روزنامه ابتکار
1400/12/12
احیای برجام به سرانجام می رسد؟ چکشهای آخر در وین
پس از سه ماه مذاکرات بی وقفه و تنگاتنگ میان ایران و ۱+۴ به منظور احیای برجام، گفتوگوها همچنان با جدیت در وین ادامه دارد.به گزارش ایسنا، با بازگشت علی باقری رئیس هیئت مذاکره کننده ایران پس از چند روز به وین، رایزنیها در سطح روسای هیاتهای ایران و ۱+۴ از سر گرفته شد.
برای اولین بار در دور هشتم مذاکرات نشستی غیررسمی در هتل کوبورگ با حضور روسای هیئتهای ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۴ برگزار شد و آخرین وضعیت گفتوگوها مورد ارزیابی قرار گرفت. در این نشست، هیات مذاکرهکننده کشورمان بر لزوم تصمیمگیری سریعتر طرفهای غربی جهت حل و فصل چند موضوع باقیمانده تاکید کرد. منابع نزدیک به هیات مذاکرهکننده کشورمان بر این نظرند که اکنون دستیابی به توافق تنها با اتخاذ چند تصمیم سیاسی مشخص از سوی طرفهای غربی ممکن است.
این منابع اعلام کردند که پیشرفت قابل توجه گفتوگوها و دستیابی به پیشنویس توافق تقریبا انجام شده است. آنها معتقدند اگر تاکنون توافق نهایی نشده، صرفا به این دلیل بوده است که طرفهای غربی در چند موضوع از اتخاذ تصمیمات لازم خودداری کرده و تلاش دارند با تبدیل عنصر زمان به اهرم مذاکراتی، هیات ایرانی را برای صرف نظر کردن از خواستههایش تحت فشار قرار دهند.
هیات های مذاکره کننده روز سه شنبه به رایزنی های داخلی پرداختند. اما در پایان روز نمایندگان هیات های ۱+۴، آمریکا و هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام نشستی مشترک داشتند و به بررسی آخرین دیدگاه ها و مواضع پس از نشست غیررسمی با ایران در روز دوشنبه پرداختند. انتظار می رود در یکی دو روز آینده چشم انداز روشن تری از ۲ درصد باقی مانده از موضوعات تا نهایی کردن توافق بازگشت به برجام به دست آید. به نظر می آید یکی از موضوعاتی که هنوز طرف ها بر سر آن به نتیجه نرسیدند، موضوعاتی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرده است.
سعید خطیب زاده روز یکشنبه هفته جاری گفت: ما درباره پرسشها یا ادعاهای سیاسی که آژانس در خصوص برخی اقدامات کشورمان مطرح کرده که از نظر ما محلی نداشته است، پاسخ دادیم؛ این پرونده باید بسته شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بسته شدن پرونده ادعاهای سیاسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحت عنوان PMD علیه کشورمان را ضروری دانست و تاکید کرد، ایران هیچ ضرب الاجلی را قبول نمیکند.
پس از بازگشت علی باقری به وین و دیدار با هیات های مذاکره کننده ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا برخی رسانه های غربی مدعی شدند که ایران درخواست های جدید مطرح کرده است. اما منابع ایرانی نزدیک به مذاکرات این اخبار را فرار رو به جلو از سوی طرف های غربی با ابزار رسانه ها اعلام و خاطرنشان کردند که مذاکره کننده ارشد ایران روز دوشنبه در مذاکرات با ۱+۴ بر لزوم تصمیمگیری آمریکا و سه کشور اروپایی در مورد چند موضوع باقی مانده اما مهم تاکید کرد.
شاید طرف های غربی انتظار داشتند که ایران دست از خواسته های خود درباره این چند موضوع بردارد اما با دیدن تاکید و اصرار ایران برای تامین نظرات و خواستههایش اقدام به فرافکنی و جوسازی رسانه ای کردند تا به نوعی اینطور القا کنند که ایران در مسیر مذاکرات سنگ اندازی می کند یا مسئولیت عدم دستیابی احتمالی به توافق را به گردن ایران بیندازند. این در حالی است که طبق گفتههای سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان موضوعات باقی مانده و مورد بحث از موضوعات اصلی و خط قرمز ایران محسوب می شوند.
خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان روز دوشنبه به خبرنگاران در این رابطه گفت: در تمامی تماسها و گفتوگوهایمان با طرف های مقابل تلاش کردیم خطوط قرمز، منطق، دلیل و چگونگی مرتفع کردن موضوعات باقیمانده را روشن کنیم و مواضع ایران را در این ارتباط تبیین کنیم. اکنون ابهامی برای واشنگتن و غرب در مورد این خطوط قرمز وجود ندارد و تاکید کردیم از خطوط قرمز خود عبور نمیکنیم و انتظار قطعی داریم که طرفهای اروپایی بیش از این موضوع را کش ندهند.
صدر اعظم آلمان: توافق در وین نباید بیش از این به تعویق بیفتد
در حالی که مذاکرات در وین به نقاط کلیدی و اساسی رسیده و نیازمند اراده واقعی طرف غربی برای حل و فصل آنهاست، صدراعظم آلمان در سفر به فلسطین اشغالی بر اهمیت دستیابی به توافق در این مذاکرات در اسرع وقت، تاکید کرد. به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه خبری اردوپوینت، اولاف شولتز صدراعظم آلمان که امروز چهارشنبه برای دیدار با مقامات رژیم صهیونیستی به فلسطین اشغالی سفر کره است، به خبرنگاران درباره مذاکرات وین گفت: آنچه میخواهیم شاهدش باشیم، این است که در وین توافقی حاصل شود.
شولتز افزوذ: اکنون زمان تصمیمگیری فرا رسیده است. این کار نباید بیش از این به تعویق بیفتد و نمیتواند هم بیش از این به تعویق بیفتد.
به گزارش ایسنا، بنا بر اعلام منابع خبری، نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و صدراعظم آلمان، امروز در دیدار با یکدیگر درباره تحولات مذاکرات وین و احتمال امضای توافق با ایران رایزنی کردند.
اظهارات شولتز درباره ضرورت دستیابی سریع به توافق در وین، همزمان با برگزاری دور هشتم مذاکرات وین مطرح شده است.
این در حالی است که منابع نزدیک به هیات مذاکرهکننده کشورمان در روزهای گذشته اعلام کردند که اکنون دستیابی به توافق تنها با اتخاذ چند تصمیم سیاسی مشخص از سوی طرفهای غربی ممکن است.
این منابع اعلام کردند که پیشرفت قابل توجه گفتوگوها و دستیابی به پیشنویس توافق تقریبا انجام شده است. آنها معتقدند اگر تاکنون توافق نهایی نشده، صرفا به این دلیل بوده است که طرفهای غربی در چند موضوع از اتخاذ تصمیمات لازم خودداری کرده و تلاش دارند با تبدیل عنصر زمان به اهرم مذاکراتی، هیئت ایرانی را برای صرف نظر کردن از خواستههایش تحت فشار قرار دهند.
موضوعات پادمانی و حل و فصل مسائل باقی مانده میان ایران و آژانس در چارچوب برجام یکی از موضوعاتی است که طرف ها برای حل و فصل آن در تلاش هستند.
علاوه بر این، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اخیرا درباره پیشرفتهای انجام شده در مذاکرات بیان کرد: پیشنویس و درفتی از توافق آماده شده است و لازم بود که این پیشنویس مورد بررسی دقیق قرار بگیرد برخی از موضوعات باقی مانده بود که آقای باقری در مورد آنها دستورالعملهای لازم را دریافت کند که با طرفهای مختلف در مورد آنها صحبت کنند.
سایر اخبار این روزنامه
خواندن و دنبال کردن خبرهای زرد چه آسیبهایی را به دنبال خواهند داشت؟
بلای پاپاراتزیها
آرین احمدی
صیانت از فرهنگ به جای صیانت از فضای مجازی
« نینا خروشچوف» استاد دانشگاه نیویورک و نوه رهبر سابق شوروی بررسی میکند
در ذهن «ولادیمیر پوتین» چه میگذرد؟
واکنش ها به تعبیر یک نماینده برای فعالان فضای مجازی
صیانت با ادبیات خاص
جرم قاچاق انسان در بین سایر جرایم سریع رشد کرده است
جرمی به پیچیدگی قاچاق
« ابتکار» ابعاد مختلف رابطه میان دستمزد و واقعیت اقتصادی را بررسی کرد
چالش تعیین دستمزد در عصر تورم
صنعت خودروسازی با تحولات اساسی همراه خواهد شد؟
۸ فرمان رئیسی برای خودروسازان
احیای برجام به سرانجام می رسد؟
چکشهای آخر در وین
هفتمین روز حمله روسیه به اوکراین
کنترل کامل خرسون در دست روسیه و فرود چتربازان روس در خارکیف
تصمیم سیاسی غرب و خطوط قرمز ایران
مخبر:
کنترل نسبی سویه جدید کرونا مانع تکمیل چرخه واکسیناسیون نشود
نتیجه دستور اژهای درباره پرونده کثیرالشاکی پتروشیمی گلستان در کمتر از ۳ ماه
چین، روسیه را تحریم نمیکند