روزنامه ابتکار
1401/01/15
« ابتکار» اما و اگرهای سیاست توقف تولید خودروی سمند و 405 را بررسی کرد سیاستهای ضدونقیض چالش جدی صنعت خودروسازی
کیمیا نجفیامیرحسن کاکایی در خصوص تاثیر برخی سیاستها بر رفاه جامعه گفت: توقف تولید سمند و ۴۰۵ از آن دست سیاستهایی است که هیچ تاثیری در رفاه مصرفکننده ندارد. به بیان دیگر برخی سیاستها متناقص رفاه جامعه است.
توقف تولید پراید ارزانترین خودروی تولید داخل در سال 98 واکنشهای بسیاری را به دنبال داشت. بسیاری از کارشناسان معتقد بودند که توقف تولید پراید و جایگزین کردن خودروهای دیگر نمیتواند به نفع مصرفکنندگان با درآمدهای متوسط و پایین باشد و نباید در این خصوص شتابزده عمل کرد. اما با وجود انتقادات، بالاخره تولید پراید متوقف شد و حالا صحبت از توقف تولید سمند و 405 به میان آمده است.
وزیر صمت برای دومین بار پس از صدور فرمان هشت مادهای رئیسجمهور در حوزه خودرو، روز ۱۳ فروردینماه از گروههای صنعتی ایران خودرو و سایپا بازدید کرد. در این بازدید طراحی و توسعه محصولات و خروج محصولات قدیمی سمند و ۴۰۵ نیز از محورهای مورد تاکید وزیر صمت بود. اما آیا این تصمیم به نفع مصرفکنندگان خواهد بود؟
امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو در این راستا به «ابتکار» گفت: صحبتها در خصوص برخی قوانین دارای ضد و نقیض است. آنطور که گفته شده بود ۴۰۵ سال ۹۹ از دور خارج شد و سال گذشته نیز باقی مانده بدهی را تولید و به بازار عرضه کردند. بنابراین صحبت توقف تولید خودروی ۴۰۵ آینده کمی نامفهوم است. من معتقدم بیش از هرچیزی مسئولان باید تناقض در صحبتها را توضیح بدهند. خارج از این ضدونقیض صحبتها در خصوص توقف تولید سمند و ۴۰۵ از آن دست سیاستهایی است که هیچ تاثیری در رفاه مصرف کننده ندارد. به بیان دیگر برخی سیاستها متناقص رفاه جامعه است.
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به فشارها برای افزایش سطح کیفیت ادامه داد: اکنون سازمان ملی استاندارد و پلیس راهور فشار زیادی برای افزایش سطح کیفیت خودروها وارد میکنند و میگویند استانداردها باید به روز شود. طبق این صحبت خودرویی مانند سمند جواب استانداردها را نمیدهد و باید برای شرایط استاندارد به مدلهای جدید مثل سورن روی آورد.
کاکایی افزود: اکنون خودروها یورو ۵ بوده و در سال جدید قرار است که خودروهای یورو ۶ باشند. این تغییر هزینه مصرفکننده را بالا میبرد از سوی دیگر بنزین متناسب با استانداردها در تمام شهرها پیدا نمیشود. اگر در باک بنزین سمند را باز کنیم بر روی آن نوشته شده است بنزین با اکتان بالای ۹۳ اما اکتان بنزین مصرفی ما زیر ۸۷ است. این یعنی با افزایش استاندارد مصرفکننده هزینهای را باید بپردازد و از سوی دیگر استاندارد بنزین آن هم رعایت نمیشود.
سیاستهایی که رفاه مردم را افزایش نمیدهد
این کارشناس صنعت خودرو همچنین اظهار کرد: اینکه گفته شود تولید خودرویی مثل سمند و ۴۰۵ متوقف شود صحبت آسانی است اما آن طرف ماجرا خودرو گرانتر تولید شده و هزینه خانوارها بالاتر میرود باید پاسخ داده شود که آیا با تولید خودروی جدید رفاه مردم نیز افزایش مییابد یا خیر؟ متاسفانه پاسخهای اینچنینی در سیاستگذاریها دیده نمیشود.
کاکایی گفت: هنگام توقف تولید یک خودرو این پرسش مطرح میشود که آیا خودروی جایگزینی وجود دارد یا خیر؟ قطعاً جواب خودروسازان و وزارت صمت این است که بله اما باید دید که خودروی جایگزین از نظر مصرفکنندگان چه خودرویی است.
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به توقف تولید پراید ادامه داد: من بر این باورم که خودرویی همچون پراید یک خودروی مناسب برای بسیاری از خانوادههای ایرانی است چراکه افراد با توانایی مالی پایین میتوانستند این خود را خریداری کنند البته به شرط این که فرهنگ استفاده از این خودرو رعایت شود. توقف تولید پراید هم سیاست خوبی نبود و متاسفانه سیاستگذاریهای غلط همچنان ادامه دارد.
اجرای 8 فرمان امکانپذیر است اگر..
کاکایی همچنین در ادامه صحبتهایش در پاسخ به این پرسش که آیا اجرای ۸ فرمان دولت برای ساماندهی صنعت خودرو امکانپذیر است یا خیر و آیا میتواند به نفع صنعت باشد گفت: آنطور که گفته میشود قرار است که در سال جاری درآمدهای نفتی ما افزایش چشمگیری داشته باشد. اگر دلارهای نفتی مستقیماً به صنعت خودرو سرازیرشود اجرای ۸ فرمان امکانپذیر خواهد بود. اما اجرای همین ۸ را نیز دارای تناقض است. دقیقا مانند همین مسئله توقف تولید خودروی سمند و ۴۰۵. شاید در ظاهر توقف تولید برخی از خودروها صحبت خوبی باشد اما در واقعیت به ضرر اکثریت جامعه خواهد بود و راهحل مشکلات ما نیست.
این کارشناس صنعت خودرو در پایان اظهار کرد: بر اساس یکی از موارد 8 فرمان دولت برای ساماندهی صنعت خودرو گفته میشود که قرار است تولید یک و نیم برابر شود. اگر بتوانیم با دنیا تعامل داشته باشیم اجرای این تصمیم راحت خواهد بود. اما اگر قرار باشد که وضعیت سال ۱۴۰۱ همانند سالهای گذشته باشد و خبری از تعامل نباشد اجرای هیچ برنامهای امکانپذیر نخواهد بود. افزایش تولید خودرو در شرایطی که ما با دنیا تعامل نداریم تنها با افزایش تولید فولاد امکانپذیر خواهد بود این در حالی است که افزایش تولید فولاد به دلیل محدودیت تولید برق گاز نیز ممکن نیست.
سایر اخبار این روزنامه
مسکو: مذاکرات صلح به اندازه کافی پیشرفت نکرده تا پوتین و زلنسکی دیدار کنند
مذاکره صلح یا اعلام پیروزی؟
شهاب زمانی
اروپای متحد و خاورمیانه منفعل!
«بدرود آناتولی» نوشته دیدو سوتیریو مرور شد
روایت جان شیرین
یک کارشناس: افت آموزشی جبران میشود اما روابط مخدوش شده والدین با فرزندان نه
وقتی دانشآموزان حروف الفبا را نمیشناسند
در پاکستان چه خبر است؟
پایان متفاوت عمران خان
امیرعبداللهیان:
به توافق در وین نزدیکیم
« ابتکار» اما و اگرهای سیاست توقف تولید خودروی سمند و 405 را بررسی کرد
سیاستهای ضدونقیض چالش جدی صنعت خودروسازی
رئیسی در تماس تلفنی رئیس جمهوری عراق:
تهران از ارتقای جایگاه منطقهای و بینالمللی عراق حمایت میکند
آغاز ضربالاجل ۴۰ روزه صدر برای تشکیل دولت عراق
مالکی به قدرت باز میگردد؟
اندیشکده روسی: بایدن منتظر اشتباه پوتین بود تا پا به اوکراین بگذارد
اوکراین، تحریمها علیه مسکو و آینده جهانیشدن
نماینده آمریکا در امور یمن:
آتش بس در صنعا مسیر را برای پایان درگیریها هموار میکند
واردات خودرو به ایران و «دوراهی مجلس - هیئت عالی نظارت»