آیا خودروسازان داخلی مجبور می‌شوند کیفیت تولیدات‌شان را بالا ببرند؟ همبستگی برای افزایش ایمنی خودروها

گروه حوادث – هر سال مردم در اقصی نقاط کشور، تعطیلات نوروزی را مغتنم می‌شمارند تا گرد خستگی سال گذشته را از تن بدر کنند. برخی هواپیما را برای رسیدن به مقصد انتخاب می‌کنند، برخی قطار و اتوبوس و عده کثیری هم ترجیح می‌دهند با خودروی شخصی‌شان ایرانگردی کنند. اما همیشه همه چیز به خوبی و خوشی به پایان نمی‌رسد. تصادفات جاده‌ای هر سال قربانی می‌گیرند و امسال هم چنین شد. حالا بسیاری از مسئولان معتقدند بخش بزرگی از این تصادفات به علت ایمنی پایین خودروهای تولید داخل رخ می‌دهد.
بر اساس پیش‌بینی‌ها مشخص بود در نوروز 1401 آمار سفر به‌خاطر تزریق واکسن کرونا و کاهش محدودیت‌های تردد، بالا خواهد بود که البته همین اتفاق هم رخ داد. آمار تصادفات نوروزی ۱۴۰۱ نیز مانند سال‌های پیش از کرونا بالا بود. طی دو سال گذشته که تعداد کشته‌شدگان تصادف‌های جاده‌ای در نوروز به‌دلیل محدودیت‌های کرونایی کاهش قابل‌توجهی داشت، نه فرهنگ ترافیکی تغییری کرد و نه ایمنی خودروها و جاده و نه قوانین و تمهیدات نظارت بر ترافیک؛ پس همچنان در روی همان پاشنه سابق می‌چرخد.
بنابر اخبار اعلام شده متاسفانه 838 نفر از هموطنان‌مان امسال در تصادفات جاده‌ای جان باختند. برابر پژوهش‌ها و تحقیقات جهانی سهم عوامل انسانی در وقوع تصادفات رانندگی بیش‌از ۸۰درصد تخمین زده می‌شود اما تکنولوژی و فناوری اطلاعات به کمک سازندگان خودرو آمده‌اند تا حتی در صورت بروز خطای انسانی، جلو حوادث مرگبار را بگیرد. متاسفانه در کشور به‌دلیل نبود رقابت در تولید و ساخت خودروهای بی‌کیفیت و همچنین جاده‌های ناامن سالانه بیش‌از ۱۷۰۰۰ نفر جان خود را از دست می‌دهند و ۲۰ تا ۳۰برابر این عدد مجروح و معلول برجا می‌ماند که عمدتا از افراد فعال ۱۵ تا ۴۵سال جامعه هستند. به‌عبارت دیگر تعداد کشته‌شدگان حوادث رانندگی به عدد ۲۰ در هر ۱۰۰،۰۰۰ نفر می‌رسد و همین موضوع ما را در طیف کشورهای نا ایمن و پرحادثه قرار می‌دهد.
در همین رابطه روز گذشته رییس پلیس راهور به تازه‌ترین آمار قربانیان حوادث رانندگی در ایام نوروز نیز اشاره کرد و گفت: براساس تازه‌ترین آمار ۸۳۸ نفر در حوادث رانندگی ایام نوروز جان خود را از دست دادند. این آمار در مقایسه با پارسال۲۲۳ نفر یا به عبارتی با ۲۱ درصد کمتر شده است.


به گفته وی در سال گذشته روزانه ۵۳ نفر و در سال ۱۴۰۱ روزانه ۴۱.۹ نفر در تصادفات جان خود را از دست دادند. هادیانفر افزود: در تعداد مصدومان نیز ۵۹۰ نفر کاهش با ۳.۳ درصد را تجربه کردیم.
وی درباره تردد بین شهری نیز گفت: علاوه بر آمار تردد بین استانی که اعلام کردم، یک تردد بین شهری هم داریم که در نوروز امسال ۵۰۹ میلیون تردد بین شهری داشتیم. طبق برآورد انجام شده با این تعداد سفر و تردد تا مرگ ۱۵۴۲ نفر در تصادفات امسال پیش‌بینی شده بود.
هادیانفر به شاخص سنجش تصادفات نیز اشاره کرد و گفت: بر اساس شاخص‌های مختلف، آمار «کشته‌ به کشته» در ایام نوروز ۲۱ درصد کاهش داشت؛ آمار قربانیان به ازای ۱۰ هزار وسیله ۳۳.۳ درصد کاهش، به ازای صدهزار نفر جمعیت ۲۳.۱ درصد و به ازای یک میلیارد کیلومتر پیمایش ۳۴.۱ درصد کاهش داشته است.
به گفته وی ۵۳ درصد از کل تصادفات فوتی کشور در استان‌های سیستان وبلوچستان، فارس، کرمان، خراسان رضوی، اصفهان، مرکزی و خورستان در این استان‌ها رخ می‌دهد.
وی افزود: در تصادفات نوروزی ۷۰ درصد سواری‌ها، ۲۰ درصد موتورها، شش درصد وانت‌بار، چهاردرصد کامیون و یک درصد اتوبوس‌ها بودند.
هادیانفر با بیان اینکه ۳۵ درصد تصادفات ما در ایام نوروز واژگونی بود که خستگی و خواب الودگی و عدم توجه به جلو و ... باعث آن شد، گفت: ۵۴ درصد تصادفات در ۳۰ کیلومتری شهرها بود که شش درصد کاهش داشته است.
هادیانفر در پاسخ به پرسشی درباره پر تصادف‌ترین خودروها در ایام نوروز گفت: در این آمار توجه داشته باشید که اکثر خودروهای کشور تولید داخل است وهمین هم در آمار موثر بوده است. اما در مجموع در حوادث جرحی و فوتی نوروز امسال ۸۶ درصد خودروها تولید داخل و ۱۴ درصد خارجی بود.
وی ادامه داد: در این میان انواع پژو دارای بیشترین تصادف جرحی و فوتی بود و پس از آن هم پراید و سمند قرار داشتند.
همین موضوع باعث شد تا روز گذشته مسلم صالحی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با اشاره به جان باختن تعداد بالای کشته‌شدگان در تصادفات جاده‌ای از کیفیت خودرو ایرانی انتقاد کند و از پلیس راهنمایی و رانندگی بخواهد تا یک بار برای همیشه به شماره‌گذاری خودروهای بی‌کیفیت پایان دهد. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن درخواست از نمایندگان برای ارائه یک طرح دو فوریتی برای ساماندهی بازار خودرو گفت: چرا جان ۱۰۰ میلیون نفر را به بهانه تولید داخل گرفتیم؟ مگر خودروسازان در این مدت چه کار کردند که هنوز متوقع حمایت دولت است؟ از طرفی هم دولت قول داد که سهامش را در ایران خودرو و سایپا واگذار کند اما امروز شاهد این هستیم که شرکت‌های زیر مجموعه دولت می‌خواهند سهم دولت را خریداری کنند. کجای دنیا شرکت‌های زیر مجموعه دولت سهم دولت را خریداری می‌کنند؟ مردم ما چه گناهی کردند که باید تاوان بی‌عرضگی مسئولان ایران خودرو و سایپا را بپردازند؟
در همین راستا، سردار هادیانفر درباره کیفیت خودروهای تولید داخل اظهار کرد: اصلا ممکن است یک راننده‌ای مرتکب بی‌مبالاتی شده و یا حتی خطایی از وی حین رانندگی سر بزند که منجر به تصادف شود اما مساله اینجاست که خودرو باید از جان او محافظت کند و در واقع از این آسیب جلوگیری کند. امروز کدام یک از خودروهای ما با این وضعیت ساخته می‌شود؟
وی ادامه داد: امروز قطعات و آلیاژهای خودرو، امکاناتی که در ساخت خودرو وجود دارد، کیسه هوا، ترمز ای بی اس، کمربند ایمنی و ... همه و همه باید نجات‌دهنده راننده و سرنشینان خودرو باشد اما در واقعیت این امکانات در خودروهای تولید داخل دچار مشکل است و من نمی‌دانم تا کی باید شاهد تکرار چنین حوادث‌هایی باشیم. همین چند وقت پیش فیلمی منتشر شد که دنا پلاس تصادف کرده و کابینش کامل جمع شد اما کیسه هوایش باز نشده؛ خوب اینها اشکالاتی است که باید رفع شود.
هادیانفر با بیان این‌که یک خودروی مناسب باید دارای چهار مزیت اصلی باشد اظهار کرد: یک خودرو باید زیبا بوده و تمایل به خرید در آن ایجاد شود. دوم کیفیت آن است. سوم ایمنی آن و چهارم ارزانقیمت بودن آن است؛ حالا باید ببینیم که آیا واقعا این چهار مزیت در خودروهای تولید داخل وجود دارد؟
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی با بیان این‌که آنچه که پلیس طرح می‌کند تاکیداتی است که مقام معظم رهبری و رئیس جمهور نیز بر آن تاکید داشتند، ادامه داد: همه ما باید از تولید داخل حمایت کنیم اما تولید داخل باید کیفی و ایمن باشد. این خودروهای تولید داخل ما که اتفاقا همگی وابستگی ارزی هم دارند در برخی از قطعات دچار مشکل هستند و مصداق همان ضرب‌المثل «هرچقدر پول می‌دهی همانقدر آش می‌خوری» است، قطعات این خودروها دچار مشکل است.
وی اضافه کرد: خوب چه کسی باید بر قطعات این خودروها نظارت کند؟ آیا نظارت ۱۰ سال پیش سازمان استاندارد آن هم یکی از شرکت‌های تابعه آن، بر قطعات خودروها کافی است؟ آیا دیگر نباید نظارت شود؟ آیا نباید بعد از هر حادثه خودروسازان براین موضوع نظارت کنند؟ ما تا کی باید شاهد این تصادفات باشیم.
وی از ارسال نامه به رئیس جمهور و دادستان کشور درباره خودروهای تولید داخل خبر داد و گفت: من در این نامه تاکید کردم که همه خودروسازان مسئولند و ما باید بر تولید خودروی ایمن و باکیفیت نظارت داشته باشیم. سازمان استاندارد، سازمان وزارت صنعت، معدن و تجارت و ... در این حوزه مصون هستند؛ اینها باید بروند و ببینند چرا کیسه هوا باز نمی‌شود؟ چرا ترمز ای بی اس کار نمی‌کند؟ چرا با یک تصادف، ماشین منفجر می‌شود؟ چرا ماشین مچاله می‌شود که سرنشینان آن حتی امکان خروج از خودرو را نداشته باشند؟ ما از خودروسازان می‌خواهیم پیشگام این موضوع شوند.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی اضافه کرد: من نمی‌دانم خودروسازان از چه چیزی دفاع می‌کنند. امروز مقام معظم رهبری، رئیس جمهور، مردم و غیره همه مطالباتی را از آنها مطرح کرده‌اند، دیگر جای دفاع نیست. وقتی می‌گوییم آلیاژ خودرویی مشکل دارد خوب بروید آن را درست کنید از چه چیزی دفاع می‌کنید؟
وی ادامه داد: برابر قانون شماره‌گذاری خودروها با مجوز محیط زیست، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان استاندارد انجام می‌شود و پلیس هم تابع این مقررات است اما اگر این سازمان‌ها و دستگاه‌ها به وظایف خود عمل نکنند ما به خودروهای ناایمن پلاک نخواهیم داد.
وی به تاثیر واردات خودرو نیز اشاره کرد و گفت: قطعا تاکید ما براین است که کشور به سمت خودکفایی برود و ما بتوانیم تولیدات با کیفیت را داشته باشیم اما در شرایط فعلی و بنابر آمارهای مستند سال‌های ۸۴ تا ۸۶ یکی از شاخص‌های مهمی که سبب شده تا تعداد جانباختگان حوادث رانندگی از ۲۷ هزار کشته به زیر ۱۷ هزار نفر برسد همین واردات خودروی استاندارد و ایمن به کشور بود.
هادیانفر افزود: ما نیازمند استفاده مردم از خودروی ایمن و با کیفیت هستیم. این با استفاده از خودروهای لوکس و فخرفروختن به آن فرق دارد. واردات خودروی باکیفیت به داخل حتی در ایجاد بازار رقابتی که مدنظر رئیس جمهور است، موثر و سبب می‌شود تا کیفیت خودروها ارتقاء یابد.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی همچنین از تعیین سهم دستگاه‌ها در تصادفات خبر داد و گفت: ما در تصادف بهبهان، تصادف نورآباد و غیره سهم خودروساز را مشخص کردیم و قطعا اگر خودروسازان به وظایف خود عمل نکنند ما نهادهای بالادستی آنها را به عنوان مقصر اعلام خواهیم کرد.
حالا باید دید آیا این بار اعتراض‌ها نسبت به کیفیت پایین خودروهای تولید داخل نتیجه‌ای خواهد داشت یا باز هم خودرو‌سازان بر همان رویه سابق خود به تولید می‌پردازند و به جای افزایش کیفیت تنها بهانه می‌آورند؟
سایر اخبار این روزنامه
آیا خودروسازان داخلی مجبور می‌شوند کیفیت تولیدات‌شان را بالا ببرند؟ همبستگی برای افزایش ایمنی خودروها علیرضا صدقی قشری‌گرایی، جهل و خشونت انتشار لیست ابربدهکاران بانکی اقدام خوب اما ناکافی دانه درشتها زیر ذره بین شفافیت پایان عمران خان چگونه رقم خورد؟ تحولات پاکستان روی مرز دخالت های خارجی برای آینده گرم‌تر و خشک‌تر آماده شویم تخریب سرزمینی عامل هجوم ریزگردها به پایتخت چرا سریال‌های امسال ارتباطی به ماه رمضان ندارند؟ خاطره‌انگیزترین مجموعه‌های نمایشی ماه مبارک موسوی لارگانی: راز انفجار قیمت‌ها چیست؟ « ابتکار» وضعیت بازار مسکن در سال جاری را بررسی کرد چرا ریزش قیمتی در کار نیست؟ پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام سیاست‌های کلی تامین اجتماعی توسط رهبر انقلاب ابلاغ شد امیر عبداللهیان با بیان اینکه مسیر دیپلماسی همچنان باز است نفعی در مذاکره مستقیم با آمریکا نداریم بیانیه 250 نماینده مجلس خطاب به رئیس جمهور درباره مذاکرات وین غرب منافق از فلسطین دیو می‌سازد و از اوکراین دلبر! عربستان هنوز به آمریکا بابت جنگ یمن بدهکار است