90 میلیارد دلار تجارت خارجی بدون برجام

  سرویس سیاسی-

از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون نه تغییری در پرونده برجام ایجاد شده و نه لوایح FATF به تصویب رسیده اما در همین مدت تجارت خارجی کشور و همچنین صادرات غیرنفتی به میزان قابل توجهی افزایش یافت.در این 8 ماه ارتباطات اقتصادی با کشورهای منطقه نیز رشد قابل توجهی داشته و دیپلماسی اقتصادی نیز بسیار فعال‌تر شده است. در حال حاضر ایران هم نفت بیشتری می‌فروشد و هم درآمد حاصل از آن را دریافت می‌کند.
موضوعی که علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت نیز روز گذشته در نشست خبری خود با خبرنگاران بر آن تاکید کرد و با اشاره به فعالیت دولت سیزدهم در حوزه تجارت خارجی اظهار داشت که رویه دولت از اول این بوده که مسائل مردم و پیشرفت کشور را با مذاکرات گره نمی‌زند.


بهادری جهرمی همچنین با بیان اینکه تجارت خارجی ما به ۹۰ میلیارد دلار رسیده، توضیح داد که تجارت خارجی‌ طی همین مدت کوتاه فعالیت دولت مردمی ۴۰ درصد رشد داشته است و ۴۵ میلیارد دلار صادرات داشته‌ایم که ۷۳ درصد ارز از این صادرات غیرنفتی به روش‌های مختلف به کشور بازگشته است.
وی همچنین تصریح کرد که در این ۶ ماه دولت توانسته ۶ مرکز تجاری در کشورهای ترکیه، امارات، چین، ترکمنستان، ارمنستان و روسیه ایجاد کند و رشد تجارت خارجی ما با ایجاد این مراکز تجاری در این کشورها قابل توجه بوده است.
از سوی دیگر سیاست خارجی پویا و فراگیر دولت، با آثار حائز اهمیت از جمله عضویت در پیمان شانگهای، انعقاد قرارداد سوآپ گازی با ترکمنستان و آذربایجان، صادرات سوخت، اهرم‌سازی و ترسیم چارچوب منطقی و مقتدرانه برای حریف و زیرپا گذاشتن تحریم‌های غرب نمایان شده است.
امری که نشان می‌دهد بسیاری از تحلیل‌ها در دولت گذشته اساساً واقعیت بیرونی نداشته و آنچه تحت عنوان وابستگی همه مسائل کشور به موضوع پذیرش FATF و برجام معرفی می‌شد، تنها یک دیوار ذهنی بوده که احتمالاً مقاصد سیاسی یک جریان خاص را پیگیری می‌کرده است. این تحلیل و آدرس غلط زمانی بیشتر دردناک می‌شود که ابعاد خسارت اقتصادی وارد شده به کشور و مهم‌تر از آن خسارت جانی و مالی وارد شده به مردم در پرتو این بازی‌های سیاسی واکاوی شود.
عرضه کالاها با ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش قیمت به مردم
علی بهادری جهرمی دیروز سه شنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران با تبریک اعیاد شعبانیه، در تشریح مصوبات هفته گذشته دولت اظهار داشت: با توجه به تاکید رئیس‌جمهور جلسه فوق‌العاده ستاد تنظیم بازار به ریاست معاون اول برگزار شد.
وی افزود: در این جلسه تصمیمات مهمی برای کاهش و کنترل قیمت‌ها اتخاذ شد به ویژه تامین ارز مورد نیاز و کاهش قیمت برنج و گوشت. و از صنعت معدن هم خواسته شده تا کالاها با ۲۰ تا ۵۰درصد کاهش قیمت به مردم عرضه شود.
بهادری جهرمی ادامه داد: با توجه به تاکید رهبر معظم انقلاب برای کنترل قیمت لوازم خانگی در ماه اخیر شاهد کاهش ۵ تا ۱۳ درصدی لوازم خانگی تولید داخل بوده‌ایم و امیدوارم در این مسیر با جدیت پیش برود.
رئیس‌شورای اطلاع‌رسانی دولت درباره سهام عدالت گفت: تا پایان امسال سود سهام عدالت توزیع می‌شود و با توجه به همکاری‌های خوب وزارتخانه‌های مرتبط امیدوارم شاهد واریزی سود سهام عدالت باشیم و دو برابر سال گذشته سهامداران سود دریافت خواهند کرد.
بهادری جهرمی درباره تسهیل صدور مجوز کسب و کار و اهمیت آن اظهار داشت: ۱۳ سال از تصویب قانون گذشته و با توجه به کوتاهی‌ها در سنوات گذشته مشکلاتی در صدور مجوز وجود داشت.
وی متذکر شد که دولت سیزدهم در ۶ ماه فعالیت خود سعی کرده این کوتاهی‌ها را جبران کند.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: در حوزه مشاغل خانگی هم وزارت کار موفق شد همه ۵۰۹ مجوز را ۱۰۰درصد الکترونیکی صادر کند و به محض ثبت اطلاعات، همان لحظه برای متقاضی مجوز صادر شد.
بهادری جهرمی افزود: برای ۱۵۹ حوزه که مجوز محور بود مدارک برای مراجع ذیربط ارسال و بعد از سه روز تعیین تکلیف می‌شود.
وی تصریح کرد: ۴۰ هزار و ۷۸۶ نفر مجوز در حوزه میراث فرهنگی صادر شد که ۳۹ هزار و ۶۱۲ مجوز ثبت شده، ثبت‌محور بوده و در لحظه مجوز دریافت کردند و بقیه مجوزمحور بوده‌اند که پس از ثبت مدارک و سه روز تعیین تکلیف توانستند مجوز دریافت کنند.
بهادری جهرمی ادامه داد: مجوزهای ۲۰ دستگاه اجرایی در درگاه ملی انجام می‌شود و تا دیروز ۱۵ دستگاه ۱۰۰ درصدی به این درگاه متصل شده‌اند و دیگر امضای طلایی در این دستگاه‌ها نداریم.
وی همچنین گفت که ۹۴۴ مجوز مختلف مشمول این درگاه هستند و با همین سرعت عملیاتی می‌شوند.
شیوه اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها
باید به نفع مردم باشد
بهادری جهرمی با اشاره به برخی نگرانی‌ها از تغییرات مربوط به ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به‌ویژه در زمینه دارو گفت: مصوبه مجلس روشن است و شیوه توزیع یارانه در همه محصولات باید طوری باشد که اصلاً افزایش قیمت نداشته باشیم و در دارو هم تاکید رئیس‌جمهور همین است. باید صبر کنیم این مصوبه نهایی شود.
وی تاکید کرد: شیوه اصلاح نظام پرداخت یارانه‌ها باید به نفع مردم باشد.
سخنگوی دولت درباره افزایش ۱۳۰ هزار میلیاردی در بودجه با توجه به مصوبه دولت، گفت: افزایش ۱۳۰ هزار میلیاردی در بودجه نداریم.
بهادری جهرمی توضیح داد: شاید به واسطه کاهش منابع ۲۰ درصدی که پیش‌بینی می‌شد، این تخفیف به دولت داده نشد که با این وجود ۲۰ درصد کمبود منابع داشتیم که با توافق دولت و مجلس این افزایش سقف ۲۰ درصدی پیش‌بینی شده است.
رئیس‌شورای اطلاع‌رسانی دولت در پاسخ به سؤالی درباره‌ برخی نقدها از محتوای تماس تلفنی آیت‌الله رئیسی با پوتین‌ درباره جنگ اوکراین‌ گفت: تماس تلفنی رؤسای جمهور ایران و روسیه قبل از شروع جنگ در دستور کار بود که همزمان با آغاز جنگ انجام شد.
وی افزود: دقیقاً مشابه رویکرد رئیس‌جمهور در سخنرانی‌های بعدش هم نسبت به آسیب‌های جنگ، تخریب شهرها و آسیب مردمی ابراز نگرانی صورت گرفت و نگاه ثابت و همیشگی ایران نسبت به جنگ مطرح و همزمان نسبت به اقدامات تحریک‌آمیز برای گسترش ناتو نیز ابراز نگرانی شد.
بهادری جهرمی ادامه داد: مباحث رئیس‌جمهور از آغاز جنگ تا کنون ثابت و شفاف سیاست جمهوری اسلامی را مشخص کرده و دیدگاه دولت ثابت بوده و هست که هم جنگ را محکوم می‌کنیم و هم تأکید داریم گسترش ناتو باید متوقف شود.
وی این نکته را هم متذکر شد: دولت همواره بر توسعه متوازن در روابط خارجی تأکید دارد و ایران همواره از گفت‌وگو استقبال کرده‌اما هر رابطه‌ای از طرف مقابل نیازمند اقدام عملی است تا استمرار این حرکت را داشته باشیم.
سخنگوی دولت آخرین وضعیت بازار سرمایه و چگونگی حمایت دولت از این بازار، گفت: بازار سرمایه در حال رسیدن به ثبات نسبی است و برای حمایت مؤثر و پایدار از بورس باید شرکت‌های بورسی را حمایت کرد.
بهادری جهرمی گفت: تدابیری که از سوی دولت برای تثبیت و تعدیل قیمت سوخت و خوراک پتروشیمی‌ها اتخاذ شد، در همین راستا بود تا با دادن زمان مناسب به بورس شاهد رشد آن باشیم.