عدالت و جمهوریت، گفتمان دولت

گروه سیاسی / «یک قاب متکثر» این تعبیر محمدمهدی رحیمی، مدیر روابط عمومی نهاد ریاست جمهوری از نشست یکشنبه شب اصحاب رسانه با رئیس‌جمهور است. در این نشست که در فضایی صمیمی و متفاوت از سایر نشست‌ها برگزار شد، قریب به 60 مدیر و فعال رسانه‌ای حضور داشتند. چهره‌های حاضر در این نشست، تقریباً همه گرایش‌های سیاسی و اجتماعی رسانه‌ای کشور را دربرمی گرفتند. از این‌رو می‌توان گفت طیف رسانه‌ای و حتی سیاسی در کشور نبود که نماینده‌ای در این ضیافت افطاری با رئیس‌جمهور نداشته باشد. طرح دیدگاه‌ها، آزاد بود و حاضران، بی‌لکنت، دغدغه‌های خود را، از زاویه دید سیاسی و رسانه‌ای خاص خود با عالی ترین مقام اجرایی کشور مطرح کردند. همانطور که برخی حاضران در این نشست خود در شبکه‌های اجتماعی گزارش دادند، اظهارنظرها و مراودات، صرفاً به حضور در یک نشست رسمی موقوف نشد، بلکه پس از پایان نشست نیز در مسجد سلمان فارسی نهاد ریاست جمهوری، نه تنها حاضران نماز را به امامت رئیس‌جمهور اقامه کردند، بلکه رو در رو و گاه به صورت خصوصی، نظرات خود درباره مسائل مختلف رسانه‌ای و سیاسی کشور را با آیت‌الله رئیسی در میان گذاشتند. مطابق آنچه یکشنبه شب در نهاد ریاست جمهوری گذشت، می‌توان خود این نشست را نشانه و بیانگر همان چیزی دانست که آیت‌الله رئیسی بر آن تأکید کرد؛ یعنی امیدآفرینی و البته نقش آفرینی رسانه‌ها به عنوان پل ارتباطی دولت و مردم، چرا که نه تنها نماینده‌های رسانه‌ها به عنوان نماینده‌های افکارعمومی، در این نشست دیدگاه‌های خود را بی‌واسطه با رئیس‌جمهور در میان گذاشتند، بلکه تأکید رئیس‌جمهور خطاب به همکارانش در دولت را نیز شنیدند که به طور منظم جلساتی با نخبگان و حتی منتقدان و مخالفان داشته باشند، البته آنچه در این نشست اتفاق افتاد، رویه و رویکردی است که آیت‌الله رئیسی در روزهای انتخابات و حتی پیش از آن هم در پیش گرفته بود؛ رویکرد ارتباط با رسانه‌ها، بدون درنظر گرفتن اینکه کدام موافق است و کدام منتقد. به تعبیر محمدمهدی رحیمی «سال‌ها است که اهالی رسانه چنین قاب متکثری را ندیده‌اند.»
اطلاع رسانی امید‌آفرین، بخش مهم جهاد تبیین
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی در نشست هم‌اندیشی با جمعی از مدیران و اصحاب رسانه، یکی از بخش‌های مهم جهاد تبیین را اطلاع‌رسانی امیدآفرین خواند و اظهارکرد: در این بخش از بنده به عنوان رئیس‌جمهور تا یکایک مدیران و کارکنان دولت و اصحاب رسانه، همه مسئولیت داریم با اطلاع‌رسانی مسئولانه به بازسازی امید و اعتماد مردم، ارتقای سرمایه اجتماعی، مشارکت عمومی و نشاط اجتماعی کمک کنیم و در راستای خنثی کردن توطئه دشمن برای یأس‌آفرینی گام برداریم.
تأکید بر ارتباط دولت با نخبگان


وی با بیان اینکه اینگونه نشست‌ها را برای دولت بسیار مفید و مغتنم می‌دانم، گفت: مؤکداً به همه همکاران خود توصیه کردم که نشست‌های مستمر و منظم با نخبگان و حتی مخالفان دولت داشته باشند و از ایده‌ها و نظرات ‌آنان استفاده کنند.
رئیس‌جمهور، رویکرد محوری دولت مردمی را تلاش برای اجرای عدالت خواند و افزود: اجرای عدالت خواست مردم، تکلیف قانونی دولت، تأکید مقام معظم رهبری و یکی از عقب‌ماندگی‌های جدی در نظام جمهوری اسلامی است. تلاش دولت این است که در همه عرصه‌ها از جمله نظام مالیاتی، نظام بانکی، مقررات و شیوه جذب افراد، نحوه استفاده و بکارگیری افراد، نظام پرداخت حقوق و زمینه‌های دیگر عدالت اجرا شود.
اطلاع رسانی صادقانه و منصفانه
آیت‌الله رئیسی از اصحاب رسانه خواست تا با اطلاع‌رسانی صادقانه و منصفانه پل ارتباطی میان دولت و مردم باشند. وی گفت: همانطور که مقام معظم رهبری تأکید کرده‌اند، مردم مؤمن انقلابی و حاضر در صحنه مهم ترین و اصلی‌ترین مؤلفه قدرت جمهوری اسلامی هستند و بسیار مهم است که امید و اعتماد آنان حفظ شده و ارتقا یابد.
نقش رسانه‌ها در جنگ روایت ها
رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه امروز دوران جنگ روایت‌ها است، تصریح کرد: اصحاب رسانه نقش مؤثری در روایت دقیق، صریح، سریع و امیدآفرین از رویدادهای مختلف دارند و بدون رسانه‌های حرفه‌ای، منصف و متعهد امکان هماوردی با دشمنان در عرصه جنگ روایت‌ها وجود ندارد.
آقای رئیسی نقش رسانه‌ها در افزایش و اعتماد عمومی و ارتقای سرمایه اجتماعی را قابل توجه دانست و گفت: البته این به معنی آن نیست که رسانه‌ها نباید دولت را نقد کنند، چرا که انتقاد آنان و انتقال دیدگاه‌ها، نظرات و انتقادات مردم به دولت می‌تواند کمک بزرگی برای حل مشکلات کشور باشد.
هسته ای، تنها مسأله سیاست خارجی نیست
وی با اشاره به برخی مسائل مطرح شده در این جلسه از جمله درباره روند مذاکرات هسته‌ای، گفت: مؤکداً و مکرر اعلام کرده‌ایم که راهبرد ما در مذاکرات هسته‌ای، راهبرد اعلامی از سوی مقام معظم رهبری است. گاهی عده‌ای طوری وانمود می‌کنند که مسأله مذاکرات هسته‌ای، تنها مسأله عرصه سیاست خارجی کشور است اما این از نظر ما نادرست است. از نظر دولت مذاکرات هسته‌ای یکی از مسائل سیاست خارجی کشور است، نه همه مسأله سیاست خارجی.
آیت‌الله رئیسی اظهار کرد: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی از سوی دولت به عنوان مرجع اطلاع‌رسانی و ارتباط با اصحاب رسانه و نخبگان در حوزه مذاکرات هسته‌ای تعیین شده و اصحاب رسانه به طور مستمر جلسات و نشست‌هایی با مسئولان مربوطه در دبیرخانه در جریان روند پیشرفت مذاکرات قرار می‌گیرند.
تلاش دولت برای افزایش سرمایه‌گذاری در کشور
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به برخی مشکلات پیش روی دولت در روزهای آغازین شروع به کار از جمله موضوع تأمین منابع و پرداخت حقوق کارکنان دولت، تصریح کرد: امروز دیگر شرایط کاملاً متفاوت شده و دولت اجرای برنامه‌های خود برای رفع مشکلات بزرگ تر را آغاز کرده است.
وی با اشاره به تلاش دولت برای افزایش سرمایه‌گذاری در کشور، ادامه داد: دولت از شرکت‌ها و مجموعه‌های بزرگ و بانک‌ها خواسته براساس یک برنامه‌ریزی مشخص وارد عرصه سرمایه‌گذاری در امور زیربنایی و طرح‌های بزرگ شوند و در کنار آنها برای استفاده از ظرفیت‌های نهادهای انقلاب اسلامی در این زمینه نیز برنامه‌ریزی کرده است.
تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی
رئیس‌جمهور با بیان اینکه اقدامات دولت برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی نیز آغاز شده است، اضافه کرد: در این بخش کار آغاز شده اما روند آن باید به مرحله مشخصی برسد تا جزئیات آن اعلام شود. انجام این سرمایه‌گذاری‌ها و در کنار آن تلاش برای ارتقای بهره‌وری می‌تواند به دولت در تحقق هدف رشد اقتصادی هشت درصدی کمک کند.
آیت‌الله رئیسی بر ضرورت تقویت حوزه اطلاع‌رسانی و تبیین اقدامات دولت تأکید کرد و گفت: همه ما در دولت مسئولیت داریم که با برنامه‌ریزی، زمینه تبیین بهتر و بیشتر دستاوردهای دولت به جامعه را فراهم کنیم، چرا که این کار برای مردم امیدآفرین است و می‌تواند گام مؤثری در مقابله با جریان یأس‌آفرینی دشمن باشد.
رئیس‌جمهور تأکید کرد: دشمن به‌دنبال یأس‌آفرینی و ناامید کردن مردم است و شما اصحاب رسانه با راهبرد اطلاع‌رسانی امیدآفرین نقش مؤثری در خنثی کردن توطئه‌های دشمن و کسب پیروزی در نبرد روایت‌ها دارید.
طرح دیدگاه‌ها از سوی حاضران
پیش از سخنان رئیس‌جمهور آقایان الیاس حضرتی مدیرمسئول روزنامه اعتماد، محمد شجاعیان مدیرعامل خبرگزاری مهر، محمدجواد اخوان مدیر مسئول روزنامه جوان، محمدعلی نادعلی‌زاده مدیرعامل پایگاه اطلاع‌رسانی جماران، محمدامین ایمان‌جانی مدیرمسئول روزنامه فرهیختگان، علیرضا بختیاری مدیرمسئول روزنامه دنیای اقتصاد، مهدی جهان‌تیغی مدیر پایگاه اطلاع‌رسانی جهان‌نیوز، پیام تیرانداز مدیرعامل خبرگزاری فارس، محمد قوچانی عضو شورای سیاستگذاری روزنامه سازندگی، هادی قاسمی مدیر خبرگزاری دانشجو، حمید رسایی مدیرمسئول نشریه ۹ دی، محمدرضا احمدی مدیر اخبار ریاست جمهوری خبرگزاری صدا و سیما، محمدعلی وکیلی مدیرمسئول روزنامه ابتکار، مسلم معین مسئول قرارگاه فضای مجازی سازمان بسیج، محمدصادق عرب مدیر پایگاه اطلاع‌رسانی تابناک، حجت‌الاسلام محمود دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات و حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه کیهان در سخنانی به بیان نظرات و دیدگاه‌های خود پرداختند.
لزوم توجه به بازسازی امید، اعتماد عمومی و ارتقای سرمایه اجتماعی، اطلاع‌رسانی شفاف و گفت‌وگو با مردم درباره مشکلات و محدودیت‌های پیش روی دولت، تلاش برای ایجاد ثبات در فضای فعالیت و مقررات ناظر به کسب‌وکارهای اقتصادی، تبیین مؤثرتر اقدامات مهم دولت بویژه در زمینه واکسیناسیون عمومی، تقویت ارتباط دولت با نخبگان، تدوین نظام مسائل کشور در عرصه‌های مختلف با کمک مجامع علمی و دانشگاهی، حمایت از مجموعه دغدغه‌مندان و دلبستگان به نظام به عنوان عقل منفصل دولت و بهره‌گیری از آنان برای تبیین سیاست‌ها و اقدامات دولت و تسری دادن تغییرات رخ داده در مدل حکمرانی در رأس دولت به سطوح پایین‌تر از جمله مهم‌ترین نظرات و دیدگاه‌های مطرح شده از سوی ۱۵ نفر از مدیران رسانه‌ای حاضر در جلسه بود.