روزنامه شرق
1400/12/18
قفل تخلفات در شهر باز شد
قفل تخلفات در شهر باز شد نورا حسینی: «قفل ساختوساز باز شود»؛ این درخواست مهدی چمران رئیس شورای شهر تهران از شهرداری تهران بود. چمران از شهرداران مناطق خواسته بود که فعال شوند و فکر نکنند که یک خزانهای وجود دارد و دست میکنند در این خزانه غیب و هر چقدر که بخواهند پول درمیآید. همان زمان محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران، درباره این قفلها که مدیران شهری جدید معتقد بودند مدیران گذشته شهر بر ساختوساز شهر زدهاند، گفته بود قفلی که ما زدیم بر اقدامات سلیقهای و نظامات معیوب مبتنی بر امضاهای طلایی و رانتزا بوده و قفل بر منافع اقلیتی سوداگر در شهرداری و جامعه بود.شهردار تهران همان زمان وعده داد که برای بازگشایی این قفل تخلف نمیکند؛ اما روز گذشته دو عضو شورای شهر تهران به امضای تفاهمنامهای در شهرداری اشاره کردند که نیاز به اعتقاد آنها انحراف از طرح تفصیلی بوده و رئیس شورای شهر هم هشدار داد اگر این روند متوقف نشود، از طریق مراجع قضائی آن را پیگیری میکند. مهدی چمران در صحن روز گذشته گفت که بهتازگی در حوزه شهرسازی تفاهمنامهای امضا شده که تماما قوانین شهرسازی است که ارتباطی با معاونان شهردار و شهرداری پیدا نمیکند؛ بلکه باید از طریق شورای شهر، شورای عالی معماری و شهرسازی و بخشی در کمیسیون ماده ۵ مورد بررسی قرار گیرد. اگر این کارها متوقف نشود، آن را به مراجع قضائی منعکس میکنیم. وقتی تصویب شده قطع درختان به حساب خاصی واریز شود، نباید به خزانه برود و شهرداران مناطق آن را بردارند. این خلاف قانون است. اگر این کارها زودتر جمع نشود، برای شورا در شهرداری مشکل ایجاد میشود. من نامهای به شهردار تهران نوشتهام و نامه دیگری نیز آماده کردهام.
چمران اضافه کرد: ما گفتیم قفل و بستها برداشته شود؛ اما نه اینکه خلافها را رسمی کنید و بگویید خلاف کنید، میبخشیم. این صحیح نیست. طرح تفصیلی قاموس شهر است و برایش جان کندیم تا به تصویب برسد. اگر به آن پایبند نباشیم، سنگ بر روی سنگ بند نمیشود. آن وقت نمیتوانیم شهر را کنترل کنیم و باید هر خلافی را بپذیریم و راه بیقانونی باز میشود.
او هشدار داد که اگر این روند ادامه پیدا کند، آن را به مراجع قضائی منعکس میکنیم. نباید معاونان شهردار در حوزههایی که خارج از وظیفه آنهاست، ورود کنند. این موضوع اشتباه و باید اصلاح شود. ما درخصوص باغات هنوز قوانین گذشته را ملاک قرار میدهیم؛ زیرا هنوز قانون جدید را تصویب نکردهایم یا درخصوص پروانهها به دلیل آنکه روند صدور پروانه را طولانی کرده، موضوع کاهش زمان را مطرح میکنیم، نه اینکه اصل بررسی نما را از بین ببریم.
به گفته چمران، این افراد که این تفاهمنامه را امضا کردهاند، براساس چه مبنایی امضا کردهاند؟ هرکس آن را امضا کند، ریشش گیر است و تا زمانی که این سه دستورالعمل پس گرفته نشود که در حال اجرا از سوی شهرداران مناطق است، ضرر و زیان خواهیم دید. یکی در یک محله بتواند کاری انجام دهد و همسایهاش نه، این دیدگاه به وجود میآید که اگر پول به شهرداری داده شود، میتوان خلاف قانون کاری انجام داد و مشکل به وجود میآید و جایگاه مدیریت شهری را در پیش مردم خراب میکند.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، هم با گلایه از بیاطلاعی اعضای شورا از تفاهمنامههایی که شهرداری امضا میکند، گفت: به نظر من قبل از اینکه تفاهمنامه با هر وزارتخانه امضا شود، اعضای شورا باید نسبت به مفاد آن توجیه باشند، تاکنون چند تفاهمنامه امضا شده که ما از طریق رسانهها از آن مطلع شدیم.
او نیز به مصوبهای که شورای معاونان شهردار در حوزه شهرسازی داشتند، اشاره کرد. برخی مفاد آن نیاز به تصویب در شورای شهر دارد؛ اما عین صورتجلسه به مناطق ابلاغ شده و در حال اجراست.
اشاره این دو عضو شورای شهر به صورتجلسهای است که 10 روز قبل به امضای چهار معاون زاکانی و چند مدیر مستقیم او رسیده، مناطق ۲۲گانه شهرداری بعد از این اجازه ساخت ساختمانهای هفتطبقه خواهند داد و همچنین در محدودههای مسکونی واحدهای تجاری ساخته خواهد شد.
براساس ضوابط جدید که 10 روز قبل در جلسهای به تأیید معاونان و مدیران زاکانی رسیده، به همه متقاضیان پس از تجمیع، مجوز ساخت شش طبقه داده خواهد شد؛ مشروط بر آنکه مساحت قطعه جدید بالای ۲۵۰ مترمربع و عرض گذر بالای ۱۰ متر (پهنه R122) باشد. درضمن اگر مساحت بالای ۳۰۰ مترمربع و عرض گذر بالای ۱۲ متر (پهنه R133) باشد، مجوز ساخت طبقه هفتم نیز داده میشود. در صورتجلسه ابلاغشده به مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران، به ازای هر دو قطعه تجمیع، ۲۰ درصد تراکم مازاد بهعنوان تشویقی تجمیع داده میشود و مازاد بر آن با تعرفه ۲۰a جهت تکمیل طبقه اضافه داده میشود. در صورتجلسه گفتهشده این حق صرفا به پروانههایی که قبل از مرداد سال 99 صادر شدهاند و آن هم به شرط اضافهنشدن واحد مسکونی تعلق میگیرد. سومین بند از صورتجلسه ابلاغی هم به معنای آن است که بعد از این در کوچههای شهر تهران هم اجازه ساخت واحدهای تجاری (به شرط رضایت دیگر ساکنان کوچه) داده خواهد شد.
در نامه مهدی چمران به علیرضا زاکانی که همراه برخی از معاونانش این روزها در سفر تاجیکستان است، آمده است: تعدادی از بندهای صورتجلسات ارائهشده دارای مغایرت اساسی با مصوبات شورای شهر تهران و مصوبات شورایعالی معماری و شهرسازی كشور است که پیشنهاد میشود مواردی كه نیاز به اعمال تغییر و اصلاحاتی در مصوبات شورای اسلامی شهر تهران دارد، در تعامل با كمیسیون شهرسازی و معماری مورد بازنگری قرار گرفته و سایر موارد نیز در تعامل با دیگر مراجع تصمیمگیر اصلاح شود و از اتخاذ تصمیمات خارج از حدود اختیارات معاونان شهردار تهران ممانعت به عمل آید؛ چراكه فاقد اعتبار قانونی خواهد بود.
مهدی چمران در حاشیه جلسه علنی شورای شهر تهران هم به خبرنگاران با اشاره به تذکرش به شهردار تهران گفت: در تذکرم خطاب به شهردار اعلام کردیم که مصوبات، تصمیمات و صورتجلسهها باید مطابق با طرح جامع و تفصیلی باشد و نمیتواند آنها را نفی کند.
چمران با بیان اینکه ما میخواهیم قفل و بستها را باز کنیم؛ اما تأکید داریم که با رعایت اصول و براساس طرح تفصیلی جامع باشد، اظهار کرد: اگر نسبت به این طرحها انتقاد داریم، باید اصلاح شود؛ مثل قانون باغات که بهزودی اصلاح آن به شورا میآید. رئیس شورای شهر تهران در پاسخ به این سؤال که آیا این صورتجلسه شهرداری شهرفروشی است، ادامه داد: شهرفروشی نیست؛ بلکه به آنها گفتیم اگر میخواهند اغماضی داشته باشند، باید براساس قانون و نه صورتجلسه باشد.
حامد سلیمی، مدیرکل تدوین ضوابط، نظارت و صدور پروانه شهرداری تهران، گفت: دو صورتجلسه بوده و در این صورتجلسات پیشنهاد شده معاونت شهرسازی دستورالعمل تهیه کند و هیچ تعیین تکلیفی اتفاق نیفتاده است. او ادامه داد: دستورالعمل زمانی ابلاغ خواهد شد که مصوبهاش را از کمیسیون ماده صد یا اگر لازم باشد، از معاونت شهرسازی بگیریم و هیچ ابلاغیهای برای افزایش طبقات صورت نگرفته است. پیشنهادی است که فرصت نشد در صحن مطرح کنیم. باید با کمیسیون شهرسازی جلساتی برگزار شود و ابهامات صورتجلسات مطرح شود و شهرداری نیز دفاعیات خود را اعلام کند و اگر ابهامی باشد که باید برطرف شود یا حتی صورتجلسه لغو شود یا مفادش تغییر پیدا کند، قطعا شهرداری تمکین خواهد کرد. به گفته او مفاد این صورتجلسات عمدتا به صورت توصیه است.
مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، هم در این زمینه به «شرق» گفت: هر تغییر در مسائل بنیادین شهرسازی نیازمند طی مراحل قانونگذاری است یا در شورای عالی شهرسازی یا از طرف شورای اسلامی شهر یا در کمیسیون ماده پنج بخشی از اینها و ترکیبی از اینها را نیاز دارد. پس این از اختیارات معاونان شهردار تهران نیست که بخواهند برای قوانین شهرسازی تصمیمگیری کنند.
به نظر میرسد شهرداری برای تحقق وعدههای بزرگی که در حوزه رونق ساختوساز داده است، همانطور که کارشناسان حوزه شهری و مسکن پیشبینی میکردند، مجبور به عقبنشینی از برخی از قوانین شده است؛ موضوعی که برخی از اعضای شورای شهر تهران هم به آن اشاره و مهدی چمران هشدار داد که آن را به مراجع قضائی اعلام میکند.
فاجعه مدیریتی ترافیک تهران
خیابانهای تهران در این شبهای تهرانی قرمز است. مدیران شهری میگویند روز 16 اسفند ترافیک تهران رکورد زده است و تهرانیها سنگینترین ترافیک سال ۱۴۰۰ را تجربه کردهاند؛ به گونهای که ۴۱ درصد در طول شبکه معابر درگیر نسبت به دو شب افزایش داشته و عدد ترافیک جهشی بود.
احمد صادقی، عضو شورای شهر تهران، هم درباره ترافیک روزهای بارانی و ترافیک در صحن شورای شهر گفت: درخصوص موضوع ترافیک روزهای بارانی بارها و بارها بحث شده و تذکر داده شده؛ ولی متأسفانه تا به امروز نهتنها حل نشده؛ بلکه پیچیدهتر شده است. متأسفانه ترافیک روز گذشته یک فاجعه مدیریتی بود که باعث آزردگی شهروندان شد.
صادقی در ادامه افزود: بیشترین نگرانی بنده از عدم آمادگی و سوءمدیریت وضعیت ترافیکی مربوط به شرایط بحرانی مانند زلزله است که خدای نکرده در شهر تهران رخ دهد. وقتی با ریزش اندکی باران که از روزهای قبل قابل پیشبینی است، شهر دچار این بینظمی و ترافیک کنترلناپذیر میشود، به طور حتم در شرایط بحرانی که مسیرهای اصلی شهر دچار آسیب شدهاند و مردم شهر نگران هستند، با فاجعه ترافیکی روبهرو خواهیم بود.
رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر تهران افزود: تذکر من به شهردار محترم تهران این است که بارش باران و برف این روزها باید یک مانور و تمرین دستگاهها باشد برای روزهای بحرانی، نه اینکه خود تبدیل به بحران شود. در این روزها ضرورت مدیریت یکپارچه شهری و هوشمندسازی اداره شهر به طور قطع و یقین بیشازپیش احساس میشود.
صادقی افزود: در این ایام امکان فراخوان همه دستگاهها در قالب مانور ساعت صفر تمرینی برای مدیریت یکپارچه و تقسیم یک کار هماهنگ برای همه دستگاهها و رفع چالشها برای روزهای بحرانی است.
مهدی چمران هم در واکنش به ترافیک پایتخت گفت: امیدواریم شهرداری تهران هرچه سریعتر به استقبال بهار برود و شاهد شادابی شهر باشیم و دوستانمان بهخصوص سازمان زیباسازی در این زمینه عجله کنند.
او با بیان اینکه ترافیک نشان داد که مهمترین کار، اصلاح فرهنگ ترافیکی است، ادامه داد: در بسیاری از مکانها مردم حوصلهشان از ترافیک سر رفته بود و همین مسئله سبب شد که با تخلف وارد حریم معابر دیگر شوند و دیدیم که پلیس راهور نیز در برخی معابر کاری از دستش برنمیآمد و نگاه میکرد. باید بگویم که ترافیک مانند سیل است و اگر از اول جلوی آن را بگیریم، قابل مهار است؛ وگرنه کنترل آن سخت میشود.
چمران با بیان اینکه امروز با مسئولان پلیس راهور تهران صحبت میکنم تا نسبت به تقویت نیروهایش اقدام کند، گفت: شاهد بودم که شب گذشته برخی مردم به جای پلیس، راه را باز میکردند و میتوانیم در این مواقع از نیروهای بسیج استفاده کنیم. پس از ترافیک عجیب شب گذشته جلسه اضطراری «بررسی وضعیت ترافیکی شهر تهران در ۱۶ اسفند» تشکیل شد.
سیدمجتبی شفیعی در این جلسه با بیان اینکه بخش بسیاری از عوامل ایجاد ترافیک اجتنابناپذیر است، افزود: این عوامل نیاز به راهکار بلندمدت دارد.
سایر اخبار این روزنامه
همچنان مستثنا از شفافیت
خوف و رجای احیای برجام
خواهان مدیریت فضای مجازی هستیم نه محدودیت
انتقاد آیتالله جنتی از فقر مطلق
شکست واگذاری استقلال و پرسپولیس
گرامیداشتی در مذمت محافظهکاری دانشگاه
قفل تخلفات در شهر باز شد
سرنوشت متفاوت دو ایرانی در اروپا
تصویر رمانتیک از فرودستان ارائه ندادم
تعارض منافع از زاویهای دیگر
بازخوانی و تحلیلی بر سرود «ای ایران»
حفظ بستر محیط زیست مبرمترین صیانت است
قمار قدرتهای بزرگ با قیمت نفت