خطیب‌زاده با بیان اینکه بیش از یک موضوع بین ایران و آمریکا در وین باقی مانده است: برجام در اتاق احیا است


سخنگوی وزارت خارجه کشورمان تاکید کرد: با راهبری شورای عالی امنیت ملی و اجرای وزارت خارجه، در مذاکرات وین خطوط قرمز مشخص شده تاکنون نعل به نعل رعایت شده است.
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی با تبریک ۲۰ فروردین روز ملی فناوری هسته ای تصریح کرد: به رغم تمامی محدودیت‌ها و مشکلاتی که نظام سلطه بین المللی برای پیشرفت جوانان این مرز و بوم ایجاد کرده، جوانان ایران توانسته‌اند مرز دانش را در حوزه های مختلف از جمله فناوری هسته‌ای در قلمرو ایران بزرگ گسترش دهند و این باعث افتخار است.
وی همچنین با اشاره به دیدار اخیر مقامات فدراسیون فوتبال با وزیر خارجه اظهار کرد: برنامه ویژه ای برای دیپلماسی ورزشی در ماه های آینده با تشکیل کارگروهی در وزارت خارجه و دعوت از نهادهای ذیربط شکل گرفته است که بخشی از آن کمک به فدراسیون فوتبال و در بخش های دیگر کمک به وزارتخانه‌های مرتبط با گردشگری است.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با نامه نمایندگان مجلس به رئیس جمهوری در مذاکرات وین و تاکید آنها مبنی بر اینکه خط قرمزها و شروط آنها باید در مذاکرات وین لحاظ شود، تصریح کرد: صدای نمایندگان ملت در پی ماه هایی که مذاکرات انجام شده همواره شنیده شده است.


وی ادامه داد: البته هنوز متنی نهایی نشده که درباره آن صحبت کنیم و روشن است که با راهبری شورای عالی امنیت ملی و اجرای وزارت خارجه تاکنون خطوط قرمز مشخص شده نعل به نعل رعایت شده و اگر مواردی نیز به نتیجه نرسیده دلیل اصلی آن عدم پاسخگویی طرف مقابل در چارچوب تعیینی است.
وی تاکید کرد: اگر قرار بود خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل به دست می آمد و ما با پافشاری بر خطوط قرمز خود مذاکرات را جلو می بردیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با دورنمای مذاکرات وین با توجه به زیاده خواهی هایی که آمریکایی ها به تازگی در جریان این مذاکرات بار دیگر مطرح کرده اند، تصریح کرد: ما هنوز به نقطه ای نرسیده ایم که طرف آمریکایی نشان دهد اراده قطعی برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل دارد. متاسفانه آمریکا تلاش می کند و انرژی و وقت خود را مصروف این کرده که اجزا و بخش هایی از فشار حداکثری خود را حفظ کند.
خطیب زاده ادامه داد: آنچه که برای ما اهمیت دارد انتفاع اقتصادی و قطعی مردم از رفع تحریم ها است. سدهایی را طرف آمریکایی در این زمینه ایجاد کرده که منافع مردم ایران از برجام به حداقل برسد و ما با آگاهی کامل این موارد را به طرف مقابل اعلام کردیم.
وی با تاکید بر اینکه ما در راه تحقق منافع مردم ایران و پیشبرد خطوط قرمز خود در این زمینه تحت تاثیر کمپین ها و کارزارهای رسانه ای و اظهارات ضد و نقیض قرار نمی گیریم، تصریح کرد: منافع قطعی ملت ایران چراغ راهنمای ما است و نمی دانیم که آیا به توافق می رسیم یا نمی رسیم چرا که آمریکا هنوز اراده لازم را برای رسیدن به توافق نشان نداده است. ما متعهد هستیم که به یک توافق خوب برسیم و اگر این چنین شود حتما عازم وین خواهیم شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ایسنا در مورد خبر منتشر شده از سوی یکی از خبرگزاری ها مبنی بر این که قرار است با سفر وزیر خارجه یکی از کشورهای منطقه به تهران در روز سه شنبه، مقدمات آزادی سازی چندین میلیارد دلار از دارایی‌های ایران فراهم شود، گفت: من از سفری که اشاره کردید بی‌اطلاع هستم، دستگاه دیپلماسی بی‌اطلاع است و سفری در دستور کار قرار ندارد.
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده بعدا در اظهاراتی تکمیلی انجام سفر یک هیات ارشد به تهران و آزادسازی بخشی از اموال بلوکه شده ایران را تایید کرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تعلیق عضویت روسیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل و نگاه ایران به این موضوع تاکید کرد: حقوق بشر دارای ارزش والایی است اما مسلم است که حقوق بشر نباید قربانی ملاحظات سیاسی شود و سازوکارهای ملل متحد نباید مورد سوءاستفاده برای اغراض کشورهای خاص قرار بگیرد. متاسفانه طی دهه های گذشته این سازوکار بارها مورد سوءاستفاده های کشورهای غربی و آمریکا قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه شورای حقوق بشر باید وظایف خود را غیرسیاسی و غیرتقابلی پیگیری کند، تاکید کرد: آنهایی که تلاش می کنند شورای حقوق بشر را به ضد خود تبدیل کنند مسیر اشتباهی را طی می کنند.
خطیب زاده ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی در این زمینه رای منفی داد از این بابت که جلوگیری کند که حقوق بشر قربانی اصلی این اقدامات سیاسی شود. این قطعنامه تماما سیاسی بوده و برای سوءاستفاده از سازوکارهای ملل متحد برای پیشبرد اهداف سیاسی کشورهای غربی بوده است. ما تاکید بر این داریم که حقوق بشر باید در چارچوب خود پیگیری شود و کسی اجازه ندهد که چنین قطعنامه هایی، عضویت در شورای حقوق بشر را مشمول ملاحظات سیاسی کند. این خلاف جهان شمولی ارزش والای حقوق بشر است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با وضعیت کنونی در عراق در زمینه تشکیل دولت و بن بست به وجود آمده در این زمینه و اینکه آیا ایران در این ارتباط رایزنی‌ها و گفت‌وگوهایی با مقامات عراق داشته است، گفت: در جریان گفت‌وگوی تلفنی اخیر وزیران امور خارجه دو کشور ایران و عراق آقای امیرعبداللهیان از وزیر خارجه عراق دعوت کردند که به تهران سفر کنند و ایشان نیز این دعوت را پذیرفتند و این احتمال وجود دارد که در یکی از روزهای پایانی این هفته وزیر خارجه عراق به تهران بیاید. البته تاریخ هنوز قطعی نیست ولی انجام این سفر در دستور کار است.
وی افزود: ما در داخل عراق تلاش می کنیم که نقش تسهیل کننده را داشته باشیم و روندهای دموکراتیک در این کشور به خوبی انجام شود.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع برجام تصریح کرد: برجام زنده است و در اتاق اورژانس و احیا است و ما نمی دانیم که چه سرنوشتی برای آن متصور است.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در ارتباط با برجام یک قطعنامه الزام آور بین المللی است، گفت: آمریکایی ها در حالی که عضو دائم شورای امنیت هستند این قطعنامه را مدام نقض می کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با سفر اردوغان رئیس جمهور ترکیه به تهران و روابط ایران و ترکیه و همچنین نوع تعامل مقامات ترکیه با مقامات رژیم صهیونیستی تاکید کرد: روابط ایران و ترکیه روابط دامنه داری است و یکی از باثبات ترین روابط طی سده های گذشته است. امن ترین و مطمئن ترین مرز را طی چند سال گذشته بین ایران و ترکیه تجربه کرده‌ایم.
خطیب‌زاده همچنین در ارتباط با اظهارات متفاوت مقامات آمریکایی در مورد خروج نام سپاه پاسداران از لیست تحریم ها اظهار کرد: ما تاکید داریم که تمامی اجزای فشار حداکثری و عناصر آن باید برداشته شود تا مردم ایران بتوانند به صورت کامل از منافع برجام برخوردار شوند. آنچه که بین ما و آمریکا باقی مانده بیش از یک موضوع است و محوریت آن این است که باید تمامی اجزای فشار حداکثری برداشته و انتفاع ملت ایران از برجام محقق شود.
وی گفت: ما در مذاکرات وین در چارچوب منافع قطعی ملت ایران عمل می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی ما منتظر آمریکا می مانیم با توجه به اظهارات اخیر وزیر خارجه و اینکه آمریکایی ها پیش شرط های جدیدی را در جریان مذاکرات برای رفع تحریم ها مطرح کرده اند، تاکید کرد: میان ما، 1+4 و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده برجام نکته ای باقی نمانده است و آنچه که هست مربوط به تصمیمات سیاسی واشنگتن است و باید واشنگتن تصمیمات سیاسی خود را اتخاذ کند.
وی با بیان اینکه ما ابتکارات آخر خود را فرستاده ایم و به محض اینکه ایران و 1+4 پاسخ مناسب خود را دریافت کنند، عازم وین خواهیم شد، در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: ما در نقطه ای نیستیم که حس کنیم آمریکا آماده دادن پاسخ به ایران نیست.
خطیب زاده همچنین گفت: البته همه باید بدانند که پنجره فرصت تا ابد باز نیست.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی معتقدند منشا ریزگردهایی که اکنون در بسیاری از شهرهای ایران مشاهده می شود به خاطر سدهایی است که ترکیه بر روی دجله و فرات بسته است و اینکه آیا ایران در این زمینه با مقامات ترکیه رایزنی کرده و آخرین پیگیری های وزارت خارجه در مورد دیپلماسی آب چیست،گفت: نهادهای تخصصی باید در مورد منشا این ریزگردها نظر قطعی بدهند. باید حواسمان باشد که دیپلماسی آب ابعاد مختلفی دارند و این بدان معنا نیست که ما صرفا به سدسازی های زیاد ترکیه در مجرای ورودی آب ها در دجله توجه کنیم. پیش از این نیز گفته ایم که باید گفت وگوهای جدی بین کشورهای منطقه در مورد آب انجام شود. باید مدیریت مشترک آب های مرزی را در این مناطق داشته باشیم. این ها میراث همه ما در این منطقه است و صرف مرزهای جغرافیایی نمی تواند تعیین کننده مدیریت آن‌ها باشد.
وی ادامه داد: حجم بسیار زیاد آبریز رودی مثل دجله در خود عراق است و خشک شدن هور‌های جنوب عراق برای امروز و دیروز نیست و به تصمیمات سیاسی دولت صدام حسین بازمی گردد.
خطیب زاده در بخش دیگری از پاسخ به این سوال گفت: فارغ از اینکه منشا ریزگردها کجاست باید همه کشورهای همسایه فارغ از نگاه سیاسی به مدیریت مشترک آب ها در این منطقه بپردازند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار CNN که آیا ایران قصد دارد غنی سازی خود را به 90 درصد برساند، تصریح کرد: ما عضو NPT و پادمان هستیم و تمام مقررات پادمان را با دقت اجرا و رعایت می کنیم. بازرسان آژانس در داخل ایران حضور دارند و کلیه فعالیت های ما صلح آمیز و براساس پادمان به اطلاع آژانس رسیده می شود. ما در چارچوب نیازهایمان و پادمان اقداماتی که نیاز داشته باشیم را انجام می دهیم و ما به عنوان عضو مسئول NPT تاکنون مسئولانه عمل کرده ایم. برجام فراتر از NPT است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگر این خبرنگار در مورد اظهارات مقامات اروپایی در خصوص سپاه پاسداران خطاب به خبرنگار پرسش کننده اظهار کرد: من نمی دانم که شما از کدام اروپایی ها صحبت می کنید و منابعی که شما به آن اشاره کردید چیست ولی موضوع مهم این است که جمهوری اسلامی ایران در نقطه ای قرار گرفته است که منافع خود را به دقت تشخیص می دهد و ما به صورت روشن و سریع اعلام کرده ایم که تمام پایه‌های منافع ملت ایران از رفع تحریم‌ها باید لحاظ شود. تمام اجزای فشار حداکثری که آمریکا اعمال کرده برداشته شود و در واقع موضع، منطق و استدلالات ما در این زمینه روشن است. ما باید به نقطه‌ای برسیم که انتفاع اقتصادی ملت ایران که در برجام لحاظ شده کاملا در نظر گرفته شود.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد پیشنهادات و ابتکاراتی که گفته می‌شود ایران در موضوع مذاکرات وین و حل مسائل باقی مانده در این مذاکرات داده است، گفت: من نمی‌توانم درباره جزئیات مذاکرات صحبت کنم اما آنچه که برای ما روشن است این است که آمریکا نمی تواند مشکلات دوجانبه را از طریق برجام حل کند. برجام و گفت‌وگوهای وین صرفا برای اطمینان از بازگشت اطمینان بخش و تضمین شده آمریکا به تعهداتش در برجام است و آمریکا بداند که در این مسیر می تواند اقدامات خود را پیگیری کند و هر چه بیش از آن، زیاده خواهانه است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد تلاش برخی در فضای مجازی برای گسترش ایران هراسی و افغانستان هراسی با توجه به اتفاقات اخیر در حرم مطهر امام رضا(ع) گفت: برخی می خواهند دو ملت ایران و افغانستان را از هم دور کنند. تروریسم نه دین، نه ملیت، نه ایدئولوژی، نه قیافه و نه جنسیت دارد. همسر یکی از روحانیونی که به دست تروریسم کور به شهادت رسیدند اهل سنت هستند.
سایر اخبار این روزنامه
« ابتکار» عوامل موثر بر افزایش نرخ ارز را بررسی کرد نگاه دلار به نتیجه مذاکرات جلال خوش‌چهره عمران‌خان هزینه پوتین را پرداخت کمیسیون مشترک منحل شد طرح صیانت با رای نمایندگان به صحن علنی بازگشت انتشار اسامی درکنار فشار افکار عمومی به وصول طلب‌ها کمک می‌کند فوت شدگان لیست بدهدکاران بانکی آیا رنگ سال ایرانی در جامعه مورد استقبال قرار می‌گیرد؟ ویترین لباس‌فروشی‌ها در انتظار «سبز ایرانی» در مباحث پدافندی فقط ایستگاه مدنظر نیست متر و، پناهگاهی امن به هنگام حوادث؟ امیرعبداللهیان مطرح کرد مذاکره با ترکیه، عراق و افغانستان برای احقاق حق‌آبه‌های مرزی با آمدن وزیر خارجه عمان به تهران ۷میلیارد دلار بلوکه شده آزاد می‌شود؟ سفر میلیارد دلاری رئیس قوه قضائیه: سازمان بازرسی بررسی اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را آغاز کند خطیب‌زاده با بیان اینکه بیش از یک موضوع بین ایران و آمریکا در وین باقی مانده است: برجام در اتاق احیا است استاندارد دوگانه انگلیس و غربی‌ها در قبال جنایات جنگی کمیسیون مشترک منحل شد طرح صیانت با رای نمایندگان به صحن علنی بازگشت تایمز: فنلاند و سوئد قرار است اوایل تابستان به ناتو ملحق شوند