روزنامه جوان
1400/12/11
سایه سیاه تلفات بر نوروز طلایی
آمارها و اظهارات مسئولان نشان میدهد نوروز امسال، زمان طلایی سفر است. آمادهباش دستگاهها هم مؤید دیگری بر افزایش سفرهای نوروزی است. برای جلوگیری از افزایش تلفات جادهای همزمان با افزایش مسافرتها، از هماکنون باید به فکر چاره بود. همافزایی دستگاههای مسئول و همکاری مردم نقش بسزایی در کاستن از میزان تلفات و کم کردن هزینههای هنگفت اقتصادی ناشی از تصادفات دارد.روزانه در کشور ۴۵ الی ۶۰ نفر بر اثر تصادفات جان خود را از دست میدهند. به طور میانگین سالانه یک میلیون و ۴۳۸ هزار تصادف در ۲۱۳ هزار کیلومتر راههای کشور اتفاق میافتد که از این آمار، ۲۵۶ هزار فقره تصادف منجر به فوت بیش از ۱۵ هزار و ۶۰۰ نفر و زخمی شدن بیش از ۲۸۸ هزار نفر از هموطنانمان میشود. نقاط حادثهخیز نقش پررنگی در این آمار دارد. پیشبینی افزایش ۵۷ درصدی سفرهای نوروزی
به گفته رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی۴۴ درصد تصادفات امسال در نقاط حادثه خیز اتفاق افتادهاست.
سردار سید کمال هادیانفر با بیان اینکه در طول سال خسارت مالی ناشی از هر فوتی در تصادفات رانندگی، بیش از ۲/۵ میلیارد تومان است، گفت: اگر هزینههایی را که از بدو تولد صرف رشد و آموزش یک فرد میشود، بررسی کنیم میتوانیم بگوییم سالانه ۴۰ میلیارد دلار ناشی از تصادفات به کشور متحمل میشود. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی از پیشبینی افزایش ۵۰ تا ۵۷ درصدی تردد در ایام نوروز خبر داد و گفت: این حجم تردد به ویژه در محورهای شمالی خواهد بود و ممکن است مجبور به اعمال محدودیت موقت در برخی از این مسیرها شویم. هزینههای پنهان و آشکار تصادفات
به طور میانگین با هر تصادفی که اتفاق میافتد، علاوه بر خسارتهای سنگین مالی، تعدادی فوتی و مصدوم هم برجا میماند. متأسفانه به دلایل متعدد خودروهای تولید داخل از کیفیت بالا و استانداردهای مناسبی برخوردار نیستند. همین امر سبب شده در تصادفات با شدت کم هم، عدهای مجروح شوند. در تصادفات شدید جادهای معمولاً خسارتها سنگین و مجروحان و فوتیهای بیشتری برجا میماند. در شرایط کنونی اقتصادی که افزایش قیمت و هزینههای درمانی افزایش یافتهاست، سهم افراد در پرداخت هزینههای درمان بسیار بالا است.
به دلیل شدت تصادفات، فرد مجروح علاوه بر هزینههای بالای درمان اگر دچار نقض عضو یا موارد مشابه هم بشود، دیگر قادر به کار کردن نخواهد بود و عملاً هزینههای یک عمر درمان و زندگی فرد معلول یا بیمار بر دوش خانواده و بعضاً کشور خواهد افتاد. در بحث فوتیهای تصادفات مشکل حادتر است؛ چراکه فرد فوت شده ممکن است نانآور یک خانواده چند نفره باشد.
مرگ سالانه حدود ۱۶ هزار نفر به همراه ۲۹۰ هزار مجروح و مصدوم تصادفات ترافیکی هزینه بسیار نجومی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به سیستم درمان و در سطح بالاتر به کل کشور تحمیل میکند. اگر این میزان هزینه آشکار و پنهان را در ۱۰ سال ضرب کنیم، هزینههای تصادفات ترافیکی فقط در بخش انسانی سر به فلک خواهد کشید. در این میان باید هزینههای بالای تصادفات وسایل نقلیه و خسارتهای جادهای را هم به هزینههای یادشده اضافه کرد.
با هر تصادف جرحی و فوتی، عوامل پلیس و اورژانس، امداد هوایی و سایر عوامل نیز در صحنه حاضر شده و خدمات ویژهای را ارائه میکنند که این هزینهها به عنوان هزینههای پنهان غالباً در آمار و ارقام رسمی ذکر نمیشوند. زمان طلایی سفر
رئیس اورژانس کشور در گفتگو با «جوان» با اشاره بر اینکه در دو سال گذشته مسائل مربوط به کرونا باعث محدودیتهای سفر شدهبود و در سال آینده هم پس از ایام نوروز ماه مبارک رمضان در پیش است، اظهار کرد: بنابراین نوروز امسال زمان طلایی مسافرتها خواهد بود و با افزایش چشمگیر سفرها مواجه خواهیم شد. اگر مردم رعایت نکنند و سازمانهای متولی نظارت و مراقبتهای کافی در این بخش نکنند با افزایش تصادفات مواجه خواهیم شد. البته ما همه تلاشمان را میکنیم تا با تعامل با همه سازمانهایی که در امداد نوروزی درگیر هستند، کمترین حوادث را شاهد باشیم.
جعفر میعادفر افزود: شاید در حوادث رانندگی هزینه زیادی به صورت مستقیم برای اورژانس در برنداشته باشد، ولی بر اساس تحقیقات دانشگاهی ۷ درصد تولید ناخالص کشور را حوادث رانندگی و ترافیکی در برمیگیرد؛ این یعنی حوادث رانندگی حدود ۴۰ میلیارد دلار برای کشور هزینه دارد. رئیس اورژانس کشور با اشاره به اینکه ۳ هزار پایگاه اورژانس در سطح کشور فعالیت دارند، عنوان کرد: ۵۰ نقطه پایگاه هوایی، دو پایگاه دریایی و ۲۰۰ اورژانس موتوری در ایران فعالیت دارند. وی در خصوص هزینه اورژانس هوایی گفت: هزینهها در این بخش بسیار بالا است. بیشتر از بالگرد در مناطق صعبالعبور و جاهایی که امکان دستری نیست از اورژانس هوایی استفاده میشود. هزینه ۳۰۰ میلیاردی پایگاههای هوایی اورژانس
میعادفر با بیان اینکه ۲۴ هزار نفر در اورژانس به مردم در نقاط مختلف کشور ارائه خدمت میکنند، گفت: سالانه حدود ۵ میلیون مأموریت انجام میدهیم که ۵۰۰ هزار مورد از آنها مرتبط با حوادث ترافیکی است. برای انجام ۵/۴ میلیون مأموریت هم به منازل مردم مراجعه میکنیم.
وی از بالا بودن هزینههای اورژانس هوایی یاد کرد و گفت: ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان برای پایگاههای هوایی اورژانس در سال هزینه میکنیم و هر مأموریت برای اورژانس هوایی به طور میانگین هزینهای حدود ۱۲۰ میلیون تومان در بردارد.
رئیس اورژانس کشور در خصوص بزرگترین چالش اورژانس گفت: در فرآیند توسعه باید شاخصمحور باشیم و مسائل سیاسی را نباید دخیل کرد. بزرگترین چالشی که در بحث فوریتهای پزشکی داریم خدمترسانی در کلانشهرها است. ۷۸ درصد مأموریتهای اورژانس، مأموریتهای شهری است و ۲۲ درصد آن مأموریتهای برونشهری و جادهای است؛ البته که باید به مسائل جادهای توجه داشته باشیم. با این حال در تصادفات اورژانس بیش از ۹۹ درصد مأموریتها را بر عهده دارد.
به گفته میعادفر بهرغم اینکه ۲۴ درصد مأموریتهای کل کشور در تهران انجام میشود وضعیت خوبی در تعداد پایگاههای تهران نداریم. اورژانس سالانه ۵ میلیون مأموریت دارد که ۹۰۰ هزار مأموریت در تهران انجام میشود.
عوامل اورژانس در ۹ ماهه اول سال ۵۰۶ هزار مصدوم را به بیمارستانها منتقل کردهاند. اگر برای جلوگیری از تصادفات جادهای سرمایهگذاری انجام شود، این هزینه در واقع ذخیرهکردن منابع است.
اصفهان در صدر عملیاتهای هلال احمر
در همین رابطه، مهدی ولیپور، رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر هم در گفتگو با «جوان» تصریح کرد: جمعیت هلال احمر ۵۶۷ پایگاه امداد و نجات فعال دارد که این پایگاهها به صورت ۲۴ ساعته در حال خدمترسانی هستند.
ولیپور آماری را هم در اختیار روزنامه «جوان» قرار دادهاست. بنا بر اعلام وی، از ابتدای سال تا ۹ اسفند، هلال احمر در ۱۶ هزارو ۳۸۲ عملیات حضور داشتهاست که در این عملیاتها ۳۶ هزارو ۳۴۲ نفر حادثه دیده و ۹ هزارو ۷۷۷ نفر از آنها به مراکز درمانی منتقل شدهاند.
به گفته وی، از ابتدای سال تا ۹ اسفندماه، بیشترین عملیاتهای امداد و نجات در تصادفات جادهای به ترتیب مربوط به اصفهان با هزارو ۴۸۴ عملیات، مازندران با هزارو ۲۰۱ عملیات، گلستان با هزارو ۹۶ عملیات، گیلان با ۸۸۹ و قزوین با ۸۳۸ عملیات بودهاست.
ولیپور تصریح کرد: بر اساس پیشبینی نهادهای مسئول در نوروز ۱۴۰۱ قطعاً با افزایش چشمگیر سفرهای نوروزی مواجه خواهیم شد. به همین منظور و برای ارائه خدمات بهتر در سفرهای نوروزی، هلال احمر پایگاههای خود را افزایش داده و به هزارو ۲۸۰ پایگاه خواهد رساند. تعدادی از این پایگاهها در گردنهها و نقاط پرعملیات ایجاد خواهند شد. رئیس سازمان امداد و نجات هلال احمر گفت: همه این خدمات برای شهروندان رایگان است، ولی هزینههای آشکار و نهان زیادی دربردارد؛ تصادفات ضربه زیادی به اقتصاد کشور وارد میکنند. شناسایی ۳ هزار و ۲۰۲ نقاط حادثهخیز
گفتنی است ۳۴ درصد از تصادفات رانندگی در جادهها رخ میدهد، اما ۷۰ درصد مرگومیرها مربوط به تصادفات جادهای است. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی با بیان اینکه ۵۱ درصد فوتیهای تصادفات در صحنه تصادف جان خود را از دست میدهند، گفت: تعداد نقاط حادثهخیز در جادهها و شهرها به ترتیب ۳ هزار و ۲۰۰ و ۲ هزار نقطه ثبتشده که لازم است با سرعت بیشتری نسبت به رفع این نقاط حادثهخیز اقدام شود.
سایر اخبار این روزنامه
اوکراین قربانی رژیم مافیایی و بحران ساز امریکا شد
تجلی سراب اعتماد به غرب در بحران اوکراین
درسهای مبعث در مقابله با جاهلیت مدرن
نه غزه، نه لبنان، جانم فدای اوکراین!
تقویت دیپلماسی انرژی نیاز امروز کشور
مشوقهای جدید اقتصادی برای افزایش جمعیت
اخلاق، بازیچه حاشیهسازان اتوبوس فوتبال!
سایه سیاه تلفات بر نوروز طلایی
پویانمایی وارداتی نسل آینده را دچار سرگشتگی فرهنگی میکند
مسکو: اروپا از تسلیحات هستهای امریکا خالی شود
تهدید امریکا به خروج از وین