به پیچ کرونا نزدیک میشویم!
ملیحه محمودخواه- بر اساس جدیدترین به روزرسانیها، تعداد شهرهای با وضعیت قرمز از ۱۴۸ به ۹۹ شهر کاهش یافت. همچنین تعداد شهرهای با وضعیت زرد و آبی در کشور در حال افزایش است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که سرعت انجام واکسیناسیون در کشور سبب شده است که آمار کرونا در کشور کاهش پیدا کند . حسین کرمانپور، مدیر بخش اورژانس بیمارستان سینا به «شهروند» توضیح میدهد که تکمیل واکسیناسیون در افراد بالغ و کودکان سهم بسزایی در افزایش ایمنی جمعی حاصل از واکسیناسیون و کاهش بستری و مرگ و میر بیماران کووید-۱۹ دارد. همچنین توصیههای بهداشتی ارائه شده از روز نخست کرونا تا کنون، در پیشگیری از ابتلا به این بیماری، تاثیر بسیار زیادی دارد.
شیب تند صعودی خیلی زود پایین آمداین پزشک توضیح میدهد که سویه اُمیکرون نسبت به سایر سویههای کرونا شیب تند صعودی و شیب تند نزولی داشته است . اُمیکرون که وارد کشور ما شد با یک شیب سرشکن به شدت بالا رفت. در شرایطی که بیمارستانها خلوت شده و آمارهای ابتلا و مرگ و میر به شدت کاهش پیدا کرده بود، اُمیکرون تمام محاسیات پایان کرونا را به شدت بر هم زد و این رشد بیسابقه بیماری در همه جهان به یکباره رخ داد. اما نکته مهم در خصوص سویه اُمیکرون این بود که به همان سرعتی که رشد کرد به همان اندازه نیز سیر نزولی پیدا کرد.
در بهترین زمان پاسخدهی به کرونا بودیمکرمانپور به این نکته اشاره میکند که زمانی که اُمیکرون به کشور ما وارد شد ما در بهترین زمان پاسخدهی بدن افراد به کرونا بودیم زیرا بیشتر افراد دوز اول و دوم واکسن کرونا را زده بودند و عدهای نیز دوز سوم را تزریق کرده بودند. واکسن به میزان کافی در کشور وارد شده بود و ادامه واکسیناسیونها سبب شده بود که مردم نسبت به این سویه مقاومتر باشند.
مدیر بخش اورژانس بیمارستان سینا بر این باور است که این سویه نسبت به موجهای قبلی بیماریزایی کمتری داشت. در این سویه ریهها کمتر درگیر میشد و همین موضوع آمار مرگ و میر را تا حدود زیادی کاهش میداد.
سیر صعودی اُمیکرون آمار بستری را بالا برداو توضیح میدهد اما با این وجود آمار بیماران و بستریها افزایش پیدا کرده بود و قسمت زیادی از این بستریها واکسن نزده بودند. البته تعداد افرادی که واکسن زده و بستری شده بودند نیز قابل توجه بود، اما این تعداد کسانی بودند که یا سیستم ایمنی بسیار ضعیفی داشتند یا اینکه واکسن نتوانسته بود سیستم ایمنی بدن آنها را تحریک کند.
کرمانپور تاکید میکند که سازندگان تمام واکسنهایی که در دنیا تولید و عرضه شدهاند هیچ کدام نگفتهاند که ایمنی صد در صدی داشتهاند و در بهترین حالت اعلام شده است که ایمنی این واکسنها 94 تا 95 درصد بوده است و همیشه درصدی برای افرادی که ایمنی بدنشان نسبت به این بیماری تحریک نمیشد در نظر گرفته میشود. اصولا در کل دنیا 6 تا 15 درصد از افراد نسبت به واکسن واکنشی نشان نمیدهند.
از سوی دیگر برخی از افراد دچار بیماریهای زمینهای هستند و تعدادی نیز به دلیل کهولت سن نتوانستهاند در برابر این سویه مقاومت نشان دهند.
کودکان اینبار گرفتار کرونا شدندکرمانپور به این نکته اشاره میکند که تفاوت این سویه با سایر سویههای کرونا این بود که این سویه به کودکان نیز رحم نکرد، هر چند که خدا را شکر آمار مرگ و میر در کودکان به شدت پایین بود اما موجی از نگرانی را در بین خانوادهها ایجاد کرده بود.
او تاکید میکند که درست است از اواسط آذر ماه که اُمیکرون وارد کشور شد آمار مرگ و میر به نسبت چند ماه قبل بالاتر رفت اما این سویه زیاد در اوج باقی نماند و نسبت به سویه دلتا هم آمار مرگ و میر کمتری داشت و هم خیلی زود از اوج قله فروکش کرد.
کرمانپور در ادامه میگوید: «بر اساس تجربه وقتی میتوانیم بگوییم آمارها کاهش پیدا میکند که تعداد بستریها در بخش ICU کمتر باشد. در حال حاضر همه تختها در بخش ICU بیمارستانها پر است و وقتی میتوانیم به طور حتم بگوییم که از این موج عبور کردهایم که آمارهای بستری به زیر 500 نفر برسد که در این حالت قطعا آمار مرگ و میر دو رقمی خواهد شد.»
نباید شرایط عادیانگاری شودآمیتیس رمضانی نیز به «شهروند» توضیح میدهد که این وضعیت در حال حاضر در کشور شکننده است و با وجود آنکه آمار شهرهای آبی افزایش داشته و هر روز از آمار شهرهای قرمز کاسته میشود اما نباید شرایط عادیانگاری شود و به گمان اینکه شرایط به حالت عادی برگشته است دوباره رعایت پروتکلهای بهداشتی فراموش شود.
او تاکید میکند آمارها نشان میدهد که اُمیکرون در کشور به شدت در حال کاهش است و هم میزان بستریها کم شده، هم به لطف خدا آمار مرگ و میر نسبت به روزهای قبل کاهش پیدا کرده است. درست است که حتی یک مرگ هم بر اثر کرونا زیاد است اما ما روزهای سختی را با آمار بالای مرگ و میر سپری کردیم و در حاضر کم شدن این عددها ما را به نزولی بودن این روند امیدوار میکند.
اگر رعایت نکنیم دوباره به حالت قبل باز میگردیماما او به این نکته اشاره میکند که تعطیلات عید میتواند دوباره ما را به شرایط سخت برگرداند و آن هم در صورتی رخ خواهد داد که در سفرها پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود.
او در ادامه با اشاره به اینکه افزایش سرعت واکسیناسیون در کاهش مدت زمان اوج اُمیکرون تاثیر اساسی داشته است، ادامه میدهد: «در 6 ماهه دوم سال ساخت و در کنار آن واردات واکسیناسیون شدت گرفت و این سبب شد که بیش از 70 درصد مردم دوز اول و دوم واکسن کرونا را تزریق کرده باشند که اُمیکرون به کشور وارد شد. همین باعث شد که مردمی که از ورود اُمیکرون نگران بودند دوز سوم واکسن را نیز تزریق کنند و همین باعث شد که مقاومت مردم در برابر این سویه بالا باشد.»
او به این موضوع نیز اشاره میکند که در کل اُمیکرون اثرات بیماریاش نسبت به سویههای قبلی بسیار کمتر بوده است و ما در این سویه درگیری ریه کمتری داشتهایم که این به کاهش میزان مرگ و میر بسیار کمک کرد.
مدیر بخش تحقیقات انستیتو پاستور به این نکته اشاره میکند که در تعطیلات عید نباید عادیانگاری شود و با رعایت پروتکلها همه باید با هم تلاش کنند که تلفات اُمیکرون را به کف برسانند.