برخورد با قاچاق لوازم یدکی جدی شد
گروه صنعت و تجارت: طی روزهای گذشته و با آغاز طرح ویژه مبارزه با قاچاق لوازم یدکی خودرو، خواسته مردم و مالکان خودرو در سراسر کشور برخورد قاطع و جدی در زمینه مبارزه با کالاهای قاچاق، بدل و بی کیفیت در بازار است. فعالان صنعت قطعات یدکی خودرو اذعان دارند که قطعات یدکی قاچاق و بدل غیراستاندارد و بیکیفیتی که وارد کشور میشوند ضمن آسیب به قطعهسازان داخلی باعث ضررهای مادی بسیاری به صاحبان خودروها در شرایط سخت اقتصادی امروز شدهاند به گونهای که بنا بر اظهارات کارشناسان صنعت خودرو فقط در یک سال 2 میلیارد و 400 میلیون دلار قطعه و لوازم یدکی قاچاق وارد کشور شده و این زنگ خطری بسیار جدی در آسیب به قطعهسازان داخل و مالکان خودروها است.
این روزها مهمترین دغدغههای مالکان خودرو، وفور لوازم یدکی قاچاق و بدل در بازار است که باعث شده رانندگان گاهی چندین مرتبه اقدام به تعویض قطعه مستهلک شده کنند چراکه قطعه خریداری شده ممکن است بدل بوده و علاوه بر نداشتن کارایی لازم باعث آسیب به سایر قطعات خودرو نیز شود. طبق آمارها و برآوردهای صورت گرفته کل نیاز کشور به قطعه 8 میلیارد و 100 میلیون دلار است که از این عدد 6 میلیارد و 500 میلیون دلار برای بازار و یک میلیارد و 600 میلیون دلار برای خط تولید شرکتهای خودروسازی است که با حجم انبوه قطعه و لوازم یدکی قاچاق از هر چهار قطعه تقریبا یک قطعه قاچاق محسوب میشود.
کارشناسان اقتصادی می گویند که مقابله با قاچاق کار سادهای نیست، زیرا بحث چندین میلیارد دلار مطرح میشود که منافع برخی افراد است و باید با منافع نامشروع مقابله کنیم تا کسبوکارها رونق بگیرند؛ البته تنها روشهای برخوردی جوابگو نیست، بلکه باید انگیزه اقتصادی ایجاد کنیم تا شناسه گذاری به نفع فعالان اقتصادی باشد؛ اگر اکثریت از این طرح استقبال کنند، میتوانیم با اقلیت برخورد کنیم. با این حال تاکنون همراهی اصناف و تولیدکنندگان در این طرح خوب بوده، ضمن اینکه همراهی رسانه سبب خواهد شد تا دستگاهها با جدیت بیشتری طرح را اجرا کنند و همراهی مردم نیز بیشتر خواهد شد. بررسی گزارش ها نشان می دهد که استقبال مردم از این طرح موجب خواهد شد که خودبهخود توزیعکننده و تولیدکننده به این سمت حرکت کنند. البته در طرح ابتدایی مقابله با لوازمیدکی قاچاق و تقلبی با دو قلم کالای باتری و کمکفنر اجرا میشود، اما همزمان شناسهگذاری ۵۴ طبقه از گروه کالاهای لوازمیدکی نیز شروعشده و قرار است در مجموع گروههای کالایی، برای ۳۱۴ طبقه کالا، شناسهگذاری در حال انجام است.
در همین حال وزیر صمت از همکاری همه دستگاه های مرتبط با مبارزه با کالای قاچاق برای برخورد با عرضه قطعات قاچاق خودرو در سطح بازار و بازرسی فروشگاه به فروشگاه خبر داد. سید رضا فاطمیامین در نشست هماهنگی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و وزارت صمت در حوزه مقابله با کالاهای قاچاق موجود در بازار و بخش قطعات خودرو اظهار کرد: در این بخش باید درج قیمت تولیدکننده بر روی لوازم یدکی با جدیت شروع شود. همچنین بازرسی حضوری از فروشندگان لوازم یدکی بخصوص در زمینه باطری با همکاری سازمان تعزیرات حکومتی عملیاتی شود. وی با تأکید بر لزوم اطلاعرسانی مجدد به فروشندگان از سوی اتحادیههای صنفی ادامه داد: این فرآیند یک کار بین بخشی است که ستاد مبارزه با قاچاق کالا، ناجا یا وزارت صمت به تنهایی نمیتوانند کاری از پیش ببرند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: هم رهبر انقلاب بر روی مبارزه با قاچاق کالا تأکید دارند و هم دستور صریح رئیسجمهور است که مقابله با کالای تقلبی و قاچاق در بازار قطعات خودرو تشدید شود. به گفته فاطمیامین، یک قطعه بیکیفیت در صنعت خودرو ممکن است به ایمنی سرنشینان ضربه بزند وی خاطرنشان کرد: سال گذشته بر روی تکمیل زیرساختها مانند سامانه جامع تجارت متمرکز شدیم و کار تا جایی که باید پیش برود، انجام شد. همچنین از لحاظ قوانین هم مشکلی نداریم. تنها کاری که باید کرد این است که طرح را به صورت ویژه با همکاری همه دستگاههای مربوطه به پیش ببریم. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قوه قضائیه و ناجا در این خصوص با وزارت صمت همکاری خواهند کرد. وزیر صمت تصریح کرد: اگر چند برخورد با فروشندگان متخلف انجام شود، این حس را ایجاد میکند که قرار است حرکتی آغاز شود. تولیدکنندگان هم باید در این طرح مشارکت فعال داشته باشند.
در حاشیه این نشست مهدی اسلامپناه رئیس سازمان ملی استاندارد درباره همکاری با وزارت صمت درخصوص جمعآوری قطعات خودروی غیراستاندارد از سطح بازار گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برنامه جدیدی برای مقابله با کالاهای قاچاق و غیراستاندارد در سطح بازار آغاز کردهاند. وی تأکید کرد: امیدواریم اجرای این طرح به موضوع ارتقای کیفیت تولید قطعات خودرو کمک کند.
در ادامه علی مؤیدی خرمآبادی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز با بیان اینکه شاهد اتفاق جدیدی در حوزه مبارزه با قاچاق کالاهای مرتبط با صنعت خودرو هستیم، گفت: عزم و اراده دولت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا جهت پالایش کالاهای قاچاق در بازار هستیم. وی افزود: نیازمند آموزش همگانی برای مصرفکنندگان و عرضهکنندگان جهت کاهش عرضه کالاهای قاچاق صنعت خودرو در بازار هستیم. امیدواریم حلقههایی که در تکمیل و اجرای این طرح مؤثر هستند، به طور کامل اقدامات مورد نیاز را انجام دهند. معاون وزیر صمت: برخورد با قطعات خودروی قاچاق در سطح بازار به زودی در استانها آغاز میشود
محمدمهدی برادران خلخالی معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر همراهی و همکاری اصناف و تولیدکنندگان در مبارزه با قطعات خودروی قاچاق در سطح بازار گفت: کسی نمیپذیرد که کالایی که با امنیت آنها در تضاد است، در بازار موجود باشد. اگرچه اقدامات ما صد درصد زیرساختی و با استفاده از فناوری اطلاعات برای کشف کالای قاچاق قطعات خودرو است، اما در کنار آن از دستگاه قضائی هم استفاده میکنیم و امیدواریم با اجرای این طرح در حوزه قطعات خودرو مشکلی نداشته باشیم. معاون وزیر صمت تصریح کرد: قرار است از هفته آینده در سطح استانها و در بازار و اصناف نظارت بررسی کالاهای قاچاق قطعات خودرو را آغاز کنیم.