شب یلدا ی ترافیک !

گروه اجتماعی/ ثبت رکورد سنگین‌ترین ترافیک 1400 در شب 16 اسفند در حالی ثبت شد که با توجه به روزهای پیش رو و خریدهای نوروزی و ترافیکی که عملاً از 14 اسفند سرعت گرفته نمی‌توان انتظار داشت که این رکورد در روزهای دیگر شکسته نشود.
14 اسفند اولین ترافیک محسوس تجربه شد و در گزارشی که روز 15 اسفند در روزنامه ایران منتشر شد از این نوشتیم که «بزرگراه‌ها، خیابان‌ها و حتی معابر فرعی شاهد ترافیک ممتد و سرسام آوری است که معلوم نیست دقیقاً چه زمانی آغاز شده و چه زمانی پایان می‌‌یابد.» «آمارها می‌‌گوید، 30 تا 35 درصد بر ترافیک این روزها و شب‌های تهران افزوده شده، اما آنچه مردم با آن دست و پنجه نرم می‌‌کنند، بیش از این اعداد و ارقامی‌ است که اعلام می‌‌شود!» و تأکید کردیم که «کاهش میزان تلفات و مبتلایان به کرونا البته اسفند امسال را کمی متفاوت‌تر از دو سال گذشته کرده است. با این همه پیش‌بینی این قفل ترافیکی از بهمن ماه هم امکان‌پذیر بود. اما تنها راه حلی که از سوی مسئولان اجرا می‌‌شود، همان طرح‌های تاریخ مصرف گذشته سال‌هایی‌ است که عملاً تأثیر چندانی هم در باز کردن گره کور ترافیکی نداشته است.»
سرهنگ علیرضا اسماعیلی، کارشناس ترافیک در‌این باره به «ایران» گفت: «در این روزهای باقیمانده تا آخر سال، جز تقویت نیروهای پلیس برای مدیریت خیابان‌ها کار دیگری نمی‌توان انجام داد.»
در همان 15 اسفند رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در نشستی خبری به تشریح وضعیت ترافیکی پایتخت در این روزهای آخر اسفند پرداخت و گفت: طرح ویژه ترافیکی برای شهرآورد پایتخت، طرح ویژه برای چهارشنبه‌سوری، طرح ویژه نیمه شعبان وهمچنین طرح ویژه برای پنجشنبه و جمعه آخر سال از جمله طرح‌هایی است که حدود دو هفته باقی مانده تا پایان سال اجرا خواهیم کرد.


ترافیک 16 اسفند در تهران یک فاجعه بود
روز 16 اسفند اما تهران ترافیک عجیبی را تجربه کرد. کمی بارندگی خیابان‌های تهران را به قدری قفل کرد که یک مسافت نیم ساعته هر روزه با خودرو، 3 ساعت به طول انجامید. چهره‌های خسته رانندگان تاکسی و اتوبوس در این ترافیک کلافه کننده و مأموران پلیسی که راهی برای باز کردن مسیرها نداشتند به اضافه آبگرفتگی‌های مناطقی از تهران -خصوصاً جنوب تهران- یک بحران چند ساعته ترافیکی در پایتخت بود تا بار دیگر عدم مدیریت یکپارچه شهری و نبود زیرساخت‌های لازم برای چنین مواقعی خود را به رخ بکشد. تا جایی که در جلسه روز گذشته شورای شهر تهران نیز از  این ترافیک به‌عنوان یک فاجعه یاد شد. احمد صادقی رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای اسلامی شهر تهران در همین باره گفت: ترافیک روزهای بارانی پایتخت شکل پیچیده‌تری به خود گرفته و این نگرانی را به وجود می‌آورد که در زمان وقوع بحرانی مانند زلزله چه اتفاقی در تهران رخ خواهد داد! لذا ضرورت اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با روزهای بارانی و نیز رفع مشکل ترافیک با استفاده از روش‌های علمی و فناوری‌های نوین بیش از پیش احساس می‌شود. متأسفانه ترافیک 16 اسفند یک فاجعه مدیریتی بود که باعث آزردگی شهروندان شد. وقتی با ریزش اندکی باران که از روزهای قبل قابل پیش‌بینی است شهر دچار این بی‌نظمی و ترافیک غیرقابل کنترل می‌شود به طور حتم در شرایط بحرانی که مسیرهای اصلی شهر دچار آسیب شده‌اند و مردم شهر نگران هستند با فاجعه ترافیکی روبه‌رو خواهیم بود. در این ایام صرفاً چند دستگاه خدمت‌رسان نظیر معاونت خدمات شهری و پلیس راهور وارد می‌شود؛ در حالی که این معضل نیاز به یک کار هماهنگ بزرگ دستگاهی دارد، همان‌طوری که زمان بحران تشکیل ستاد بحرا ن انجام می‌شود، همه باید نقش داشته باشند که ما به سلامتی از بحران بگذریم. صادقی در ادامه سؤال‌های شهروندان را بلند در صحن خواند که: «ما این روزها با سؤالات متعددی از سوی شهروندان مواجه می‌شویم که می‌پرسند فرمانده محترم راهور آیا برنامه منسجم و تمرین شده‌ای برای روزهای پایانی سال دارند؟ یا شهر و شهروندان در امان خدا رها شده‌اند؟ آیا پلیس تنها ضابط قضایی برای اعمال قانون و برخورد با رانندگان خاطی است یا برنامه‌ای برای کمک به شهروندان تهرانی در مواقع اضطراری دارد؟ آیا وقت آن نشده است که با هماهنگی بین دستگاهی و بهره‌گیری از فناوری‌های روز برنامه‌ای جامع برای حل مشکل ترافیک شهر تدوین شود؟ آیا نمی‌شود برنامه‌های تشویقی برای رانندگان تاکسی و تاکسی‌های اینترنتی جهت ارائه خدمات در روزهای بارانی طراحی کرد؟ آیا نمی‌شود با شناور کردن زمان تعطیلی ادارات دولتی در مواقع بارندگی، بار ترافیک را کاهش داد؟ یا با نیم بها کردن حمل‌ونقل عمومی در این مواقع شهروندان را به استفاده از حمل‌ونقل عمومی تشویق کرد؟»
ثبت سنگین‌ترین ترافیک سال ۱۴۰۰
مجتبی شفیعی معاون حمل‌ونقل شهرداری تهران اعلام کرد شب 16 اسفند سنگین‌ترین ترافیک ۱۴۰۰ بود به گونه‌ای که ۴۱ درصد افزایش در طول شبکه معابر درگیر نسبت به دوشب قبلش را شاهد بودیم و عدد ترافیک جهشی بود.
وی در مورد علل ترافیک 16 اسفند اظهار کرد: این روزها بعد از دو سال وقفه به‌دلیل شیوع ویروس کرونا شاهد افزایش سفرهای خرید نوروزی هستیم و این در حالی است که در صورت بارش عادی باران ۲۵ درصد معابر درگیر ترافیک می‌شوند و آبگرفتگی نیز مزید بر علت بود. همچنین ضعف جدی در زیرساخت‌ها و عدم توجه به توسعه حمل‌ونقل عمومی در یک دهه گذشته، سبب شده که تعداد اتوبوس‌ها کاهش یابد و از سوی دیگر تعداد واگن‌های خراب مترو افزایش یابد و همچنین شیوع کرونا سبب شده تمایل مردم به استفاده از خودروی شخصی افزایش یافته و این افزایش خودروها سبب کاهش ظرفیت معابر می‌شود.
 لزوم رفع ۴۰ نقطه آبگرفتگی پایتخت
 جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون حمل‌ونقل شورای شهر تهران نیز در این جلسه با بیان اینکه همه ساله در روزهای پایانی سال، سفرهای مردم برای خرید عید افزایش می‌یابد و مردم هم این حجم سفرهای بیشتر را در پایان سال پذیرفته‌اند، گفت: اما بارش باران 16 اسفند در اوج ترافیک سبب شد که عمده معابر شهری دچار اختلال شوند. به گونه‌ای که همه عوامل تلاش کردند اما منجر به حل مشکل نشد و تا ساعت ۲۳ بسیاری از معابر درگیر ترافیک بود و شاهد بودیم که در برخی معابر مردم ساعت‌ها در همان جای خود مانده بودند و خودروهایشان تکان نمی‌خورد، اتفاقی که در سال‌های اخیر کمتر آن را تجربه کرده بودیم.
وی با بیان اینکه ۴۰ نقطه آبگرفتگی جدی در تهران داریم که موجب اختلال تردد شد و ۲۰ چراغ راهنمایی و رانندگی نیز چشمک زن شده بود، گفت: باید همکاری بین پلیس راهور و معاونت خدمات شهری برای حل نقاط بحران و حضور در آن جدی‌تر شود. به‌عنوان مثال منطقه ۳ همیشه بدترین وضعیت را در بحران‌ها دارد و حضور مؤثر می‌تواند به کاهش مخاطرات کمک کند. رئیس شورای شهر تهران اما با بیان اینکه ترافیک 16 اسفند نشان داد که مهم‌ترین کار، اصلاح فرهنگ ترافیکی است، ادامه داد: در بسیاری از مکان‌ها مردم حوصله‌شان از ترافیک سر رفته بود و همین مسأله سبب شد که با تخلف وارد حریم معابر دیگر شوند و دیدیم که پلیس راهور نیز در برخی معابر کاری از دستش برنمی آمد و نگاه می‌کرد. باید بگویم که ترافیک همچون سیل است و اگر از اول جلوی آن را بگیریم، قابل مهار است وگرنه کنترل آن سخت می‌شود. وی با بیان اینکه این بارندگی قابل پیش‌بینی بود و همه می‌دانستیم که قرار است بارندگی رخ دهد، گفت: باید همه کمک کنیم تا شهر قفل نشود.