روزنامه ایران
1400/12/25
5/ 6 میلیارددلار سرمایه خارجی در حال ورود به ایران
گروه اقتصادی/ درحالی که همواره سرمایهگذاری خارجی جذب شده در کشور با ظرفیتهای بینظیر اقتصاد ایران همخوانی نداشته است و در برخی از دورهها با افت شدیدی مواجه بودهایم، تغییر سیاستهای دولت سیزدهم در همین مدت کوتاهی که از عمر دولت میگذرد، آینده روشنی ترسیم کرده است. بهطوری که علی فکری رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی ایران در گفتوگو با «ایران» از اظهار تمایل سرمایهگذاران خارجی برای 6.5 میلیارد دلار سرمایهگذاری در ایران خبر میدهد.رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی و کمکهای فنی و اقتصادی در اینباره گفت: اینکه سرمایهگذاری خارجی طی سالهای گذشته چه میزان بوده باید پرسید که درمجموع چه میزان سرمایهگذاری از نظر کلی در کشور اتفاق افتاده و فضا برای جذب سرمایهگذاری داخلی یا خارجی چقدر مساعد بوده است.علی فکری ادامه داد: بسیاری از اوقات وقتی رویه کلی حاکم بر فضای تصمیمگیری در دولت ناشی از عوامل بیرونی باشد و اقدامات دولت منوط به اتفاقاتی باشد که در خارج از کشور میافتد، در نتیجه روند سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی با مانع مواجه میشود. وقتی کشور را معطل اتفاقی میکنیم که باید بیرون از مرزها بیفتد و اختیار آن هم دست شما نیست، نتیجه آن میشود که تمام فعالان اقتصادی وقتی این رویه را در مجموعه سیاستگذاران برای مدیریت اقتصاد کشور میبینند به این نتیجه میرسند که صبر کنند چرا که پیام صبر و انتظار از مجموعه دولت مخابره میشود.
تغییر رویه در دولت سیزدهم
رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی و کمکهای فنی و اقتصادی گفت: دولت سیزدهم از ابتدا که کار خود را آغاز کرد یکی از اولین اولویتهایش برداشتن این صبر و انتظار برای یک تحول خارجی بود. تمام مدیران دولت این پیام را دریافت کردند که جدای از آنچه در خارج از کشور قرار است اتفاق بیفتد - که بسیاری از اوقات رخ دادن آنها به تصمیم دیگران بستگی دارد و فقط بخشی از آن دراختیار ماست - مستقل از آن باید برنامههای خود را در حوزههای اقتصادی از جمله جذب سرمایهگذاری خارجی پیش ببریم.
وی افزود: بر این اساس در مجموعه دولت طراحیهایی را انجام دادیم برای اینکه بتوانیم همکاریهای مالی و سرمایهگذاری بین ایران و سایر کشورهای دنیا را مستقل از تحولات سیاسی داشته باشیم و متغیرهای بیرونی را صرفاً به عنوان مؤلفههایی که مؤثر هستند ولی باعث توقف فعالیتهای دولت نمیشود درنظر بگیریم.معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تأکید کرد: بر همین اساس به سمت تقویت همکاریهای متوازن با سایر کشورها بخصوص کشورهایی که با ایران همسو هستند، رفتیم. در اولویت اول نیز کشورهای همسایه قرار گرفتند. از ابتدای دولت سیزدهم میزان اهتمام رئیسجمهور و سایر اعضای دولت به موضوع همکاریهای متنوع با همسایگان را مشاهده میکنیم. وقتی سفرهای خارجی رئیس دولت و وزرا را ارزیابی میکنیم و نوع توافقاتی که انجام میشود به این نتیجه میرسیم که جهتگیریها چگونه است و چه تغییری کرده است.
وی اضافه کرد: هرچند ما قصد داریم با تمام کشورها غیر از کشورهایی که هویت مشروع ندارند یا هویت ایران را نمیپذیرند، ارتباط داشته باشیم، ولی اجازه نمیدهیم روابط تحت تأثیر شرایطی باشد که آنها قصد دارند به ما تحمیل کنند.
جلب 194 طرح سرمایهگذاری خارجی
رئیس سازمان سرمایهگذاری خارجی درباره اینکه در دولت سیزدهم چه میزان طرح برای سرمایهگذاری خارجی بررسی شده است، توضیح داد: موضوع سرمایهگذاری موضوعی نیست که بخواهیم در برشهای چندماهه درباره آن ارزیابی داشته باشیم، باید روندها را دید. باید در ابتدا با راهبردهای کشور سرمایهگذاران شناسایی و برای ورود به کشور ترغیب شوند. در واقع مقوله سرمایهگذاری با تجارت دو مقوله متفاوت است. بنابراین نتیجه رویکردهای امروز را باید در آینده مشاهده کرد.فکری اعلام کرد: در دوره کوتاه فعالیت دولت سیزدهم 194 طرح سرمایهگذاری خارجی به ارزش تقریبی 6.5 میلیارد دلار برای سرمایهگذاری در کشور اظهار تمایل کردهاند. اما این به معنای ورود این میزان سرمایه به کشور نیست، چرا که هماکنون این علاقهمندی برای آنها ایجاد شده و باید ببینند تا چه حد محیط برای ورود آنها آماده است که بخشی از این محیط در اختیار این سازمان نیست. هر مجوزی که برای سرمایهگذاری خارجی صادر میشود با مهلتهای ششماهه است که سرمایهگذار میتواند این مهلت را تمدید کند.
وی اضافه کرد: درسالهای گذشته فاصله میان این رقمها به عنوان جلب سرمایهگذاری خارجی و اظهار علاقه آنها تا جذب سرمایهگذاری بسیار زیاد بوده است. یکی از اهدافی که ما دنبال میکنیم و در تیم اقتصادی دولت هست این است که این فاصله را کاهش دهیم. مجموعه اقتصادی کشور باید محیط را به نوعی تغییر دهد که این قابلیت برای تبدیل سرمایههای جلب شده به جذب شده فراهم شود.
حوزه صنعت در اولویت سرمایه گذاران
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: طرحهای سرمایهگذاری عمدتاً در طرحهای صنعتی و زیرساختی یا تسهیل تجارت خود تعریف میشود. برخی از این سرمایهگذاران کسانی هستند که قصد دارند از موقعیت جغرافیایی ایران در ترانزیت و امنیت ایران برای صادرات به سایر کشورها استفاده کنند. با وجود این بخش قابلتوجهی از سرمایهگذاری خارجی درحوزه صنعتی و سپس خدماتی است. البته درحوزه کشاورزی هم طرح داریم که با توجه به شرایط اقلیمی ایران و خارج از بحثهای فناورانه نمیتوان انتظار زیادی داشت.
دامنه جغرافیایی سرمایهگذاران
این مقام مسئول درباره اینکه سرمایهگذاران از چه کشورهایی برای ورود به ایران اظهار تمایل کردهاند، توضیح داد: همانطور که اشاره شد کشورهای خارج از منطقه که قصد دارند از موقعیت ترانزیتی ایران برای صادرات کالا به کشورهای همسایه انجام دهند، وجود دارند و طرحهای زیادی دراین حوزهها داریم. برخی از کشورهای اروپایی هم هستند؛ البته نه به صورت مستقیم. بیشتر آسیاییها درحوزه سرمایهگذاری پیشتاز هستند.
سایر اخبار این روزنامه
ویژهنامه اقتصادی«ایران» برای نوروز 1401منتشر شد
مجاهد فرهنگی میهمان آسمان شد
وداع با مرجع مردمی
توافق ایران و روسیه برای خنثیسازی تحریم
عدالت در قلم و بیان ارزش فرهنگی انقلاب است
5/ 6 میلیارددلار سرمایه خارجی در حال ورود به ایران
پایان بازی ساعت قدیم و جدید
بالستیکِ سایبری
امریکا از گروههای مقاومت هراس دارد
عرضه بنزین نوروزی بدون محدودیت
یادگاریهای آقای مخالف
درباره عملکرد دولت در180روز
علی شاملو از میان ما رفت
رونق بازار شب عید