غرب به‌دنبال جانشین احتمالی زلنسکی

ادامه رایزنی‌ها ‌برای توقف تهاجم روسیه به اوکراین غرب به‌دنبال جانشین احتمالی زلنسکی یازدهمین روز از تهاجم روسیه به اوکراین با تشدید رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای تلفنی برای کاهش درگیری‌ها همراه بود. نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل پس ‌از بازگشت از سفر کوتاهش به مسکو، روز گذشته بار دیگر با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین تلفنی گفت‌وگو کرد. سخنگوی بنت بدون اشاره به جزئیات بیشتر، اعلام کرد که این سومین گفت‌وگوی بنت با زلنسکی طی ۲۴ ساعت گذشته بوده است.
روز شنبه، دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اعلام کرد که نفتالی بنت برای گفت‌وگو درباره بحران اوکراین با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، سفری غیرمنتظره به مسکو داشته است. نخست‌وزیر اسرائیل پس از دیدار با پوتین راهی برلین شد و با اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان، دیدار و گفت‌وگو کرد. به گفته یک مقام اسرائیلی، بنت تلاش‌ها در راستای حل بحران اوکراین را با ایالات متحده، فرانسه و آلمان هماهنگ می‌کند.
در آن‌سو، جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده بار دیگر با همتای اوکراینی خود گفت‌وگو کرد. کاخ سفید درباره جزئیات این تماس تلفنی ۳۲‌دقیقه‌ای اعلام کرد‌ بایدن گفته است که از نزدیک با کنگره همکاری می‌کند تا بودجه بیشتری برای اوکراین در مواجهه با تهاجم روسیه اختصاص داده شود. ولودیمیر زلنسکی هم بعد از این تماس در توییتی نوشت که به‌عنوان بخشی از گفت‌وگوهای در‌حال انجام، گفت‌وگوی جدیدی با رئیس‌جمهوری ایالات متحده داشتم تا درباره موضوعات امنیتی، حمایت مالی از اوکراین و ادامه تحریم‌ها علیه روسیه گفت‌وگو کنیم.
این در حالی است که مقامات ارشد آمریکایی برای گفت‌وگو با نیکلاس مادورو، رئیس‌جمهوری ونزوئلا به این کشور سفر کردند. به گزارش رویترز، این سفر که بالاترین سطح سفر ایالات متحده به ونزوئلا در سال‌های اخیر است، به‌عنوان بخشی از تلاش ایالات متحده برای منزوی‌کردن پوتین انجام می‌شود. برخی تحلیلگران معتقدند درصورتی‌که واشنگتن بخواهد نفت روسیه را تحریم کند، ونزوئلا می‌تواند جایگزین مناسبی برای این موضوع باشد. اگرچه در صورت تصمیم به این کار، واشنگتن باید تحریم‌های ونزوئلا را رفع کند.


گمانه‌زنی‌ها درباره جانشین زلنسکی
در‌حالی‌که رایزنی‌ها با رئیس‌جمهوری اوکراین ادامه دارد، برخی از رسانه‌ها به نقل از مقام‌های مطلع می‌نویسند که دولت‌های غربی درباره جانشین احتمالی زلنسکی در صورت دستگیری یا کشته‌شدنش توسط نیروهای روسی گفت‌وگو کرده‌اند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، نگرانی‌ها در درجه نخست در مورد اطمینان از تشکیل یک دولت مستقل در اوکراین حتی با وجود تلاش‌های روسیه برای گماردن یک رهبر دست‌نشانده در کی‌یف است. مقام‌های غربی گفته‌اند که داشتن رهبری مستقل و به رسمیت شناخته‌شده در اوکراین، به جلوگیری از مشروعیت هر مقام دست‌نشانده و تحت حمایت روسیه کمک می‌کند. حضور ولودیمیر زلنسکی و سخنرانی‌های انگیزشی او فاکتورهای کلیدی در حفظ روحیه مردم و ارتش این کشور است.
تمرکز بر تضمین فرد جانشین از یک‌سو به این دلیل است که قانون اساسی اوکراین درباره این مسئله روند مشخصی ندارد و از سوی دیگر هم به این خاطر است که زلنسکی گفته نمی‌خواهد اوکراین را ترک کند و بارها این مسئله را مطرح کرده که «من به مهمات نیاز دارم نه فرار از کشور». در ادامه این گزارش آمده است که در یک هفته گذشته، گفت‌وگوهای پر‌حرارت در کاخ سفید و نشست‌های غیرعلنی در کنگره بر روی این مسئله تمرکز داشته که اگر روسیه، کی‌یف را تصرف کرد، چطور می‌توان به اوکراین کمک شود. با در‌نظر‌گرفتن چنین وضعیتی، دولت آمریکا در‌حال‌حاضر قصد دارد تا به تأمین مخفیانه تسلیحات به اوکراینی‌ها ادامه دهد. مقام‌های آمریکایی، اوکراینی‌ها را تحت فشار قرار داده‌اند تا به مسئولان ارشد این کشور که احتمالا جانشین و جایگزین رئیس‌جمهوری می‌شوند، اجازه ندهند برای مدتی طولانی در یک مکان بمانند و به آنها تأکید کرده‌اند تا به مکان‌های امن‌تر خارج از کی‌یف بروند. همچنین بر اساس قانون اساسی اوکراین، رئیس پارلمان جانشین زلنسکی خواهد بود و به‌عنوان سرپرست دولت عمل می‌کند. رئیس کنونی پارلمان اوکراین «روسلان استفانچوک» یک سیاست‌مدار حامی غرب و معاون ارشد سابق زلنسکی است. روز دوشنبه، استفانچوک در کنار زلنسکی درخواست اوکراین برای عضویت در اتحادیه اروپا را امضا کرد و روز جمعه هم در نشستی مجازی با رئیس پارلمان اروپا حضور یافت.
تمرکز  بر  کی‌یف
در‌همین‌حال، روزنامه گاردین نوشت که در گزارش روزانه ارتش اوکراین از اوضاع جنگ آمده است، نیروهای روسیه همچنان بر کی‌یف متمرکز بوده و هم‌زمان به حملات خود علیه خارکیف و میکولایف ادامه می‌دهند. این بیانیه همچنین از ادامه تلاش روسیه برای ایجاد یک معبر زمینی با شبه‌جزیره کریمه خبر داد. طبق این گزارش که توسط ستاد‌کل نیروهای مسلح اوکراین منتشر شده، هواپیماهای فرودگاهی در «خاک بلاروس» در حملات هوایی به زیرساخت‌های نظامی و غیرنظامی کی‌یف و ژیتومیر شرکت داشتند.