالای ۵۰۰هزار نفر صورت خواهد گرفت.» فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو
به گزارش ایسنا، ایران‌خودرو قصد دارد در راستای ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در تاریخ ۱۹/٠٨/١۴٠٠ مجلس شورای اسلامی، اولین طرح حمایتی خود را برای اختصاص خودرو به مادران دارای دو فرزند و بیشتر که فرزند دوم یا مابعد آنها، پس از تاریخ فوق متولد شده باشند، اجرایی کند. مادران مشمول امکان ثبت‌نام یک دستگاه خودرو از محصولات ایران‌خودرو را خواهند داشت، چنانچه تعداد متقاضیان مشمول این بخشنامه، بیش از ظرفیت شرایط فروش باشد، منتخبان نهایی از طریق قرعه‌کشی مشخص خواهند شد، در غیر این صورت تمامی مادران مشمول که شرایط آن‌ها به تأیید سازمان‌های ذی‌ربط برسد، امکان واریز وجه خودروی انتخابی را خواهند داشت.
هر چند سیاست‌هایی در جهت تقویت جمعیت و جوانی اعمال می‌شود، اما کارشناسان اقتصادی معتقدند باید مجموعه سیاست‌های اقتصادی عملیاتی شود که توسعه فقر و نابرابری اقتصادی مهار شود. تورم مهم‌ترین عامل گسترش فقر در کشور است
به گزارش تسنیم، احمد میدری، معاون سابق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با بیان اینکه مهم‌ترین مسئله‌ای که به فقر در کشور دامن زده بحث تورم است، افزود: در سال‌هایی که با تورم شدید روبه‌رو بودیم، جمعیت زیادی زیر خط فقر قرار گرفتند، به طوری که در کشور ۴درصد مردم فقر شدید و در شهر تهران ۴۰درصد مردم فقر مسکن دارند.
وی با بیان اینکه بیشترین فقر مسکن در کشور در شهر تهران است، گفت: زمانی که ۳۰ درصد هزینه زندگی صرف اجاره منزل می‌شود، از نظر شاخص‌های اقتصادی، شخص دچار فقر مسکن است و در شهر تهران ۴۰ درصد جمعیت این هزینه را پرداخت می‌کنند. سهم ویژه تهران و اصفهان از تسهیلات بانکی
وی گفت: ۵۲ درصد تسهیلات بانکی به استان تهران اختصاص داده می‌شود و پس از تهران، اصفهان ۵ درصد این تسهیلات را می‌گیرد و بقیه استان‌ها در حد یک‌درصد از تسهیلات بانکی استفاده می‌کنند.
میدری افزود: دهک‌های بالای جامعه چهار برابر دهک‌های پایینی تسهیلات بانکی دریافت می‌کنند.
وی افزود: با پرداخت نقدی نمی‌توان فقر را از بین برد، بلکه به بسیاری از راهکار‌های مکمل نیاز است، یعنی دسترسی به تسهیلات بانکی باید برای اقشار کم‌درآمد آسان شود.
میدری گفت: در بسیاری از کشور‌ها ۸۵ درصد دانش‌آموزان، آموزش‌های فنی و حرفه‌ای را می‌بینند که در کاهش فقر و توانمندسازی آنان بسیار مؤثر است.
وی افزود: ۶ میلیون شاغل داریم که بیمه بازنشستگی ندارند و دولت یارانه‌های مختلفی برای برخی اقشار می‌پردازد که منطق روشنی ندارد. کنترل تورم باید سیاست اصلی دولت باشد. عقبگرد قدرت خرید
علیرضا قادری، کارشناس اقتصادی نیز در این برنامه گفت: در دهه اخیر درآمد سرانه به طور میانگین ۳۰ درصد کاهش یافته و سفره مردم به همین میزان کوچک شده است.
وی افزود: ضریب جینی نیز به طور مستمر افزایش یافته و توزیع ثروت، نابرابر شده است.
قادری گفت: در سال‌های اخیر یا رشد اقتصادی نداشته‌ایم یا اگر رشد اقتصادی بوده است، درآمد پایداری برای خانواده‌ها ایجاد نشده و به رغم سیاست‌های حمایتی فقر کاهش نیافته است. نقش نظام بانکی در ایجاد فقر
سیدمهدی زریباف، کارشناس اقتصادی نیز در این برنامه گفت: حفظ قدرت خرید، تورم و قیمت ارز به اقشار ضعیف جامعه صدمات بسیاری وارد می‌کند و آنان وارد فقر می‌شوند. مافیایی که در ساختار اقتصاد ملی ایجاد می‌شود، فقر را افزایش می‌دهد.
زریباف گفت: تاکنون برای مبارزه با فقر، بیشتر با معلول برخورد شده است، یعنی سیاست‌هایی اعلام نکرده‌ایم که فقر به وجود نیاید یا زمینه‌های رشد متوازن در جامعه ایجاد شود.
زریباف گفت: باید بررسی شود آیا نظام بانکداری و نظام خلق پول در ایجاد فقر نقش دارد و جامعه را فقیرتر می‌کند یا زمینه رشد اقتصادی آن را فراهم خواهد کرد.