با مافیای هنر برخورد ریشه‌ای شود

برای اصلاح و پاکسازی دامن اصیل هنر اسلامی ایرانی باید صاحب نظران و کارشناسان عرصه‌های مختلف دورهم جمع شده و هنر را از اسارت ننگ در این کشور نجات دهند. آنان که فکر می‌کنند
با اندک هنر خود توانسته‌اند جامعه را فریب داده و به نان و نوایی برسند باید بدانند هنگام حسابرسی آن‌ها این گونه قصرها، ویلاها و... از آن‌ها گرفته شده و به هنرمندان واقعی بازگردانده خواهد شد
آفتاب یزد - یگانه شوق الشعراء: چندی پیش بیانیه‌ای که تاکنون به امضا حدود ۳۰۰ نفر از زنان دست‌اندرکار سینمای ایران رسیده است، با عنوان «بیانیه زنان دست‌اندرکار سینما در اعتراض به خشونت علیه زنان در این عرصه» منتشر شد که در آن نام چهره‌های سرشناسی نظیر ترانه علیدوستی، نیکی کریمی و هدیه تهرانی نیز دیده می‌شد. در بخشی از این بیانیه با اشاره به روایت‌هایی حاکی از آزارگری و اعمال قدرت بر زنان در محیط سینما، آمده است که «هرگونه خشونت، آزار و باج‌گیری جنسی در محیط کار» از نظر این زنان دست‌اندرکار سینما، محکوم است و این زنان برای توقف آن خواستار «عواقب قانونی جدی برای متخلفین» هستند. طی بیانیه یاد شده، این زنان دست‌اندرکار سینما خواستار ایجاد «سیستم بررسی شامل کمیته‌ای مستقل در خانه سینما متشکل از اعضایی با سلسله مراتب قدرت متفاوت (اکثریت مطلق اعضاء از زنان) که در مورد مسئله خشونت جنسی و جنسیتی آموزش دیده باشند و با میزان مسئولیت افراد متناسب و با قدرت و عاملیت آن‌ها در هر کارگروهی آشنا باشند»، شده‌اند که کار این سیستم «بررسی جرایمی در حوزه خشونت جنسی و جنسیتی باشد. شامل: خشونت جنسی کلامی، باج‌گیری جنسی یعنی تحمیل هر نوع ارتباط با عمل جنسی با به گروگان گرفتن دستمزد و تهدید وضعیت شغلی فرد، قلدری و اعمال فشار روانی و ایجاد ناامنی جسمی یا روانی، لمس ناخواسته، اقدام به تجاوز و تجاوز» باشد. در همین راستا نیز معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری از زنان هنرمند و دردمند دست‌اندرکار سینمای ایران برای حضور در نشستی در محل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به‌منظور طرح مسائل و مشکلات خود و تبیین راهکارهای عملیاتی برای صیانت از شان و منزلت این زنان هنرمند، دعوت کرد. انسیه خزعلی با انتشار مطلبی در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «جایگاه زنان در هنر سینما و حضور موثر آنان، لزوم صیانت از شان والای این هنرمندان را طلب می‌کند. لذا خلا قوانین و دستورالعمل‌ها و حمایت‌های لازم نباید حضور مفید و ارزشمند زنان در عرصه هنر هفتم را مخدوش کند.» خزعلی ادامه داد: «معاونت زنان و خانواده بر خود لازم می‌داند که گوش شنوای مطالبات زنان هنرمند در عرصه سینمای ایران باشد و با دعوت از این عزیزان و با همکاری نهادهای مسئول و متولی برای طراحی سازوکار لازم صیانت ازشان و منزلت زنان در این حوزه یاری می‌رساند. لذا از بانوان هنرمند و دردمند این حوزه دعوت می‌شود در نشستی که در محل معاونت تشکیل
می‌شود، شرکت و مسائل و مشکلات این حوزه را مطرح و در تبیین راهکارهای عملیاتی مشارکت نمایند.» خشونت و اعمال آن در هر نوع و به هر روشی بسیار قبیح است و می‌تواند تبعات بسیار گسترده‌ای به جای گذارد. به این مسئله و حتی بیانیه اشاره شده از مناظر گوناگونی پرداخته شده است؛ ما در این گزارش تلاش کرده‌ایم از منظر رفتارشناسی و جامعه‌شناسی به این موضوع بپردازیم.


> مافیای فساد
مجید ابهری رفتارشناس در این خصوص به آفتاب یزد گفت: «محیط‌های هنری همواره به دلیل جذابیت‌های کاذب و حقیقی دارای دلچسبی خاصی مخصوصا برای جوانان و بعضی از افراد بوده‌اند. وضعیت مادی قابل توجه و درآمدهای کلان از یک سو، چهره گشتن و معروفیت از طرف
دیگر عوامل رفتاری جذب افراد به این گونه مشاغل می‌باشند. در بسیاری از کشورهای دنیا برای رسیدن به جایگاه سلبریتی بعضی از افراد، بسیاری از مشرب‌های اخلاقی و منش‌های انسانی را زیر پا می‌گذارند. ددمنشی جنسی از یک طرف و همچنین درآمدهای کاذب از طرف دیگر افراد را به سوی باتلاق بدنامی می‌کشاند. در کشور ما نیز مانند بسیاری از جوامع محیط‌های هنری چندان مطلوب و دلچسب نبوده و نیستند. انصافا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این محیط‌ها به علل و دلایل مختلف، از جمله ارزش‌های معنوی و اسلامی پاکسازی گردیده و به سوی تعالی و تکامل انسانی رفت. فیلم‌ها و تئاترها در ژانرهای مختلف بعد از انقلاب اسلامی نشان‌دهنده صحت این ادعا می‌باشد. متاسفانه باز عده‌ای از افراد که هوای نفس و خوی حیوانی‌شان بر جنبه‌های انسانی آن‌ها می‌چربید وارد این فضا گردیده و آن را با امیال حیوانی آلوده ساختند. بسیاری از هنرمندان دارای استعدادهای خارق العاده نه تنها در سطح کشور بلکه در سطح جهان هستند و برنده شدن آن‌ها در مسابقات و همایش‌های جهانی نشان‌دهنده استعدادهای بی‌بدیل آن‌ها هست. اما بسیاری از این افراد با داشتن این گونه استعدادها به دلیل وارد نشدن به مافیای فساد جنسی نتوانستند استعداد غایی و نهایی خود را به عرصه عمل درآورند.»
> پاکسازی سران مافیاهای هنری
این کارشناس ادامه داد: «متاسفانه تلویزیون یکی از عرصه‌های فعالیت گسترده مافیاهای هنری بود؛ چراکه افرادی که سریال‌های مختلف را انحصاری به دست می‌گرفتند نمی‌توانستند به هر هنرمندی اجازه ورود به عرصه و حلقه مافیایی آن‌ها بدهند بلکه در صورتی آن‌ها را می‌پذیرفتند که عضویت باندهای آن‌ها را قبول می‌کردند. بسیاری از کارشناسان عرصه هنر از اینجانب بهتر و مسلط‌تر این گونه افراد را می‌شناسند. اگر قرار است با فساد مبارزه گردد باید سران مافیاهای هنری از تلویزیون و سینما پاکسازی گردند. بسیاری از افراد که رشدهای سرطانی نموده و به درجات بالا و کاذب هنری رسیده اند، هیچ محتوای فنی و تخصصی نداشتند بلکه رشد کاذب و سرطانی آن‌ها مدیون روابط غیر اخلاقی و غیر انسانی آن‌ها بوده که هنوز ادامه دارد. نامه نگاری، جمع‌آوری امضا، ایجاد کمپین و...هیچ گونه تاثیری در کاهش این گونه مسائل فسادآلود ندارد بلکه باید عملا کسانی که علاقه‌مند به فسادزدایی هستند وارد میدان شوند.»
> دولت فساد ستیز
وی ادامه داد: «دولت فساد ستیز سیزدهم که دل‌های همه امیدواران به فسادزدایی و مقابله با نارسائی‌های مدیریتی به آن خوش گردیده است باید هیئتی مرکب از هنرمندان وفادار به آرمان‌ها و ارزش‌های اصیل را گرد هم آورده و وادار به پاکسازی عرصه هنر نمایند. به عنوان کسی که ۴۰ سال از عمر و جوانی خود را صرف شناسایی و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و فساد اخلاقی کرده ام، قاطعانه عرض می‌کنم اگر وضعیت هنر در سینما، تلویزیون و تئاتر در این مجرا و جاده حرکت کند، دیگر امیدی به پاکی، پاکدامنی و رسالت‌های انسانی در عرضه هنر در کشور ما در بیست سال آینده نخواهد بود. بسیاری از هنرمندان دارای اصالت هنر و همچنین آنان که هنوز نخواستند هنر خویش را به لقمه‌ای نان بفروشند، در گوشه عزلت، فقر و بیماری، عمر خود را سپری کرده و با نیک نامی دنیا را ترک کردند و هنوز هستند عده‌ای که نخواستند نان‌شان را در خون شهدای پاکدامن کشور زنند. آنان که امروز فریاد پاکی در عرصه هنر سر می‌دهند، تا دیروز سکوت کرده بودند و از ترس اینکه مبادا نقش اول در فیلم یا سریالی به آن‌ها داده نشود حرفی نمی‌زدند، حالا حداقل به جنایات این جنایت پیشه‌گان اعتراض کرده و وارد میدان شده اند. مدیران عرصه هنر و زمینه‌های مختلف هنری باید با پاکدامنی و پارسایی هنری وارد عرصه شده و زمینه‌های هنر ایرانی را برای جوانان و آینده سازان ایران آماده‌سازی نمایند. نباید اجازه دهند مافیای هنر و سرکردگان آنان با شرط ارادت و همبستگی به آن‌ها وارد فیلم، سریال یا تئاتر شوند. ژانرهای مختلف باید از فیلتر انسانیت عبور کنند وگرنه دیگر پدیده‌ای به نام هنر پاک در این کشور نخواهیم داشت.»
> هنر در اسارت ننگ
این رفتارشناس در ادامه تصریح کرد: «برای اصلاح و پاکسازی دامن اصیل هنر اسلامی ایرانی باید صاحب نظران و کارشناسان عرصه‌های مختلف دورهم جمع شده و هنر را از اسارت ننگ در این کشور نجات دهند. آنان که فکر می‌کنند با اندک هنر خود توانسته‌اند جامعه را فریب داده و به نان و نوایی برسند باید بدانند هنگام حساب رسی آن‌ها این گونه قصر ها، ویلاها و... از آن‌ها گرفته شده و به هنرمدان واقعی بازگردانده خواهد شد. یکی از هنرمندان بزرگ و اصیل به اینجانب می‌گفت حداقل دلمان خوش است که در پایان عمرمان در قطعه هنرمدان آرام میگیریم، آن هم اگر باز مافیای هنر اجازه دهد. برای اینجانب به عنوان یک شهروندی که عمر خود را در مطالعه و نوشتن گذرانده است و دوش به دوش سایر شهروندان زندگی کرده‌ام بسیار عجیب است که چگونه مدیران، مسئولین و سازمان‌های نظارتی در عرصه هنر به این موضوعات رسیدگی نمی‌کنند که یک هنرمند در تمام عرصه‌های تبلیغاتی و مسابقات تلویزیونی دخالت می‌کند و پول‌های کلان را به جیب می‌زند و هنوز بسیاری از دارندگان استعدادهای خارق العاده در کناری ایستاده و مظلومانه این غارت هنری را نظاره می‌نمایند.»
> تزکیه محیط هنری
وی در آخر گفت: «در خاتمه لازم میدانم به نکاتی جهت تزکیه محیط هنری و رعایت حرمت وتقدس هنری در جهت رشد وتعالی انسان اشاره کنم.
۱-مذاکره محرمانه با افراد ازار دیده درجهت کالبد شکافی موضوع آزار جنسی در شکلهای مختلف کلامی ونظری وفیزیکی.
۲-مقابله با باجگیری جنسی از طریق تشکیل کمیته داوری به دور از هوچیگری و لطمه به موقعییت حرفه‌ای افراد.
۳-شناسایی افرادی که باخشونت جنسی در صدد ایجاد خفقان جنسی در محیط هنری میباشند.
۵-بدور از تبعیض جنسیتی دور نمودن زنانی که خود عامل پذیرش خشونت جنسی شده‌اند از محیط هنر.
۶-در نظر نگرفتن موقعییت هنری وحرفه‌ای ازار گران که بعضا جایگاه شاخصی نیز دارند از عرصه هنر.
۷-ریشه‌یابی‌عدم مشارکت برخی از اصحاب نامدار عرصه هنری در راستای رفع علل‌عدم حضور و مشارکت آنها در دادخواهی و بیانیه‌های مرتبط.»