نفت سنگین ایران گران شد


گروه انرژی: شرکت ملی نفت ایران قیمت رسمی فروش انواع نفت خام صادراتی برای عرضه به مشتریان آسیایی را در ماه آوریل (فروردین‌ماه - اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱) افزایش داد. مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران قیمت نفت خام سبک، نفت خام سنگین و فروزان را برای فروش در ماه آوریل به ترتیب ۴.۷۰، ۳.۶۵ و ۳.۷۵ دلار بالاتر از میانگین قیمت نفت عمان/دبی قیمت‌گذاری کرده است. قیمت هر بشکه نفت خام سبک ایران برای فروش در ماه آوریل ۲ دلار و ۵ سنت، نفت خام سنگین ایران یک دلار و ۹۵ سنت و قیمت نفت خام فروزان ۲ دلار و ۵ سنت بیشتر از ماه مارس (اسفند – فروردین) است.
طبق اعلام وزارت نفت، میانگین قیمت نفت خام عمان/دبی، قیمت پایه نفت خام در غرب آسیاست. ایران قیمت فروش نفت خام سبک، سنگین، فروزان و سروش را در بازار شمال غرب اروپا، مدیترانه و آفریقای جنوبی پایین‌تر از برنت قیمت‌گذاری کرده است. تولید نفت ایران بر اساس تازه‌ترین گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که روز سه‌شنبه، ۲۴ اسفندماه منتشر شد، در ماه فوریه ۴۴ هزار بشکه افزایش یافت و به ۲ میلیون و ۵۴۶ هزار بشکه نفت خام رسیده است. شرکت سعودی آرامکو هم پیش‌تر اعلام کرده بود قیمت رسمی فروش نفت خام سبک خود برای عرضه به مشتریان آسیایی در ماه آوریل را افزایش داده است.

هشدار اوپک درباره ریسک ناشی از جنگ اوکراین
از طرفی اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود معتقد است تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۲ با چالش‌های ناشی از حمله نظامی روسیه به اوکراین و رشد تورم در نتیجه جهش قیمت‌های نفت روبروست و احتمال بازبینی پیش بینی این گروه از تقاضای قوی در سال میلادی جاری را افزایش می دهد. اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود از بازار نفت، همچنان پیش‌بینی کرد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۲ به میزان ۴.۱۵ میلیون بشکه در روز رشد می کند و پیش‌بینی خود از تقاضای جهانی برای نفت این گروه را بالا برد.
در گزارش اوپک آمده است: نگاهی به پیش رو نشان می دهد چالش‌های اقتصاد جهانی به خصوص کندی رشد اقتصادی، تورم رو به رشد و ادامه تنش‌های ژئوپلیتیکی، روی تقاضا برای نفت در مناطق مختلف تاثیر خواهد گذاشت. اگرچه امسال در وضعیت نسبتا قوی آغاز شد اما جدیدترین تحولات در اروپای شرقی ممکن است احیای اقتصادی را از مسیر خود خارج کند. بر پایه گزارش اوپک، انتظار می رود مصرف نفت جهان در سه ماهه سوم از مرز ۱۰۰ میلیون بشکه در روز عبور کند که مطابق با پیش بینی ماه پیش این گروه است. اوپک برآوردش از مصرف جهانی نفت در سال میلادی جاری را ۱۰۰ هزار بشکه در روز بالا برد و ۱۰۰.۹۰ میلیون بشکه در روز اعلام کرد. برمبنای سالانه، جهان آخرین بار در سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز نفت مصرف کرد. گزارش اوپک تولید بالاتر اوپک و متحدان این گروه را نشان داد که در راستای تسهیل محدودیت عرضه ای صورت می گیرد که در سال ۲۰۲۰ در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران کرونا به اجرا درآمده بود.



اوپک پلاس هر ماه تولیدش را ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می دهد که از این میزان سهم ۱۰ عضو اوپک حدود ۲۵۴ هزار بشکه در روز است. با این حال این گزارش نشان داد تولید اوپک در فوریه به میزان ۴۴۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۲۸.۴۷ میلیون بشکه در روز رسید که تحت تاثیر تولید بالاتر از سوی عربستان سعودی و لیبی بود. بر اساس گزارش رویترز، پیش بینی رشد عرضه غیراوپک در سال ۲۰۲۲ بدون تغییر ماند. اوپک انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت این گروه در سال ۲۰۲۲ به ۲۹ میلیون بشکه در روز برسد که ۱۰۰ هزار بشکه در روز بالاتر از پیش بینی ماه پیش است و نشان می دهد این گروه فضا برای تولید بیشتر دارد.
گفتنی است قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال روز گذشته با یک دلار و ۳۸ سنت معدل ۱.۳۸ درصد افزایش به ۱۰۱ دلار و ۲۹ سنت رسید. در حالی که درگیری ها در اوکراین همچنان بر معاملات بازار نفت سایه افکنده است و گفت وگوها بر سر آتش بس ادامه دارد، قیمت نفت روز چهارشنبه شاهد افزایش بود. از زمان آغاز جنگ در اوکراین در روز 24 فوریه بازار نفت شاهد نوسان قیمت شدیدی بوده به نحوی که در روز 7 مارس به بالاترین رقم در طی 14 سال گذشته رسید، اما پس از آن نفت برنت و نفت خام آمریکا به ترتیب 40 و 34 دلار سقوط کرده اند. عامل دیگر افت قیمت نفت طی روزهای اخیر نگرانی ها از کاهش تقاضا در چین به دلیل خیز مجدد شیوع کرونا در این کشور بوده است.