نور چشم ایران

■«نور2» توسط ماهواره‌ بر  قاصد نیروی هوافضای سپاه به فضا  پرتاب  شد
■ ماهواره نور 1 اردیبهشت سال گذشته در مدار 425 کیلومتری زمین قرار گرفته بود

گروه سیاسی/ نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دومین ماهواره نظامی کشور را با موفقیت در مدار زمین قرار داد. اقدامی که به تعبیر وزیر ارتباطات تثبیت مسیر فناوری تزریق ماهواره به لایه لئو بود و در عین حال این پیام مهم را مخابره کرد که قدرت‌های غربی محکوم به پذیرش قدرت موشکی و فضایی ایران در مسیری رو به جلو و بدون بازگشت هستند.   


موفقیت بزرگ فضایی ایران
به گزارش ایرنا، ماهواره نور2 که همزمان با اعیاد شعبانیه توسط ماهواره‌بر سه مرحله‌ای و سوخت ترکیبی «قاصد» نیروی هوافضای سپاه به فضا پرتاب شد ماهواره‌ای سنجشی و اطلاعاتی است و با سرعت ۷/۶ کیلومتر بر ثانیه پرتاب شد و ۴۸۰ ثانیه پس از پرتاب در مدار ۵۰۰ کیلومتری قرار گرفت.
اگر چه پیش از این ماهواره نور۱ در سوم اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۹ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به وسیله ماهواره‌بر سه مرحله‌ای و سوخت ترکیبی قاصد به فضا پرتاب شده و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفته بود و کماکان نیز در مدار نزدیک زمین (LEO) قرار دارد؛ با این حال می‌توان قرار گرفتن ماهواره نور2 در مدار را تنها 21 ماه پس از آن اقدام به معنای خروج صنعت فضایی کشور از رخوت و کندی تعبیر کرد؛ پایان رخوتی که متأثر از نگاه دولت‌های سابق و در اثر بی توجهی به صنعت فضایی پدید آمده و خود را در بیش از 10 سال تعطیلی شورای عالی فضایی نشان داده بود. اما هنگامی که با شروع به کار دولت سیزدهم در فاصله کوتاهی جلسه شورای عالی فضایی با حضور رئیس جمهور و پس از ۱۰ سال تعطیلی برگزار شد و در آن جلسه آیت‌الله رئیسی بر حمایت کامل دولتش از توسعه صنعت فضایی تأکید کرد، به معنای آغاز دورانی بود که در آن صنعت موشکی و فضایی و دیگر پیشرانه‌های قدرت نظامی کشور به پای هیچ مذاکره‌ای قربانی نمی‌شود.    
دومین گام قدرت نمایی
پرتاب ماهواره نور 2 را باید دومین قدرت نمایی نظامی کشورمان در هفته اخیر دانست که اثبات می‌کند دولت جمهوری اسلامی ایران بر پیشبرد همزمان دیپلماسی و میدان بیش از هر زمان دیگری مصمم است.  رونمایی از دو پایگاه موشکی و پهپادی سپاه پاسداران در روزهای گذشته قدم اولی بود که همزمان با قرار داشتن مذاکرات رفع تحریم در وین در لحظه حساس تصمیم‌گیری نهایی کشورها انجام شد. اقدامی که شاید اگر همچنان دولتی همچون دولت حسن روحانی سر کار بود مورد اعتراض و شماتت قرار می‌‌گرفت. هنوز حافظه تاریخی جامعه این جملات روحانی در مناظرات سال 96 را فراموش نکرده است که می‌‌گفت: «برخی آمدند و تصویری از شهرهای زیرزمینی نشان دادند که برجام را برهم بزنند، روی موشک شعارهایی نوشتند تا برجام را برهم بزنند.»
اعضای دولت سیزدهم اما نه تنها با فهم درست از صحنه بین‌المللی نسبت به نمایش توانایی‌های ملت ایران پافشاری می‌کنند بلکه بر حمایت قاطع از این پیشرفت‌ها اصرار دارند.
بهادری جهرمی سخنگوی دولت روز گذشته در واکنش به پرتاب ماهواره نور 2 در حساب توئیتری‌‌اش نوشت: «پیشرفت ایران با سرعت نور؛ رؤیت جهان از فضا با ماهواره‌های ایرانی، یک دستاورد بزرگ راهبردی است». عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات نیز در پیامی  قرار گرفتن دومین ماهواره نظامی کشور در مدار را حاصل مجاهدت جوانان متخصص و انقلابی ایران و سبزپوشان سپاه اسلام دانست و نوشت: «مسیر تثبیت تزریق ماهواره لایه لئو که دستور ریاست محترم جمهور و مصوبه اولین جلسه شورای عالی فضایی در دولت مردمی بود، هموار شد».
جزئیات از نور2
به گفته سردار علی جعفرآبادی فرمانده فضایی نیروی هوافضای سپاه ماهواره نور۲  اگر چه مأموریت سنجشی و اطلاعاتی دارد اما می‌تواند با دید بسیار وسیع از فاصله ۵۰۰ کیلومتری حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله را هم رصد کند. وی با بیان اینکه در آینده ما ان‌شاءالله سلسله‌ای از ماهواره‌های نور را خواهیم داشت، تأکید کرد: در مجموعه فضایی کشور گام اول این است که در مدار لئو تثبیت شویم و بعد به‌سمت مدار 36 هزار کیلومتری که مورد تأکید فرمانده معظم کل قوا هم هست برویم.
«نه» دوباره به هرگونه تحریم تسلیحاتی
پرتاب دومین ماهواره نظامی ایران به فضا در حالی صورت گرفت که علی رغم گذشت بیش از یک سال از پایان تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه کشورمان، ایران همچنان تحت تحریم‌های تسلیحاتی یکجانبه امریکا و کشورهای اروپایی قرار دارد. تحریم‌هایی که از سوی غرب با هدف جلوگیری از افزایش قدرت نظامی ایران اعمال شده‌اند، در حالی که ایران برخلاف بسیاری از کشورهای منطقه برای دستیابی به قدرت دفاعی مورد نیاز خود چشم انتظار صدور مجوز خرید تسلیحاتی از سوی غرب نیست و با تلاش دانشمندان و نخبگان جوان و توانمند خود سعی کرده است مسیر توسعه فناوری را خودکفایانه طی کند. حتی این تهدید دولت امریکا که پس از پایان تحریم تسلیحاتی ایران  کشورهایی را که با ایران معامله تسلیحاتی کنند مجازات خواهد کرد، این روزها بشدت رنگ باخته است.
رخ‌نمایی پیشرفت از دل مقاومت
این واقعیتی است که در این روزها با خبر حضور وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نمایشگاه دفاعی بغداد (IQDEX 2022) و عرضه «کبری وی-8» سامانه جدید جنگ الکترونیک ایران برای بازاریابی جهانی به رخ کشیده شد. حضور پررنگ ایران درنمایشگاهی که در آن بیش از 60 شرکت نظامی دفاعی از 13 کشور آسیایی و اروپایی شرکت دارند، نشان داد جمهوری اسلامی ایران نه تنها در صف خریداران تسلیحات نایستاده که خود در حال تبدیل شدن به یکی از قطب‌های تأمین تجهیزات پیشرفته دفاعی و نظامی است.
واکنش‌ها به پرتاب موفقیت‌‌آمیز نور ۲
رسانه‌های غربی روز سه‌شنبه خبر پرتاب دومین ماهواره نظامی ایران با نام نور ۲ توسط ماهواره بر قاصد نیروی هوافضای سپاه را که با موفقیت در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت، بازتاب دادند.
از جمله خبرگزاری امریکایی رویترز در این باره به همزمانی انتشار این خبر با مرحله حساس مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین اشاره کرد و مدعی شد: «قرار دادن دومین ماهواره در فضا، پیشرفتی بزرگ برای نظامیان ایران به شمار می‌‌رود و نگرانی‌ها در مورد برنامه‌های موشکی و هسته‌ای این کشور را افزایش می‌‌دهد.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به تقارن پرتاب دومین ماهواره نظامی ایران و مرحله حساس مذاکرات وین توجه کرد و در گزارش خود با اشاره به ادعای امریکا مبنی براینکه پرتاب‌های ماهواره‌ای ایران غیر مجاز است، پرتاب نور2 را یادآور پرتاب ماهواره نور 1در سال ۲۰۲۰ دانست که به جهان نشان داد سپاه پاسداران ایران برنامه فضایی مختص خود را مدیریت می‌‌کند. روز گذشته نخستین سیگنال‌های نور2  توسط ایستگاه‌های زمینی با موفقیت دریافت شد. این ماهواره‌ سنجشی ـ شناسایی هر 90 دقیقه به دور زمین گردش خواهد کرد و در هر شبانه‌روز 16 بار از فراز سپهر ایران‌زمین خواهد گذشت و مأموریتش حداقل 3 سال ادامه خواهد داشت.